Waarom de Saoedi’s miljarden dollars van het Westen willen

screenshot_50

Koning Salman van Saoedi-Arabië

(Door: Emile Kossen)

Door de lage olieprijs kampt Saoedi-Arabië niet alleen met een flink begrotingstekort: het toont ook de gebreken van de Saoedische economie aan. Het conservatieve koninkrijk nam daarom een eerder onmogelijk geachte stap: het vroeg op de internationale kapitaalmarkten om hulp.

Het zat er al even aan te komen, maar woensdag maakte Saoedi-Arabië bekend een gigantisch geldbedrag te hebben opgehaald met de uitgifte van staatsobligaties: 17,5 miljard dollar.

Buitenlandse banken en investeerders waren zeer enthousiast, want het verwachte rendement (3,44% bij een looptijd van 10 jaar) ligt hoger dan bij vergelijkbare Amerikaanse staatsleningen. Volgens FD overwoog het Nederlandse pensioenfonds APG om ook te investeren, al is het onduidelijk of dat uiteindelijk echt gebeurd is. De mensenrechtensituatie in het land was in elk geval geen obstakel.

Lees verder>>>
(h/t “Wachteres”)
elsevier

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Graaien, Hypocrisie, Mensenrechten, Nederland, Saoedi-Arabië, Westen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Waarom de Saoedi’s miljarden dollars van het Westen willen

  1. joopklepzeiker zegt:

    België bombardeert burgers in Syrië .

    Moscow summons Belgian ambassador, presents data on F-16s bombing of Syrian civilians
    https://www.rt.com/news/363640-russia-evidence-belgium-airstrikes/

    Like

    • Golden Girl zegt:

      ach, ze zijn al zo arm, gooi er nog een paar miljard tegen aan, de halve wereld wil poen van het Westen, die lui daar kopen een horloge van 10 miljoen of een kentekenplaat van 8 miljoen omdat ze zoveel geld hebben

      Like

  2. hendrikush zegt:

    Een ambtenaar in Saoudi-Arabië werkt gemiddeld 1 (één) klokuur per dag.
    Daar is dus een enorme winst te halen maar daar krijg je wel sociale onrust voor terug.

    Like

  3. YY zegt:

    “De mensenrechtensituatie in het land was in elk geval geen obstakel.”
    Dat zou ook onterecht zijn. Het zijn geen mensen zoals wij, die mensenrechten willen of kunnen handhaven. Mensenrechten zijn volledig in conflict met de koran en sharia. Daar is niks mis mee. Het probleem is dat dat ongedierte wordt toegelaten in onze samenleving en misbruik maken van onze mensenrechten om hun gevaarlijke gestoorde religie middels politieke en wettelijke rechten te verspreiden.
    Zij zijn sinds het begin van die geestelijke stoornis in oorlog met ons. Het wordt tijd dat wij dit eens en voor altijd beantwoorden!
    1,5 miljard. Kan binnen een jaar!

    Like

  4. MowDes zegt:

    Had Wim Kan dan toch gelijk in 1970, dat ze met een oliekannetje langs de deur gingen!!

    Like

  5. joopklepzeiker zegt:

    Turkije’s gevaarlijke stappen in Irak

    door Burak Bekdil • 21 Oktober 2016
    Oorspronkelijk Engels Item: Turkey’s Dangerous Moves in Iraq
    Vertaald door W.J. Jongman en H. Sleijster

    Turkije’s primaire zorg is niet om ISIS te verdrijven uit Mosoel, maar om er een “soennitische bestuurde stad” van te maken nadat het ISIS eruit heeft verdreven. En deze ambitie vormt een gevaar voor de geplande aanval op ISIS.

    Turkije’s voorwendsel is dat zijn troepen in Irak tegen “ISIS” strijden. Daarvan is niet iedereen overtuigd.

    In een tijdspanne van vijf jaar heeft Turkije ernstige politieke en militaire spanningen gekregen met verschillende landen in haar nabijheid: Israël, Syrië, Rusland, Jordanië, Egypte, Cyprus en Griekenland. Irak is onlangs ook toegetreden tot de club van vijandelijkheden rondom Turkije.

    Ondanks dringende verzoeken van de Iraakse regering dat Turkije zijn troepen uit Irak zal terugtrekken, haalde Ankara de schouders op en zegt dat het zijn militaire aanwezigheid in het naburige land zal handhaven voor “Iraks eigen stabiliteit”. Wat een leuk veiligheidsgevoel gevend gebaar! Achter de Turkse onverschilligheid liggen de sektarische belangen en ambities.

    Op 1 oktober verlengde het Turkse Parlement het mandaat van de Turkse troepen die zijn ingezet op Iraaks grondgebied met één jaar. De soldaten zijn gestationeerd in de buurt van Bashiqa in Noord-Irak – als ongewenste gasten. Dat leidde tot een twist met Bagdad, wat verder de koude sektarische oorlog complex kan maken tussen de soennieten in de regio, ondersteund door Turkije, Saoedi-Arabië en Qatar, en hun sjiitische vijanden, ondersteund door Iran en het door Shiieten bestuurde Bagdad.

    (Afbeeldingsbron: TRTWorld video screenshot)

    Haider al-Abadi, de Iraakse premier, vernieuwde de oproep voor een terugtrekking van de Turkse soldaten uit zijn land en heeft gewaarschuwd dat het militair avonturisme van Turkije zou kunnen leiden tot een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten. Hij zei: “We willen geen militaire confrontatie aangaan met Turkije… Het Turkse aandringen op zijn aanwezigheid binnen het Iraakse grondgebied heeft geen enkele rechtvaardiging.”

    Het Iraakse Parlement zei in een verklaring: “De Iraakse regering moet de Turkse troepen zien als vijandige bezettingstroepen.”

    Bagdad heeft ook verzocht om een spoedvergadering van de Veiligheidsraad van de VN om de kwestie te bespreken. De VN-Veiligheidsraad moet “zijn verantwoordelijkheid nemen en een resolutie aannemen tegen de schending door de Turkse troepen van de soevereiniteit van Irak,” zei Ahmad Jamal, woordvoerder van het Iraakse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

    Het Turkse binnendringen van Irak heeft niet alleen Irak geërgerd, maar ook de westerse bondgenoten. Kolonel John Dorrian, de woordvoerder van de door de VS geleide coalitie van 65 landen, die vechten voor de Islamitische Staat (ISIS), zei dat de Turkse troepen in Irak daar niet als onderdeel van het bondgenootschap optreden. Dorrian zei dat Turkije “op zichzelf” functioneert in Irak. Hij voegde daaraan toe dat het standpunt van de coalitie is dat elke eenheid “hier moet zijn met coördinatie of met toestemming van de regering van Irak.”

    Door 9 oktober begonnen de dingen meer te ergeren. Iraks ambassadeur van Turkije, Hisham Alawi, zei:

    “Als we geen enkel resultaat bereiken, zal de Iraakse regering gedwongen worden om andere opties te overwegen. En door dit te doen, zal Irak zijn recht uitoefenen om zijn soevereiniteit en de Iraakse belangen te verdedigen.”

    Ankara blijft uitdagend. Premier Binali Yildirim zei dat Turkse troepen zouden blijven in Irak. Turkije’s voorwendsel is dat zijn troepen in Irak tegen “ISIS” strijden. Daarvan is niet iedereen overtuigd. Turkije’s bedoeling is voor het grootste deel een sektarische (lees: pro-Soennitisch) en Yildirim heeft dat toegegeven op een niet zo erg subtiele manier toen hij zei dat de Turkse troepen in Irak er ook waren “om te zorgen dat er niet gewapenderhand een verandering in de ‘demografische structuur’ van de regio’s wordt opgelegd.”

    Turkije vreest dat in de nasleep van een geplande aanval op Mosul, Irak haar tweede grootste stad, en het Iraakse bolwerk van ISIS, een zware Shiitische, en Koerdische dominantie in het gebied van Mosul kan tegemoet zien. De Turkse Minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zei: “Het betrekken van de sjiitische milities in de operatie [tegen IS] zal geen vrede brengen in Mosul. Integendeel, het zal problemen geven.” Het is niet verwonderlijk dat Turkije, als pro-Soennitische islamisten, een Sunni-dominantie wil in een vreemd land. Dit is niet de eerste keer dat ze dit hartstochtelijk doen.

    Het probleem is dat de sektarische ambities van Turkije op een moment komen dat de coalitie een zwaar offensief aan het voorbereiden is op Mosul, de door ISIS bestuurde stad. Turkije’s primaire zorg is niet het verdrijven van ISIS uit Mosul, maar om er een “soennitisch bestuurde stad” van te maken nadat ISIS eruit verdreven is. Maar deze ambitie vormt een gevaar voor de geplande aanval op ISIS.

    De Irakezen denken dat het offensief om Mosul te heroveren op ISIS waarschijnlijk niet zal beginnen zolang er Turkse troepen in Irak zijn. “Ik denk dat zolang deze Turkse troepen rond Mosul blijven, de operatie om de stad over te nemen, niet kan worden gestart, of er moet een nieuwe overeenkomst komen, waarbij het Turkse strijdkrachten niet zullen deelnemen aan het offensief,” zo zei de Iraakse parlementariër Abdelaziz Hasan, die ook lid is van de Commissie voor Defensie en Veiligheid in het Iraakse Parlement.

    De sektarische ambities van Turkije in het naburige Syrië hebben uiteindelijk tot een totale mislukking en veel bloedvergieten geleid. Nu wil Ankara proberen om een ander sektarisch avontuur aan te gaan in een andere naburige bijna-falende staat, onder het mom van “stabiliteit te brengen”. Yildirim zei dat Turkije een “verantwoordelijkheid draagt voor de stabiliteit in Irak”. Dit is gewoon grappig; men kan geen stabiliteit brengen naar een land dat meer op een slagveld lijkt van meerdere religieuze oorlogen, en dat met slechts een paar honderd man aan troepen.

    Burak Bekdil, gevestigd in Ankara, is een Turkse columnist voor de krant Hürriyet en een medewerker aan het Midden-Oosten-Forum.

    https://nl.gatestoneinstitute.org/9169/turkije-irak

    Geliked door 1 persoon

    • Harry zegt:

      Is het niet zo , dat die stinkturken daar voornamelijk zitten om zoveel mogelijk Koerden uit te roeien ?

      Dat ze de soennieten tegen het Irakese leger wil beschermen door zogenaamd mee te vechten tegen Isis , daar schieten we ook niks mee op .

      Als Mosoel bang is voor het leger met veel shiïeten , is dat alleen omdat die omgeving vergeven is van de soennieten .
      Laat dat nou net het grootste tuig in de moslimwereld zijn .
      Isis gebruikt dus hun “eigen” soort als menselijk schild , ik zal er geen moment van wakker liggen als de hele bende uitgewist wordt .

      Like

  6. Anna zegt:

    Als deze intekening slaagt ; dan toont de wereld aan hoe hypocriet ze is op het terrein van de mensen rechten………

    Like

  7. Aegolius cs zegt:

    Ik herinner me een vertelsel van iemand die de woestijn was ingevlucht met tassenvol geld. Onder een geblakerde boom zonwering vindend kwam iemand lang op een kameel.
    Heeft u water bij u waarvoor ik u rijkelijk wil belonen. De voorbijganger zag de zakken vol met geld waarmee de dorstige moest rondslepen en bood hem na “vrijelijk” onderhandelingen de weg naar een dorp met overlevingskans en achterlatend van één waterzak in ruil voor zijn kapitaal.

    Like

  8. joopklepzeiker zegt:

    Hoe u het ook went of keert, we zullen aan het islam gas moeten .

    Miami passes resolution condemning “hate speech” against Muslims
    http://pamelageller.com/2016/10/miami-passes-resolution-condemning-hate-speech-against-muslims.html/

    Obama administration plans “community-based prevention of violent ideologies”
    http://pamelageller.com/2016/10/obama-administration-plans-community-based-prevention-of-violent-ideologies.html/

    Like

Plaats een reactie