‘Zwarte Piet is nooit een slaaf geweest’

screenshot_82

(Door: Arnold-Jan Scheer)

Zwarte Piet bestaat niet sinds 1850. Jongemannen met zwart gemaakte gezichten kwamen al in de Oudheid voor. Piet is geen Afro, geen creool, geen negerpage, geen etnisch equatoriale Afrikaan, geen Moor en geen slaaf of zelfs geen knecht van Sinterklaas.

Robert Vuijsje schrijft dat Zwarte Piet moeiteloos kan worden vervangen door een rode, gele, blauwe, groene of zwarte (!) Piet. Omdat Kleurenpiet net zo veel lettergrepen heeft.

Het valt me op dat iedereen ervan uitgaat dat Zwarte Piet een 19de-eeuwse uitvinding is. Van Andree van Es: ‘Tijd om afscheid te nemen van Zwarte Piet’ en prof. Stipriaan Luïscius: ‘150 jaar is nog niet eens zo lang geleden’ tot Van Helsloot van het Meertens Instituut: ‘Hij is in essentie een racistisch fenomeen’. Ik denk het niet.

Lees verder>>>
(h/t “toetssteen”)
de-volkskrant

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Weg met ons!", cultuurrelativisme, Cultuurstrijd, gezond realisme, Historie. Bookmark de permalink .

17 reacties op ‘Zwarte Piet is nooit een slaaf geweest’

 1. Nou, dat is dat. Opgelost, waar maken die getraumatiseerde groep en Sylvana Simons zich nou nog druk over. Laten ze eens met hun poten afblijven van wat voor ons een vrolijk feest betekent. We zitten toch ook niet te wroeten in hun culturele feesten?

  Liked by 1 persoon

 2. Jan zegt:

  Het Meertens Instituut ventileert in meningen. Een blik op de ‘wetenschappelijke’ werkwijze. Gewoon dure (kuch) terminologie gebruiken om een tegengeluid te smoren:

  ….
  Ten eerste de structuralistische benadering, waarbij generalisaties worden gemaakt om tot een theoretische verklaring te komen. De generatieve theorie is dominant binnen het taalkundig onderzoek op het instituut. Ook binnen de orale cultuur bestaan theoriën die afkomstig zijn uit een structuralistische benadering. Een andere belangrijke benadering binnen het etnologisch onderzoek is de interpretatieve benadering. Daarbij wordt gekeken naar de betekenis en symboliek van het menselijk handelen. Deze antropologische benadering vinden we ook in de sociolinguïstiek, een onderzoeksgebied waarin de sociale betekenis van taal centraal staat. De kwantitatieve benadering maakt gebruik van statistische methoden om grote hoeveelheden data te onderzoeken. Ook deze is gebruikelijk in de sociolinguïstiek. Ten slotte is er de cognitieve benadering van taal- en cultuurverschijnselen. Het gaat hier om een nieuwe benadering binnen het onderzoek aan het Meertens Instituut.
  …..
  https://www.meertens.knaw.nl/cms/nl/over-het-meertens-instituut/werkwijze

  Het Meerten Instituut in het bekende instituut uit de romans van Voskuil en waarmee hij definitief afrekent als zou hier wetenschap worden bedreven. Werken om den brode en elkaar vliegen afvangen. Die ‘dure’ terminologie wordt gebruikt binnen ieder vak aan de universiteit en heeft geen enkele waarde behalve voor het in stand houden van extra uren college waarvan je je na afloop afvraagt wat de lul, ook wel hoogleraar, nou eigenlijk heeft willen vertellen.

  Over ‘Het Bureau’ van J.J. Voskuil
  http://www.dbnl.org/tekst/_ons003200101_01/_ons003200101_01_0087.php

  Like

  • Zo krijg je vanzelf last van #xenosfobie

   Liked by 1 persoon

  • Theresa Geissler zegt:

   Klopt verrassend goed: Ben je er wel eens binnen geweest?
   De Xenos is een ‘alternatieve’ zaak voor milieufreaks en wanna-be hippies, die er terecht kunnen voor wandkleden, Indiase stofjes om over de meubels te draperen en leuke aardewerk-potjes en pannetjes, dát werk. Het soort klanten, dat daar komt, zijn in de regel de eersten om kwijlerig te argumenteren, “dat een feest toch van iedereen moet zijn en dat het toch niet de bedoeling is om er zwarte mensen mee te kwetsen….enz., enz. Al heb je ze nooit gesproken, je hoort het ze zeggen. Nee, hier sta ik totaal niet verbaasd van!

   Like

 3. Dit is op Jasterke's kwijt-zonder-spijtsite herblogden reageerde:
  .
  Nooit was Zwarte Piet een slaaf,
  vijand van het kindje braaf
  nooit een Moor, Afro, Creool,
  nooit ongewenst als halve zool,
  maar steeds, hoe men ook vloekt helaas
  de geliefde knecht van Sinterklaas… 😛
  .
  Jasterke
  .

  Liked by 1 persoon

 4. Steven zegt:

  Wat men ook probeert om die zwarte piet in stand te houden…al dat ‘LINKSZE TUIG & Land verziekers’ hebben al besloten om die zwarte piet en waarschijnlijk het hele sinterklaasfeest aan de wilgen te hangen.
  Het kerstfeest, pasen, hemelvaartsdag zullen eerdaags ook wel aan de beurt zijn…want daar hebben al die MOSSELS niks mee..want het is een feest voor christenen..en die moet zoveel mogelijk worden uitgebannen in Europa. Alles wat PISLAMIET is wordt ingevoerd op scholen, en wat christen is wordt afgeschaft.

  Liked by 1 persoon

 5. En wat krijgen wij daarvoor in de plaats, die kut feesten van hun. Kunnen ze daar de scholen mee vol behangen. Je wilt niet geloven wat die moslima’s op de lagere openbare scholen in te brengen hebben,en er wordt nog aan voldaan. Wij worden vreemden in eigen land.

  Like

 6. Taljaard zegt:

  Wanneer men bekend is met de marxistische dogmatiek is het niet vreemd dat links zo tekeer gaat tegen het verschijnsel Zwarte Piet.
  Sinterklaas, maar ook Kerst en Nieuwjaar, zijn de linksen namelijk altijd al een doorn in het oog geweest omdat zij volgens hen direct verbonden zijn met de zgn. kapitalistische consumptiemaatschappij en het commercialisme die beiden diep door hen worden verfoeid.
  Daar komt nog bij dat dergelijke feesten aansluiten op oude lokale tradities en culturen en daarom diametraal staan tegenover het door links zo vurig gepropageerde grensoverschrijdende internationalisme, waaraan het marxistische gelijkheids-dogma, dat stelt dat er geen wezenlijke verschillen tussen volken en culturen bestaan, wordt opgehangen.

  Het tweede marxistische dogma, wat hier direct op aansluit, is het zgn. profijtbeginsel.
  En dit profijtbeginsel stelt dat ALLE (sic!) historische ontwikkelingen, inclusief conflicten, terug gevoerd moeten worden op de economische belangen van de heersende klasse, met het oogmerk om het proletariaat, de werkende klasse, aan hen te onderwerpen en zo de klassenstrijd voor zich uit te schuiven. Dit is in een sociologische en historische reductie en oversimplificatie in de alfa-wetenschappen van heb ik jou daar, die het mogelijk heeft gemaakt dat vrijwel iedere boerenhufter, die op een universiteit terecht kwam zich deze simpele theorietjes eigen kon maken en zich op deze manier ”intellectueel” kon laten noemen. Vaak economen, die met handelsrekenen op de middelbare school nog geen balansje konden maken. Juristen, die alleen de nummertjes van de artikelen in de wetboeken hoefden te kennen. En sociologen, die aan de hand van bovengenoemde marxistische dogmatiek van de klassenstrijd de hele wereld en de hele samenleving in tweeen deelden en delen; de gepriviligeerden vs. de niet-gepriviligeerden.
  Zo ziet onze intellectuele elite eruit!
  Kortom, Sinterklaas, maar in feite iedere culturele en lokale traditie, verloochent en keert zich tegen de marxistische dogma’s van zowel het cultuur-relativistische gelijkheidsbeginsel, het profijtbeginsel en de klassenstrijd.

  Nu zal niet iedere linkse zich hiervan bewust zijn, omdat het merendeel van hen geen flauw benul heeft van het marxisme waar zij vanaf hun vroege jeugd mee zijn doordrenkt en door zijn gevormd. Maar onbewuste en niet beredeneerbare, en daarom subjectieve, beginselen vormen nu juist vaak de meest krachtige gronden van waaruit de menselijke psyche ageert en handelt. Slechts een klein deel van de linksen is intellectueel in staat deze marxistische beginselen, waardoor men dus diepgaand is gevormd, te onderkennen en daarmee voor zichzelf te objectiviseren.
  Maar ook zij keren zich doorgaans met een net zo groot fanatisme tegen iedere traditie en elke daarmee verbonden cultuur, omdat het voor de verwezenlijking van het socialisme in de praktijk noodzakelijk is om tot een deconstructie van de cultuur te komen.
  Vandaar hun aversie tegen Sinterklaas.

  Liked by 2 people

  • toetssteen zegt:

   @Taljaard
   Wat een perfecte analyse! Pet af! Een artikel op zich!
   Ik ben een beta sukkel ;), maar ik vraag me af waarom zovelen niet zien wat er gaande is. Maar hoe het goed onder woorden te brengen?

   Maar als ik uw betoog even mag herleiden tot een uitkomst, waar ik echt voor vrees, is dat men beter met de pootjes in de lucht kan gaan liggen aangezien het hele onderwijsstelsel vergiftigd is. En meer en meer de samenleving.
   Soort van mene nekel getrokken in het hedendaagse.

   Like

   • Taljaard zegt:

    @toets
    Vrees inderdaad dat je gelijk hebt waar het het onderwijs in Nederland betreft.
    Afgezien van het reformatorische onderwijs dan.
    Maar dat is een eilandje geworden wat nu ook constant en vilein wordt aangevallen door vooral ( en dat is geen toeval!) D’66.
    De universiteiten zijn hier echter in de loop van de jaren `70-`90 helemaal overgenomen door de culturele marxisten.
    Het laatste bastion was de theologische faculteit van de RUU (Utrecht); de beste theologische opleiding van Europa omdat enkele echte wetenschappers daar niet wilden zwichten voor de policor waanzin.
    Maar die faculteit is na de vorming van de PKN ontmanteld en opgeheven en naar Kampen verplaatst, waar zij onder de supervisie van de verrader, intrigant, backstabber en giftige pofadder Bert de Leede (Bertus Kleingeest uit mijn pamflet ”Bertus Eclusus”) is komen te vallen.
    Die hele ellende persoonlijk mee gemaakt en kan er wel een boek over schrijven.
    Maar dat wordt natuurlijk nooit gepubliceerd.
    Want ook de uitgeverijen hier in dit land zijn vrijwel allemaal vuurrood.
    En het zou nog gevaarlijk voor mij zijn ook……
    Geen grap.

    Liked by 1 persoon

  • Perfect uitgelegd, @Taljaard en mogelijk dat het beschrevene in de volgende link nog wat achtergrondinfo geeft. Vooral op het eind van Hoofdstuk II. Proletariërs en communisten, staat een leuk To-do lijstje waarvan ze er het grootste deel al hebben afgewerkt: https://www.marxists.org/nederlands/marx-engels/1848/manifest/index.htm

   Like

 7. toetssteen zegt:

  Leuk die spellingscontrole van apple….. mene tekel dom ding! Maakte ie er weer nekel van 😦

  Like

 8. mahoog zegt:

  ”Maar Zwarte Piet lijkt op ons en moet dus wèg zeggen sommige negers(gèèn scheldwoord hier in Brasil).Doe niet zo flauw klojoos!

  Like

 9. Mirjam zegt:

  De waanzin breidt zich alleen maar verder uit in Nederland en de rest van de wereld. Als je het goed bekijkt, dan is het eigenlijk zo dat ze, zouden ze zwarte Piet ‘kleurloos’ maken, ze dan zelfs juist racistisch/discriminerend bezig zijn. Er is dan helemaal geen allochtoon meer in het hele verhaal te vinden en de hele Sinterklaaskliek bestaat dan alleen uit blanken. Wow, dat moet toch een trap tegen het zere been van al die gekken zijn en Silvana Simons zal dat, als ze dat ooit snapt, zeer zeker niet op zich laten zitten.

  Het is zo jammer dat de hele regeringskliek van Europa en waar dan ook, op het huidige moment, lijkt te bestaan uit de grootste achterlijken die de mensheid ooit heeft gekend. Het ene moment denk je dat het niet gekker kan worden, waar na meteen door weer zo’n uitgewrongen appel het tegendeel wordt bewezen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s