Egypte wordt EU-vesting: Brussel verplaatst migratieafweer

screenshot_75

Afrikaanse “vluchtelingen” in de Egyptische hoofdstad Caïro.

(Vertaling: E.J. Bron)

De EU probeert ook Egypte te betrekken in haar strijd tegen een betere bescherming tegen illegale immigratie. Omdat de zogenaamde “Turkije-deal” ondanks toenemende kritiek nog steeds als voorbeeld wordt beschouwd, spant de EU zich op dit moment enorm in om ook Egypte meer in te binden in de Europese “vluchtelingen”- en immigratiepolitiek.

Waarnemers staan echter kritisch tegenover de poging om de migratie in de oostelijke Middellandse Zee met de ondersteuning van het autoritaire Egyptische regime van president al-Sisi in te dammen. Want juist de onderdrukking van de kant van de staat in het land en de belastingen als gevolg van de economische en valutacrisis zorgen er voor dat steeds meer Egyptenaren de overtocht naar Europa wagen. Egypte is daarom al jarenlang het belangrijkste transitland voor “vluchtelingen” en “migranten” uit Oost-Afrika, die meestal doorreizen naar Libië om van daaruit de overtocht over zee naar Europa te maken. In 2015 verlieten ongeveer 80.000 mensen de Egyptische kust. Dit jaar zal dit aantal tot 120.000 toenemen, voorspelt mohamed al-Kashef van het “Egyptian Initiative for Personal Rights”.

Het land aan de Nijl staat wat betreft migratie[politiek al langer op de agenda van de EU. In juni verklaarde de baas van Frontex, Fabrice Leggeri, dat Egypte een steeds belangrijker vertrekpunt voor boten van mensensmokkelaars naar Europa zou worden. De centrale route over de Middellandse Zee zou meer gebruikt worden dan ooit tevoren.

De Duitse regering intensiveert ondertussen haar charmeoffensief in Cairo en wil Egypte in de Europese grensbewaking inbinden. De Duitse minister van economische Zaken, Sigmar Gabriel (SPD), had de Egyptische staatschef al-Sisi in maart tijdens zijn bezoek een “opmerkelijk president” genoemd.

Bron:
http://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Verrijking", "Vluchtelingen", "Weg met ons!", Afrika, asielwaanzin, Brussel, cultuurrelativisme, Egypte, Eurabië, EUSSR, Graaien, Illegalen, Immigratie, Islamisering, Krankzinnigheid, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

4 reacties op Egypte wordt EU-vesting: Brussel verplaatst migratieafweer

 1. Marc zegt:

  “Waarnemers staan echter kritisch tegenover de poging…”

  Alle ‘waarnemers’ tegen de muur! Wie denken ze wel niet dat ze zijn of wie ze menen te vertegenwoordigen?

  Geliked door 1 persoon

 2. Ongelovige zegt:

  Kunnen we de Egyptische vloot niet betalen om de overzetboten vd europese Goedmenschen voor de Libische kust te torpederen?

  Geliked door 1 persoon

 3. Ze zullen er natuurlijk wel wat aan moeten doen. Die waarnemers zijn en blijven altijd kritisch met hun gezeik.

  Like

 4. Jules Vismale zegt:

  Thans lijkt ook in Egypte de islamieten erachter te komen dat zelfs zij niet aan allerlei rampen ontsnappen! Dat land heeft een hoop ellende geïmporteerd en oogst ook ellende door middel van grafschennis! Lees daar dit artikel maar over:

  De ene ramp na de andere: Egypte siddert voor de ‘vloek van de farao’s nu mummies worden verplaatst

  Egypte wordt overspoeld door rampspoed, net nu 22 koninklijke mummies voor het eerst in bijna 150 jaar zullen worden verplaatst. Het gaat zelfs zo ver dat de Egyptenaren denken dat hun land de ‘vloek van de farao’ over zich heeft afgeroepen.
  Een schip dat het Suezkanaal blokkeert, een dodelijke treinbotsing, gebouwen die opeens als kaartenhuizen in elkaar storten en een serie felle branden: Egypte bleef in korte tijd weinig bespaard. Toeval? Niet volgens een deel van het land, dat er de ‘vloek van de farao’ in ziet.

  De onrust heeft alles te maken met de ruim twintig koninklijke mummies die zaterdag naar een nieuw museum worden overgebracht. Een gigantische parade, waarbij de farao’s worden vervoerd in speciale voertuigen, begeleid door strijdwagens met paarden.

  Van Luxor naar Caïro

  “Een heel bijzondere gebeurtenis”, zegt de Nederlandse Egyptoloog Huub Pragt. “De laatste verplaatsing van deze mummies was in 1881, toen ze werden ontdekt en vervolgens via de Nijl van Luxor naar Caïro gebracht. Hele dorpen liepen destijds uit voor hun koningen.”

  Het zijn niet de minste farao’s die na 21 saluutschoten de tocht van het Egypte Museum op het Tahrirplein in Caïro naar het Nationale Museum van de Egyptische Beschaving zullen maken. Gebouwen langs de route zullen een voor een oplichten ter ere van de koningen en vier koninginnen uit de 18de tot en met de 20ste dynastie. “Ramses II is de allerbekendste en allergrootste”, zegt Pragt. “En natuurlijk Thoetmosis III, de Napoleon van de Oudheid, die op liefst zeventien veldslagen ging.”

  Verre voorouders in tombes

  Een historische dag dus, waarbij de Egyptenaren de ogen van de hele wereld op zich weten gericht. Maar ook die van hun verre voorouders, die zich ongetwijfeld zullen omdraaien in hun tombes. Zij vonden het immers van het allergrootste belang dat hun overleden koningen voor altijd met rust zouden worden gelaten. En wee diegene die hen toch lastigvalt…!

  lthans, dat is de hardnekkige legende, die door de recente rampspoed in Egypte nieuw leven is ingeblazen. Op sociale media waarschuwen veel Egyptenaren voor de de ‘vloek van de farao’ en roepen op de mummies met rust te laten. De beroemde archeoloog Zahi Hawass moest zelfs op televisie verschijnen om de bevolking gerust te stellen. “De angst is ongegrond”, aldus de Egyptische Indiana Jones. “Zij gaan nu juist naar een plek die de farao’s en hun geschiedenis recht doet.”

  Lichaam van Toetanchamon

  Toch houdt ook Hawass zelf het idee van de vloek van de farao graag in stand. Hij schreef een boek met die titel en afgelopen maand stelde hij in een interview dat zijn CT-scan op een wel heel vreemde manier haperde toen hij beelden van het lichaam van Toetanchamon probeerde te maken.

  Dat het mysterie toeristen – en dus geld – trekt, weten ook veel gidsen in Egypte. Pragt: “Zij vertellen toeristen dat er bij de tombes onheilspellende teksten staan, bedoeld om grafrovers te waarschuwen.” Oftewel, dat wie er binnentreedt rampspoed zal wachten. “Het probleem is”, zegt Pragt, “die teksten zijn er helemaal niet.”

  Graven van Cleopatra en Nefertiti

  De Egyptische autoriteiten zetten vol in op archeologie om toeristen over te halen weer terug te keren naar het geplaagde land. Het spektakelstuk van zaterdag rond de verhuizing moet daarbij helpen. Net als de voortdurende verhalen over de ‘ophanden zijnde vondst’ van de graven van Cleopatra en Nefertiti, de bekendste vrouwen uit het oude Egypte. “Dat wordt allemaal opgeklopt”, aldus Pragt. Mede door archeologen als Hawass. Pragt: “Het gaat om geld en aanzien.”

  Tegelijkertijd blijft het fascinerend hoe een faraovloek, die de afgelopen honderd jaar al talloze malen is ontkracht, toch steeds weer opduikt en mensen de stuipen op het lijf jaagt. Zo bracht een Duitser niet al te lang geleden een beeld, door zijn stiefvader meegenomen van een vakantie in Egypte, naar de Egyptische ambassade in Berlijn, ervan overtuigd dat het zijn familie had vervloekt. Hoe was het anders te verklaren dat zijn stiefvader kort na diens trip verlamd raakte, kanker kreeg en vervolgens stierf?

  Lugubere legendes

  Het oude Egypte heeft altijd iets dubbels gehad: het dwingt bewondering af met zijn grootse bouwwerken, maar boezemt tegelijkertijd angst in met zijn mummies, graftombes en lugubere legendes. Pragt: “Het is de enige oude beschaving waarvan we de lichamen van de heersers nog hebben. Die bovendien als goden werden gezien.”

  De Egyptoloog begrijpt de angst wel. “De denkwereld van de oude Egyptenaren was fascinerend, maar in het rationele Westen komt dat anders over. Koningen als goden, afbeeldingen van mensen met dierenhoofden: het ziet er allemaal vrij dreigend uit.”

  Dreigende teksten

  Dat is het allerminst, zo verzekert Pragt. “De afbeeldingen in graftombes zijn de gevaren die de farao moet overwinnen op weg naar het hiernamaals. Dat zijn soms monsterlijke voorstellingen.” Maar dreigende teksten waarin wordt gewaarschuwd voor een vloek zijn nooit gevonden in koningsgraven. “Die werden gebouwd met het idee dat er nooit iemand binnen zou komen.”

  Dat lukte Howard Carter wel toen hij in 1922 de tombe van Toetanchamon ontdekte, de belangrijkste bron van de vloek. Veel mensen die met de Brit werkten zouden daarna op ‘mysterieuze wijze’ omkomen. Onzin, zo blijkt. Het bekendste slachtoffer, de financier van de expeditie Lord Carnarvon, overleed niet door de toorn van de farao’s, maar aan een simpele bloedvergiftiging nadat hij een muggenbult met zijn scheermes had opengehaald.

  Egyptische archeologen

  De spookverhalen werden destijds de wereld in geholpen door Britse journalisten die boos waren dat Lord Carnarvon een exclusief contract had met de krant The Times over nieuws rond de expeditie. Zij werden daarbij geholpen door Egyptische archeologen, op hun beurt verongelijkt waren dat ze niet bij de tombe van Toetanchamon mochten komen.

  Beroemde schrijvers als Sir Arthur Conan Doyle – de geestelijk vader van Sherlock Holmes – en Louisa May Alcott – de auteur van Little Women – gooiden met hun verhalen nog eens olie op het vuur. Na hen volgde Hollywood, dat wel brood zag in de horrorverhalen. Zo werd de vloek van de farao in het collectieve geheugen gegrift.

  Historische verplaatsing

  Uiteraard ook in Egypte, waar een goede complottheorie het sowieso vaak beter doet dan de saaie werkelijkheid. Een mogelijke stuurfout van een kapitein of een krakkemikkig spoornetwerk leggen het al snel af tegen een sappig, onheilspellend verhaal, zeker in aanloop naar de historische verplaatsing van 22 koningsmummies.

  Maar juist bij dat laatste zouden we moeten stilstaan, zegt Pragt. “Het is heel bijzonder dat we die mummies na 3500 jaar nog steeds hebben.” En ach, die verhalen over de vloek van de farao. “Ik heb er geen moeite mee. Het klopt alleen niet.”

  Egypte heeft gewoon zichzelf allerlei vloeken opgelegd en de radicale islam hoort totaal niet thuis daar en al evenmin in de gehate EU!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s