Máxima; wijze lessen in geldzaken

screenshot_109

(Door: Wim van Schaik)

De Oranjes vormen een extreem rijke familie. De omvang van hun vermogen wordt niet bekendgemaakt, maar volgens de Quote was dit in 2001 zo’n 2,7 miljard euro. Forbes schatte in datzelfde jaar het vermogen zelfs op 4,5 miljard dollar. Na een telefoontje van de schavuit van Oranje stelde het blad dit bij naar ‘slechts’ 250 miljoen in 2002. Dat was volkomen ongeloofwaardig. In 2011 nog werd het vermogen op meer dan 2 miljard geschat. De Oranjes zijn ook de duurste monarchie van West-Europa. Kosten: jaarlijks een slordige 35 miljoen euroVanwege belastingvoordelen zijn die kosten  in feite nog hoger. 

De Oranjes hebben wat met geld. Logisch dus dat Máxima een interview gegeven heeft aan het Haarlemse Straatjournaal over de waarde van geld. Zij vertelt in dat interview dat de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane zakgeld krijgen om die waarde te leren kennen. Door dat zakgeld leren de prinsessen „dat er een grens aan zit: dit is het, meer krijg je niet. En als het misgaat, word je daarin niet geholpen door je ouders.”

Nou, nou, is dat even afzien voor die arme prinsesjes! Valt mee. Zelf kreeg Máxima, vertelt ze, vroeger helemaal geen zakgeld. Niet dat ze op zwart zaad zat. Zo nu en dan kreeg ze ‘wat’ toegestopt van haar ouders. Door ervaring wijs geworden, geeft ze nu haar kinderen wijze lessen over geldzaken.

Wijze les 1. Je kunt niet alles kopen: “Papa en mama geven jullie zakgeld om je te leren dat je niet alles kunt kopen. Er zijn grenzen. Die grenzen aan de koopkracht zijn natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde. Lang niet hetzelfde. Dat geldt ook voor de papa en mama van prinsesjes hoor… Als je al een jacht van zeven ton hebt gekocht, kun je natuurlijk niet ook nog een aanlegsteiger betalen. En als je  net voor 4,5 miljoen een  mooie villa met zwembad, privéhaven en privéstrand in Griekenland hebt gekocht, dan kun je dat hek er even niet bij hebben. Nee, je kunt niet alles kopen. Als je de belastingbetaler kunt laten betalen, moet je dat zeker doen.”

 Wijze les 2. Betaal zo weinig mogelijk belasting: Zullen die prinsesjes wel eens zeuren over hun zakgeld? De oudste voorop. Ik hoor Amalia al. “Echt te weinig”. “Anderen krijgen veel meer”. Welke ouder herkent dat niet? Maar welke ouder kan dan tegen zijn dochter zeggen: “Nog een paar jaartjes en dan krijg je elke week 5.000 euro (zegge vijfduizend euro). Tweehonderdenvijftigduizend euro per jaar. (Over die 1,2 miljoen voor privépersoneel en onkosten hebben we het even niet.) En weet je wat zo leuk is? Je hoeft daar helemaal geen belasting over te betalen! Onthoud: Belasting betalen is voor het domme volk. Je moeder is toch niet voor niets erevoorzitter van Wijzer in Geldzaken.”

Wijze les 3. Houd je altijd van den domme: “Doe alsof je geld niet belangrijk vindt. Maar, pik het nooit als ze aan je geld komen. Neem een voorbeeld aan je overgrootvader Bernard. Ze kunnen zeggen van hem wat ze willen, maar die geheime deal over belastingcompensatie in de jaren zeventig heeft ons mooi zo’n zeven miljoen euro opgeleverd. Lastig voor Rutte, dat wel. Maar wij weten van niks en terugbetalen doen we al helemaal niet. Hij redt er zich wel weer uit. Laat dat maar aan Rutte over. Die deal zat trouwens goed verstopt. Kraaide geen haan naar. Jammer, dat die journalist nou net dat briefje moest ontdekken. Dat zo’n briefje bewaard wordt! Beetje dom…”

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Graaien, Hypocrisie, Koningshuis, Nederland. Bookmark de permalink .

49 reacties op Máxima; wijze lessen in geldzaken

 1. Kanaloa01 zegt:

  De oranjes zijn vele malen rijker als die lullige 2,5 miljard. Beatrix heeft voor tientallen miljarden aan aandelen van o.a. DSM en Shell.
  Als iemand meer dan, ik geloof 10% van de aandelen van een bedrijf bezit moet dat openbaar gemaakt worden. De koninklijke familie lost dat o.a op door de portefeuilles te splitsen onder de diverse familieleden zodat niemand 10% of meer heeft.
  Volgens berekeningen moet het vermogen van deze bijstandtrekkers tegen de 100 miljard lopen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Theresa Geissler zegt:

  Ja, ja: “Beetje dom.” Uitspraak van de Tango-Trut herself met betrekking tot haar “Adonis” ( niet bepaald dus; zeg maar eerder “goudhaan”) van een echtgenoot, ik weet het nog goed.
  Zelf zou ik voor al deze toestanden graag een andere uitdrukking aandragen: Schandalig, zo niet misdadig!!!!
  Als dat wijf nog énig fatsoen in d’r lijf zou hebben, hield ze consequent ‘r bek over dit soort zaken en gaf er zéker geen interviews over weg: Zij, noch haar drie volgevreten wúrmen hebben in deze enig recht van spreken!
  Waarom niet? Nou, hierom niet: Beschouw eerst eens de toestand waarin het qua aantal steeds aangroeiende voedselbankvolk moet leven, eer je je belérende kop ergens over opentrekt, Madame Décifit!
  Schóp die lui toch eens het vliegtuig in en haal ze boven de oceaan neer: Dit land gaat gebukt onder de schánde van een geldverslindende monarchie! Anno 2016!

  Geliked door 3 people

  • piet travestiet zegt:

   geweldig theresa,lof joe XXX

   Like

  • Karen zegt:

   Theresa ik was vanavond bij mijn zus. Zij las schaterend van de pret ( zij is zo gezegd ook bepaald geen fan van die grote overbodige en zijn familie) een commentaar n.a.v. dit geweldige artikel van Wim van Schaik voor. Al voor zij bij het einde van het commentaar was had ik al geraden dat dit een reaktie van jou moest zijn :-). Vind overigens dat je het heel treffend verwoord hebt!

   Like

 3. fransdewit zegt:

  Ze mogen hun volk wel eens trakteren

  Like

 4. paulzwueste zegt:

  Weg met dat gedegenereerd “koninklijk” klootjesvolk!

  Like

 5. Ja, daarom ging het hoofd van Marie Antoinette eraf. Het volk leed honger. Zo’n koninklijke familie die zo aanbeden wordt door het volk en met zoveel rijkdom leeft. Hoe kun je s’nachts nog rustig slapen met zoveel ellende en pijn in de wereld ?

  Geliked door 1 persoon

  • delamontagne zegt:

   Toch, vergeleken met hun 17e – 18e Eeuwse voorgangers, leven de köninklijke Hoofdheden heden-ten-dage tamelijk simpel.
   Tenminste als je kijkt op “gastronomisch”gebied.
   Neem nu eens zo,n Louis XIV van Fr, de voor-voor-voorschoonvader van Marie Antoinette. Toen er na z,n overlijden autopsy werd gepleegd, bleek zijn maag 2 à 3 maal zo groot als van ,n normaal mens.
   Ook de darmen waren 2 keer zolang.
   Hij hield dan ook wel van erg van copieuze maaltijden.

   Die bestonden meestal uit 4 à 5 gangen: over 20 verschillende schalen verdeeld:
   soup, fazant, chicken, schaapsvlees met veel jus, ham, gekookte eieren, salades, pasteitjes en fruit.
   Alles werd weg-gespoeld met een van de beste Don Perignon wijnen.
   Als hij dan om 11.30 na zijn bedstede ging at hij onderweg nog wat gekonfijte vruchten.

   Als ik dan in een van de kranten lees hoe “eenvoudig” Wim & Max zijn:………………..
   “door hun drukke leven bestaat de lunch vaak uit ,n simpel broodje ham of kaas………….!

   Like

   • Tistochwat zegt:

    @ delamontagne 1 november 2016 om 23:29

    [quote] Als ik dan in een van de kranten lees hoe “eenvoudig” Wim & Max zijn:………………..
    “door hun drukke leven bestaat de lunch vaak uit ,n simpel broodje ham of kaas………….! [/quote]

    Daar stond toch ook iets bij van dat ze door hun drukke werkzaamheden weinig tijd hebben om zelf te koken, net zoals veel andere gewone gezinnen?!

    Geliked door 1 persoon

   • delamontagne zegt:

    Ze heeft niet veel tijd om te koken ?
    Daarom eten ze vaak “buiten-de-deur”, dat is zij wel gewend uit Argentinië.
    Maar of ze een goede kokkin is ? weet ik niet……………
    Ze kan wel heel goed “Dulce-de-leche” maken.
    Een Z-Amerikaanse lekkernij.

    Like

   • Sjaak zegt:

    “door hun drukke leven bestaat de lunch vaak uit ,n simpel broodje ham of kaas………….!
    Maar achter de gesloten schermen, geeft het kaviaar en Hummer !
    Water predikken, wein zuipen !

    Like

 6. Tistochwat zegt:

  Als ik hier zou schrijven wat ik van die “wijze lessen” van die genotzuchtige rijkaards vind, was meteen de site van de heer Bron vol.

  *&^%$#!#$%^&** Hád ik maar het geld gehad om een particulier verzorgingstehuis voor mijn ouders te betalen. Hád ik mijn moeder maar een heerlijk leven te midden van een schitterend park kunnen geven… Nu is ze gestorven in een geestdodend, sfeerloos kamertje…
  Hetzelfde lot staat mijn vader te wachten.

  En die ‘oranjes’ maar genieten, genieten en zorgeloos genieten van al het wonderschone dat deze aarde de rijken te bieden heeft!!!
  Hoe meer arme (bejaarde) mensen moeten inleveren, hoe meer ik walg van die ‘koninklijke’ lieden.

  Like

  • I.K. Bennurklaarmee zegt:

   Ik dacht al: Waar blijft TTW’s reactie?? Het gaat toch over het koningshuis? 😛

   Like

  • delamontagne zegt:

   Hier in Fr blijven de hulpbehoevende ouderen zolang mogelijk in hun eigen huis wonen.
   Voor medische zorg komt er een verpleegster langs.
   Ook de kinderen moeten mee “zorgen”.
   Maar in Zuidelijker landen denkt men toch iets anders over ouderen, je telt nog wel mee.
   Ik hoorde dit van een NL-emigrant uit Spanje:
   ( vergeleken met NL…….)
   Ik ben dit pas gaan beseffen toen we in 2002 verhuisden naar Spanje hoe men daar met ouderwordende mensen omgaat.
   In het dorp waar wij nu wonen blijven de oudere gewoon tussen de jongere wonen en leven en bij Fiesta´s – en die zijn er nog al veel – zitten ze op de eerste rij waarbij ook nog eens goed voor hun natje en droogje wordt gezorgd.
   Nederland is in een korte tijd zeker voor oudere een “koud” land geworden waar wij niet meer thuis horen ook qua leeftijd.

   Like

   • Stef zegt:

    Ook hieraan is de politiek en media schuldig.
    Kinderen zijn gehersenspoeld en ouders weten nog hoe het hoort te zijn!
    Dat maakt een kloof tussen ouders en kinderen.
    Ouders denken nu. Laat ze maar los. Ik kan er toch niet meer mee praten .
    Bij mijn bezoek aan polen zag ik de kerkhoven als bloemenzee. Ook in noord Spanje en Portugal. Maar wat ik er niet zag was moslims.
    Stef

    Like

   • delamontagne zegt:

    Ja, dat klopt. Ook na hun dood worden ze nog in “ere” gehouden.
    Gisteren was allerzielen, een R.K. feestdag [ is ook ,n vrije dag in Zuidelijke landen ].
    Dan gaan de mensen naar Kerkhof om bloemen etc, te leggen voor hun overlevenden.
    Foto van kerkhof bij dorpje waar wij wonen, eersgisteren…….

    Like

   • Guardiacivil zegt:

    In andere delen van Europa worden de doden langer geëerd en herdacht dan in het koele Noorden.
    Het Noorden is niet zo warmbloedig als ze doen blijken, vandaag begraven en met een paar weken vergeten door de maatschappelijke omslag van de laatste tiental jaren. In het Zuiden worden graven langer en beter onderhouden door families en vaker bloemen gelegd.

    Geliked door 1 persoon

   • Guardiacivil zegt:

    Dat heet selectief uitroeien, dus 1940-1945 was een verloren strijd in dit opzicht en het herhaald zich op versluierde wijze. De hele markt werkt hieraan mee.

    Like

  • fleckie zegt:

   En dan te bedenken HOE…Willem van Oranje aan de macht is geraakt, ( maaar ja, het bracht behoorlijk. veel status, geld, en macht op……( gebr.De Wit, J.van Oldenbarneveld?( o.a. een gedicht van Joost v.d.Vondel, bericht over de dood van Oldenbarneveld) en …men heeft overigens ALLES zo veel mogelijk ‘ IN DE FAMILIE’ gehouden. !

   Like

 7. Fubar zegt:

  2,5 miljard. Tuuuurlijk. Shell, DSM, en van wie is De Nederlandse Bank ?
  http://www.sdnl.nl/dnb-wie-is-wie.htm

  Like

 8. delamontagne zegt:

  Toch denk ik dat Maxi wel enigszins weet wat geld is.
  Ze komt tenslotte uit ,n land dat naar “Geld” is vernoemd.
  Ook een land dat tot de 3 rijkste ter wereld behoorde en inflatie op inflatie heeft meegemaakt.
  Van de een-op-de-andere dag 10.000 Pesos worden ineens 1 Peso.
  Dus als de Euro de komende jaren uiteen gaat vallen kan zij misschien nog “nuttige” adviezen geven.
  Ben benieuwd………………..!

  Like

 9. Guardiacivil zegt:

  Is het eind zoek of is er nog een eind en zal er meer evenwicht komen voor de Nederlandse Burgers of blijven de kortingen over allerlei zaken ons achtervolgen en zal het ouderenvolk als eerste het loodje leggen door geldgebrek en krijgen gelukzoekers op alles voorrang…………..er is nog zoveel aan de hand wat niet klopt, leest u ook mee Koningin Maxima

  Like

 10. semper fi zegt:

  Zolang kotsvolk deze proleten blijft toejuichen is het nog te goed in dit land!
  Neem alle geldkwesties eens door van deze arme oranjes,zoals die wentelteef Amalia,die hoeft geen bijbaan te nemen bij sudie!
  De opkaners zitten weer ver in Australia,ja de normale vertegenwoordigers van bedrijven hebben geen kans om orders binnen te halen,is dit wel zo??
  Ik haat ze de oranjes en DENK dat we moeten ingrijpen in deze middeleeuwse ellende!
  vroeger werden weleens kwasten opgehangen ,,TOCH
  Snap nog steeds niet dat mensen buigen voor dit getreifel
  sorrie ik heb menu nog zeer discreet uitgelaten!

  Like

 11. Golden Girl zegt:

  geld is leuk !! ja dan moet je het wel hebben,
  moeten de heer Willem Alexander en mevrouw Maxima naar een supermarkt waar producten tegen de houdbaarheids datum voor 35 % minder wordt verkocht?
  en dat vliegtuig leeg naar Australie kosten € 250.000 , ik wou dat ik dat geld op de bank had
  was W A straten maker geweest had ze hem geen blik waardig gegund

  Like

  • delamontagne zegt:

   Het was liefde
   op het eerste gezi……..ene dikke portefeuille

   Like

   • Karen zegt:

    Delamontagne 2-11, 12.17 uur. Ja op zijn looks is hij absoluut niet uitgezocht :-). Ik denk misschien wel heel negatief maar ik vermoed dat Maxima ook niet gevallen was op WA als hij “alleen maar” onvoorstelbaar rijk was geweest. Ik denk dat de macht, titel van koningin en het aanzien dat deze lieden (helaas nog steeds) hebben nog veel belangrijker voor haar zijn geweest bij haar keuze.

    Like

   • delamontagne zegt:

    In Argentinië denke ze bij ,t woordje “Princes” aan sprookjes [ van Andersen ]

    Like

   • BertG. zegt:

    Karen, ze ziet er zelf toch ook niet uit.
    Daar heeft Tistochwat een paar leuke plaatjes van getoond.
    Zonder een grimeur blijft er van dat mens niks meer over.
    Die herken je niet eens als je daar ’s ochtends naast wakker wordt.

    Like

   • Tistochwat zegt:

    @ BertG. 2 november 2016 om 15:52

    Inderdaad BertG.

    Voor degenen die het niet willen geloven, plaats ik die nog een keer:

    Ik denk dat ik met de hulp van de grimeur van die Argentijnse onweerstaanbaar zou zijn.

    Like

 12. Ekster zegt:

  Het is een godgeklaagd schandaal dat we heden ten dage, in de 21e eeuw, nog altijd opgescheept zitten met deze familie van uitvreters. Volkomen illegaal ook nog eens. Maar dat komt allemaal omdat het Nederlandse volk het zo schattig en leuk vindt. Het volk smult van de prinsesjes en als je er wat van zegt ben je een populist. De kosten? Oh die vallen zo mee, denken ze. Een president is duurder, nog zo’n hardnekkige leugen die steeds weer opduikt.
  Er bestaan nogal wat overeenkomsten, als je er over na gaat denken, tussen de koninklijke familie en de mohammedanen in ons land. Op beide groepen lijkt een taboe te rusten. Een taboe dat voorschrijft dat alleen positieve berichten zijn toegestaan. Voor de kwalijke kanten van beide staat het grootste deel van het klootjesvolk absoluut niet open. Al is de waarheid nog zo duidelijk, men wil hem niet zien. Kop in het zand is het devies!

  Like

 13. mahoog zegt:

  Een volk krijgt wat het wil….ook de naweën.

  Like

 14. Karen zegt:

  BertG 15.52 uur. Jammer die charmante plaatjes van Maxima heb ik gemist. Waar kan ik die vinden???

  Like

 15. Karen zegt:

  BertG 15.52 uur. Wat jammer dit plaatjes van Maxima heb ik gemist. Waar kan ik die terugvinden?

  Like

  • Tistochwat zegt:

   En waarom krijg jij dat, klein verwend ettertje? Je pappie en je mammie hebben toch poen zat om jou zélf aan de vreet te houden? Waarom moeten WIJ jou onderhouden??!!!

   Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Kan dat wurm immers niet eens antwoord op geven! Vraag het liever aan de oranje-hielenlikkers-annex-pluche-plakkers, links inbegrepen: Niemand, maar dan ook níemand van hen maakt aanstalten om dat stelletje opvreters de laan uit te sturen! -En de PVV staat dientengevolge met de rug tegen de muur!

    Like

  • Karen zegt:

   Ik lever heel graag commentaar op “”ons” koningshuis. Maar toch, eerlijkheidshalve, wie ziet er wel wel charmant uit met zo’n rare badmuts op je kop? Maar die laatste 2 foto’s……haha, ze past goed bij die grote overbodige, charmant stel zogezegd.
   Trouwens in dat artikel waarin even meegedeeld werd dat ze 2400 EURO uitgaf aan een paar kledingstukken werd ook gemeld dat Maxima een Australiër van Nederlandse oorsprong antwoord gaf in het Nederlands. En dat ze wat mij dus echt ongelofelijk irriteert, dat ze na al die jaren nog steeds niet goed Nederlands spreekt. De eerste beste marrokaan spreekt het beter dan zij, echt een aanfluiting. Ze schijnt zo slim te zijn. DIe slimheid zal zich beperken tot hoe ze geld weet binnen te halen een talenknobbel heeft ze niet.

   Like

 16. Karen zegt:

  Kijk en als je zoals Maxima je wijze lessen zelf ook in praktijk brengt kan je fijn shoppen.
  Dan koop je zoals ze gedaan heeft in Perth een sarong, Italiaanse zwemkleding en een zijden blouse voor het luttele bedrag van 2400 EURO !!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s