Troepenmacht “chaotisch en ineffectief”: VN-blauwhelmen in Zuid-Soedan laten systematisch burgers in de steek

screenshot_133

(Vertaling: E.J. Bron)

De VN heeft haar blauwhelmen in het door burgeroorlog geteisterde Zuid-Soedan beschuldigd van enorm falen en hun commandant ontslagen. De troepenmacht zou “chaotisch en ineffectief” zijn, staat er in een VN-rapport.

epoch-times

De blauwhelmen zouden “chaotisch en ineffectief” gereageerd hebben op de gevechten in de hoofdstad Juba in juli en burgers, ondanks duidelijke mensenrechtenschendingen, in de steek hebben gelaten, staat er in een vandaag gepubliceerd VN-rapport. Daarin is sprake van een “gebrek aan leidinggevende kracht, paraatheid en afstemming”.

De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki Moon, was “diep geschokt” over de resultaten en gaf opdracht tot het onmiddellijke ontslag van de commandant van de UNmiss-missie. De Keniaanse generaal Johnson Mogoa Kimani Ondieki had pas in mei de leiding over de troepenmacht overgenomen. Ban Ki Moon´s woordvoerder kondigde nog meer maatregelen aan om op de misstanden te reageren.

De onderzoekscommissie schetst in haar rapport het beeld van een groep blauwhelmen, die blijkbaar systematisch zijn plicht zou verzaken en risico´s bij de bescherming van burgers zou schuwen. De soldaten zouden ook niet hebben ingegrepen toen zij getuige waren geworden van zware misdaden tegen burgers.

Bij het VN-onderzoek ging het in de eerste plaats om een aanval door Zuid-Soedanese soldaten op 11 juli op een hotel in de hoofdstad Juba, waarin medewerkers van internationale organisaties ondergebracht waren. Bij deze aanval “werden burgers het slachtoffer of werden zij getuige van zware mensenrechtenschendingen zoals moord, intimidatie, seksueel geweld en daden die neerkwamen op marteling”, staat er in het rapport.

De VN-blauwhelmen grepen niet in, hoewel het hotel slechts 1,2 kilometer van hun steunpunt verwijderd is en ze te hulp geroepen zouden zijn. De soldaten uit China, India, Nepal en Ethiopië zouden “de verzoeken afgewezen en meegedeeld hebben dat ze al vol in actie zouden zijn.”

Volgens informatie van de organisatie Human Rights Watch werd bij de overval op het hotel een journalist gedood, bovendien zouden meerdere buitenlandse vrouwen verkracht zijn.

Het VN-rapport noemt nog een ander geval, toen op 2 september een vrouw bij de toegang tot het terrein van de blauwhelm-missie “in het zicht” van de soldaten verkracht zou zijn. “Ondanks het geschreeuw van de vrouw hebben ze niet ingegrepen”, staat er in het rapport. De VN-soldaten zouden over het algemeen een “risicoschuw gedrag aan de dag gelegd hebben, dat niet geschikt was om burgers tegen seksueel geweld te beschermen.”

Bovendien zouden de UNmiss-soldaten geweigerd hebben om in Juba te voet op patrouille te gaan. In plaats daarvan zouden ze de situatie “vanuit de piepkleine raampjes van hun gepantserde voertuigen geobserveerd hebben”, staat er in het rapport. “Dit uitgangspunt is er niet geschikt voor om verantwoordelijken van seksueel geweld op te speuren en de bevolking een gevoel van veiligheid te geven.”

De blauw-helmsoldaten moeten in het door burgeroorlog geteisterde land zorgen voor een einde van de in juli weer uitgebroken gevechten tussen de troepen van president Salva Kiir en de rebellenleider Riek Machar. De VN-missie was onlangs met 4000 soldaten uitgebreid naar nu in totaal 16.000 blauwhelmen.

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Hypocrisie, lafheid, praatjesmakers, Rotzakken, Soedan, Verenigde Naties. Bookmark de permalink .

9 reacties op Troepenmacht “chaotisch en ineffectief”: VN-blauwhelmen in Zuid-Soedan laten systematisch burgers in de steek

 1. Mary zegt:

  De VN moest maar eens naar Duitsland, Zweden, Engeland en zelfs naar Almere gaan, daar is heel wat mis op het gebied van de rechten van de autochtonen inwoners, daar zijn verkrachtingen een gewoon goed geworden en politie en justitie nee zelfs de politiek (op Wilders na) doet daar niets aan, dus heel wat werk aan de winkel voor de VN om al die mensen te beschermen, zullen er ook heel veel ontslagen vallen toch meneer Ban Ki Moon of heeft de VN het daar maar liever niet over, stelletje hypocrieten!!!!!

  Like

 2. hslot4 zegt:

  Waar hebben we dat eerder gezien even denken JAH ! ik weet het weer sebrenicia hahahahaha

  Like

 3. Jan Wandelaar zegt:

  Like

 4. koddebeier zegt:

  Niet zo vreemd als je weet uit welke landen ze komen !

  Like

  • paulzwueste zegt:

   En ik maar denken hoe ik het zo diplomatiek mogelijk zou kunnen verwoorden maar verder dan blauwe p.kni..kers kwam ik niet.
   Je zal maar afhankelijk zijn van de “bescherming” van Multiculti-Blauwhelmen.
   Corruptie, lafheid, en desinteresse zijn heel gewoon onder die inboorlingen.

   En wij maar uiterst verantwoord in Mali patrouille rijden met per man 10 patronen en trots als schietschijf fungeren in versleten voertuigen die al lang geleden totaal gerenoveerd hadden moeten zijn…terwijl we afhankelijk zijn van de luchtsteun van Duitse militairen!
   En dat met die pleuriskop van Bert Koenders op de achtergrond.
   De vuile viezerik!!!

   Like

 5. Kijk onder de helm en je weet alles. Begrijp het nu eens mensen. DIT IS AFRIKA en dat zal nooit anders worden.

  Like

 6. Mary 100 procent gelijk. Hier gebeurt alles stiekem.

  Like

 7. Guardiacivil zegt:

  Het lijkt wel of de VN zijn troepen samenstelt uit de lidstaten ipv een gedegen en getrainde troepenmacht die wel orde en rust kunnen terugbrengen over een gecontroleerd gebied. Maar de VN is een soort marionettenleger geworden voor wereldproblemen en heeft zichzelf op deze wijze imagoschade toegebracht die niet snel zal verdwijnen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s