Tien Trump-lessen voor Nederlandse politici

screenshot_140

(Door: Syp Wynia)

Het succes van Donald Trump wordt wel op één lijn gesteld met de uitslag van het Britse referendum over de Brexit en met de opkomst van ‘populistische partijen’ in West-Europa. Er zijn inderdaad overeenkomsten. Er zijn dan ook Nederlandse lessen te trekken uit de winst van Trump. Minstens tien, schrijft Syp Wynia.

Les 1: Peilingen schatten de ‘ongewenste’ kandidaat te laag in

Kiezers spreken niet altijd de waarheid als ze heimelijk van plan zijn om op een ‘populistische’ politicus te stemmen. Ze zijn bang met de nek te worden aangekeken. Het is ook denkbaar dat peilers kiezers van ‘populisten’ minder goed kunnen bereiken. Hoe dan ook: peilers komen in hun voorspellingen vaak op een lagere score voor ‘populistische’ partijen. Dat komt zelfs voor bij exitpolls. Martin Bosma, Kamerlid van de PVV, noemt een hogere uitslag van zijn partij dan voorspeld ‘de gordijnbonus’.

Lees verder>>>
elsevier

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump, Nederland, politici. Bookmark de permalink .

16 reacties op Tien Trump-lessen voor Nederlandse politici

 1. Lee zegt:

  Ik word zo langzamerhand helemaal ziek van het woordje populistisch. Waar slaat deze term op? Ik zou de mensen die op Wilders, le Pen en Trump stemmen eerder realisten noemen en de linkse kant dromers.

  Geliked door 1 persoon

 2. koddebeier zegt:

  Om de Trump lessen te begrijpen moet je wel hersens hebben, hetgeen een zeldzaamheid is bij veruit de meeste politici !!!

  Like

 3. Jan zegt:

  Verwarde man in Den Haag: De democratie heeft gezegevierd: ‘Dit is erg, erg slecht nieuws’
  http://tinyurl.com/hkhhlla

  Like

 4. leefbarbaar zegt:

  Les 5 is weer achterbaks; PVV-ers stemmen niet alleen tegen. Velen stemmen voor; voor een toekomst van je kinderen en voor Nederland en voor onze cultuur.
  De PVV is geen protestpartij.

  Verder heb ik nog wat zitten genieten van het gejank op Radio 1; een muts in VMBO-engels interviewde een Amerikaanse muts, die geschokt is omdat meneer Trump gekozen is. Met heel veel uh uh er tussen. Kwaliteitsradio 2.0
  En misschien is dat les 11; als je regering niet meer je regering is en je volksvertegenwoordigers jou niet meer vertegenwoordiger, dan helpen alle leugens en propaganda niet meer, dan kiezen de mensen voor verandering.

  Like

 5. R.Kroonenberg zegt:

  .
  ook voor ONS komt het er straks op aan
  bij die stembus in de rij te staan !
  .
  Jasterke
  .

  Like

 6. Ron zegt:

  En nog een elfde les:

  Als de aanhangers van een partij die consequent gedemoniseerd en geminacht wordt echt met zijn allen komen stemmen kan er toch een succes bereikt worden.

  De Trump aanhangers of anti-Clinton aanhangers zijn gaan stemmen alsof hun leven er vanaf hing. En met succes.
  Zelfs de aantoonbare verkiezingsfraude in het voordeel van Clinton heeft niet kunnen opwegen tegen de massaliteit waarmee de stemgerechtigden zijn komen stemmen.

  Dus, kiezers die het niet eens zijn met de huidige politiek van het politiek correcte zooitje VVD, D66, PvdA, GL, SP, enzovoort, kunnen massaal hun stem op Geert of desnoods op VNL uitbrengen als Geert niet zou kunnen meedoen wegens eventuele veroordeling, en toch een verschil maken.
  Bij massaal opkomen werkt zelfs in NL de mogelijke verkiezingsfraude niet goed meer.

  Like

 7. Mary zegt:

  Rutte en Co ziet het Nederlandse volk niet eens staan, wil hun stem niet horen, heeft niets op met hun belangen alleen met die van de EU club/dictator Merkel, de Obama regering en duistere clubjes die daar allemaal bij horen, het enige wat Rutte van Nederlanders nodig heeft is hun belastinggeld voor alles behalve die Nederlander. Daar waar Wilders al jaren de waarheid verkondigt en al sinds dat hij begon in 2006 het Nederlandse volk als nummer 1 in zijn programma heeft staan op alle vlakken, liegt Rutte het volk al jaren voor en heeft hij ze alleen uitgeknepen en van Nederland een soort derde wereld land gemaakt waarin hij Nederland net zo makkelijk Islamiseert als de EU etc. dat wenst. Een ieder die er ook maar iets van durft te zeggen wordt uitgemaakt voor nazi, xenofoob, racist, wordt geïndoctrineerd en als het even kan veroordeeld. Ja Wilders en Trump staan net zoals Mevr. le Pen allemaal voor het volk, raar dat dat volk dan voor die laatste kiezen he, ook zo onverwacht……… vind de leugenpers die er zoveel aan heeft gedaan om ze in een kwaad daglicht te stellen, maar het volk is niet gek.

  Like

 8. hendrikush zegt:

  Wat is het perspectief: het klootjesvolk is er voor de politici, of, de politici zijn er voor het volk.
  De betweters in de media en de maatschappijvernieuwlers in de kamer moeten nodig op retraite.

  Like

 9. Wij worden gezien als klootjesvolk die niet kan denken. Dat Rutte zich geroepen voelt het voor ons te doen. Daar kan ik mij zo kwaad om maken of wij een abonnement hebben op het suffertje.

  Like

 10. R.Ehv zegt:

  PVV voor iedereen die dit land een warm hart toedraagtoe VNL oké maar de rest breekt dit land voor hun eigenbelang af. Dus stem kom opdagen er is wat te winnen!

  Like

 11. Aegolius cs zegt:

  Wie komen er in Team Trump?

  Trump’s favorite general
  Michael Flynn is more than a valued adviser to the presumptive GOP nominee. He’s also a potential VP candidate.

  http://www.politico.com/story/2016/07/donald-trump-general-michael-flynn-vp-225253

  Flynn vergelijkt Gulen met Osama bin Laden
  Gülen is een zelfverkozen balling nadat hij in onmin raakte met Erdogan. Nu zijn ze elkaars aartsvijanden – Gülen wordt namelijk gezien als de aanstichter van de mislukte putsch in Turkije in juli. Ankara zag woensdag zijn kans schoon, en om vroeg meteen na Trumps zege om zijn uitlevering. President Barack Obama heeft nooit in dat verzoek willen voldoen.
  Flynn omschrijft Gülen als een ‘radicale islamist en ‘zegt’ dat diens organisatie – die in grote delen van de wereld actief is – alle kenmerken vertoont van een ‘slapend’ terreurnetwerk. De voormalige generaal vergelijkt de predikers zelfs met Osama bin Laden.
  http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2016/11/erdogan-heeft-mogelijk-veel-reden-tot-juichen-met-trump-399882/

  Tjonge, wat droom ik nu weer? Gülen als staatsgevaarlijk en ongewenst persoon met vrijgeleide uitgezet naar het land van Merkel?!

  Trump zet de juist beloofde verkiezingstoon neer over de islam;
  Helpt Merkel met haar vriendschappelijk Turkse collega Erdogan contact naar een hoger plan;
  Dat binnen de EU de politieke toetreding van Turkije op zijn minst bemoeilijkt wordt nog afgezien hoe de NATO zonder of met Turkije verder zal gaan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s