(Be/ver)oordelen op stereotypering

screenshot_61

(Door: Drs. E.N. Schilder)

Waar komt discriminatie en het beoordelen op stereotype vandaan? In de basis ligt dit, zowel bij mens als dier, in ieders natuur als voorzichtigheid ter zelfbescherming. Toch ligt de mate waarin voor iedereen anders. Proeven met zowel dieren als mensen hebben aangetoond dat vooral de ervaring met vreemden bepalend zijn voor later gedrag, saamhorigheid en/of discriminatie. De basis voor een samenleving met wederzijds respect ligt dus bij ervaring, opvoeding en de bereidheid daar zelf iets ten goede mee te willen doen.

Witte ratten/zwarte ratten

Een proef met witte ratten bijvoorbeeld toonde aan dat als ze elkaar kennen en vertrouwd zijn met elkaar, ze bereid zijn elkaar te accepteren en elkaar zelfs te helpen. Zet je er een zwarte rat (wel gescheiden nog) bij in de buurt, dan zijn ze allemaal op hun hoede totdat zij er van overtuigd zijn dat het gewoon een andere rat is die geen kwaad in de zin heeft. Dan wordt het andere dier probleemloos begroet, geaccepteerd en opgenomen in de groep. Daarna was ook het accepteren en helpen van een zwart/witte rat geen enkel probleem meer als die aan de bovenstaande normen en waarden voldeed.

De mens

Bij mensen is een andere test uitgevoerd. Een groep mensen, die elkaar helemaal niet kende, werd onwillekeurig voorzien van of een blauwe of een rode honkbal pet. Aan de hand daarvan was er door externe invloed een selectie gemaakt en voelde men zich bij elkaar betrokken en was men bereid elkaar te accepteren en te helpen. T.a.v. de andere groep ontwikkelde zich echter een heel ander gedrag en was men zelfs bereid tot grove middelen/overtredingen en het toebrengen van fysiek geweld om hun doel te bereiken. Vergelijkbaar met het gedrag van hooligans die een voetbalclub vereren, motorclubs die bijvoorbeeld No Surrender niet als officiële MC willen accepteren en (extremistische) moslims die andere culturen en geloven niet willen accepteren en ze daarom willen overheersen en/of zelfs uitroeien. Hier gaat het dus over onevenredig dominant gedrag dat van nature lijkt te zijn aangeboren, maar beïnvloedbaar is door externe factoren op basis van verdachtmaking, afscheiding of vermeende ongelijkheid. Discriminatie dus op groepen, overtuiging, afkomst of religie, veelal ongeacht de huidskleur, alhoewel ook die variant, in tegenstelling tot de dierenwereld, meespeelt in het geheel.

Extremistisch zwart

Daarom vindt de overgrote meerderheid van Nederland haatdiva Silvana en haar kleine groepje rechts-extremistische zwarten (als zij ons wit mogen noemen, mogen wij ze zwart noemen!) ook steeds irritanter worden en stuiten zij op steeds meer weerstand. In de eerste plaats omdat hun luidruchtige en intimiderende relaas gebaseerd is op waanbeelden (iedereen weet inmiddels dat Silvana bij een foto met tekst uit zichzelf al bewegende beelden ziet) en hun leugens over Zwarte Piet (en nu ook de afkomst van Sinterklaas), waarmee ze keer op keer door de mand vallen met hun racistische, vergezochte insinuaties. Alleen al het Engelse ‘Stop Blackface’ bij een Nederlands kinderfeest schreeuwt op een bijna zielige manier om internationale aandacht en medestanders (VN). Gefrustreerde aandachttrekkerij door diep droevige mensen.

Daarnaast komen er gelukkig steeds meer reacties van donker gekleurde mensen in de samenleving (o.a. van een 12-jarig meisje uit Amsterdam en vanuit Suriname!), die zich totaal niet kunnen vinden in Silvana’s obsessie voor racisme, waardoor ze steeds ongeloofwaardiger wordt. Persoonlijk vermoed ik dat ze lijdt aan een soort van psychose en daardoor geen reële kijk heeft (en ook niet kàn hebben) op de samenleving. Van iemand die zichzelf als de ‘Mandela’ van Nederland ziet, kun je tenslotte geen helder inzicht verwachten. Wat overigens ook geldt voor de lijsttrekker van GroenLinks, die in zichzelf, zoals hij zelf zegt, grote gelijkenissen met Obama ziet. Die mensen zijn de realiteit echt een beetje uit het oog verloren en hebben een ideologische, maar onrealistische kijk op de samenleving. Het woord zegt het zelf al; samen leven! En dat is exact wat zij ontwrichten met hun haat- en gutmensch tunnelvisie. Vroeger zouden mensen als zij in een witte jas met hele lange mouwen (op de rug bij elkaar gebonden) opgesloten worden. Tegenwoordig vertegenwoordigen zij een politieke partij. Wat dat betreft is de mens, mijns inziens, de grootste fout van de natuur en kan de gehele mensheid enorm veel leren van een groepje laboratoriumratten.

Tenslotte wil ik iedereen bedanken die de afgelopen paar keren geheel vrijwillig hebben meegewerkt aan mijn onderzoek. Het is uitermate bevredigend om daadwerkelijk te zien gebeuren wat je in je onderzoek beschrijft en wilt aantonen.

Bron: www.sciencechannel.com

Door:
Drs. E.N. Schilder
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

13 reacties op (Be/ver)oordelen op stereotypering

 1. BertG. zegt:

  Klopt, mijn ouders hadden een zwarte bouvier, die had een hekel aan alle honden die hij tegen kwam, ongeacht de kleur of ras.
  Behalve andere zwarte bouviers, daar had hij nooit iets tegen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Harry Kooistra zegt:

  Mandela was amper dood en veel mensen lijken opeens op hem. Obama was nog niet vertrokken en Jesse Klaver lijkt al een beetje op hem. De narcisten trekken de veren bij de vertrekkende pauw uit de staart en steken die in hun eigen reet. Intellectuele gladiolen.

  Geliked door 1 persoon

  • paulzwueste zegt:

   Ik zie het voor me.
   Vandaar de uitdrukking “Intellectuele Gladiolen”.
   Je ruikt de bedwelmende bloemengeur en ziet het lijk drijven.
   Klaver trekt al wuivende met zijn kont voorbij. Gaat daar Hillary niet?
   Kan zijn. Ze is namelijk geen president geworden, dus loopt ze alle begrafenissen af
   om te zien of haar ex-man er niet tussen ligt.

   Like

  • louis-portugal zegt:

   Deze vind ik wel leuk.

   Geliked door 1 persoon

 3. Thom zegt:

  Al dat gezeik over discriminatie maakt de boel erger dan het is.. Het is zo, dat alles wat vreemd en nieuw is door mensen met wantrouwen wordt bekeken, tenminste als je beoordelingsvermogen niet aangetast is. Dat volgt uit het basisprincipe tot lijfsbehoud. Het is VVV wat bij de oermens bij de ontmoeting van een ander betekende: Vechten, Vluchten of Vrijen.
  Dit basisprincipe is nog steeds in min of meerdere mate bij de mens aanwezig.
  Wat discriminatie wordt genoemd heeft veelal te maken met het wantrouwen tegen het vreemde, meer is het dikwijls niet. Door steeds maar weer te herhalen dat de witte mens discrimineert roept de zwarte medemens het over zichzelf af, dat hij steeds meer gewantrouwd wordt. Het gezeik over discriminatie is in feite een zichzelf vervullende voorspelling. Hoe meer er gezeurd wordt over Zwarte Piet met hoe meer wantrouwen negers beschouwd zullen worden, immers ze verklaren zelf dat er met hun iets aan de hand is door continu een negatieve aandacht op zichzelf te vestigen.

  Geliked door 3 people

 4. Karen zegt:

  Haatdiva Silvana en haar kleine groepje rechts-extremistische zwarten. Moet dat niet zijn haar groepje links-extremistische zwarten???

  Like

 5. Jan Wandelaar zegt:

  Like

 6. guusvelraeds zegt:

  Off topic, maar msschien ook niet. Volgens de cultuur marxisten zijn alle culturen gelijk. Naast de geiten neukers hebben we nu ook de donkey neukers. Oordeel onbevooroordeeld zelf.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s