De Duitse politieke elite en Trump

screenshot_62

“WANTED wegens huichelarij”

(Door: “Taljaard”)

Toen de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen afgelopen woensdagochtend duidelijk werd, sprak minister van Defensie Ursula von der Leyen zich als eerste van de Bundesregierung hierover voor de camera’s uit. “Het was een nogal stevige schok toen ik zag in wat voor richting zich de ontwikkeling bewoog”, zei ze. Van een felicitatie zag zij af. Waarom zou ze ook? Zij is toch alleen maar minister van Defensie van het derde belangrijkste NAVO-land? En mevrouw Von der Leyen gaf al in de tweede zin van haar reactie te verstaan dat de nieuw gekozen Amerikaanse president volgens haar op een verkeerde manier is gekozen. “Ik geloof dat ook Donald Trump wel weet dat dit geen stem voor hem, maar een stem tegen Washington was.” Erg hoopvol stemt deze uitspraak niet. En zij klinkt ook niet zo bezonnen.

Trump zal als opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten binnen nauwelijks twee maanden de machtigste man binnen de NAVO zijn. En daarmee dus de verreweg belangrijkste partner in de Duitse defensiepolitiek. Was dit slechts een verspreking van deze minister, die nog helemaal beduusd was vanwege de uitslag van deze verkiezingen, over alles wat Trump tijdens zijn campagne heeft gezegd en daar haar bezorgdheid over uitte? Niet echt. Want Von der Leyen beet met haar reactie als het ware de spits af van wat in de volgende uren de toon van de reacties van de andere belangrijkste Duitse politici kenmerkte.

Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier liet het bij zijn optreden nadrukkelijk na om de winnaar van deze verkiezingen te feliciteren. Hij zei slechts dat wij deze uitslag moeten respecteren. Ja, wat anders? Moeten zij soms de oorlog aan de Verenigde Staten verklaren? Maar Steinmeier heeft in de aanloop naar deze verkiezingen elke diplomatieke terughoudendheid over Trump al vaarwel gezegd. Afgelopen augustus noemde hij hem al een “Haßprediger”. Dat mag tot minstens als een twijfelachtige uitspraak van een Duitse minister van Buitenlandse Zaken over een Amerikaanse presidentskandidaat worden beschouwd, waar Duitsland het in de nabije toekomst mee zal moeten doen.

Aanmatigende gemeenplaatsen

En Steinmeier heeft dus ook na deze verkiezingen niet de kans benut om zich wat diplomatieker uit te laten. Des te meer legde hij zich toe op aanmatigende gemeenplaatsen, zoals: “Wanneer Trump echt de president van alle Amerikanen wil worden, moet hij de diepe wonden, die er tijdens de verkiezingsstrijd zijn geslagen, kunnen genezen.” Niet helemaal bezijden de waarheid. Maar ook nogal overbodig en aanmatigend om zoiets uitgerekend vanuit Duitsland de wereld in te slingeren. Want dit is namelijk ook precies wat Trump direct al in zijn overwinningsrede heeft pogen te doen; drie uur voor het optreden van Steinmeier.

Het behoort tot de kerntaak van een minister van Buitenlandse Zaken om goede betrekkingen met andere landen te verkrijgen en deze ook te onderhouden. Zelfs in het geval van diepgaande meningsverschillen en mogelijk gevaarlijk escalerende conflicten zoeken ministeries van Buitenlandse Zaken daarom doorgaans naar formuleringen die het gemeenschappelijke in plaats van het onderscheidende benadrukken. Maar na de verkiezing van Trump verzuchtte Steinmeier alleen maar: “Niets zal eenvoudiger, en veel zal moeilijker worden.” Dat is gezien vanuit de optiek van iemand als Steinmeier zonder meer waar. Maar men kan zich niettemin afvragen of zulke uitspraken er aan bijdragen om ook in de toekomst goede betrekkingen met de Verenigde Staten te kunnen onderhouden. En hoe verhouden deze uitspraken zich met eerdere uitingen van Steinmeier, dat hij geen idee had van wat het voorgenomen buitenlandse beleid van Trump in feite inhield? Steinmeier’s optreden was dus op zich nogal onbesuisd.

Maar zijn partijgenoot Sigmar Gabriel, de minister van Economische Zaken, vice-bondskanselier, en de voorzitter van de SPD heeft ten aanzien van het toekomstige Witte Huis echt alle remmen los gelaten. Want Trump zou volgens hem “de aanvoerder van een nieuwe chauvinistische en autoritaire internationale” zijn, zo sneerde Sigmar Gabriel in de richting van de nieuw gekozen Amerikaanse president. Deze neo-autoritaire internationale zou volgens deze partijvoorzitter van de SPD oudere en duistere tijden willen laten herleven “waarin de vrouw opnieuw aan het aanrecht of aan het bed gekluisterd zal zijn, homo’s in de bajes horen en vakbonden niets meer te zeggen zullen hebben.” Bij deze neo-autoritaire en reactionaire internationale horen volgens Gabriel ook Poetin, Erdoğan, Marine le Pen, Orbán, Wilders en vanzelfsprekend de AfD. Misschien ziet deze partijvoorzitter een traditioneel met anti-Amerika retoriek gelardeerde sociaaldemocratische verkiezingscampagne voor de komende Bundestag-verkiezingen in het verschiet liggen en anticipeert hij hierop. Dat is weliswaar een gekoesterde en oude rode traditie, maar Gabriel is ook vicekanselier en minister van Economische Zaken van de Duitse Bondsrepubliek, die nog altijd de voornaamste handelspartner van deze Bondsrepubliek is. Verleden jaar bedroeg de totale export vanuit Duitsland naar de Verenigde Staten 173 miljard euro. En het is moeilijk voor te stellen dat een Duitse minister van Economische Zaken hier niet van op de hoogte zou zijn. Dit soort aanmatigende gemeenplaatsen zijn dus bepaald geen uitspraken die men van iemand als Gabriel zou verwachten, of die wenselijk moeten zijn voor goede toekomstige Duits-Amerikaanse betrekkingen.

De morele burcht van Merkel

En hiermee zijn wij bij Merkel zelf aangeland. Zij staat bekend om haar terughoudendheid en ondoorgrondelijk geslotenheid, die volgens schrijver dezes nergens anders toe dient dan het maskeren van een innerlijke leegte, maar dat is een ander onderwerp. Merkel kon het nog net over haar hart verkrijgen om Trump wel met zijn verkiezingsoverwinning te feliciteren. Maar dat dit haar overduidelijk heel moeilijk viel, blijkt wel uit de belerende riedel die zij daarop, als het ware vanuit de hoge morele burcht van haar rotsvaste gelijkhebberigheid, onmiddellijk liet volgen.  Zij had het over de oude en eerbiedwaardige Amerikaanse democratie, waaraan zij in de richting van Trump echter direct de volgende begrippen verbond: “vrijheid, respect voor mensenrechten en de waarde van ieder mens, onafhankelijk van diens afkomst, huidskleur, geslacht, godsdienst, seksuele voorkeur, of politieke overtuiging”. Zo. Dat kan Trump in zijn zak steken. Of niet dan? Nog wat vergeten? Klaarblijkelijk wel, want: “Op het fundament van deze onwrikbare waarden bied ik de toekomstige president van de Verenigde Staten, Donald Trump, mijn welgemeende samenwerking aan.”

Bitte, Herr Trump, onderwerp u aan deze voorwaarden die ik, Angela Merkel, keizerin van Europa, bij deze vanuit mijn hoge morele burcht aan u heb gesteld.  Omgord u om mijnentwil met  het boetekleed der politieke correctheid. En trek blootsvoets naar het Canossa van mijn grote gelijk om mij aldaar de eer te bewijzen die mij toekomt. Zo niet, dan zullen het machtige Duitsland en ik, Angela Merkel persoonlijk, niet met u willen samenwerken. En al helemaal niet “welgemeend”.

Nu heeft Trump tijdens zijn campagne de asielpolitiek van Merkel als “waanzinnig” en “rampzalig” bestempeld. En hij heeft duidelijk gezegd dat hij lak heeft aan de door Merkel zo geliefkoosde klimaatgekte en de daaraan verbonden groene molentjespolitiek. En ongetwijfeld had Merkel er vast op gerekend dat haar vriendin Hillary Clinton in het Witte Huis terecht zou komen. Zij zal haar ook wel gebeld hebben om minstens drie kwartier hun wederzijdse teleurstelling over het verloop van de gebeurtenissen te delen en te verwerken, zoals veel vrouwen dat doen.

Al met al moeten ook Duitse politici tot het inzicht komen dat noch de Amerikaanse democratie, noch de Amerikaanse rechtsstaat door de verkiezing van Trump in gevaar zullen komen. Het is zeker niet het einde van de wereld. Wat het wel is: het einde van een wereld, en het begin van het einde van HUN wereld. Dat men daarom de overwinnaar van een buitengewoon belangrijke verkiezing gaat uitschelden, zwart maken en lomp en aanmatigend bejegent, is begrijpelijk en menselijk. Maar het getuigt zeker niet van stijl en grootmoedigheid. Een dergelijk gedrag getuigt veeleer van Duitse en Europese hoogmoed, die nauw verwant is met dezelfde elitaire hoogmoed waarmee de gevestigde politiek in het Westen de internationale democratiseringsbewegingen vanuit de volken, het zogenaamde “populisme”, beschouwt en tegemoet treedt. Want het op een dergelijke manier smaden van Trump, zoals dit door de Duitse politieke elite is gedaan, getuigt ook van een elitaire minachting voor de 60 miljoen Amerikanen die op hem gestemd hebben. Er kan het een en ander op de Amerikaanse democratie worden aangemerkt, maar zij heeft de afgelopen tijd wel bewezen nog steeds springlevend te zijn en beter te werken dan de soms dicht getimmerde en stroperige Europese democratie. Wanneer de Duitse politieke elite zich op een dergelijke aanmatigende en hoogmoedige wijze over een legitieme, open en democratische verkiezing uitlaat, louter en alleen omdat de uitslag haar niet aanstaat, dan bevestigt men daarmee slechts het beeld dat de zogenaamde “populisten” van deze politieke elite hebben. En Trump zelf, wiens grootouders Duits waren en die daarom redelijk goed Duits leest en verstaat, zal deze uitspraken ook wel gehoord en gelezen hebben.

Door:
“Taljaard”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in democratie, demoniseren, Donald Trump, Duitsland, Elite, establishment, Hypocrisie, Linkse Kerk, Rotzakken, Socialisten, tolerantie/intolerantie, Volksvijandigheid, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

19 reacties op De Duitse politieke elite en Trump

 1. louis-portugal zegt:

  Geweldig verwoordt Taljaard.
  En dan te zien dat die STeenmeier de nieuwe president van Duitsland gaat worden.

  Like

 2. kruisridder zegt:

  De Duitsers, zelf niet vies van haat en haatcrimes in het verleden, moeten zich flink achter de oren krabben. Dat Trump de wijsheid in pacht heeft alle VS-troepen terug te trekken van de Russische grenzen en voor een belangrijk deel uit de EU, is te hopen. De elite is verslagen.

  Like

 3. guusvelraeds zegt:

  Zij die vertelden hoog gezeten op hun morele paard democratie te vestigen in Noord Afrika in het Midden Oosten en de Oekraïne brachten in plaats daarvan oorlog en ongeziene genocide. Dezelfde smeerlapperij haalden deze politieke misdadigers van EU angeheugten aangespoord door lobby groepen en special intrest corporaties ook uit in hun eigen landen. Echte democraten werden door dit zittende ondemocratische politiek geteisem in het nauw gedreven door hun politieke opponenten te demoniseren, Door hun politieke opponenten voor het gerecht te slepen omwille van niet politiek correcte uitspraken. Door hun politiek opponenten buiten de samenleving en het beroepsleven te plaatsen en last but not least door hun politieke opponenten met hulp van de gekochte media in een situatie te manoevreren waardoor ze voor hun leven moeten vrezen. Bijltjes dag via de stembussen gaat komen. Ik voel het in al mijn haarvaten. De stembus nederlaag is het minste wat hun kan overkomen. Eigenlijk verdienden ze het schavot.

  Like

 4. Sjaak zegt:

  Wie waar !

  Like

 5. Mirjam zegt:

  Taljaard, prima. Goed verwoord en zoals het is. In Duitsland leeft de ‘gevestigde orde’ in een cocon, waarvan de buitenkant los aan het laten is. Ze ‘leven’ in een roes van de Europese droom en zijn doodsbang voor wat er komt als dit alles verdwijnt. Ze dachten zeker te zijn van een Europese toekomst, waar Duitsland weer het voortouw zou nemen in de regie en de leiding. Dit is, net als in de tweede wereldoorlog, een sprookje voor hen en een nachtmerrie voor Europa geworden en gebleken. Het universum laat zich niet kapot maken door Duitse/Europese hoogmoed, want ieder mens is een mens en maakt deel uit van dit universum, maar heeft het niet uitgevonden en kan het daarom ook nooit claimen. De natuur heeft een zelfreinigend en herstellend vermogen en ruimt dat op, wat schadelijk is. Zo ook deze hele meute, die dacht zich er boven te kunnen stellen, door manipulatie van de gang van zaken wereldwijd.

  Inderdaad, ze hadden de vaste overtuiging dat ze op de ‘goede’ weg zaten en dat ze de wereld in hun zak hadden. Hun ‘gedachte’ macht werd in hun ogen steeds groter en dan wordt men overmoedig en ziet men alleen wat men wil zien. Het Duitse volk, samen met het Europese volk werd weer de dupe van hun tirannie. Wéér eens een bewijs dat Duitsers geen macht kunnen hanteren, welke macht dan ook. Het schakelt bij hen meteen het gevoel van superioriteit aan: het zich verheven voelen boven alle anderen. Ze zijn echter verre van perfect, net als alle andere mensen op deze wereld. Wederom een goede les om te leren voor ze. Nederigheid is beter dan verhevenheid, want dat eerste laat je schitteren en het laatste laat je verbleken.

  Deze Duitse regering heeft zijn ‘straal’ en ‘schitter’ moment gehad en is nu aan het ‘erblassen’. De tijden van ‘ausradieren’ van andersdenkenden is voorbij. Clinton is niet gekozen en Obama vertrekt binnenkort. De Duitse regering zwemt en met hen hun opgebouwde elite kliek uit Brussel in ‘niemandsland’ en die onzekerheid drijft hen als wilde dieren in het nauw. Een les om van te leren en ze krijgen er nog meer.

  Like

 6. Jan zegt:

  Typisch voor de Roden:

  Hillary Clinton Became PHYSICALLY VIOLENT on Election Night and Tore Into Robby Mook and John Podesta

  CNN reporter tells me Hillary became physically violent towards Robby Mook and John Podesta around midnight; had to be briefly restrained.

  — The Kincannon Show (@kincannon_show) November 14, 2016

  Hillary Clinton did not make it on stage that night. She sent John Podesta out instead.

  Hillary was drunk.

  She was. I posted about that too. She was in a “psychotic drunken rage” according to my reporter friend. Doctor added sedatives to the mix. https://t.co/jZv376ydDM

  — The Kincannon Show (@kincannon_show) November 15, 2016

  Like

 7. Jan zegt:

  [video src="http://i.imgur.com/DLPN8rD.mp4" /]

  Like

 8. Frans Brassens zegt:

  Fraaie analyse, Taljaard. Binnen niet al te lange tijd gaan we zien of er nog ontwikkelingen te constateren zijn bij de door jou behandelde zure druiveneters. Ze zullen trouwens nog wel meer voor de kiezen gaan krijgen straks.

  Like

 9. edwin vissers zegt:

  voor de derde keer in honderd jaar storten ze Europa in chaos ,en drie maal is scheeprecht ,aangezien ze nog steeds op dat demonische mokkel stemmen ,ik zie uit naar vergelding ,ik ben ook bang als gelovige in de toekomst dat ze mij gaan associëren met haar welkomst beleid ,terwijl ik een vel tegen stander ben over het toe laten van die afgoden dienaars uit de Hell ,we zullen het meemaken ?

  Like

 10. Jan zegt:

  Ook Roemer jammert en jankt: De tegenstellingen worden nu nog groter. Nee Roemer, de bevolkingsgroepen zijn acht jaar lang tegen elkaar opgezet en de rassenhaat werd opzettelijk aangewakkerd want tot de dag van vandaag is door de zittende maffia in Washington met geen woord gerept over de huidige terreur in de steden, de moorden op de politieagenten en de instroom van illegalen en criminelen vanuit Mexico, zelfs die werden ahw uitgenodigd te komen omdat de grens nauwelijks nog wordt bewaakt.

  Trump in het Witte Huis

  Een keuze voor een knetterrechtse president die de verschillen en tegenstellingen alleen maar zal vergroten

  Die schop is terecht, maar de keuze voor Trump is een gevaarlijke sprong in het diepe. Een keuze voor een knetterrechtse president die de verschillen en tegenstellingen alleen maar zal vergroten. Met lagere belastingen voor de rijken en multinationals en met minder zorg voor mensen die dat zo hard nodig hebben.

  http://www.joop.nl/opinies/trump-in-het-witte-huis

  Roemer liegt direct weer want juist obamacare is geen care maar een ordinaire belastingverhoging waarvan de middenklasse de dupe is en belastingverhoging betekent minder investeringen of weer verhuizing naar een ander productieland waardoor veel weer afhankelijk worden van een staatsuitkering.

  The Progressieve Inkomensbelasting: Een verhaal van drie broers

  Like

 11. Ekster zegt:

  Het is mooi om te zien hoe de policor elite te keer gaat nu ze verloren hebben. Opeens is er geen inlevingsvermogen meer aan die kant, alleen nog blinde haat. Wat laten ze zich op links kennen, ongehoord. Hun ware, lelijke aard komt boven. Maar ik ben bang dat die haat alleen nog maar erger gaat worden en niet zal kalmeren. Dit links-liberale tuig zal er letterlijk alles aan doen om de boel te traineren, ze kunnen eenvoudig niet leven met deze democratisch gekozen president. Tot de inauguratie zal de haat nog dagelijks toenemen, zowel hier als in de VS. En daarna.. wie zal het zeggen? Er staat ons nog het een en ander te wachten..

  Like

 12. Jan zegt:

  Chomsky interviewt zichzelf: “Republican Party Has Become The Most Dangerous Organization In World History”

  Noam Chomsky: On Nov. 8, the most powerful country in world history, which will set its stamp on what comes next, had an election. The outcome placed total control of the government—executive, Congress, the Supreme Court—in the hands of the Republican Party, which has become the most dangerous organization in world history.
  Apart from the last phrase, all of this is uncontroversial. The last phrase may seem outlandish, even outrageous. But is it? The facts suggest otherwise. The party is dedicated to racing as rapidly as possible to destruction of organized human life. There is no historical precedent for such a stand.
  Is this an exaggeration? Consider what we have just been witnessing.

  En zo kwaakt Chomsky voort, zichzelf een vraag stellen waarin een antwoord verpakt zit die dan weer door hemzelf bevestigd wordt.
  http://www.ecowatch.com/noam-chomsky-trump-2093271018.html

  Like

 13. Henk.V zegt:

  Hier past een groot, instemmend applaus dat over gaat in een ovatie.
  Mijn compliment, Taljaard 🙂 Zulke goed doordachte en prachtig verwoorde analyses kom ik niet vaak tegen.
  Wachteres en ik wonen al jaren in het land van Merkel c.s en de politieke sfeer hier is in uw stuk perfect in beeld gebracht.
  Het is helaas al te waar : tot dusver leren de Duitse elites totaal niets bij…..
  Maar ondanks de enorme karaktermoord die er voortdurend op de AfD wordt gepleegd zal het precies die partij zijn die voor een keerpunt in Duitsland gaat zorgen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s