Italië: Massademonstratie tegen de regering van Matteo Renzi

screenshot_62

(Vertaling: E.J. Bron)

Een week voor het beslissende referendum over een grondwetswijziging in Italië hebben meerdere duizenden mensen tegen het plan van de regering geprotesteerd. De deelnemers waren uit alle delen van het land naar Rome gekomen. In een grote optocht trokken ze volgens informatie van journalisten van AFP door de hoofdstad. De demonstratie vond plaats onder zwaar politietoezicht. Desondanks werden er o.a. eieren naar bankgebouwen gegooid.

dwn

“Ik ben hier om mijn ´Nee´ tegen de grondwetswijziging te laten horen”, zei de lerares Maria. “Dat is de grondwet van 1948 en die moet beschermd worden.” De door minister-president Renzi geplande veranderingen zouden “negatief” zijn.

De Italianen stemmen op 4 december over Renzi´s grondwetshervorming, die het huidige systeem van twee gelijkberechtigde parlementskamers moet afschaffen en voor meer politieke stabiliteit moet gaan zorgen. De al door het parlement goedgekeurde hervorming geldt als belangrijkste grondwetswijziging in Italië sinds 1945. Het belangrijkste doel is om de bevoegdheden van de Senaat sterk te beperken, om de wetgeving te versnellen en te vereenvoudigen. Tot nu toe waren het parlement en de Senaat gelijkberechtigd en blokkeerden elkaar vaak wederzijds.

Uit peilingen, die volgens Italiaans recht uiterlijk twee weken voor het referendum gepubliceerd mogen worden, blijkt een voorsprong van de hervorming-tegenstanders van meerdere procenten. Veel burgers hadden echter nog niet beslist.

Bron:
https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Italië. Bookmark de permalink .

4 reacties op Italië: Massademonstratie tegen de regering van Matteo Renzi

 1. Bas zegt:

  Quote: De wetgeving te versnellen en te vereenvoudigen.
  Dit t.b.v. van het Euro parlement, eigen wetgeving aan de kant schuiven om sneller beslissingen vanuit Brussel door te kunnen voeren. Waardoor de oorspronkelijk bevolking in Italië op den duur zal worden benadeeld. De Italianen zijn klaarwakker. Helemaal sinds de vluchtelingen invasie.

  Like

 2. Guardiacivil zegt:

  Na Zweden wordt ook de situatie in Italië onhoudbaar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s