Ook vandaag: Italianen stemmen over grondwetshervorming en toekomst van de regering

screenshot_2

De Italiaanse minister-president Matteo Renzi spreekt op een verkiezingsbijeenkomst in Florence over het referendum van vandaag.

(Vertaling: E.J. Bron)

Als de Italianen de grondwetshervorming afwijzen, dan houdt men rekening met het aftreden van Renzi. De EU-partners vrezen in dit geval een nieuwe fase van politieke instabiliteit in de op twee na grootste economie van de eurozone. De stembureaus zijn van 07.00 uur tot 23.00 uur geopend; de einduitslag wordt in de nacht naar maandag verwacht.

epoch-times

De Italianen stemmen vandaag over een grondwetshervorming, waar de politieke toekomst van minister-president Matteo Renzi van afhangt. De hervorming voorziet in een duidelijke beperking van de competenties van de Senaat om in Italië meer politieke stabiliteit te creëren en in het vervolg de blokkade van wetten te verhinderen. Het is o.a. de bedoeling dat de Senaat in het vervolg geen motie van wantrouwen meer mag indienen tegen de regeringschef.

De regio´s zullen enkele competenties afstaan aan de centrale staat. In de laatste peilingen stond het Nee-kamp nipt voor, tegenstanders vrezen een beperking van de machtendeling. Als de Italianen de grondwetswijziging afwijzen, houdt men rekening met het aftreden van Renzi.

Proteststem tegen Renzi dreigt

Matteo Renzi regeert Italië al meer dan 1000 dagen. Hij heeft echter aangekondigd te willen aftreden als zijn hervormingsvoorstellen worden afgewezen. Nu is het de vraag wat er dan zal gebeuren.

Volgens peilingen staat het “Nee”-kamp duidelijk voor, waarbij het deel van de mensen dat nog geen beslissing heeft genomen zeer hoog is – er was sprake van één op de vijf. Inmiddels zijn peilingen niet meer toegestaan. Omdat veel Italianen vanwege de slechte economische situatie en de hoge werkloosheid ontevreden zijn met de regering, zouden zij het referendum als kans kunnen beschouwen om uit protest tegen Renzi te stemmen.

Italiaanse media noemden het referendum daarom al een “boemerang” of een “eigen doelpunt”, berichtte “Bild”. Weliswaar zou een meerderheid van de Italianen en ook oppositionele politici een hervorming van de oppermachtige Senaat voor dringend noodzakelijk. Maar omdat Renzi veel meer hervormingen had beloofd dan hij in zijn regeringsperiode tot nu toe kon waarmaken, staat hij tegenover een massa gefrustreerde kiezers.

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Italië. Bookmark de permalink .

5 reacties op Ook vandaag: Italianen stemmen over grondwetshervorming en toekomst van de regering

 1. We wachten het maar af. Ben wel benieuwd wat er dan gaat gebeuren.

  Like

 2. D. G. Neree zegt:

  Is het nu de senaat of de tweede kamer die minder te zeggen krijgt met dit voorstel?

  Like

 3. Guardiacivil zegt:

  Ik wens en hoop voor het Italiaanse volk die net als de Nederlandse burgers lijden onder alle overheidsgeweld.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s