Interview met Frauke Petry door “Sputnik”

screenshot_83

(Vertaling: E.J. Bron)

“Sputnik” heeft met AfD-cheffin Frauke Petry een exclusief gesprek gehad over de grote actuele onderwerpen: de “ruk naar rechts” van de CDU, bondskanselier Merkel, de relatie met Rusland en de VS en de doelen van haar partij.

nieuws-spoetnik

Mevrouw Dr. Petry, heeft de ruk naar rechts van de CDU u verbaasd of verrast?

Als deze zou hebben plaatsgevonden, dan misschien wel. Maar hij bestaat in werkelijkheid immers niet. Als ik mag uitleggen hoe ik dat bedoel.

Ja, graag!

We zien op het partijcongres besluiten, die het lijden van de CDU doen vermoeden. Er zijn namelijk veel leden en ondersteuners die zich niet meer herkennen in de partij. We zien echter dat de bondskanselier het besluit tot het opheffen van het dubbele paspoort op dezelfde dag vernietigt – de minister-president van de deelstaat Hessen, Volker Bouffier, doet hetzelfde.

Als we ons afvragen waar zich het werkelijke machtscentrum van de CDU bevindt, dan bevindt dit zich al lang niet meer in de partij. Het bevindt zich maximaal in de fractie, maar eigenlijk in de regering. Zolang de CDU tegenover de SPD zulke programmatische zaken niet kan invoeren, blijft het etikettenbedrog, waarin de een of ander in de CDU nog probeert te geloven, omdat hij niet begrijpen wil dat dit niet meer zijn partij is.

We zullen de komende maanden meemaken dat het meeste dat nu geëist wordt, gewoon een bekentenis op papier blijft en daarmee een hoop, die met deze CDU niet ingevoerd kan worden.

Bij de uitspraak past een uitspraak van de politicus van Die Linke, Diether Dehm, die Merkel in een interview met “Sputnik” een “rechtse sociaaldemocraat” heeft genoemd. Klopt dat?

Als u dat “rechtse” weghaalt, dan klopt het.

Met de hand op het hart: lacht u eigenlijk een beetje in uw vuistje als u hoort dat de jongerenafdeling van de CDU en de bondskanselier erover redetwisten hoe de CDU met het dubbele staatsburgerschap moet omgaan?

Ik ben niet stiekem blij, ik ben blij dat we dit debat eindelijk hebben! Dat er eindelijk openlijk gediscussieerd moet worden over onderwerpen zoals het dubbele staatsburgerschap, de migratiecrisis – wat mist er nog – de omgang met de euro en de EU. Omdat we zien dat we met de huidige politiek, zowel op financieel als op maatschappelijk gebied, zo niet verder komen.

Dat de discussie in de CDU bestaat, vind ik goed – die moet er in de hele samenleving komen. Alleen vrees ik en voorspel ik dat het met een bondskanselier Merkel niet tot wezenlijke uitspraken zal komen.

Desondanks komt het bij de kiezers zo over alsof zich in de CDU op dit moment juist deze ruk naar rechts zou voltrekken. Bent u niet bezorgd stemmen te verliezen?

Natuurlijk gaat het altijd om stemmen. Maar uiteindelijk gaat het er om dat er iets zichtbaars voor het land plaatsvindt. Als ik deze beide dingen uit elkaar probeer te houden, dan ben ik blij dat er in ieder geval in het debat iets gebeurt. Ik zou alleen willen dat de media in dit geval ook heel duidelijk constateren wat ook zij zien: dat deze gevoelde zogenaamde ruk naar rechts – je zou ook kunnen zeggen dat de CDU een beetje van haar conservatieve wortels heeft opgegraven – niet meer dan alleen maar een etiket is. Zoals gezegd: binnen enkele maanden zullen we vaststellen dat er niets wezenlijks is gebeurd.

Laten we naar Frankrijk kijken, mevrouw Dr. Petry. Daar is voor de presidentsverkiezingen in mei het nodige in hevige opwinding geraakt en Marine Le Pen is – tussen aanhalingstekens – de “meest gevestigde” politica in de presidentsverkiezingen. Is het een manco dat wij het in Duitsland moeten doen met de al lang bekende politici?

De systemen in Frankrijk en Duitsland zijn heel verschillend. Hoewel de bondskanselier met de bondskanselier-kiesvereniging CDU al veel macht heeft, is die niet te vergelijken met die van de Franse president. Marine Le Pen “gevestigd” noemen is mooi, dat zou haar vast en zeker bevallen. In werkelijkheid is echter François Fillon, de conservatieve kandidaat, degene die in het begin van de jaren-2000 al regeringsverantwoordelijkheid had als minister-president. In zoverre is hij mede-veroorzaker van veel Franse problemen. Fillon is de gevestigde onder de kandidaten. Hoe geloofwaardig hij is, daar kun je wel degelijk aan twijfelen.

Laten we vooruit kijken: hoe waarschijnlijk beschouwt u een regeringsdeelname van de AfD in de toekomst? Men vraagt immers altijd: waar ziet u zichzelf over vijf jaar? Staat er bij u, mevrouw Petry, misschien een ministerspost op het verlanglijstje?

Voor 2017 hebben we duidelijk gezegd dat de AfD als nieuwe oppositiekracht het Duitse parlement in moet. We doen er goed aan om in de eerste kabinetsperiode, om het even in welk parlement, in de oppositie te zitten. Dat de AfD op een bepaald moment meerderheden zal verkrijgen, wat we op z´n vroegst in 2021 verwachten, hebben we herhaaldelijk gezegd. Of het ons lukt om in 2021 de sterkste fractie in het Duitse parlement te zijn, hangt van meerdere factoren af, vooral van onszelf. Dat we echter niet als permanente oppositie willen fungeren, is duidelijk.

Laten we eens naar de verkiezingen van volgend jaar kijken: wie van de AfD zal er aan de wedstrijd meedoen? Kunt u ons al man en paard noemen?

De AfD houdt volgend jaar april een partijcongres waarop we dat besluiten. Ik doe niet mee aan discussie. Het is een goede traditie om de beslissing aan de partij en daarmee aan de basis over te laten.

Maar u weet toch hoe de mensen zijn, ze zijn ongeduldig en willen per se gezichten zien . . .

Welnu, die zien ze toch ook iedere dag. U weet dat iedere uitlating van mij tot openbare debatten leidt.

Laten we het er dan over hebben hoe de CDU inhoudelijk zou moeten veranderen om als coalitiepartner van de AfD in aanmerking te komen?

We zoeken immers helemaal niet naar een coalitiepartner. Maar dat de AfD standpunten van de CDU van 15, 20 jaar geleden, toen zij financieel- en maatschappijpolitiek nog echt conservatief was, heeft opgepakt, weten we allemaal. Daarbij komt een behoorlijk sterke liberale invloed. De nationaal-liberalen zijn in de jaren-90 hun thuis helemaal kwijtgeraakt in de FDP. En dat wij de enigen zijn die zeggen dat er eerst een verstandige toestand in ons eigen land moet zijn en dat wij ons in de beste zin van het woord als patriotten voor het land moeten bezigen, heeft zich inmiddels ook al rond gesproken.

Over de CDU: inhoudelijk is ze grotendeels van haar kern ontdaan. Alles wordt opgebouwd rondom de figuur Angela Merkel, waarbij men bij de thema´s energie-ommekeer en migratie geen enkel conservatief aandeel meer kan herkennen. Helaas ageert zij net zo utopisch als rode, groene en linkse politici – daarom klopt de benaming sociaaldemocratisch wel.

Wij zullen in ieder geval onze politieke thema´s blijven volgen. Als er sprake is van verstandige voorstellen – wie ze ook doet, in Mecklenburg-Vorpommern heeft Die Linke ingestemd met een AfD-interpellatie en wij in Sachsen omgekeerd met een linkse of groene – zullen wij hiermee instemmen. De grote partijen weigeren echter hardnekkig om in de zin van de burgers met ons samen te werken – ook op bepaalde punten. Dat is een schande voor de democratie.

Laten we uw partijstructuur eens beter bekijken. Uw vicevoorzitter Alexander Gauland  noemde de AfD een “gistende massa”. Voor velen zijn ze rechts-populisten of gewoon nazi´s. Dan is er echter een man in Berlin-Neukölln, die bij de vergadering van de districtsafgevaardigden afvalt op grond van zijn AfD-lidmaatschap, hoewel hij homoseksueel is en vluchtelingen heeft onderwezen. Wanneer kunnen we een duidelijk profiel herkennen?

Ik vond de toeschrijving destijds al [toen Gauland de uitspraak deed] weinig behulpzaam. Natuurlijk is een jonge partij nog op zoek. Er zullen nieuwe mensen bij de partij komen en er zullen mensen zijn die ons verlaten. Zo gaat dat als een profiel formeert. Interessant is hoe de concurrentie met de AfD omgaat wanneer, zoals blijkbaar in Neukölln, de kandidaat niet bij het cliché schijnt te passen. Dat toont aan dat het etiket voor de AfD niet klopt.

Ik heb toch veel liever een dynamische AfD, waarin niet iedereen ageert zoals in de kanselier-partij CDU. Bij ons is sprake van een levendig debat, waarbij niet iedere vertegenwoordiger met een andere mening als nazi wordt bestempeld. Dat verhindert uiteindelijk een handelen op ooghoogte.

À propos handelen op ooghoogte: als ik uw verkiezingsprogramma goed lees, dan bent u nogal pro-NAVO ingesteld. Anderzijds wilt u echter ook toenadering zoeken tot Rusland. Hoe gaat u dit lukken?

We hebben een zeer controversieel debat over de NAVO gehad. We hebben ook niet ontkend dat er bij ons zeer grote NAVO-critici zijn. We hebben ons uitgesproken voor een verblijf binnen de NAVO, op voorwaarde dat zij terugkeert naar haar defensieopdracht, die zij in onze ogen al lang heeft verlaten. Ze handelt veel te vaak als aanvallend bondgenootschap en dat juist met betrekking tot de relatie met Rusland.

Als we de geschiedenis bekijken en de ervaringen laten meewegen, dan moeten we zeggen dat het Europa en Duitsland altijd goed ging wanneer we een verstandige relatie met Rusland hadden. Wij verwachten dat de nieuwe Verenigde Staten onder Donald Trump hun hegemoniale aanspraak op Europa opgeven en een samenwerking op ooghoogte mogelijk maken, opdat wij ook gezamenlijk met Rusland op ooghoogte kunnen spelen. Het tekent zich af dat Trump dat in ieder geval met Poetin heeft besproken.

Wij willen goede betrekkingen met Rusland, maar een eenzijdige afhankelijkheid van zowel het westen als het oosten wijzen we af.

Bron:
https://de.sputniknews.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in AfD (Alternative für Deutschland), gezond realisme. Bookmark de permalink .

Een reactie op Interview met Frauke Petry door “Sputnik”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s