Staat Saoedi-Arabië voor splitsing en burgeroorlog?

screenshot_16

Koning Salman van Saoedi-Arabië.

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

Enkele delen van Saoedi-Arabië zijn sjiitisch beïnvloed en zouden kunnen proberen zich weldra al los te maken van het wahabitische koninkrijk. Dit zou het land in chaos storten. Ook op andere gebieden is er genoeg conflictpotentieel.

contra-magazine

Vooral de oostelijke regio van Saoedi-Arabië is sjiitisch beïnvloed. Voor de radicaal-soennitische wahabieten, die in het Arabische koninkrijk de toon aangeven, zijn sjiieten echter ketters die het waard zijn om gedood te worden. De bloedige en verwoestende oorlog tegen de sjiitische Houthi in Jemen en de enorme onderdrukking van de sjiitische minderheid in eigen land zorgen echter in toenemende mate voor onvrede. Maar ook de intriges en ruzies in het koningshuis zelf maken de politieke situatie niet stabieler. De waarschijnlijkheid van afsplitsingsinspanningen en een burgeroorlog neemt toe.

Omdat de soennitische islam in Saoedi-Arabië de enige officiële toegestane religie is, bestaat er ook geen mogelijkheid om je religie aan te geven bij een volkstelling. Volgens schattingen maken de sjiieten echter tot 20% van de bevolking uit. Bovendien bestaan er in Saoedi-Arabië niet-religieuzen (19%) en atheïsten (5%), zoals blijkt uit een Gallup-peiling uit 2012. Het was echter een internationaal onderzoek en zodoende is de peiling niet echt representatief. Desondanks is er in de Arabische wereld in toenemende mate een religiemoeheid te herkennen.

Voor de alles dominerende clerus in Saoedi-Arabië is dit een gevaarlijke situatie. Enerzijds bestaat er een sterke sjiitische minderheid die de onderdrukking in toenemende mate zat is en dan ook nog de niet-religieuzen en atheïsten, die het wahabitische regime met zijn strikte regels en voorschriften sowieso een doorn in het oog zijn. Dit zou ertoe kunnen leiden dat het land uiteenvalt in een bloedige burgeroorlog.

Het zou mogelijk zijn dat de sjiitisch beïnvloede regio´s in het oosten en zuiden zich afsplitsen en uiteindelijk alleen de regio rondom Mekka en Medina als religieus centrum en een soort “neutrale zone” onder toezicht van islamitische organisaties voor de moslims overblijft, terwijl de decadente Saoedische heersers inclusief hun paranoïde handelende clerus naar de hel worden gejaagd. En wie weet – misschien zie je dan over 10-20 jaar ook ongesluierde vrouwen in de straten van Riyad rondlopen en zonder gedwongen mannelijke begeleiding in cafés zitten.

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islam, Saoedi-Arabië, sjiieten, soennieten. Bookmark de permalink .

9 reacties op Staat Saoedi-Arabië voor splitsing en burgeroorlog?

 1. Angie1968 zegt:

  Laat maar lekker in mekaar donderen. Terug naar de stammen van vroeger. Die kunnen dan lekker mekaar permanent bestrijden, net als Mo de Pedo-profeet al deed. En dan wordt de westerse wereld ook nog eens energie-onafhankelijk, zodat we hun olie ook niet meer nodig hebben. En dan geven we ze een schop onder hun kont, zodat ze totaal ineenstorten. Helemaal goed.

  Geliked door 1 persoon

 2. paulzwueste zegt:

  Het hele Midden oosten zal in elkaar storten. Kwestie van ’n paar jaar.

  Like

 3. Anna zegt:

  Dat wordt dus de volgende oorlog in het midden oosten..
  Saudie Arabië dat uit elkaar valt…… dat zal niet zonder bloedvergieten gaan…..
  Dan zal Zijne Majesteit niet toestaan….
  Het twistpunt zal dan waarschijnlijk ook om olie bronnen gaan……want de nieuwe staat moet dan ook inkomsten hebben…. een kwestie van tijd….

  Like

 4. carthago zegt:

  De criminele oliebollenoliegarchie zien we spoedig op hun kamelen door de woestijn rennen, de bosporus oversteken met rubberboten en bij de werkloze samson,anja vuilnisbelt en pechtold illegaal een zolderkamer betrekken.Hat lijkt me verstandig om alvast aangifte te doen.

  Like

 5. Guardiacivil zegt:

  Het MO totaal vermijden en negeren. Lezen alle Org. en de VN ook even mee?

  Like

 6. Van mij mag het, MAAR WEL DAAR BLIJVEN.

  Like

 7. Stef zegt:

  Dan kunnen we daar al die Soennieten die hier nog rondlopen naartoe deporteren!
  In containers keurig volgens eu normen opgestapeld.

  Like

 8. Ekster zegt:

  Dan lijkt het mij logisch dat wij de Sjiieten beginnen bewapenen. Ik had ze niet verwacht in die zandbak, maar dit geldt ook voor al die atheïsten en ongelovigen, uiteraard!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s