De belangrijkste vijf verkiezingen in 2017

screenshot_33

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

Volgend jaar vinden er meerdere verkiezingen plaats. Vijf van hen zijn van grote politieke betekenis voor Europa en de wereld. Was 2016 al een jaar dat met de presidentsverkiezingen op de Filipijnen (Duterte), in de VS (Donald Trump) en Oostenrijk (Van der Bellen, na herhaling van de verkiezingen) voor opwinding zorgde en bovendien nog de Brexit en in Italië het aftreden van minister-president Renzi opleverde, ook het jaar 2017 heeft het nodige in petto.

contra-magazine

Nederland

Zo kiezen de Nederlanders op 15 maart een nieuw parlement. Een van de grootste winnaars daar zal vermoedelijk de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders zijn. Volgens de nieuwste peilingen zou de PVV met 36 afgevaardigden de grootste partij kunnen worden en daarbij de “rechts”-liberale Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) van minister-president Mark Rutte (in de peilingen op 23 zetels) duidelijk achter zich laten. Het christendemocratische CDA, GroenLinks en het links-liberale D66 komen elk op ongeveer 14 zetels. Wilders wil o.a. een immigratiestop voor moslims en de uittreding van Nederland uit de EU. De PVV moet echter nog coalitiepartners vinden om deze punten uit te voeren – wat vermoedelijk moeilijk zal zijn.

Frankrijk

In Frankrijk vinden op 23 april de presidentsverkiezingen plaats, die naar men verwacht zal leiden tot een tweede ronde (7 mei), omdat waarschijnlijk geen van de kandidaten in de eerste ronde de absolute meerderheid zal behalen. De meest kansrijke kandidaten voor deze tweede ronde zijn de cheffin van het Front National, Marine Le Pen, en de conservatief François Fillon. Men geeft de socialist Emmanuel Macron echter maar weinig kans. Hij zou echter voor Marine Le Pen de ideale tegenstander in de tweede ronde zijn, omdat zij het tegen Fillon waarschijnlijk niet zal gaan redden. Maar zowel Le Pen als Fillon zouden in de EU een sterk tegenwicht tegenover de trans-Atlantische Merkel vormen, omdat beide kandidaten bekendstaan als Rusland-vriendelijk en daarmee de huidige sanctiepolitiek in elkaar zou storten.

Iran

Op 19 mei vinden in het sjiitische Iran de presidentsverkiezingen plaats, waarbij de huidige president Hassan Rohani – die geldt als gematigd en hervormingsgezind – opnieuw aantreedt. Gemakkelijk heeft hij het niet, omdat de gedeeltelijke opheffing van de sancties nog niet bij de bevolking is aangekomen en veel mensen ongeduldig worden. Maar Iran is een uitermate belangrijke regionale macht, die ook in Irak, in Syrië en Jemen een grote rol speelt. Vooral het conflict met het soennitische Saoedi-Arabië speelt hierbij een grote rol. Als Rohani door een conservatieve kandidaat wordt vervangen, zou dit ook de spanningen in de regio duidelijk verhogen.

Duitsland

In de herfst, en wel op 22 oktober, vinden in Duitsland de parlementsverkiezingen plaats. Deze zullen de CDU onder leiding van Merkel vermoedelijk een stembusnederlaag opleveren, terwijl de Alternative für Deutschland (AfD) zelfs met dubbele cijfers in het parlement zal komen en de op twee na grootste partij zou kunnen worden. Ook de FDP doet weer mee, die net zoals de AfD bij de laatste verkiezingen net onder de kiesdrempel van 5% bleef. Het “Rood-Rood-Groen”-spook, dat vooral door de CSU wordt geschetst, heeft echter met op dit moment 43% van de stemmen voor de SPD, Die Linke en de Grüne nauwelijks kansen. In plaats daarvan zou het onder omstandigheden zelfs tot een zogenaamde “Bahama´s-coalitie” kunnen komen, bestaande uit de CDU, de AfD en de FDP.

China

Eveneens in de herfst (waarschijnlijk in oktober/november) stelt de Volksrepubliek China haar nieuwe staatsleiding samen. Daarbij zou de huidige president Xi Jinping zoals het er nu naar uitziet in een tweede ambtsperiode bevestigd kunnen worden. Er worden voor de permanente commissie van het Politbureau en voor het Politbureau zelf echter grote veranderingen verwacht, omdat veel leden de pensioengerechtigde leeftijd bereikten. Waarnemers gaan er van uit dat Xi Jinping zo mogelijk veel van zijn bondgenoten in de hoogste staatsorganen zal onderbrengen om zodoende vaart te zetten achter de door hem nagestreefde verandering van het land. Zo zou hij vooral een potentiële opvolger voor zijn functie kunnen posteren, die zijn agenda ook na zijn pensionering uitvoert.

Zoals we dus zien, biedt het komende jaar zeker enkele politieke hoogtepunten. Andere interessante verkiezingen vinden plaats in India (president), in Argentinië en in Noorwegen (parlement). Waarbij het in Argentinië moet blijken of bijvoorbeeld de Amerika-vriendelijke president Macri nu een meerderheid krijgt in het parlement of dat de Peronisten stemmen winnen en het de impopulaire regering nog moeilijker zullen maken om het land weer “op koers” te brengen. Ook wordt er gespeculeerd over het feit of Oostenrijk vervroegde parlementsverkiezingen laat uitschrijven in plaats van deze, zoals gepland, in 2018 te houden. Want in de Alpenrepubliek is sprake van steeds grotere meningsverschillen tussen de beide regeringspartijen SPÖ en ÖVP.

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op De belangrijkste vijf verkiezingen in 2017

 1. aquarius4422 zegt:

  Waarom staan Iran en China in deze lijst?
  Daar houden ze nep-verkiezingen waarvan de uitslag al lang vaststaat.

  Like

 2. bert zegt:

  regeringsleiders worden niet gekozen maar geselecteerd.

  Like

 3. teun klein zegt:

  als geert wilders aan de macht komt , worden wij niet langer gegijselt door erdogan!! geert gooit de grenzen dicht ! daardoor komt erdogan met lege handen te staan !! de reden dat wilders nooit toe zal staan dat de turken lid worden van de europese unie is, erdogan zal dan aan alle moslims uit noordafrika en het middenoosten een turks paspoort geven, en europa zal geislamiseerd zijn !! ten dode opgeschreven!! dat is het gevaar wat op ons afkomt als de turken lid worden van de europese unie!! wij zullen dan overspoeld worden door moslim strijders uit het midden oosten en noord afrika!! de woorden van erdogan zijn ,,democratie is net een trein!! als je het doel hebt bereikt ,stap je uit!!ikzit hier echt niet op te wachten!!maak van europa weer een vrij land en kleur het juiste vakje rood!!! stem pvv!!!door op een andere partij te stemmen werkt u mee aan de ondergang van nederland!!!stem geert !!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s