2017: Europa´s jaar van de woede

screenshot_4

(Door: James Forsyth – Vertaling: E.J. Bron)

Overal in Europa heeft het EU-vriendelijke establishment een goede reden om bang te zijn voor de verkiezingen op het continent. Na het tumult van 2016 zou Europa heel goed een rustig jaar kunnen gebruiken. Dat zal er echter niet komen. In vier van de zes landen van oprichting van het Europese project zullen verkiezingen worden gehouden en de populistische eurosceptische krachten zijn in elk van hen in opmars. Daarbij zal er minstens één Regime Change plaatsvinden: François Hollande heeft zich er bij neergelegd dat hij te impopulair is om zich weer kandidaat te stellen en het zou een verrassing zijn als hij de enige zou blijven die vertrekt. Anderen zullen waarschijnlijk blijven proberen zich aan de macht vast te klampen, hun greep wordt echter in toenemende mate zwakker door het succes van de populisten.

Ook het spook van de financiële ineenstorting waart nog steeds door de Europese politiek. Het geld werd gedrukt en de banken werden gered, maar het herstel bestond uit een grote stagnatie van de levensstandaard, wat tot ontvreemding, ontsteltenis en woede leidde. Donald Trump zou zonder deze woede gegarandeerd geen Republikeins genomineerde zijn geworden, laat staan president – en de voorwaarden waaronder Trump zijn overwinning kon behalen, zijn in Europa nog sterker ontwikkeld.

De Europese kiezers, die na de crash hoopten op hulp van de staat, moesten al spoedig vaststellen hoe hulpeloos de regeringen zijn, omdat zij het grootste deel van hun economische politiek hebben afgestaan aan de EU. De tweede grote schok, de golf van de globale immigratie, is al net zo´n netelig onderwerp in de EU, omdat bijna alle lidstaten ook de controle over hun grenzen hebben afgestaan toen zij toetraden tot de Schengen-zone. Diegenen die daar niet blij mee zijn, hebben echter alleen maar de nieuwe, populistische partijen tot wie ze zich kunnen richten. Daarom zijn de meeste verkiezingen in Europa ondertussen tot gevechten tussen rebellen tegen de bewaarders van de bestaande orde ontaard.

Deze tegenstelling is nergens zo goed te zien als in Nederland. Op 15 maart gaan de Nederlanders naar de stembus en bij de verkiezingen treedt Geert Wilders´ Partij voor de Vrijheid (PVV) in principe aan tegen de rest. Van Wilders, die deze maand veroordeeld werd wegens hatespeech, wordt aangenomen dat hij de meeste stemmen zal krijgen. Zijn partij, die zichzelf via haar antipathie tegenover de “islamisering” definieert en uit de EU wil, staat regelmatig bovenaan in de peilingen met dubbele cijfers. Normaal gesproken levert in Nederland de partij met de meeste stemmen ook de minister-president. Mocht Wilders echter winnen, dan zou hij maar van enkele andere partijen ondersteuning krijgen en zou hij vermoedelijk niet aan de macht komen. Een populist, die een verkiezing wint, op grond van de constellaties echter niet zijn ambt kan vervullen, is bijna een perfect resultaat.

Maar zelfs zonder de functie van minister-president beïnvloedt Wilders de Nederlandse politiek al. Het parlement nam onlangs een wet aan voor een gedeeltelijk verbod van de boerka; Wilders maakte ook naam met de eis tot een verbod op de koran. Wilders´ macht betekent ook dat de Nederlandse regering zich erop moet instellen dat zij genoodzaakt zal zijn om een standpunt tegen de fiscale transfer in te nemen, die nodig is om de eurozone te veranderen in een functionerende muntunie.

Het zijn echter niet de Nederlandse verkiezingen waarover de “Europeanen” zich enorm het hoofd breken, maar de Franse. Daar ziet het er ongeveer hetzelfde uit: Marine Le Pen tegen de rest. Ze zal in april in de laatste ronde zeer waarschijnlijk tegen de 62-jarige voormalige minister-president François Fillon aantreden. Het zal niet voor het eerst zijn dat het Front National het lukt om in de laatste ronde te komen, Jean-Marie Le Pen kreeg in het jaar 2000 echter maar 18% van de stemmen. Zijn dochter zal vermoedelijk veel dichter in de buurt van haar tegenstander zitten.

Marine Le Pen probeert zich zoveel mogelijk van haar oude partij en haar vader te distantiëren; haar verkiezingscampagne draait alleen maar om de naam “Marine” – haar achternaam en haar lidmaatschap van de partij worden niet genoemd. Iemand die regelmatig met haar praat, zegt dat zij net als Trump zal proberen bijna als onafhankelijk kandidate aan te treden. Haar strategie bestaat eruit om Fillon als evenbeeld van Margaret Thatcher neer te zetten, die het Franse sociale model wil afbreken. Dat zou wel eens een vruchtbare aanvalskant kunnen zijn, omdat zij hierdoor meer ondersteuning van vrouwelijke kiezers en openbare ambtenaren zou kunnen krijgen. Nu al geniet ze van een sterke ondersteuning uit de arbeidersklasse. Net als Trump zal zij de protectionistische instincten aanspreken, evenals de “islamisering” en de immigratie tot onderwerp maken.

Fillon´s economisch rechtse standpunten en het katholieke sociale conservatisme zullen het voor de linksen heel moeilijk, wellicht onmogelijk maken om op hem te stemmen. Het “pacte republicain” is echter naar alle waarschijnlijkheid sterk genoeg om het Front National uit het Elysée-paleis te houden. En je mag ook niet vergeten dat Le Pen lange tijd gedacht heeft dat het niet deze, maar de volgende verkiezingen in 2002 zullen zijn waarbij ze de beste kans op de overwinning heeft.

De verkiezingen die het Europese project het meest waarschijnlijk zullen beschadigen, zijn die in Italië – als die daar tenminste zullen plaatsvinden. Matteo Renzi´s bittere nederlaag bij het onlangs gehouden grondwetsreferendum laat zien hoe boos de Italianen zijn. Volgens sommige standaardcijfers is Italië inmiddels armer dan Polen, terwijl de industrie van Noord-Italië concurrentieproblemen heeft, omdat de euro voor hogere kosten heeft gezorgd. In het hele land is al sinds 15 jaar geen sprake meer van economische groei. Het IMF voorspelt dat Italië ministens tot het midden van de twintiger jaren nodig heeft om terug te keren naar de toestand van voor de crisis – nadat het twee decennia verloren heeft. Onder zulke omstandigheden wordt het begrijpelijk waarom kiezers voor het onbekende kiezen en tegen de Status Quo.

In tegenstelling tot andere landen bestaat er in Italië niet maar één partij die de euro wil weg hebben. De beide belangrijkste oppositiepartijen zijn tegen de euro ingesteld en ook een derde wordt in toenemende mate eurosceptisch. Afhankelijk van het kiessysteem dat uiteindelijk gebruikt wordt, heeft Beppe Grillo´s MoVimento 5 Stelle (Beweging 5 Sterren) als leidende oppositiepartij niet de mogelijkheid om in een tweede stemronde de EU-kritische stemmen voor zichzelf te winnen of in het parlement genoeg bondgenoten te vinden om een regering te kunnen vormen. Grillo zegt echter dat hij geen koehandel met andere partijen zou bedrijven alleen maar om aan de macht te komen, wat de mogelijkheden van zijn partij beperkt. Mocht er in Italië echter een regering aan de macht komen die tegen de eenheidsmunt is, dan zou dat een grotere schok voor de EU zijn dan de Brexit.

screenshot_5

De Duitse verkiezingen daarentegen zullen vermoedelijk veel minder dramatisch uitvallen. Angela Merkel verkeer tin de beste positie voor een vierde ambtsperiode als bondskanselier, zelfs wanneer de Alternative für Deutschland (AfD), de tegenstander van haar hantering van de vluchtelingencrisis met de meest krachtige stem, voor het eerst zetels in het Duitse parlement zullen winnen. De AfD heeft echter nog steeds niet besloten wie het tegen Merkel moet gaan opnemen. Het meeste geld wordt ingezet op Frauke Petry, een chemicus en moeder van vier kinderen, die op dit moment covoorzitter van de partij is. Ook al wordt ze door haar critici verguisd als “Adolfina”, is zij gematigder dan haar collega´s. Marcus Pretzell, een van de zeven Europarlementariërs van de AfD, noemde de bij de aanslag in Berlijn vermoorde mensen “Merkel´s doden”. Zelfs de leider van Merkel´s zusterpartij CSU en minister-president van Beieren, Horst Seehofer, riep ertoe op de immigratiepolitiek te overdenken, “omdat we dit de slachtoffers schuldig zijn.”

Merkel is nog altijd de met afstand machtigste politica in Europa – en haar populariteit van 57% maakt van haar de enorme favoriet voor de verkiezingsoverwinning. Diegenen die echter hopen dat zij zal helpen om tot een compromis bij de Brexit-onderhandelingen te komen, zullen teleurgesteld worden, net zoals David Cameron dat was, toen het hem niet lukte haar ondersteuning te krijgen voor nieuwe onderhandelingen. Hoe meer ze het “populisme” ziet toenemen, des te sterker ziet ze ook de noodzaak om het EU-project te verdedigen.

De gevestigde orde van Europa zou dit jaar ten val kunnen komen. Maar de Nederlandse kiezers zouden ook kunnen terugdeinzen voor Wilders als zij de realiteit van zijn verkiezing voor ogen hebben; in Frankrijk zou kunnen blijken dat de ondersteuning voor Le Pen dichterbij de 35% ligt dan bij 50%. De Italianen, meesters in het doorworstelen, zouden kunnen terugdeinzen voor nieuwe verkiezingen. De populisten zullen zich echter aan het eind van volgend jaar zeer waarschijnlijk in een sterkere positie bevinden dan nu: hun overwinning komt steeds dichterbij. Le Pen´s partij bijvoorbeeld zal na de komende parlementsverkiezingen bijna zeker met een zeer aanzienlijk aantal gedelegeerden in het parlement zitten.

De Britten op hun beurt onderschatten altijd de pure politieke wil waarmee het Europese project naar voren wordt geschoven. Dat vereist echter een tegenstrijdige handelwijze. Als de rebellen in het zuiden op afstand gehouden moeten worden, dan moet de eurozone uitgebreid worden naar een volledige transferunie, inclusief een gepaste lastenverdeling bij de vluchtelingenkwestie. En dat op zijn beurt zou de perfecte voorwaarden voor de rebellen in het noorden creëren. Zolang de Europese leiders dit dilemma niet kunnen oplossen, zullen zij moeten blijven vrezen voor verkiezingen.

Bron:
http://1nselpresse.blogspot.nl

Bron oorspronkelijk artikel:
www.spectator.co.uk
Auteur: James Forsyth

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Populisme", establishment, Europa, EUSSR. Bookmark de permalink .

17 reacties op 2017: Europa´s jaar van de woede

 1. koddebeier zegt:

  Merkel nog steeds een populariteit van 57% ??? Onvoorstelbaar, lijdt het Duitse volk dan nog steeds onder een trauma van 40-45 en zijn ze veranderd in lemmingen die regelrecht naar hun vernietiging rennen, aangemoedigd door merkel die roept loop maar gewoon rechtdoor ????

  Geliked door 3 people

  • abouneenee zegt:

   Volgens steeds minder Duitsers is Merkel gewoonweg goed voor Duitsland, daarom zal ze er al zolang zitten. De Europese gedachte is er één gebaseerd op de gedachte aan het Derde Rijk. De Amerikanen wilde zo’n derde rijk, toen bleek dat Hitler Joden, zigeuners, gehandicapten en iedereen die niet in zijn straatje hoorde als aanmaakblokjes voor het kampvuur voor de Hitler-Jugend gebruikte mocht hij nog zijn goddelijke gang gaan. Immers, de wereldpopulatie werd toen al als een blok aan het been ervaren, dat is ook de reden dat de ontkerkelijking met open armen werd ontvangen en door de linkse media en het onderwijs werd bevorderd, de kerk moedigde namelijk grote gezinnen aan.

   Pas toen de bondgenoot van Hitler, Japan, het in z’n hoofd haalde Pearl Harbor aan te vallen toonden de Amerikanen zich van hun rechtschapen kant en werd er een soort heldenverhaal omheen verzonnen, iets met D-Day… Eigenbelang van de Amerikanen. We moeten niet vergeten dat de geallieerden ook beweren van de massavernietiging niets afgewezen te hebben, net als de Duitse bevolking zelf. Zoals altijd in de politiek zou het toegeven van een omstandigheid die het daglicht niet kan verdragen de verplichting met zich meebrengen over te gaan tot actie, uiteengezet in resoluties zodat de resolutie-partijen zich achter tekst kunnen verschuilen in plaats van hun verantwoordelijkheid te nemen voor het nalaten de ander zo te behandelen of zodanige behandeling te gunnen als dat zij voor zichzelf wensen. Ik heb het in deze context ook over de behandeling van Israel, waar de islamitische VN een appeltje mee te schillen heeft, dat hoort nu eenmaal bij de islam en daar mag niemand iets over zeggen, ander is hij een racist, ook volgens het OM. De VN gebruikt de tekst die zij hebben opgesteld om de feiten te vervangen, zodat een anti-zionist op een later moment, als alles weer wat is gaan liggen, de tekst kan gebruiken om sancties tegen Israel in stemming te brengen.

   L’histoire se répéter. Alle niet-PVV stemmers zijn hier medeplichtig aan, dat die zwakke schapen zich naar de slacht willen laten sturen is hun keuze, daar zijn ze vrij in, ik ben vóór vrijheid, maar laat de rest met rust! Laatst sprak ik nog met zo’n dwaas: hij vond het prima dat welvaart waarvoor hij hard heeft gewerkt, naar kansloze uitvreters gaat, want: we hebben het toch goed hier in Nederland… Zelden zo’n kromme redenatie gezien, buiten de rechtbanken dan…

   Geliked door 3 people

  • Frans Caleeuw zegt:

   Volgens de immer zeer betrouwbare ‘polls’ is Merkel even populair als Obama. Ook H. Clinton was de gedoodverfde winnares van de voorbije presidentsverkizingen in de VS. In de zo betrouwbare polls bedroeg haar kans het te halen een percentage van zo iets tussen de 70% en 90% De peilingen waren echter verkeerd en H. Clinton delfde het onderspit.

   Wat de CDU betreft ziet het aangaande de resultaten van de voorbije deelstaatverkiezingen er zo uit dat deze partij fors zal gaan inleveren met een gelijkaardig maar meer negatief resultaat voor de SPD. De AfD zal hoogstwaarschijnlijk een politieke speler van belang worden.

   Het is ook goed mogelijk.dat zich dan een andere coalitie vormt zoals recentelijk in Berlijn reeds gebeurde. M.a.w. een Rot-Rot-Grüne combinatie en dan is Merkel als kanselierin uitgerangeerd. Op termijn is een oppositiekuur voor een machtspartij als de CDU zeer gevaarlijk, ja zelfs dodelijk. Ze kan dan net zoals zoveel West-Europese christen-democratische partijen gaan verschrompelen tot een politiek vijfde wiel aan de staatswagen. (zie Nederland, Italië, Oostenrijk, België…)

   De CDU zal bereid zijn tot grootste compromissen om aan de macht te blijven. Dat is een zwakke positie zowel t.a.v. links als rechts..
   Benieuwd hoe dat afloopt.

   Geliked door 1 persoon

  • paulzwueste zegt:

   Ik hoop, bij God, dat Merkel de komende verkiezingen in Germany gaat winnen en glansrijk tot Kanselier wordt herkozen.
   Laat die Duitsers maar bloeden…

   Eens zullen ze het leren…!

   Like

 2. Henk zegt:

  Sorry als we het word populisme gebruiken haak ik af .
  Dit is een word wat een landverader gebruikt .
  Voor je land zijn is dieper als het moet sterf je daar voor .

  Like

 3. abouneenee zegt:

  po·pu·lis·me (het; o)
  1. (minachtend) neiging zich te richten naar de massa van de bevolking (bron: vandale.nl)

  Voor links is het blijkens de praktijk, waarin Wilders van luitjes die niet bepaald PVV-gezind zijn een onophoudelijke stroom ‘beschuldigingen’ krijgt populistisch te zijn, belangrijk vooral met minachting om te gaan met degenen die zich niet richten op een minderheid. Er hoeven weinig woorden aan vuil te worden gemaakt dat links door deze tactiek om een politiek tegenstander uit te schakelen zelf de grootste bijdrage levert aan het succes van Wilders. De ‘beschuldigingen’ zijn feitelijk complimenten en steeds meer mensen zien dat.

  Geliked door 1 persoon

 4. Guardiacivil zegt:

  Mijn visie staat haaks op die van die James Forsyth
  Merkel kan wc,s gaan schrobben in het gevang.
  Marie laat Frankrijk een poepie ruiken, want Hollande de nazi meeloper heeft het verknald voor het Franse volk.
  Wilders, gaat zo wie zo winnen, en als hij alleen zou moeten regeren, zowat??? Dat is ook politiek.

  Geliked door 1 persoon

  • tjonge محمد هو المتحول جنسيا zegt:

   denk dat je marine bedoelt ? marie is papa le pen

   Like

  • Jackie2015 zegt:

   Maar zouden de nieuwe partijen VNL en Recht niet met Wilders een coalitie kunnen vormen. Ligt natuurlijk wel aan het aantal zetels die deze drie partijen dan hebben. Als Wilders met één of twee gevestigde (linkse) partijen moet regeren dan moet hij teveel water bij de wijn doen

   Like

 5. Elly zegt:

  1Vandaag gezien? Wat een kotsuitzending!! Het dedain waarmee het over het volk en de massa ging, die “misschien”ook nog wel wijsheid zou bezitten… ik trok het na 10 minuten niet meer. Ik heb hem uitgezet.

  Like

 6. Er moeten meer landen uit de EU, dan verliest dar secreet vanzelf wel haar macht.

  Like

 7. joga zegt:

  Zo is het maar net. Iedereen, die ik de laatste tijd spreek gaat populistisch PVV stemmen en wordt kotsmisselijk van de leugens van VVD, PvdA, D66, CDA en GroenLinks , ook wel de landverraders of NSB-ers genoemd. Met die kwalificatie durfde je in de jaren ’50 niet meer buiten te komen, maar tot 15 maart hebben ze in alle kranten en op de radio en TV nog het hoogste woord. Wat zullen ze schrikken en weer geschokt zijn door hun eigen inlevingsvermogen, als ze dit überhaupt al hadden.
  Nee, dan liever de geuzennaam POPULISTEN. Donald TRUMP is er president van de USA mee geworden, ondanks ook hier het gehuil en de spot van links”liberaal”, de zg. Libtards, die daar nu een generatie lang buiten spel staan.

  Like

 8. Jules Vismale zegt:

  Alvast allemaal hier op E. J .Bron een gelukkig nieuwjaar en een voorspoedig 2017 toegewenst, zelfs aan degenen die mijn reacties van 2016 iets minder goed begrepen en natuurlijk aan de webmaster! Om alvast een bepaald persoon hier te behagen ben ik dit jaar van plan om nou wat minder strips, sprookjes en verhalen zoals Peter Pan als filosofie te gebruiken maar dat komt namelijk ook omdat dit op een gegeven moment eentonig en oersaai gaat worden. Een aantal wensen heb ik niettemin wel voor 2017 hieronder als het om Europa gaat:

  1. Naar ik hoop stappen Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië e.v.a. Europese landen voorgoed uit het mislukte EU-gedrocht!

  2. Als er meerdere referenda’s komen zullen de verfoeide EU-leiders dezen niet meer verwerpen en zij allemaal de regeringen worden uitgeschopt.

  3. De euro zal ooit ten onder gaan waarna we onze traditionele munteenheden oftewel een gedeelde aangepaste muntsoort terug krijgen.

  4. Alle criminele “asielzoekers, vluchtelingen”, radicale moslims, haatzaaiende imans en moslimextremisten woorden hier allemaal Europa uitgeschopt of gaan maar gewoon ruzie met elkaar maken zodat ze Europa NOOIT zullen overnemen!

  5. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de gehele EU instort en als stof en as in een wervelstorm verdwijnt!

  Like

 9. teun klein zegt:

  bericht aan de inlichtingendienst !!!TIENTALLEN BOOSLIMS HEBBEN HET KOUD,ZIJN HEEL SIMPEL OP TE SPOREN DEZE MOETEN ZELFS DOOR U TE VINDEN ZIJN!!!( WAAR ZEGT U )WAAR AL DAT VUUR BRAND STELLETJE SUKKELS!!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s