Tegenwind

screenshot_156

(Door: Paul Rosen – Vertaling: E.J. Bron)

Om het jaar 2016 saai te noemen, zou het understatement van het jaar zijn. Al lang merkbare scheuren in het politieke bedrijf werden groter. Internationaal zowel als nationaal waait de wind van verandering zo heftig als sinds de val van de Muur niet meer. Oorlogen, terrorisme en vluchtelingenstromen beheerste debatten en krantenkoppen – en dar middenin konden we een bondskanselier Angela Merkel meemaken, die het zenit van haar macht in 2015 (“Wir schaffen das”) bereikte en zich sindsdien op de weg naar beneden bevindt.

junge-freiheit

Veiligheidsgevoel maakte plaats voor gevoel van bedreiging

Toen Macedonië op 9 maart 2016 de Balkan-route sloot en daarmee de vluchtelingenstroom nagenoeg tot stilstand bracht, ontkiemde de hoop dat de problemen in en voor Duitsland eveneens zouden verminderen. Met het op 18 maart gesloten vluchtelingenakkoord van de EU met Turkije scheen Merkel een succes behaald te hebben. Sinds Turkije onder Erdoğan´s leiding neo-Ottomaans wordt, werd de vermeende zege een molensteen voor Merkel – ze moet zich laten vragen waarom ze zich inlaat met twijfelachtige figuren als Erdoğan.

Bovendien was het al uiterlijk met de Oudejaarsnacht in Keulen duidelijk geworden dat er in het land iets fundamenteels veranderd was. Vluchtelingen begonnen het beeld in de grote steden te bepalen. Terwijl de partijen in het parlement de zogenaamde kansen van de migratie prezen, namen de klachten over criminaliteit en verwaarlozing in de openbare ruimte toe. Het gevoel van veiligheid van veel mensen maakte plaats voor een gevoel van bedreiging.

“Het is een heerschappij van het onrecht”

Merkel probeerde een koersverandering: “Eén ding is duidelijk. We willen het aantal vluchtelingen merkbaar verminderen. Daaraan werken we met nadruk”, verklaarde de regeringscheffin al in januari. Maar de druk, vooral uit de gelederen van de CSU, nam toe. In de Beierse zusterpartij leek de voorzitter Horst Seehofer met iedere aanval op de bondskanselier jonger te worden. Zijn zin “We hebben op dit moment geen toestand van recht en orde. Het is een heerschappij van het onrecht” was zeer zeker de aanval van het jaar.

De aanslag van islamitische terroristen in Brussel op 22 maart 2016 werkte als een teken aan de wand. Ook Duitsland, waar veiligheidsautoriteiten in het verleden met geluk en verstand bijna alle daden van radicale islamieten hadden kunnen verhinderen, maakte in juli in Ansbach en Würzburg de eerste radicaalislamitische aanslagen mee.

Verkiezingssuccessen met dubbele cijfers voor de AfD

De ingrijpende veranderingen manifesteerden zich in verkiezingen. Op 18 maart trok de Alternative für Deutschalnd (AfD) de deelstaatparlementen van Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz en Sachsen-Anhalt binnen – overal met dubbele cijfers. In het voormalige CDU-stamland Baden-Württemberg werden de Groenen voor de tweede keer de grootste partij en namen de decennialang heersende christendemocraten als junior-partner in de regering op. In Rheinland-Pfalz en Sachsen-Anhalt waren alleen nog maar coalities van drie partijen mogelijk – ook een teken van de veranderingen.

President Joachim Gauck kondigde verrassend aan af te zien van een tweede ambtstermijn. Hij vergrootte daarmee de problemen voor Merkel, die door haar vicekanselier, de SPD-voorzitter Sigmar Gabriel, wekenlang met de SPD-kandidaat Frank-Walter Steinmeier voor schut werd gezet. Na een langere vruchteloze speurtocht ging Merkel akkoord met de persoon Steinmeier. Daarmee werd eens temeer duidelijk dat Gabriel weliswaar geen succes heeft bij de kiezers, maar wel bij de CDU/CSU.

Uitverkoop van Duitse toekomsttechnologie oninteressant

De kiezers in de wereld en in Europa worden sowieso steeds onberekenbaarder. In Berlijn had men er vast vertrouwen in dat Groot-Brittannië in de EU zou blijven. Op 23 juni kwam het anders. Sindsdien wordt ook in Berlijn aan een “harde Brexit” gesleuteld, hoewel voorzichtigheid op zijn plaats zou zijn. De Britten betalen tot nu toe € 15 miljard netto per jaar aan de EU. Als dit geld mist, moet Duitsland meer betalen. De enorme Duitse exporten naar Groot-Brittannië zouden door middel van een handelsakkoord vastgelegd moeten worden. Maar daarover zegt de Duitse regering niets.

In plaats daarvan klampte de politiek zich vast aan het behoud van 16.000 arbeidsplaatsen bij het levensmiddelenbedrijf Kaiser´s. De met de verkoop van de robotproducent Kuka aan de Chinezen begonnen uitverkoop van Duitse toekomsttechnologie interesseerde daarentegen niemand in Berlijn.

Ontsteltenis na succes van Trump

Ook de kiezers in Duitsland bleven onbetrouwbaar. “De daling kan een snelle daling worden, maar ook een crash”, had Seehofer na de verkiezingen in maart over de situatie van de CDU gezegd. En zo gebeurde het ook: in Mecklenburg-Vorpommern ging de CDU met de derde plaats na de AfD en de SPD naar huis. Ook in Berlijn zag men de AfD in veel stadsdelen aan de CDU voorbijgaan.

Evenmin als de Brexit hadden de Berlijnse politiek en de Duitse media een overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse verkiezingen verwacht. De ontsteltenis was zo groot, dat zelfs de verkiezing van de kandidaat van het establishment, Alexander Van der Bellen, in Oostenrijk maar korte tijd voor gejubel zorgde.

Duitsland heeft zichzelf geïsoleerd in de wereld

De relatie van Berlijn met Trump, die door de presidentskandidaat Steinmeier een “haatprediker” werd genoemd, zou wel eens net zo moeilijk te herstellen kunnen zijn als de relatie met Rusland, dat op mede-initiatief van Berlijn opnieuw een verlenging van de sancties moet accepteren, die echter meer schade toebrengen aan de Duitse economie dan aan de Russische.

En de Duitse politiek heeft zichzelf tegenover Amerika, Rusland en ook Europa geïsoleerd, waar Merkel´s laatste grote vriend, de Franse president François Hollande, zich in 2017 niet meer kandidaat stelt. Terwijl de problemen in Europa pas goed beginnen, omdat Italië politiek en financieel gezien instabiel dreigt te worden.

Onlangs eindigde het partijcongres van de CDU met een catastrofe voor Merkel. Weliswaar werd ze met een redelijk acceptabel resultaat herkozen, maar met het tegen haar wil genomen besluit tegen het dubbele staatsburgerschap vielen de gedelegeerden haar in de rug aan. Wie zulke partijvrienden heeft, heeft geen vijanden meer nodig. Maar ook daarvan heeft Merkel er meer dan genoeg.

Bron:
https://jungefreiheit.de
Auteur: Paul Rosen

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Weg met ons!", cultuurrelativisme, Duitsland, establishment, Hypocrisie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, landverraad, meningsdictatuur, Merkel, nieuw fascisme, Rotzakken, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

18 reacties op Tegenwind

 1. Jean zegt:

  Ik wens mürkel, druncker, obamal, verrotstad, timmerfrans en al die huichelaars en volksverraders de hel en hoop dat ze daar snel mogen samenliggen.
  Aan de burgers die strijden voor onze westerse wereld “zonder moslims” wens ik een goede gezondheid en strijdlust om een toekomst te kunnen geven an ONZE kinderen en kleinkinderen, dat ze veilig kunnen leven en kunnen bouwen aan een toekomst “zonder angst”.

  Geliked door 1 persoon

 2. ieznogoedh zegt:

  Europa kan niet snel genoeg ontmerkeld worden.

  Like

 3. Merkel heeft zich eerder gehaat dan geliefd gemaakt. Ze is onderweg om een verbitterde eenzame vrouw te worden, met bloed van haar eigen burgers aan haar handen. Het is te hopen dat die vrouw nooit meer in de politiek terug komt.

  Like

 4. Golden Girl zegt:

  mevrouw Merkel zei ziekmakend dat mensen die voor asiel naar Duitsland kwamen aanslagen pleegden, nee het is ziekmakend dat u iedereen maar binnen heeft gelaten, ik hoop zo dat ze niet opnieuw gekozen zal worden in 2017

  Like

 5. joga zegt:

  Golden Girl
  mevrouw Merkel? U bedoelt waarschijnlijk: Das Ferkel

  Like

 6. Das Merkel staat bij de buren al synoniem voor Das Monster waar ze de stoute Mofkes bang mee maken.

  Like

 7. teun klein zegt:

  ATENTIE OPSPORING VERZOCHT!!!deze vrouw is ondanks de strenge bewaking toch ontsnapt !! deze vrouw is inverwarde toestand en heeft haar medicijnen niet gehad!!aangezien deze vrouw zodanig in de war is raden wij u dringend aan ONDERNEEM ZELF NIETS!! als iemand deze zeer verwarde vrouw ziet. !!!BEL ONS DIRECT !! DIT IS URGENT!!

  Like

 8. teun klein zegt:

  iemand zij ,tis toch wat hë ons land gaat helemaal kapot door de islamisering !! nee meneer ons land gaat kapot omdat u op de partij stemt die dit allemaal toelaat! u maakt ons land kapot door u stem op links! trouwens ook de niet stemmers maken nederland kapot!!de enige keuze stem pvv!!

  Like

 9. Guardiacivil zegt:

  Waar niemand het tot nu toe over heeft is door de 15 miljard die de imigratie Duitsland heeft gekost, de groot Banken in Duitsland het héél moeilijk hebben, er staan er een paar op springen.
  Tussen nu en 2020 is de mogelijkheid het grootst dat een nieuwe financiële crisis in Duitsland zal starten omdat Italië met Griekenland failliet is, daar geen geld naar toe gaat, Duitse Banken geld nodig hebben. De stoomketel krijgt teveel druk en de deksel zou er wel eens af kunnen vliegen.

  Like

 10. tippelaar zegt:

  Democratisch kunnen wij, stemgerechtigden in nederland uitmaken wie er in ons land aan de macht komen of komt. Als wilders PVV de grootste partij wordt en daar lijkt het op, dan staat nu al vast dat geen enkele andere partij met de PVV een coalitie wil vormen. Dan is er een staatkundig probleem dat niet opgelost kan worden zonder nieuwe verkiezingen. Dan breekt de hel los, is mijn overtuiging. We gaan het zien. Via onze verkiezingen hebben dan ook invloed in het europese gebeuren, inclusief duitsland. Als voorbeeld noem ik de europese grondwet en het Ukraine-referendum, dat door Rutte schaamteloos en met slinkse trucjes is doorgedrukt. Na de verkiezingen van 2017 gaat hij in Brussel, Timmermans gezelschap houden. Zij zullen samen de poet verdelen. Zeker weten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s