De vreemde verbinding van de islam tot Jeruzalem

screenshot_40

(Door: Eli E. Hertz – Vertaling: E.J. Bron)

Ondanks de 1300 jaar islamitisch-Arabische heerschappij was Jeruzalem nooit de hoofdstad van een Arabische staat. Ook in de oprichtingsverklaring van de PLO (PLO Nationalcharta) van 1964 wordt over stad Jeruzalem met geen woord gerept. Pas nadat Israël in 1967 de heerschappij over de hele stad Jeruzalem kon overnemen, werd aan de PLO-charta in een aanvullende “update” Jeruzalem toegevoegd.

Mohammed, die de islam in het jaar 622 oprichtte, is in het huidige Saoedi-Arabië geboren en opgegroeid; de stad Jeruzalem heeft hij nooit betreden. Zijn verbinding tot de stad werd pas na zijn dood gecreëerd, toen in de jaren 688 en 691 de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee (foto) gebouwd werden. In het jaar 638 hadden de kalief (d.w.z. de opvolger van Mohammed) Omar en zijn invasielegers de stad Jeruzalem op het Byzantijnse rijk veroverd. Een reden waarom de moslims in Jeruzalem een religieus bouwwerk wilden oprichten, was om daarmee hun superioriteit over het christendom en over diens belangrijkste heilige plaats, de Heilig Grafkerk, te verkondigen.

Nog belangrijker was de machtsstrijd binnen de islam zelf. De in Damascus zetelende kalief van de Omajjaden, die de controle over Jeruzalem hadden, wilden een heilige plaats oprichten mits hun rivalen de toegang naar Mekka zouden blokkeren. Dat was belangrijk voor hen, omdat de pelgrimstocht naar Mekka destijds zowel als nu een van de vijf zuilen van de islam is. Daarom bouwden ze het gebouw dat als Rotskoepel bekend werd en de naburige moskee.

Om het prestige van het “surrogaat Mekka” te vergroten, kreeg de moskee in Jeruzalem de naam “Al-Aqsa”. Dat betekent in het Arabisch “de verst verwijderde moskee”, en dat op zijn beurt heeft verstrekkende implicaties, want deze uitdrukking wordt in een belangrijke passage van de koran, genaamd “de nachtreis”, gebruikt. In dit hoofdstuk wordt verteld dat Mohammed op een gevleugeld paard aankomt bij “al-Aqsa”, begeleid door de aartsengel Gabriel, en dat van daaruit beiden naar de hemel zouden vliegen voor een goddelijke ontmoeting met Allah; daarna zou Mohammed zijn teruggekeerd naar Mekka. Zodoende was de naam van de moskee in Jeruzalem de poging om te beweren dat de Rotskoepel identiek zou zijn aan de plaats van waaruit Mohammed in de koran naar de hemel opstijgt.

Daardoor moest de stad Jeruzalem met het islamitische geloof verbonden worden. Een van de problemen is echter dat Mohammed in het jaar 632 stierf, bijna 50 jaar voor de eerste bouw van “Al-Aqsa”-moskee werd voltooid.

Jeruzalem heeft de betekenis van Mekka in de islamitische wereld nooit vervangen. Toen de Omajjaden-dynastie in het jaar 750 ten val kwam, raakte ook Jeruzalem bijna 350 jaar lang in vergetelheid, totdat de kruisvaarders aankwamen. Gedurende deze eeuwen vervielen vele islamitische plaatsen in Jeruzalem en in het jaar 1016 stortte de Rotskoepel in.

In de loop van 1300 jaar hadden verschillende islamitische dynastieën (Syrische, Egyptische en Turkse) de stad Jeruzalem en Israël binnen hun heerschappij-bereik. Met het oog hierop is het verwonderlijk dat in het verloop van deze periode niet één enkele islamitische dynastie de stad Jeruzalem tot zijn hoofdstad heeft verklaard.

Tot de 19e eeuw werd Jeruzalem door de islamitische heersers zo verwaarloosd, dat dit voor verschillende vooraanstaande westerse schrijvers, die Jeruzalem bezochten, aanleiding was om dit te omschrijven. De Franse schrijver Gustave Flaubert bijvoorbeeld vond tijdens zijn bezoek in 1850, toen Jeruzalem deel uitmaakte van het Ottomaanse rijk (1516-1917), “overal ruïnes”. En 17 jaar later schreef Mark Twain dat Jeruzalem “een armendorp” was geworden.

Het is een feit dat Jeruzalem voor de islamitische wereld alleen dan van betekenis is als niet-moslims de stad regeren of innemen. Altijd alleen maar op die momenten in de geschiedenis hebben de islamitische leiders verkondigd dat de stad hun op twee na heiligste plaats na Mekka en Medina zou zijn. Zoals in het jaar 1967, toen Israël in de Zesdaagse Oorlog het door Jordanië bezette deel van Jeruzalem (inclusief de Oude Stad van Jeruzalem) bevrijd heeft.

(Vertaling van een tekst van Eli E. Hertz onder de titel “Islam´s Tenuous Connection to Jerusalem” uit “Jerusalem – One Nation´s Capital Throughout History”)

Bron:
www.pi-news.net
Door Eli E. Hertz

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Historie, Hypocrisie, Islam, Israël, Jeruzalem, Jodendom. Bookmark de permalink .

9 reacties op De vreemde verbinding van de islam tot Jeruzalem

 1. Senator John McCain Demands “Act of War” Against Russia…

  Some things never change. In full alignment with President Obama, the ever faithful war monger Senator John McCain calls for a declaration of war against Russia.

  …and if you disagree with him, well, you’re “a Hobbit“, or “a crazy“… or something.

  (Via Reuters) […] Republican John McCain, chairman of the Senate Armed Services Committee, said on Friday that Russia must face a penalty for the cyber attacks and that is was possible to impose many sanctions.

  “When you attack a country, it’s an act of war,” McCain said in an interview with the Ukrainian TV channel “1+1” while on a visit to Kiev.

  “And so we have to make sure that there is a price to pay, so that we can perhaps persuade the Russians to stop these kind of attacks on our very fundamentals of democracy.” added McCain, who has scheduled a hearing for Thursday on foreign cyber threats. (read more)

  Seriously, and I am NOT KIDDING when I say this…

  …everywhere Senator John McCain goes, and every single foreign nation he touches, ends up dragging itself -and us- into an extremist civil war, and/or military conflict…

  Do you think that’s too strongly stated?

  Do you think that’s hyperbole?

  Well, here’s a few recent reference points:

  Senator John McCain and Senator John Kerry in Cairo, Egypt – 2011

  https://theconservativetreehouse.com/2016/12/30/senator-john-mccain-demands-act-of-war-against-russia/

  Geliked door 1 persoon

 2. guusvelraeds zegt:

  Als moslims op de tempelberg bidden gaan ze massaal met hun achterste richting de al aqsa zitten. De Al Aqsa heeft alleen betekenis in hun strijdt tegen Israël. Zal Israël niet meer zijn zal de Al Aqsa binnen een generatie geheel verloederen zoals ze altijd verloederd is geweest.

  Like

 3. Jade zegt:

  Tijd voor de bulldozers…

  Geliked door 2 people

 4. aegoliuscs zegt:

  De Franse schrijver Gustave Flaubert bijvoorbeeld vond tijdens zijn bezoek in 1850, toen Jeruzalem deel uitmaakte van het Ottomaanse rijk (1516-1917), “overal ruïnes”. En wat later schreef hij ook:

  Gustave Flaubert: Beroemd citaat: ‘Ik eis in naam der mensheid dat de Zwarte steen verbrijzeld, het gruis ervan in de wind verstrooid, dat Mekka verwoest en het graf van Mohammed onteerd wordt. Dàt is de manier om het Fanatisme te ontmoedigen’ (1878)

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Gustave_Flaubert

  Wat wist hij na zijn bezoek wat politici heden steeds niet willen begrijpen?

  Geliked door 2 people

 5. Anna zegt:

  Goed artikel geheel juist…..

  Door de Egyptenaar Yasser Arafat is dit conflikt pas geboren… hij heeft het tot een religieus / politiek conflikt gemaakt waarvoor nooit een oplossing zal en kan komen…..

  Het gaat zelfs zo ver dat de islam nooit zal accepteren dat een stukje van het land ooit aan Israël zal behoren… daarom is er met hen niet te onderhandelen…. land wat ooit onder de islam is geweest dat kan niet aan een ” verouderende religie” toebehoren… ( zie ook hun claim op el Andalus) ……
  Het sprookje va Mohammed met zijn paard is uit nood geboren om de claim op het tempelplein rechtsgeldigheid te geven…. het is niet meer dan een verhaal uit een sprookje dat hij s’ nachts op zijn paard naar Jeruzalem vliegt…..

  En dan te bedenken dat Moshe Dayn in 1967 nadat hij het tempel plein had veroverd, bij wijze van ” Sympathiek gebaar” naar de moslims het tempelplein terug heeft gegeven aan de waq ( de islamitisch leiders van Jordanië ) als hij dat niet had gedaan dan had de wereld er nu heel anders uitgezien… Helaas kent de islam geen sympathie… dit noemen zij zwakte….

  Geliked door 3 people

 6. Nach McCains Besuch: Ukrainische Armee soll Angriffe im Donbass verschärft haben

  Die Aufklärung der selbsterklärten Volksrepublik Donezk hat laut Eduard Bassurin, Vize-Stabschef der Donezker Volkswehr, die Sichtung von Mehrfachraketenwerfern sowie großkalibrigen Artilleriesystemen der ukrainischen Streitkräfte unweit der Berührungslinie – direkt nach dem Ukraine-Besuch des US-Senators von Arizona, John McCain, – gemeldet.

  Mehr: https://de.sputniknews.com/politik/20170102314003072-mccain-besuch-ukraine-armee-angriffe-donbass/

  Geliked door 1 persoon

 7. J. C. Th. Köhler zegt:

  “Mohammed, die de islam in het jaar 622 oprichtte, is in het huidige Saoedi-Arabië geboren en opgegroeid; de stad Jeruzalem heeft hij nooit betreden.”

  Sterker nog: in de hele gore pestkanker koran wordt Jerusalem niet één (1) keer genoemd. Het hele verzinsel van de proleet (geen typfout) is er enkel met de haren bijgesleept om de Joden dwars te zitten.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

 8. Guardiacivil zegt:

  Na de oprichting van de islam in 622 komen de Visegoten in problemen en vragen hulp aan de Moren *de Omajjaden*, maar die nemen meteen het land in en met de slag van Cordoba is het Kalifaat van Cordoba in 712 een feit, de Moren rukken op naar het Noorden tot aan de Pyrineën *de Abbasiden*.
  De islam had zich in een periode van amper 90 jaar verspreid in het hele MO
  Alleen al de strijd tegen deze Arabische Berbers zullen totaal 780 jaar duren met wisselende veroveraars. Uit deze hele periode zijn nog veel overblijfselen als uitkijktorens langs de hele Costa, zware vestingen en forten waarvan de grootste Het Alhambra in Granada.
  Pas in het jaar 1492 was de uiteindelijke strijd tegen de Moren gewonnen. Het is het jaar van Columbus, maar ook de verdrijving van alle Joden uit Spanje, en de Katholieke koningen Ferdinand en Isabella.
  De strijd van 780 jaar met onderdrukking en veel slachtoffers en het gedenken en vieren is een van de belangrijkste en grootste feesten van Spanje en in alle steden worden gevechten en bezettingen van forten en kastelen door beide partijen uitgebeeld en ondersteund door lange optochten van de Moren en Christenen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s