Een gebrek aan krijgscultuur betekent het einde van een cultuur

screenshot_47

Europa was ooit een continent waar een ware krijgscultuur heerste. Dat dit al lang vervlogen tijden zijn, moge duidelijk zijn. Meer dan 2000 jaar lang blonken Europeanen uit in, op de meest efficiënte en roemruchte wijze, het afslachten van elkaar met als dieptepunten de beide wereldoorlogen. Ze bestonden uit een gemixt volk van veroveraars: van de legers van Alexander de Grote, de Romeinen, de Noormannen tot aan de eersten die in de 15e eeuw de onbekende oceanen over zeilden en de vier uithoeken van de wereld bezetten. Tijdens dit proces innoveerden ze de moderne oorlogsvoering, van massa- tot nucleaire oorlog. Nieuwe wapensystemen werden uitgevonden, van de kruisboog tot de U-Boot.

Bovenal, die krijgscultuur is vergaan en daarmee ook de waarden van plicht, eer, mannelijkheid en zelfopoffering en wat Tocqueville noemt de “poëtische opwinding van wapens.” In de ober-moderniteit bezitten alleen de Verenigde staten nog over een dergelijke cultuur, die vooral geworteld zit in het zuiden. Onder de Europeanen bezitten alleen de Britten en de Fransen, beide ex- imperialistische machten, nog over kleine restanten van hun oude krijgscultuur, maar ook daar is het einde in zicht.

Lees verder>>>
(h/t “BertG.”)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

15 reacties op Een gebrek aan krijgscultuur betekent het einde van een cultuur

 1. paulzwueste zegt:

  Ik ben het hier helemaal niet mee eens.
  De Europeaan zoals in het artikel wordt beschreven is niet verdwenen.
  Integendeel. Hij bestaat en ontwaakt langzaam maar zeker uit de lethargie die hem heeft bevangen gedurende de afgelopen decennia van vrede waarin hij langzaam maar zeker is verworden tot een stateloos wezen.
  Altijd dat absolute doemgedoe.
  Het schrijft wel lekker weg maar we zijn niet gediend met al die meehuilers in het bos
  die te laf zijn om anderen te motiveren en te ondersteunen.

  Like

  • Taljaard zegt:

   @paul
   Het valt inderdaad nog wel mee.
   In de Nederlandse krijgsmacht zelf, vooral bij elite-onderdelen als het Korps Mariniers en het KCT, is de krijgscultuur en de daaraan verbonden militaire traditie nog springlevend.
   Ze timmeren er alleen niet zo mee aan de weg.
   Maar wie daarin gediend heeft weet dat wel.
   En dat geldt nog meer voor het Franse Legion Etranger, de Schotse Black Watch, de Engelse Coldstream Guards, de Duits/Beierse Alpenjeager. de Poolse Huzaren, etc..
   De Europese krijgscultuur is nog lang niet dood; ook hier in Nederland niet.

   Persoonlijk geloof ik er ook geen sikkepit van dat de Nederlandse krijgsmacht zich op bevel van de overheid tegen de eigen bevolking zal keren. Denk eerder dat, wanneer zij dat wagen, die overheid dan te maken krijgt met een meerderheid van de krijgsmacht die de kant van de bevolking zal kiezen.
   Het echte gevaar hiervoor ligt bij dat Europese leger waarover figuren als Verhofstadt fantaseren.

   Liked by 2 people

 2. guusvelraeds zegt:

  Als tussen 1950 en 1989 de legers in Europa in dezelfde toestand waren geweest als vandaag de dag waren de sovjets in die tijd op zekere ochtend zo doorgelopen naar de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Israël heeft kans gezien een welvarende en humane samenleving op te bouwen in hun oude thuisland dankzij een sterk leger. Een goed functionerend leger is de spil van een samenleving die wil voortbestaan in de toekomst. De flowerpower beweging heeft onder het toeziendoog van de leerlingen van de Frankfurter Schule kans gezien onze samenlevingen cultureel, industrieel en economisch te beroven en te ontmannen vanaf nu wordt het weer tijd onze aandacht te richten op herstel van ons erfgoed en de masculiene component hierin. Dat is niets om ons voor te schamen. Integendeel. Schamen moet men zich bij het aanschouwen van de jaarlijkse gay parade in Amsterdam. Zonder de politiek correcte beweging mentaal aangewakkert door multi culti en het cultuur relativisme was deze perversie nooit ontstaan. Homo’s en lesbo’s kunnen ook hun rechten krijgen zonder deze jaarlijkse optocht van wanstaltigheid. Weigeren we terug te gaan naar het masculiene van weleer zullen de aanhangers van de islam ons onder de voet lopen.

  Liked by 3 people

  • paulzwueste zegt:

   Guusvelraads.
   Juist door de steeds toenemende dreiging van de islam, die door links werd binnengehaald om de plaats in te nemen van onze cultuur, zal het zelfbehoud en het zelfrespect van de bevolkingen weer terugkeren.
   De drang om zich te verlossen van deze wurgende houdgreep zal in elk land zo sterk blijken te zijn dat ze totaal zal worden vernietigd.

   Like

 3. Guardiacivil zegt:

  Al die voorbij linkse regeringen die dachten na de WWll komt er niets meer dus we kunnen best minderen, waarbij langzaam elk nieuw jaar het proces van afbraak agressiever werd ingezet.
  En als de regering nu nog de wil en moed en inzicht had om de nazorg voor veteranen en nabestaanden op hoog niveau te houden, nee dat werd een ondergeschoven kindje.
  Het is beschamend hoe regeringen hier mee zijn omgesprongen, terwijl dit credit opleverd bij de militairen die zich hebben ingezet. Nu vervloeken ze alles en terecht.
  Door echte oprechte waardering en respect voor je Defensie blijft ook de inzet met de juiste mentaliteit voor dit bedrijf groot en de vechtlust aanwezig.
  Ik denk dat hiermee alles is gezegd.

  Like

 4. M.A.L. Sion zegt:

  Nodig is minimaal de bereidheid en de capaciteit om jezelf, je gezin en je eigendommen te verdedigen. De wat ouderen onder ons hebben dat nog geoefend in de dienstplicht. Die moet weer terugkomen. Verder kunnen we een voorbeeld nemen aan Tsjechië, waar men het bewapenen van de bevolking stimuleert. Verder aan Zwitserland waar het normaal is dat een soldaat zijn geweer mee naar huis neemt.
  We zijn inderdaad door te lang VREDE verweekt en verslapt. We moeten wakker worden en de politiek dwingen om weer voor een functionerende DEFENSIE te zorgen.
  malsion@orange.fr – aanspreekpunt De Patriotten – http://depatriotten.weebly.com

  Like

 5. Omdat de Amerikanen dat onlangs veroverde Europa als hun voortuintje beschouwden zaten de Russen er niet echt op te wachten om daar een beetje te gaan dollen. De Europeese majorette- en tinsoldierlegertjes van Europa zagen er misschien aan de buitenkant met hun opblaastanks en bordkartonnen raketten best imposant uit maar lui die als toenmalige Natopeuk de diverse Red Alerts hebben meegemaakt lachen zich nog steeds de vouwen uit de broek als ze aan de statistieken denken die naar het HQ in Den Haag werden gestuurd.

  Die statistieken leken sprekend op het fakenieuws van de NOS of het CBS. Geweldige paraatheidspercentage van manschappen en materieeel tot wel 123% zodat alle officieren er weer een ster en een bonus bijkregen, terwijl iedereen wist dat de manschappen voor 12% aanwezig waren, waarvan zeker de helft een mutatie gymschoen of helm had zodat ze alleen aanwezig maar niet actief ingezet konden worden en het materieel, dat door kankerverwekkende groene verf bij elkaar gehouden werd en nog op de banden stonden te wachten, met aanwezigheidspercentages van 20% of zo ook geen volle zalen trok.

  Het waren sprookjes waarin iedereen leuk meespeelde en net deed of het echt was. Behalve een stel rang- en standloze dienstplichtigen, die het eigenlijke werk moesten doen. Veel is er niet veranderd als ik de propaganda van politiek, leger, politie en zieligheids- en andere hulpdiensten zo hoor. Als je nu zo’n knakker of doos hoort juichen over hoe geweldig ze er wel weer niet bijlopen dan weet je gewoon dat ze de lul weer uit de broek hebben hangen. Zelfs de dozen.

  Liked by 1 persoon

 6. vanhetgoor zegt:

  Niet mee eens!

  Mijn reden hiervoor is dat een agressieve vechterscultuur het misschien wel eventjes kan winnen van bijvoorbeeld een boeken lezende ingedutte slappe hap, maar uiteindelijk zal toch die slappe hap overwinnen. Ik ga geen parallellen trekken met het verleden, maar in de recente geschiedenis zijn er voorbeelden te over! Steeds leek het er op dat de ‘moslimcultuur’ het won, maar steeds weer is altijd uiteindelijk de beschaving die won.

  Een hele woonwijk kan naar de kloten gaan omdat er een aantal anti-sociale elementen komen wonen, en dan komen er meer, en nog meer en nog meer. Net zo lang tot er een verzadiging is opgetreden en dat 100% van de buurt bestaat uit tuig, en dan stopt het. Neem de sharia-driehoek in Den Haag, Amsterdam West of welke achterbuurt dan ook. In het verleden was de Jordaan ook een achterbuurt en zodra dat totaal naar de verdommenis is geholpen komt er iemand die het opruimt en er dure koophuizen van maakt. Over tien jaar is Kanalen-eiland de chicste wijk van Utrecht. Van de huidige bewoners is dan niemand meer te vinden.

  Tegen verloedering van een buurt of tegen islamisering helpt geen agressie groep mannen die de buurt schoonvegen, maar projectontwikkelaars. Het naar de verdommenis gaan van de samenleving omdat er een moskee in de buurt is gekomen wordt niet gestopt met agressie, maar door de de reden van bestaan van de moskee aan te pakken, namelijk de domheid en de intense slechtheid van mensen. Islamisering is geen probleem want dat kan heel makkelijk worden bestreden, niet door wapens en niet door agressie maar met rede!

  Het enige wapen tegen de islam is de waarheid en intelligentie is gewoon een stuk gereedschap om de klus te klaren. Moslims mogen hun leerstellingen niet ter discussie stellen of iemand de kans geven om deze domme dogma’s aan de kaak te stellen. Toch moet dat, het kan niet anders. Terugvechten met wapens maakt dat de beschaving er onder lijdt. Dan heeft bij wijze van spreken de islam gewonnen als beschaafde mensen ook over gaan tot het kwaad, de agressie, het (seksuele) misbruik van kinderen en vrouwen.

  Wij moeten nooit toestaan dat beschaafde mensen zich verlagen en gaan vechten op een niveau als wat de moslims gebruiken. Ik wil de islam vernietigd zien, en de manier waarop dat gaat gebeuren is ook van zeer groot belang. NOOIT zullen mensen die tegen onrecht strijden zelf onrecht gaan gebruiken om hun doel te verwezelijken. Alle mosleën overal ter wereld zullen tot de laatste steen aan toe worden afgebroken, elke koran zal worden verbrand! Er zal nergens ter wereld meer één moskee overblijven, niets dat meer kan dienen als een huis van onrecht. Niemand zal de koraan meer willen lezen, nergens zal er nog één overblijven.

  Dat is niet met kogels te doen, maar met rede! Uitleggen waarom de islam ziekmakend is. Uitleggen hoe het komt dat de levens van mensen die Mohammed volgen doordrenkt van bloed zijn. Het is allemaal heel simpel, nette mensen gaan alle moslims uitleggen dat zij schurtige rothonden zijn die het niet waard zijn om te leven, OMDAT zij het KWAAD verspreiden. Wapens helpen niet. Alleen de waarheid! En zeg nu zelf, heeft iemand ooit een moslim het sterkste weapon of mass destruction zien gebruiken, NOOIT!

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Van het Goor toch.
   Hoe is het mogelijk.
   Ik ben totaal verbijsterd.
   Meestal zap ik door als ik een dergelijke beschouwing van de realiteit onder ogen krijg
   Maar dit werd mij te sterk.
   Hè, ik moet even gaan zitten want het wordt me te veel. Nee, het gaat wel…
   Zo, we zijn er weer.
   Ja, wat moet ik daar nou over schrijven. Ik weet het niet zo goed.
   Als nou de hele wereld vanaf pakweg 623 n.Chr. al bedreigd en uitgemoord wordt door die vervloekte islam… en als jij toch moet weten dat ze dat hier ook van plan zijn, en ook met jou zullen doen als jij met zo’n pasfoto zoals je hier altijd gebruikt van ’n Rabbijn met hoed op, ’n sollicitatiebrief hebt verstuurd naar Aboutaleb die dan premier is geworden van het Soenitisch Noordelijk deel van NL dat volop in oorlog is met het Sjiitisch Zuiden van NL., en jij al glibberend door de plassen half geronnen bloed en de afgesneden hoofden, over de rijen geëxecuteerde medeburgers klauterend het stadhuis bereikt en zo’n moslim je hoed ziet kan je je laatste gebeden prevelen, mijn waarde.
   Denk je zelf ook niet…?

   Mocht je nog twijfelen haal dan de beelden uit Libië, Egypte, Saoedi-Arabië, Iran en niet te vergeten Syrië voor je geest.
   Vooral Syrië lijkt me spannend voor je.
   Ik zie jou al discuteren met IS. Jij gebruikt de rede als overtuigend wapen.
   Jij haalt zelfs de volle waarheid te voorschijn…
   Nou moet hij toch wel verpletterd in een zakken mompel jij nog, terwijl hij grijnzend een groot slagersmes te voorschijn haalt en begint met langzaam maar zorgvuldig je hoofd te amputeren. Jij wil nog wat zeggen maar je verdrinkt al in je eigen bloed.

   Arme drommel… En je laatste gedachten waren toen…. Waar is ons leger verdomme!

   Liked by 2 people

 7. Voor mensen die niet weten wat ‘mutatie gymschoen, of ‘mutatie buitenhelm’ inhield; dat is een status die opgelegd werd door de militaire hospikken organisatie en betekende dat je door ziekte of gebrek geen legerkistjes of zware buitenhelm mocht dragen en dus voor velddienst en andere enge dingen ongeschikt was verklaard. Ook als je geen ziekte of gebrek had werd dat geregeld als je daar vriendjes had. Je mocht dan alleen van je kamer naar de Nato-kantine sjokken voor de broodnodige gevulde koeken. Kale kano’s hadden ze toen nog niet en de Milva’s waren voor de hoge ome’s.

  Na elke 5 weken of zo mocht je 5 dagen inclusief reis naar je vriendin in Holland voor wat sociaal gedoe omdat je al lang een buitenvrouw in Bremervörde of Zeven had. Dus als je daar eenmaal was, in Holland dus, bij je vriendin, was dat toch wel lekker liggen in dat berdje. Geen sergeant die in Korea was geweest en uit traditie of zo elke morgen opeen vreselijke tijd met een trompet naast je deur stond te tetteren. Dus logisch dat je dan net deed wat die andere 88% deed, die ook niet tijdens dat Red Alert de Russen aan het lachen gingen maken, je belde op dat je ziek te bed lag.

  Veel is er niet veranderd, het halve land speelt nog steeds dat het ziek te bed ligt of een mutatie voor het een of het ander heeft. Onze infrastructuur, machines en gebouwen hebben een achterstand op onderhoud en staan allemaal op hun banden te wachten en de hoge omes sturen elkaar prachtige statistieken toe.

  Liked by 1 persoon

  • paulzwueste zegt:

   Ja, ik weet het. En dan…?
   Zeggen ze hier als ze het ook niet weten en verwachten dat de grote geest aan de andere kant van de toog nog even door zal gaan met het spannende verhaal… en dat nu net erg spannend werd.
   Ga, me nou niet vertellen dat je het niet weet, of je het ’n zorg zal wezen, of dat je wel wat anders te doen hebt dan verdomde stommelingen die nog niet tot tien kunnen tellen nog verder te onderwijzen.
   Verrek, hij ligt onder de toog. Zeker te veel gedronken. Kijken wat er in dat pak zit wat daar ligt.
   Verdomd, wat heb ik hier. ’n Paar Mutatiegymschoenen, en kijk… hier zelfs ’n Mutatiehelm!
   Krijg nou helemaal wat! Weet je wat. Hij zal wel in dienst zitten. Natuurlijk. Dat is het.
   Dat komt natuurlijk omdat het halve land nog niet veranderd is en nog steeds ziek te bed ligt. Weet je wat. Laten we maar gewoon vragen of we mee mogen bidden in de moskee aan de overkant, dan maken ze ons niet dood.
   Nemen we hem nog mee?…

   Liked by 1 persoon

   • delamontagne zegt:

    Ondertussen zijn de “aspirant”-jihadistjes aan-`t oefenen !.
    Ditmaal in België, Brussel:
    ////////////
    Uit ,t Nieuws ( niet ,t gewone NOS / VRT etc, dat begrijpt een ieder uiteraard ))
    …………….
    MOLENBEEK, 2 pubers van 12 en 14 jaar oud werden gearresteerd met Molotov-cocktails in hun rugzak.
    Op de brandbommen hadden ze geschreven:”Allah Akbar”.
    De jeugdige-jonge-stagiaire- Jihadisten liepen in de metro met hun brandbaar gevaar.
    Nadat ze gearresteerd werden verklaarde één van hen dat ze “ERVARING” wilden opdoen.
    De vraag is nu:…………..”In het levend verbranden van Europeanen ? ”

    http://www.rtl.be/info/video/610088.aspx

    Like

  • Dat met die mutaties was een aanloopje naar datgene wat ik eigenlijk had willen vertellen maar omdat er telkens reacties tussendoor komen van mensen die hier kennelijk ook moeten zijn werd mij de gelegenheid niet geboden. Wat ik wilde zeggen was dat er in het kader van de mutatiesamenleving die wij hier op aan het bouwen zijn met ongebreidelde mutaties wat feitelijk vrijstellingen zijn om iets te doen of te laten, dat we onszelf straks terugvinden met een heel stel nieuwe mutaties. Ik kwam er daarstraks niet tussen omdat iedereen door elkaar zat te schreeuwen van ja, die kende ik al en o wat errug, maar nu wil ik even het woord.

   Nieuwe mutaties, daar zullen wij binnenkort mee opgezadeld worden en ik schud er zo maar eentje als opwarmer uit de mouw. Wat als er straks hele kuddes meiden een mutatie hoofddoekje krijgen want dat hadden de soldaten vroeger ook. Of een mutatie bloedworst voor iemand met een vriendin met een bloedmutsmutatie? Ik kan nog wel even doorgaan maar ik heb voor deze kostelijkheden weer geen mutatie van de heer Bron mogen ontvangen en ik ben een nette vent ook zonder mutatie vetkleppen.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s