Valutachaos in Venezuela: Latijns Amerika lacht om onnozele hals Maduro

screenshot_59

(Vertaling: E.J. Bron)

De Venezolaanse president Maduro heeft opnieuw bewezen dat hij terecht een politieke mislukkeling wordt genoemd. De in het jaar 2000 door de gestorven Hugo Chávez (1954-2013) aangekondigde “derde fase van de revolutie van de bolivar”, die zou moeten lijken op “de vooruitstrevende weg van Cuba”, is al ingetreden. De Cubaanse Centrale Bank, “Banco Nacionale”, had in 1961 enorme hoeveelheden nieuwe bankbiljetten in het buitenland laten drukken. Het werd de Cubanen verboden om contant geld op te potten. Grotere geldbedragen moesten bij de door de regering gecontroleerde geldinstituten gedeponeerd worden.

In Venezuela speelde zich in december hetzelfde scenario af. Op donderdag 15 december werd het biljet van 100 bolivar ongeldig en niet meer als betaalmiddel geaccepteerd.

De huidige situatie in het land met de meeste aardolie ter wereld lijkt op een citaat, dat oorspronkelijk blijkbaar uit de Sovjet-Unie komt en al door ontelbare politici in de mond werd genomen: “Wat gebeurt er wanneer in de Sahara het socialisme wordt ingevoerd? Tien jaar lang überhaupt niets, en daarna wordt het zand schaars.” – Franz Josef Strauß, minister-president van Beieren en chef van de CSU tijdens de campagne voor de Duitse parlementsverkiezingen in 1983.

Maduro, van beroep buschauffeur en economisch analfabeet, heeft dit alles echter nog naar de kroon gestoken. De bankbiljetten werden in waarde verminderd, hoewel de nieuwe bankbiljetten nog niet eens in Venezuela zijn gearriveerd. De in Cuba opgeleide Marxist sprak op de televisie van een “internationale sabotagedaad”. In het buitenland zouden vliegtuigen, die geladen zouden zijn geweest met de nieuwe bankbiljetten, gedwongen zijn weer terug te keren. Deze bewering is vermoedelijk het gebruikelijke sprookje zijn geweest, in ieder geval bestaan er geen bewijzen voor de socialistische gedachtecocktail.

Al in april 2016 had “Bloomberg” in New York City erop gewezen dat de Britse traditionele onderneming De La Rue de maand daarvoor een brief aan de Centrale Bank van Venezuela stuurde om erover te klagen dat het bankroet-regime nog $ 71 miljoen aan de onderneming schuldig was. De La Rue is de wereldwijd grootste privéproducent van bankbiljetten en veiligheidsdocumenten. Meer dan 150 nationale valuta en talrijke veiligheidsdocumenten zoals reischeques worden geproduceerd met ondersteuning van De La Rue. Mocht Caracas niet betalen, dan zou De La Rue stoppen met het drukken. Het land krijgt dan geen nieuw geld om in de pas te blijven met zijn inflatie. De La Rue wijst erop dat de schulden in Amerikaanse dollars betaald moeten worden, Venezolaanse bolivars zijn het papier niet waard waarop ze gedrukt worden.

In heel Latijns Amerika steken gebruikers van sociale netwerken de draak met het gehannes en leugenpolitiek van Maduro. Men roept er o.a. toe op dat de zogenaamde wenskandidaat van Hugo Chávez zo snel mogelijk onderzocht zou moeten worden op zijn geestelijke toestand. De politica van de oppositie, María Corina Machado, spreekt van een “duidelijke geestelijke handicap” van Maduro, zodat een ambtsontheffing niet lang meer zou mogen worden opgeschoven.

Bron:
http://latina-press.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

h/t “Jan”

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Krankzinnigheid, Marxisme, socialisme, Venezuela. Bookmark de permalink .

9 reacties op Valutachaos in Venezuela: Latijns Amerika lacht om onnozele hals Maduro

 1. kruisridder zegt:

  De linkse politici zijn over het algemeen geestelijk gehandicapt. Goede besluiten kunnen ze niet nemen. Een land het ravijn in helpen wel. Zoals ons land.

  Like

 2. ieznogoedh zegt:

  Je zou haast denken dat het socialisten gegeven is om na hun dood een zo groot mogelijke puinhoop achter te laten.
  Hitler liet Duitsland tot de laatste minuut doorvechten terwijl zelfs die onbenul heeft kunnen zien dat de strijd gestreden en verloren was. Maar nee, er moesten nog meer Duitsers dood.
  Chavez die deze achterlijke voor na zijn dood aan het roer zet.
  Merkel die haar uiterste best doet om weer heel Europa te vernietigen.
  Obama die gauw nog even zijn best doet om in zijn laatste dagen de chaos die hij in de wereld heeft veroorzaakt, een paar maatjes groter te maken.
  Mao, Pol Pot, Stalin, nog aan paar van die fijne lui.
  Afgezien van de landen waar de kiezer zelf schuld is aan voortzetting van socialistisch beleid, zijn er natuurlijk ook landen waar de kiezer nooit wat wordt gevraagd. Die mensen hebben zelf veel minder schuld. In Landen waar het onderwijs redelijk is (het was ooit goed in Nederland) dragen die kiezers (die verkeerd gestemd hebben natuurlijk) een flinke medeschuld.

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Ieznogoe. Woorden van wijsheid!
   Ik wilde bescheiden iets schamperen over Merkel, maar jij ziet het groot en telt in een keer het hele zooitje linkse socialistische rampspoeden van Bijbels formaat bij elkaar op.
   Ik kan er alleen nog aan toevoegen dat er de laatste jaren nog een ander kwaad de kop heeft opgestoken om ons, in hechte samenwerking met de socialisten, totaal te vernietigen, de zogenaamde liberalen!
   Neem rat Rutte, neem de ontiegelijke smeerlap Verhofstadt! Die het afzichtelijke EU- opperhoofd is van deze verdoken totaal linkse bende….
   Liberaal tuig, dat niet alleen zijn moeder zou verkopen, maar zijn hele familie plus alles wat is aangetrouwd tot in de derde graad, voor ’n zacht prijsje erbij geeft.

   Like

 3. Jan zegt:

  Citaat: The currency is so devalued and each purchase requires so many bills that instead of counting, he weighs them.

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-10-31/tired-of-counting-piles-of-cash-venezuelans-start-weighing-them

  Like

 4. paulzwueste zegt:

  Die Venezoulianen zullen binnenkort ook wel allemaal naar hier komen…

  Like

 5. Onno zegt:

  De politica van de oppositie, María Corina Machado, spreekt van een “duidelijke geestelijke handicap” van Maduro…..
  ————————–
  Dat is weer eens wat anders dan een erg onduidelijk waarneembare (en bovendien door de leider/lijder om -logisch beredeneerde- redenen goed verholen gehouden….) zéér bedreigende handicap.

  Psychopatentest verplicht voor allen in openbare dienst en -bestuur!!!

  Like

 6. Jan zegt:

  De dood van Venezuela

  Like

 7. Jan zegt:

  De zegeningen van het socialisme: een modern ziekenhuis in Venezuela

  Like

 8. Jan zegt:

  Geen medicijnen meer, Venezuela zoekt hulp bij VN

  Venezuela’s Nicolas Maduro has said he asked the United Nations for help in boosting his country’s medicine supplies. Hospitals in the country are reportedly running on just 3 percent of the supplies they need.

  Maduro’s admission on Friday that Venezuela was battling a crippling medicine shortage was a rare public admission of the desperate state the cash-strapped country finds itself in.

  With the country in its fourth year of deep recession, reports of depleted pharmacies, as well as hospitals without antibiotics or cancer drugs have become commonplace.

  http://www.dw.com/en/venezuela-pleads-to-un-for-help-as-medicine-supplies-dry-up/a-38117698

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s