Eigen rechter kan niet, toch wringt er iets

screenshot_10

(Door: Wim van Schaik)

Wat doe je als vader wanneer je merkt dat je dochter (14) online wordt lastig gevallen? Juist, je wordt woedend. En wat te doen als je erachter komt dat de persoon die jouw dochter (14) wil inpalmen een ex tbs-er van 41 jaar is, maar zich voordoet als tiener? Je schakelt de politie in. Die ‘neemt de zaak serieus’, maar weet de engerd niet te vinden. Wat doe je dán? Precies, je gaat er zelf achter aan. Tenminste, als je geen watje bent. En als je dan de man in kwestie gewoon rond ziet rijden, dan volg je hem naar zijn huis. Je meldt bij de politie dat je de schoft gevonden hebt. Maar oog in oog met de man die verkeerde bedoelingen met jouw dochter heeft, krijgt de woede de overhand en deel je een paar rake klappen uit…

Dat is het verhaal van Mario Haazen uit Asten. Maar daar stopt het niet. Het eindigt voor Mario in de cel, beschuldigd van poging tot doodslag. Zijn ex-vrouw ziet dat anders. Heel anders (video).

Zoals altijd reageert de politie als door een wesp gestoken als een burger voor zichzelf opkomt of – zoals in dit geval – een dierbare beschermt. Mario werd dan ook, toen hij zichzelf bij de politie meldde, gelijk ingerekend. Het zou gaan om een geval van  eigenrichting. Wie eigen rechter speelt, schendt veelal het geweldsmonopolie van de overheid. En dat zullen de rechters hem inpeperen…

Nu is het ook beter het geweldsmonopolie bij de overheid te laten. Te vaak komt het voor dat onschuldigen de dupe worden van een onterechte naming and shaming of zelfs afrekening.

Toch wringt er iets. Het strijdt met de rede om het eigen bestaan niet te verdedigen (Oriana Fallaci). En op de keeper beschouwt was de (re)actie van Mario bij het zien van de belager van zijn dochter eerder een uiting van woede dan van bewuste eigenrichting. Hij had immers de politie al gemeld dat hij de schurk gevonden had. Zijn opsporingsactie, niet verboden, had meer succes dan die van de politie. Die slaagde er na maanden nog niet in de man in de kraag te vatten. Stak dat de politie soms? Snapt die politie niet dat je als vader daar gefrustreerd van raakt? Nee, dat snapt ze niet. Een paar rake klappen uit woede en frustratie – de verwondingen zouden meevallen – waren voldoende aanleiding om hem op z’n plaats te zetten, zeg maar te grazen te nemen, door hem te beschuldigen van poging tot doodslag.

Er wringt nog meer. Dat is de huichelachtige bla bla over rechtsstaat, terwijl het recht in Nederland struikelt op de straten. En dat lang niet alleen in de zaak Wilders. Nee, de rechterlijke macht sjoemelt zelf met de uitvoering van de wet. Juist in zedenzaken saboteren rechters met spelletjes die louche advocaten niet zouden misstaan de wil van de wetgevende macht. Onder het mom van ‘maatwerk’ blijven zij slinks en naar eigen inzicht alsmaar lichte taakstraffen uitdelen, waar celstraffen op hun plaats zouden zijn.

Er wringt nog meer. In de samenleving bestaat breed onbehagen over de bescherming die de politie biedt aan de gewone burger. Of liever: juist niet biedt. Hoe vaak horen we niet dat de politie burgers afraadt of zelfs afhoudt van het doen van aangifte? Hoe vaak heeft de detailhandel, geteisterd door vandalisme en winkeldieven, al niet tevergeefs de noodklok geluid? Zou het niet zo zijn dat, zodra justitie gewone, rustige, belastingbetalende, burgers en hun eigendommen weer afdoende gaat beschermen, er geen mens meer voor eigen  rechter speelt? De politie kan niet accepteren dat de bevolking eigen rechter speelt. Oké. Maar de bevolking kan ook niet accepteren dat de politie vandalen en ‘antifascisten’ de straat laten overnemen en winkeldieven een kop thee aanbiedt en weer heenzendt. En al helemaal niet dat de rechterlijke macht mannen die meisjes lastig vallen vrij laat rondlopen of hoogstens met een taakstraf laat wegkomen.

Te vaak wordt er gemeten met twee maten. Dat vooral wringt. Sommigen kunnen altijd hun gang gaan. Komen overal mee weg. Tenzij de bevolking stampij maakt, zoals in Almere.

Reken maar dat de autochtone burger, ouder of jonger, langs de maatlat gaat en nergens mee wegkomt. Maar voor Marokkaanse jongens en asielzoekers hebben we een andere meetlat. En daardoor zijn mensen zich een vreemde in eigen land gaan voelen, precies zoals in het gelijknamige rapport staat. Jammer alleen van die conclusie in dat rapport: er moet een hernieuwde dialoog komen. Zolang de vervreemding die burgers ervaren tot zulke conclusies leidt, zal er voor woedende vaders niets anders op zitten dan zelf op pad te gaan.

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", "Weg met ons!", Barbarisme, burgermoed, cultuurrelativisme, demoniseren, establishment, gezond realisme, Hypocrisie, Justitie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Links fascisme, Linkse Kerk, meningsdictatuur, Multiculti, Nederland, nieuw fascisme, Overheid, Rotzakken, Socialisten, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

23 reacties op Eigen rechter kan niet, toch wringt er iets

 1. Drs.P. zegt:

  @ WIM, goed stuk,
  Natuurlijk wel ff zelf op pad gaan met een kleine knokploeg en zo’n rat helemaal de tering slaan, maar NOOIT jezelf aangeven op een overheidsdienaren bureau, want die gasten zitten daar niet voor ons maar in principe om de overheidsratten te beschermen.

  Geliked door 2 people

  • paulzwueste zegt:

   Precies. Jezelf nooit aangeven in zo’n geval.
   Natuurlijk mag je geen getuigen hebben, maar dat is allemaal gemakkelijk te regelen.
   Niet als ’n dolle stier loeiend de straat inrijden, voordeur openbreken en de man afranselen.
   Dat kan ook anders en veel beter, en op een zodanige wijze dat het “slachtoffer” het nooit in zijn hoofd zal halen om zelf aangifte te doen.
   Zal ten eeuwigen dage zelfs volhouden dat hij een ongeluk gehad heeft.
   Middelen en connecties zijn altijd te vinden.
   En het is beter om daar tijd en geld in te steken, dan in arrest en boetes.

   Like

  • Mensen die iets gingen kraken droegen altijd een bivakmuts, handschoenen en soldatenboots met die paardenhoefijzers. Mensen die op straat een putdeksel goed gingen leggen moesten daarvoor altijd een lang breekijzer bij zich hebben om een eventueel in de weg liggende steen te vermorzelen.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ron zegt:

  Voortaan maar een partij voetbalsupporters inhuren voor zo’n job als de politie het verdomt om hun werk te doen. Kost je misschien 100 tot 200 euro per supporter.
  Die doen het graag en als zo’n vader het een beetje listig aanpakt komt hij er makkelijk mee weg. Het vereist alleen dat hij zichzelf een tijdje kan bedwingen, en dat is moeilijk.

  Geliked door 2 people

 3. guusvelraeds zegt:

  Hoeveel mannen die meisjes lastig vallen zitten er onder de rechtelijke macht? Als veel ontucht plegers (zo noemden we dat vroeger) gemiddeld met lage straffen wegkomen of zelfs helemaal niet worden gestraft dan moet dat lage straffen ergens vandaan komen. Zou er soms binnen de rechtelijkemacht een zekere affiniteit bestaan met deze dadergroep?

  In het artikel staat dat er te vaak ook onschuldigen door eigen richting het slachtoffer zijn van geweld. Is dat zo? Zijn daar dan cijfers over? Oké eigenrichting kun je in een goed functionerende samenleving beter over laten aan de politie die we daarvoor speciaal hebben ingehuurd. Maar wat als de politie het laat afweten. Niet eenmaal maar ontelbare malen.

  Maanden komt de politie niet met een onderzoek resultaat en een volledige leek m.b.t. opsporingsonderzoek klaart de klus in een aantal dagen. Zou het kunnen dat de opsporing in dit specifieke geval niet tot de prioroteiten behoorde van het moment. Met andere woorden gewoon onder aan de stapel is komen te liggen en als niemand meer reageert dan verdwijnt na een halfjaar in het ronde archief.

  Waar komt de ijver vandaan om met veel enthousiasme wel de vader in de cel te stoppen in voorarrest. Deze vader is helemaal geen gevaar voor de samenleving. Hij heeft zijn daad al gesteld. Wil men hem aansprakelijk stellen kunnen ze dat ook doen zonder hem in de cel te zetten. Ik ga ervan uit dat de vader met deze aktie bij de politie een open zenuw heeft geraakt en dat het niet de gewone dienders zijn die hem in voorlopige hechtenis hebben genomen zelf niet de officier van dienst maar hun bovenbazen die gedacht hebben we moeten elke precedent werking in de kiem smoren.

  Want het zijn immers zoveel criminele zaken die nooit tot een oplossing gebracht worden en als die allemaal aan eigenrichting gaan doen dan zitten we als politie apparaat helemaal open en bloot te kakken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Lucie zegt:

  Bij justitie zitten zelf pedofielen,kijk maar dat geval Demmink,waarom komt hij er steeds mee weg?Omdat ze hem voortdurend de hand boven het hoofd houden.
  De hele top zit er vol mee,je leest het overal op internet maar hoort er niks over bij de NPO.

  Geliked door 2 people

 5. koddebeier zegt:

  Wat moet je anders in een land waar geen rechtspraak meer bestaat ???????

  Like

 6. Joannes den Hollander zegt:

  Deze zedendelinquent zal de vader aangevallen hebben toen deze vroeg waarom hij zijn dochter telkens lastig viel. Daarop heeft deze vader zich zelf moeten verdedigen. Dat mag toch volgens de wet?

  Geliked door 2 people

 7. Yves sergeant zegt:

  Met mijn dochter, ik vil hem levend en hang hem op aan zijn eigen darmen

  Geliked door 2 people

 8. Met een honkbalknuppel die klootzak zijn knieën totaal aan gort slaan. Kan hij ook nooit meer weglopen en geen chirurg die daar nog wat van kan maken.

  Geliked door 1 persoon

 9. M.A.L. Sion zegt:

  Met enig diep nadenken, resp. voorbereiden is een dergelijke klus uit te voeren, die voor de dader een onvergetelijke les is en voor de ‘straf uitdelende vader’ een tevreden stellende afwikkeling.
  Daar hoeft verder niemand bij betrokken te worden en kan toch de noodzaak inhouden dat er een ambulance of een lijkwagen voorrijdt.
  malsion@orange.fr – aanspreekpunt De Patriotten – http://depatriotten.weebly.com

  Like

 10. dees zegt:

  Ik vind als de handhavers der wet je in de stront laten zakken je zeker voor eigen rechter mag spelen. Je zal wel de bewijzen moeten bewaren.
  Ik vraag me nog steeds af wanneer personen aangifte doen voor daadwerkelijke bedreiging de politie niets doet, hun antwoordt is: er moet eerst iets gebeuren voor dat wij op kunnen treden.
  helaas zijn er door die houding al vele mensen vermoord en de politie wast de handen in onschuld.

  Like

 11. w zegt:

  “Zoals altijd reageert de politie als door een wesp gestoken als een burger voor zichzelf opkomt of zoals in dit geval – een dierbare beschermt.
  “Juist dit is een van de redenen waarom de hermandad zich ongeliefd maakt”
  Maar velen van hen hebben blijkbaar totaal geen greintje empathie met dergelijke slachtoffers.

  Like

 12. tippelaar zegt:

  justitie stelt de regels. (justitie is een stel anonieme ambtenaren in de haag, college van procureurs generaal) die er wel voor zorgen dat ze niet met naam en toenaam in het nieuws komen. En de politie krijgt de schuld, hoewel die uiterst strak de zeer gedetailleerde regels van die grijze ambtenaren MOETEN uitvoeren, op straffe van zelf straf te krijgen. Emoties spelen bij de politie geen rol maar bij de slachtoffers wel, zo ook op dit forum. Vanuit de reageerders hier kan ik mij die emotie (emphatie) heel erg goed voorstellen. Maar de beleidsbepalers (grijze ambtenaren), kennen geen enkele emotie of genade, als het om de handhaving van de regels gaat (die ze zelf vaststellen). Zij kennen geen genade. Dus, vanuit hun standpunt gezien is het volkomen terecht dat de vertoornde vader gearresteerd wordt en straks berecht. Misschien had de politie de zaak al afgedaan als zijnde “geen opsporingsindicatie”. Dat houdt in dat een lagere politieambtenaar met een administratieve rang (geen politierang) de aangiften van die dag op 2 stapels legt, die wel bekijken en die niet. Zo gaat.

  Like

  • Ron zegt:

   Dan wordt het misschien eens tijd dat de hoge ambtenaar een paar lessen empathie krijgt.
   Misschien bestaan er in dit land een paar voetbalsupporters die deze hoge ambtenaren van justitie eens wat bijbrengen.
   En laat het politiebureau dat de aangifte opneemt dan wel net zo te werk gaan als bij ieder ander zodat deze hoge ambtenaren zelf de gevolgen van hun beslissingen ervaren.

   Like

 13. Eric P zegt:

  Ik vraag wij steeds meer af in wiens dienst het justitieel apparaat werkt. Was het niet ooit aan de basis om gewone burgers te beschermen. Gewone mensen die op een verantwoorde normale manier hun leven leven en keurig belasting betalen. Het lijkt er steeds meer op dat dit apparaat nog slechts in hun eigen procedure circels als blinde goudvissen hun rondjes draaien. Het wordt nu echt wel schandelijk dat een burger die niet gehoord wordt als een misdadiger wordt opgesloten terwijl het politie apparaat zelf de steken heeft laten vallen om de pedofiele crimineel zijn gang te laten gaan. Er is voor elke burger uiteindelijk een ultiem recht en dat is dat je ten alle tijden nog voor jezelf mag opkomen. Mannen en vrouwen blijf vooral handelen. Iemand moet het toch doen. Als de politie haar werk gaat doen, dan mogen ze het weer zelf doen, want daar worden ze voor betaald. Dus staat het justitieel apparaat ten dienst van de burger of niet. Zo langzamerhand een dringende terechte vraag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s