Kritiek op “America First”-politiek – Maar Mexicaanse arbeiders zouden in eigen land graag een president als Trump willen hebben

screenshot_74

Productie van auto-onderdelen in een fabriek in Mexico.

(Vertaling: E.J. Bron)

De Amerikaanse president Donald Trump wordt voor zijn geplande “America First”-politiek scherp bekritiseerd. In Mexico zal deze vermoedelijk aan duizenden mensen hun arbeidsplaatsen kosten – vooral in de autobranche. Mexicaanse arbeiders schelden Trump uit, ze “haten” hem – maar anderzijds zouden ze voor Mexico ook graag zo´n president willen hebben . . .

epoch-times

De Amerikaanse president Donald Trump voert zijn verkiezingsslogan “America First” uit: de grensmuur naar Mexico werd besloten. De autobranche, die goedkoop in Mexico produceert, staat onder druk.

Vooral autoproducenten als Ford en BMW zijn de dupe. Zij moeten of in de VS produceren of hoge invoerrechten betalen. Voor het Amerikaanse volk is deze politiek goed – voor Mexico betekent ze dat er ongeveer 50.000 arbeidsplaatsen in gevaar zijn.

15 jaar geleden vestigde de auto-industrie zich in de 700.000 inwoners tellende stad San Luis Potosi in Mexico. Daar waren ideale voorwaarden: goedkope arbeidskrachten, lage belastingen, vrijhandelsakkoorden. Maar met Donald Trump aan de macht veranderen de dingen nu.

Trump´s politiek baart de arbeiders in het Mexicaanse Potosi grote zorgen. Ford kondigde al aan de al in aanbouw zijnde fabriek toch niet af te maken. De autobouwer zal in het vervolg in de VS investeren. Het project in Potosi werd al stilgelegd. Een 57-jarige arbeider vertelde aan de “Bild”-Zeitung: “Mijn bedrijf heeft nu geen werk meer nu Ford is vertrokken. Daarom betaalt ze me ook niet meer.”

Ook BWM staat onder druk: de Amerikaanse president Trump benadrukte in een interview met “Bild”: “Ik zou tegen BMW zeggen dat als ze een fabriek in Mexico willen bouwen en auto´s in de VS wil verkopen zonder een belasting van 35%, dat ze dat dan kan vergeten.”

De autobouwer verklaarde daarop aan de bouw vast te houden, maar dit vermindert de onzekerheid bij de arbeiders niet. Een arbeider van de BMW-bouw zei tegen “Bild” dat hij Trump “haat”en desondanks in eigen land iemand zoals de 45e president van de VS zou wensen.

“Ik vind het erg wat hij over ons land zegt, dat hij ons allemaal neerzet als drugsdealers en criminelen. Maar tegelijkertijd beschermt hij ook Amerikaanse arbeiders. Het probleem is dat de Mexicaanse elite daarentegen niet alleen zichzelf beschermt, maar dat de arbeiders haar niks kan interesseren. Ik verdien minder dan een dollar per uur en zou desondanks mijn baan kunnen verliezen. Is dat fair?”, aldus Carlos.

De arbeiders in Mexico zijn bang voor de gevolgen van de politiek van de Amerikaanse president. Maar als ze de kans zouden hebben, zouden velen van hen uiteindelijk waarschijnlijk op een Mexicaanse Trump stemmen.

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duis door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump. Bookmark de permalink .

5 reacties op Kritiek op “America First”-politiek – Maar Mexicaanse arbeiders zouden in eigen land graag een president als Trump willen hebben

 1. Harry zegt:

  Ook hier weer misleidende informatie door CNN op dit onderwerp .
  Er werd gesteld , dat als er minder auto’s door Mexico gebouwd zouden worden , dat de Amerikaanse toeleverings bedrijven daar tienduizenden arbeidsplaatsen door zou verliezen !
  Daar klopt natuurlijk geen donder van .
  Als die auto’s in Amerika gebouwd worden geeft dat in Amerika extra werkgelegenheid en die toeleveranciers kunnen hun producten evengoed blijven maken , ze hoeven ze alleen naar een ander adres op te sturen .
  Een win-win situatie voor Amerika , natuurlijk .
  Nou is de kwaliteit van de Amerikaanse producten ook nogal bedenkelijk , maar producten die in Mexico gefabriceerd worden door die tequila-slurpers zijn nog rotter .
  Geen wonder ook als je met een zweef achter een machine staat .
  In Amerika is dat ook een probleem trouwens , heel veel zwarten die aan de lopende band staan zijn verslaafd aan drank , vaak aan drugs en soms aan allebei .

  Begrijpelijk dat de Mexicanen niet blij zijn , maar Trump heeft als leider van Amerika de plicht om voor de Amerikanen op te komen .
  Niet voor het buitenland !

  Lees je mee, Rutte ?
  HET BELANG VAN JE EIGEN LAND EN MENSEN DIENEN !
  Praat eens met Wilders , hij begrijpt het tenminste .

  Like

 2. Pingback: Rechtsaf doorzee

 3. Marcel zegt:

  Als er hier ook een premier zou zijn geweest in het verleden die Nederland eerst had gebezigd dan hadden we misschien nog Fokker, Werkspoor en meer scheepsbouw hier. Hier is nogal wat maakindustrie kapot gemaakt wegens globalisering. Hier in Nederland koopt zelfs Defensie de pakken in China in plaats van bij Ten Cate.

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Precies.
   Daarom zeg ik: ” ’n Land is één groot bedrijf… dat je alléén kunt leiden als ’n bedrijf.”
   Trump is de enige President die dat ook wil.
   De andere Presidenten in de VS-geschiedenis na de 1960-jaren hebben Amerika met politiek-gesjoemel naar de ondergang geleid. Trump zal Amerika weer genezen.

   Als hij de tijd krijgt.
   Bij nadere overpeinzingen denk ik overigens van wel.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s