“Trump en Poetin moeten samen atoomoorlog veroordelen”, waarschuwt Gorbatsjov

screenshot_142

(Vertaling: E.J. Bron)

Donald Trump en Vladimir Poetin zouden dringend een “nooit atoomoorlog”-bekentenis moeten afgeven. Dat eist Michael Gorbatsjov (foto), de laatste staatschef van de Sovjet-Unie. Hij is bang voor de toekomst van de wereld als de wapenwedloop en de oorlogsretoriek zo blijven doorgaan als tot nu toe.

Time-Magazine” heeft een gastbijdrage van Michael Gorbatsjov gepubliceerd. De laatste staatschef van de Sovjet-Unie waarschuwt daarin voor een nucleaire oorlog, waarnaar het op dit moment zou uitzien.

De “militarisering van de politiek en de nieuwe wapenwedloop” zouden de belangrijkste problemen van de wereld zijn, schrijft Gorbatsjov. “De beëindiging en de ommekeer van deze ruïneuze wedstrijd moet onze hoogste prioriteit zijn.”

De 85-jarige winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede noemt de actuele situatie “te gevaarlijk”. Dat er steeds “meer troepen, tanks en pantservoertuigen naar Europa gebracht worden”, zou hem zorgen baren. Wapens, die ooit in de verte stonden opgesteld, zouden nu bij elkaar gebracht worden alsof men van heel dichtbij zou willen schieten.

Gorbatsjov waarschuwt:

“Terwijl staatsbegrotingen worstelen om de fundamentele sociale behoeftes van de mensen te financieren, nemen de militaire uitgaven toe. Voor moderne wapens, die in hun vernietigingskracht lijken op massavernietigingswapens, is daarentegen gemakkelijk geld te vinden; voor onderzeeërs, die met één salvo een half continent kunnen verwoesten; voor raketafweersystemen, die de strategische stabiliteit ondergraven.”

Niet alleen politici en militaire leiders klinken in toenemende mate oorlogszuchtiger – ook de defensiedoctrines zouden steeds gevaarlijker klinken. Daarbij zou de verslaggeving door de media komen: “Het lijkt erop alsof de wereld zich voorbereidt op oorlog”, aldus Gorbatsjov.

Hij herinnerde aan het kernstopverdrag, dat in de jaren-80 door Rusland met de VS werd gesloten. Inmiddels zou daardoor 80% van de in de jaren van de Koude Oorlog verzamelde atoomwapens stilgelegd en vernietigd zijn.

“De veiligheid van niemand werd verminderd, en het risico van een door technisch falen of een ongeval veroorzaakte atoomoorlog werd verkleind”, aldus Gorbatsjov.

Dit zou alleen maar mogelijk zijn geworden, omdat de leiders van de grote atoommachten zich vooral van één ding bewust waren: dat atoomoorlog onacceptabel is.

“Atoomoorlog is onacceptabel”

“In november 1985, op hun eerste topontmoeting in Genève, verklaarden de leiders van de Sovjet-Unie en de VS: atoomoorlog kan niet gewonnen worden en mag nooit gevoerd worden. Onze beide naties zullen geen militaire superioriteit zoeken. Deze uitspraak werd wereldwijd met een zucht van verlichting begroet.”

“Ik herinner me een bijeenkomst van het Politbureau in het jaar 1986, waarbij over de defensiedoctrine gediscussieerd werd. Het voorgestelde ontwerp bevatte de volgende retoriek: ´Reageer op een aanval met alle beschikbare middelen´.” Deze formulering zou zijn afgewezen: “Iedereen was het er over eens dat atoomwapens maar voor één doel mogen dienen: oorlog te verhinderen. En dat het ultieme doel een atoomwapenvrije wereld zou moeten zijn”.

“Militair-industrieel complex wrijft zich in de handen”

Nucleaire bedreiging zou op dit moment weer reëel zijn, omdat “de betrekkingen tussen de beide grootmachten” zich al jarenlang van slecht naar erger ontwikkeld zouden hebben. “De voorstanders van bewapening en het militair-industrieel complex wrijven zich in hun handen”, aldus Gorbatsjov.

Hij eist: “We moeten uit deze situatie uitbreken. We moeten een politieke dialoog voortzetten, die streeft naar gezamenlijke beslissingen en gezamenlijke acties.”

Bestrijding van terrorisme zou inderdaad “een belangrijke en dringende taak zijn. Maar als basis voor een normale relatie en een uiteindelijk partnerschap is dat nog niet voldoende”, zegt hij.

“De focus zou weer op oorlogspreventie moeten komen te liggen”, aldus Gorbatsjov – op een einde aan de wapenwedloop en het reduceren van de wapenarsenalen. “Het doel zou een akkoord moeten zijn dat niet alleen betrekking heeft op kernwapens en bovengrenzen, maar ook op raketafweer en strategische stabiliteit.”

“Oorlog lost geen van de globale problemen op”

“In de moderne wereld moeten oorlogen veroordeeld worden, want geen van de globale problemen waar wij tegenover staan, kan door oorlog opgelost worden – noch armoede, noch het milieu, de migratie, de bevolkingsgroei of het tekort aan grondstoffen.”

Daarom riep Gorbatsjov de leden van de VN-veiligheidsraad ertoe op – die de belangrijkste verantwoordelijkheid voor wereldvrede en internationale veiligheid zouden dragen – om de eerste stap te zetten:

“Concreet stel ik voor dat een Veiligheidsraad op het niveau van staats- en regeringschefs een resolutie aanneemt, waarin staat dat atoomoorlog onacceptabel is en nooit gevoerd mag worden. Ik denk dat dit initiatief om zo´n resolutie aan te nemen van Donald Trump en Vladimir Poetin zou moeten komen – de presidenten van de twee naties die over meer dan 90% van de wereldwijde nucleaire arsenalen beschikken en daarom een bijzondere verantwoordelijkheid dragen.”

Mensenrecht op “vrijheid van angst”

Gorbatsjov citeerde nog de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt. Deze had eens gezegd dat een van de fundamentele vrijheden de vrijheid van angst zou zijn. “Tegenwoordig wordt de last van de angst en de stress om deze te verdragen door miljoenen mensen gevoeld – en de belangrijkste redenen daarvoor zijn militarisme, gewapende conflicten, de wapenwedloop en het nucleaire zwaard van Damocles.”

Om de wereld van deze angst te bevrijden, zou betekenen de mensen vrijer te maken, vindt Gorbatsjov. “Dit zou een gemeenschappelijk doel moeten worden. Veel andere problemen zouden dan gemakkelijker op te lossen zijn.”

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

15 reacties op “Trump en Poetin moeten samen atoomoorlog veroordelen”, waarschuwt Gorbatsjov

 1. guusvelraeds zegt:

  Als de elite (banken, groot industrie, sommige koningshuizen, kortom bilderberg en de door hun gekochte politici en media) in het gedrang komen biedt een oorlog vaak uitkomst om de aandacht af te leiden en een nieuwe werkelijkheid te scheppen die hun macht opnieuw vestigd en de uitbuiting van het plebs opnieuw garandeerd voor de komende generaties. Als Trump het militair indistrieel complex (dat is niet alleen de wapen industrie maar ook alle andere aanverwante industrie inclusief de klimaat lobby en haar profiteurs) of te wel de “”the deep state”” teveel voor de voeten loopt dan is een politieke moord niet uitgesloten.

  Like

 2. Joannes den Hollander zegt:

  Na het eerste persoonlijke gesprek tussen Trump en Putin zullen in elk geval de Amerikaanse troepen weggehaald worden aan de buitengrenzen met Rusland. De rest van de onderbezette en slecht uitgeruste legers, inclusief onze varende bordelen zullen dan ook in paniek de Russische grens laten voor wat hij is. Gelukkig is Putin zo verstandig om de huidige provocaties voor lief te nemen.
  Beiden grootmachten willen geen atoomoorlog, zelfs geen conventionele oorlog. Op vriendschappelijke basis samen handel drijven is iedereen mee gebaat.
  Afspraken over kernwapens zullen zeker besproken gaan worden. Al verwacht ik wel dat de VS, Rusland en China ze eenmalig en grootschalig zullen inzetten in het Midden Oosten nadat enkele enge moslimlanden het in hun hersens krijgen om een (atoom) oorlog te beginnen met een van deze grootmachten.

  Geliked door 2 people

  • Sabeltant zegt:

   “Al verwacht ik wel dat de VS, Rusland en China ze eenmalig en grootschalig zullen inzetten in het Midden Oosten nadat enkele enge moslimlanden het in hun hersens krijgen om een (atoom) oorlog te beginnen met een van deze grootmachten.”

   Ik verwacht het niet alleen, ik hoop dat ze dit zo grootschalig inzetten dat de islamitische gebieden daarna zover gedecimeerd zijn dat de islam weer eeuwen nodig heeft om een ideologie van enige betekenis te worden.

   Geliked door 1 persoon

 3. louis portugal zegt:

  Meneer Gorbatsjov.
  Ik ben ervan overtuigd dat Trump met Putin GEEN oorlog zullen voeren en zeker geen atoomoorlog.
  Ze begrijpen beiden de consequenties van een dergelijk verhaal.
  Het feit dat Trump een groot deel van de ophitzers van zijn nieuwe buitenlandse zaken afdeling heeft ontslagen wijst daar voor mij op.

  Like

 4. trol010 zegt:

  Gorbatsjov kan kennelijk niet meer helder denken met een “nooit atoomoorlog” verklaring, ook al laat je zo ‘ n papier tekenen zegt het nog niets, oorlog is oorlog en dan stellen dit soort afspraken niets voor !

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Gorbatsjov
   heeft de afgelopen decennia geijverd tegen de buitenlandse politiek van Amerika, nu is hij ineens tegen Trump…
   Zou dat wellicht komen omdat Gorbie zo ontzettend links is dattie indertijd zijn eigen graf heeft gegraven in de USSR?
   Hij mag nog zo blij zijn dat ze ‘m niet opgeruimd hebben.
   Nou doettie z’n mond weer open.
   Die zal het nooit leren… Komt door die bloedblaar denk ik.

   Like

 5. Jean zegt:

  Michael Gorbatsjov heeft voor 1.000% gelijk.
  De vijand van deze wereld is de islam en die moet met alle middelen bestreden en verdreven worden.

  Geliked door 1 persoon

 6. Pingback: GERUCHTEN VAN OORLOG | KOKSIJDE – OOSTDUINKERKE – VOOR PERSOONLIJKE BIJBELSTUDIE

 7. tippelaar zegt:

  wie zijn vijand niet kan overwinnen moet hem tot vriend maken. Dat geldt voor de VS en Rusland, maar niet voor het middenoosten. Deze vijand heet Islam en kan alleen overwonnen worden door deze totaal te vernietigen (voor dat ze het ons doen).

  Like

 8. Theresa Geissler zegt:

  Nou, goeie raad, hoor. Alleen bekruipt me dan meteen wel de vraag: Waar denkt Gorbatsjov dan wel niet, waarmee Trump en Poetin op dit moment wel niet bezig zijn?
  Die hebben,wat hij hier naar voren brengt allang zelf óók a bedacht en zijn het nu aan het bespreken. Verkeert alleen nog in het beginstadium, omdat Trump nu krap tien dagen in functie is!
  Keulen en Aken zijn óók niet op één dag gebouwd!
  Nee, echt, dit heeft voor mij toch wel iets van een gepensioneerde bedrijfsdeskundige, die het niet kan verwerken, dat hij thans uit de roulatie is, en daarom nog eens ongevraagd zijn neus in dat bedrijf laat zien, teneinde de jongere generatie belerend te gaan toespreken -tot – terechte- ergernis van die jongere generatie.
  Sneu voor je, Gorby, maar jouw tijd is nu eenmaal achter de rug. Een béétje meer vertrouwen in de huidige roergangers zou je niet gek staan, Man!

  Like

 9. Hans zegt:

  Meneer Gorbatsjov heeft gelijk. Om de islam te laten winnen moet het westen en Rusland, China vernietigd worden. De echte raddraaiers zijn de moslims. Die verpesten de voortgang van onze planeet, waar zijn trouwens maar 20 % van uitmaken, ook al te veel natuurlijk. De islam is het enigste rotte kanker gezwel in deze wereld, en daarna natuurlijk de natuur vernietiging.

  Like

 10. U.G. Kempenaer zegt:

  Richt je gemeenschappelijke gevechtscapaciteiten op het onschadelijk maken van de islam wereldwijd. Dat is win-win en lijkt me prima voor de onderlinge betrekkingen. Zij aan zij vechten tegen het kwaad verbroedert.
  Amerika, Rusland en de Europese landen. Prachtig doel om voor te strijden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s