Is de SGP nu een soort PVV-light?

screenshot_51

(Door: Wim van Schaik)

Kees van der Staaij lijkt de strijd aan te binden met de PVV van Geert Wilders. Hij gaat er prat op dat zijn partij al in 1983 in de Tweede Kamer zorgen uitte over de groeiende invloed van de islam en wil niet, uit vrees tot het PVV-kamp te worden gerekend, in po­li­tiek-cor­rec­te zoetsappigheid vervallen. Hoe zit het met het ‘Manifest-Islam in Nederland’ van de SGP? Schokkend, of toch politiek-correct zoetsappig?

Het manifest begint met de inleiding: “In Nederland groeien de zorgen van veel Nederlanders over de islam.” Geen fraaie openingszin. Het is ook een enorm understatement. De zorgen rijzen immers inmiddels de pan uit. Alle verdoezel-inspanningen van de multicul-adepten ten spijt. Vervolgens gaat het over “de behoefte van de islam aan dominantie”. Goed dat de SGP de islam in verband brengt met het begrip dominantie. Maar het gaat om meer dan een behoefte. De wil om te domineren is een wezenskenmerk van de islam.

Van der Staaij deelde eerder op een verkiezingsbijeenkomst een compliment uit aan Wilders: “Een vasthoudende waakhond die al jarenlang luidkeels van zich laat horen als hij op het Nederlandse erf onraad ruikt: immigratie, islam, veiligheid”, maar dat roept wel de vraag op waar de SGP al die jaren na 1983 (!) was.

Nu komt de SGP dan (eindelijk) met een manifest. Wil men potentiële SGP-kiezers weg houden bij de PVV? Het is de vraag of dat lukt met deze politieke koers die op vijf pijlers rust:

 • Groeirem door asielbeperking
 • Beschermen rechtsstaat en beschaving
 • Aanpakken radicaalislamitische organisaties
 • Beschermen politieke ruimte
 • Aanpakken terroristen en geweldpredikers

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de SGP enig recht van spreken heeft. Ooit stemde de SGP met de PVV tegen de motie Halsema. En ook nu vinden we in het manifest veel maatregelen van het soort dat al jaren door de PVV bepleit wordt: instroom asielzoekers verlagen, uitstroom verhogen, opvang in de regio’s, geen mensen uitnodigen met ‘grote afstand tot onze cultuur’, geen gebedsoproepen, haatpredikers weren, jihadgangers Nederlandse nationaliteit afpakken etc.

Maar een algeheel boerkaverbod gaat de SGP te ver. En de passage “de islam mag niet onnodig groeien” roept de vraag op welke groei van de islam we dan wel nodig hebben. En waarom wil de SGP wel strenge straffen voor bekladding van synagogen en moskeeën en niet als het kerken betreft?

Daar komt bij dat veel van wat de SGP bepleit afhankelijk is van de EU-bonzen. Die weg loopt gewoon dood. Mede dankzij het halfslachtige EU-standpunt van de SGP. Pas nog heeft het partijbestuur een motie van de SGP-jongeren ontraden, een motie nota bene die behelsde dat het Europees Parlement minder macht en verantwoordelijkheid moet krijgen! Niet erg geloofwaardig om dan nu te schrijven “Europese regels mogen een voortvarend terugkeer niet langer belemmeren”.

Verreweg de interessantste passage uit het manifest is die over het wezen van de islam. Hoewel de islam alle trekken heeft van een totalitaire ideologie ziet de SGP de islam toch als godsdienst. Maar in het manifest staat: “Er is geen reden om krampachtig vast te houden aan de gelijkheid van alle godsdiensten”. En: “Het is hoogst onverstandig om alle godsdiensten over één kam te scheren.” De SGP wijst daarbij op het geweld zoals door Mohammed gepropageerd, de sharia als concurrent van de rechtsstaat en het degraderen van niet-moslims tot tweederangs burgers.

Daar heeft de SGP een punt. “Terwijl Hindoes, Sikhs, Christenen, Parsi en Joden samen met enkele miljoenen aanhangers allemaal met elkaar in relatieve harmonie konden co-existeren, was er een religie die geen compromissen kon sluiten en ver van de rest stond: de islam.” (Ghandi) Was Ghandi soms een islamofoob avant la lettre?’ (Wim van Rooy)

Precies hierover zou het debat moeten gaan. Maar iedere keer als Wilders zo’n debat probeert te entameren, wordt dat ontweken met taalspelletjes (bruggen slaan), humanitaire zoetsappigheid en kortzichtig humanisme (versus gezond verstand), en valse onderscheidingen (islam-islamisme enz.). En dan zien we het gebeuren: “Houd je het keurig en blijf je bij de algemene feiten, dan word je genegeerd. Maak je het persoonlijk en emotioneel dan word je gedemoniseerd. Dat is een zeer effectieve dubbelslag.” (Joost Niemöller)

Als het keurige manifest van de SGP ertoe leidt dat we het eindelijk eens worden over het wezen van de islam, dan is dat winst. Zolang daarvan nog wordt weg gekeken, zullen ook de vijf pijlers van de SGP ons land niet overeind houden.

De SGP is nog lang geen PVV-light. Het valt te vrezen dat het met de punten van dit manifest gaat zoals met het voorstel van grondwetswijziging van de SGP.  Dat wordt door het systeem  in de Eerste Kamer vakkundig getraineerd. Er is een radicalere aanpak nodig, waarbij de EU niet buiten schot kan blijven.

Het Westen moet gedeprogrammeerd worden. Het moet af van de eigen onnozele welwillendheid. Zoals we thans voor onze ogen zien afspelen in de Verenigde Staten hoe de patiënten die lijden aan multicul ziekte, weg-met-ons-syndroom en islamverslaving van hun morele voetstuk verwijderd worden. Dat is hoognodig. Want anders, om nog een keer Wim van Rooy te citeren: “Nog één of twee generaties en de hele wereld, en de Arabische wereld in de eerste plaats, zal rouwen om het Europa zoals het was.”

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islamkritiek. Bookmark de permalink .

19 reacties op Is de SGP nu een soort PVV-light?

 1. Wil zegt:

  Verkiezingstijd?????

  Geliked door 1 persoon

 2. Thom zegt:

  Het spijt me geweldig mijnheer Van Schaik. het is jammer voor Uw moeite. Voor de SGPP, CU en CDA geldt: “Eens een landverrader altijd een landverrader.
  Het is gewoon geklets voor de bühne om stemmen te trekken.
  Wat de SGP momenteel zegt is zogenaamd anti-islam, maar wat ze in de praktijk doen is de islam koesteren. De SGP en CU beschermen a.s.. vrijdag zogenaamd een Rotterdamse moskee.
  Dus rechts lullen en links vullen.
  SGP weg ermee voor nu en altijd opgerot met dat soort lui.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/27542529/__Christenen_bewaken_moskee__.html

  Geliked door 1 persoon

 3. Flo zegt:

  Allemaal clubjes die als het er op aan komt ,d’r keutel intrekken ,en gewoon bij het kruisje tekenen,
  Brengen niks ,kiesdrempel instellen ,en we zijn van al die flutpartijen in een klap af .

  Like

 4. Theresa Geissler zegt:

  De SGP kán helemaal geen PVV-light zijn. De SGP is de SGP: Alleen geschikt voor diegenen, die het bevindelijk-gereformeerde zinvol vinden als leidraad i hun leven en anders niet. Als je die zienswijze niet deelt, geb je niets bij ze te zoeken, punt. En dat anti-islam-gevoel van ze stoelt waarschijnlijk nog steeds voornamelijk op de oude wedijver: Mijn-God-is beter-dan-jouw-God, want verder kunnen ze er levensbeschouwelijk toch ook weer niet al te beel tegen hebben: Daarvoor hebben ze er te veel mee gemeen, al zijn grefo’s nóg zo beledigd als je dat zegt.
  Hoe dan ook, al uiten ze zich nóg zo anti-islam, ik kan niets met die mensen en ik zál nooit wat met ze kunnen. Hun thuis is de biblebelt; verder moet hun invloed in deze tijd gewoon niet meer reiken; die fase hebben we nu wel definitief achter de rug.

  Like

 5. Frans Brassens zegt:

  ‘PVV-Light’ of niet, alles wat tegen de fascistische islam opkomt is welkom. En ja Wim, de SGP formuleert wat voorzichtig. Maar alle begin is moeilijk nietwaar? Zeker voor ‘godsdienstigen’ met hier en daar wat boter op het hoofd. De SGP kon wel eens een medestander van de PVV worden na 15 maart.

  Like

 6. jackholland zegt:

  Op christenen en joden valt ook nog genoeg commentaar te leveren maar het gedachtengoed van deze 2 is lang niet zo schofterig als dat van moslims.
  De SGP en PVV moeten de handen op dit gebied ineen slaan ga de mensen zowel moslims als niet-moslims voorlichten .
  Plak ipv grote posters JEZUS LEEFT , en wie in de zoon van god gelooft heeft het eeuwige leven of zoiets plak daar teksten als
  Mohammed heeft alle moslims de opdracht gegeven :wanneer gij een niet moslim ontmoet vraag hem te bekeren tot islam ,weigert hij laat hem op een vernederende manier belasting betalen weigert hij dit ook bevecht hem /hak zijn kop eraf.
  Eronder : soera no zoveel

  Wist u dat mohammed heeft gezegd dat snachts de duivel in uw neus slaap en in uw oren urineert
  ook weer met nrs soera hadith enz erbij vermeld.

  Het gros van de moslims en 99% van de niet -moslims heeft geen benul wat islam werkelijk in houdt en hoe vrouwonvriendelijk en oorlogszuchtig het is.
  De moslims doen er voor het overgrote deel aan mee vanwege opvoeding en familie en brabbelen islam is vrede terwijl ze er minimaal vanaf weten.
  De niet moslims denken in de regel ach het is maar een geloofje, net zoiets als katholicisme, of boedhisme het zal wel loslopen.
  Heb onlangs een lezing meegemaakt over islam in een kerk.
  Mijn bek viel werkelijk open van de onwetendheid over islam bij fervente kerkgangers .
  Ze weten er werkelijk niets van .
  Dat op verlaten islam de doodstraf staat hadden ze nooit van gehoord.
  Dat de getuigenverklaring van 1 man gelijk is aan die van 2 vrouwen nooit van gehoord.
  Ze maakten zich zelf druk dat ze niet zo betweterig moesten zijn want dat was zielig voor die arme moslims , het was ook zielig dat wij altijd maar verantwoording van ze eisten over aanslagen.
  Ik zat destijds in die kerk bij mezelf te denken dit zijn straks de makke lieve schapen die straks stomverbaasd zijn als hun kop er wordt afgehakt dat hadden ze nou nooit verwacht van die lieve moslims.
  Man o Man wat een naieve mensen.
  Er helpt volgens mij maar 1 ding moslims moeten op een grove manier keihard geconfronteerd worden met de walgelijkheid van de islam
  Dan gaan ze misschien eens bij zichzelf nadenken en vragen aan de imam stellen en zullen ze zich misschien eens terecht gaan schamen voor het smerige gedachtengoed wat ze nu met hand en tand verdedigen. Aan die lulpraat van de imam hebben ze niets deze heeft er imers 15 jaar voor moeten studeren om walgelijkheid uit de islam zodanig te kunnen omschrijven/uit te leggen dat het nog een beetje te pruimen valt.
  OOk zo iets achterlijks van islam waar ze zich achter verschuilen je moet islam bestudeerd hebben anders snap je het niet .
  Lekker logisch dan van allah om islam dan te verkondigen aan een pedofiele rovende moordende analfabeet genaamd mohammed zonder enige opleiding die als hij nu zou leven levenslang de bak in ging voor zijn misdaden.

  Like

 7. leefbarbaar zegt:

  Niet vergeten; de christelijken zijn allemaal voor de islam.
  Zie ook:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/4330285/2016/06/30/SGP-ers-mogen-voor-bouw-van-moskee-stemmen.dhtml
  Maar ze zijn natuurlijk wel bereid om stemmen weg te liegen bij de PVV, want een goede daad wordt altijd beloond?? Zo is het toch?
  Er staan hier 500 mosketen, mede dankzij de SGP.
  En hebben ze misschien bedenkingen over moslims, asielzoekers zijn welkom en die mogen hier onbeperkt komen. Moslims incluis.
  Het wordt tijd voor een nieuwe bijbel en nieuwe geboden.

  Like

  • Elly zegt:

   Een beetje kort door de bocht t.a.v. “de christelijken”. Er zijn ook nog anderen hoor. Waaronder ik. Maar je hebt een punt. Ik schaam me wezenloos over een flink aantal geloofsgenoten. Een andere Bijbel hebben we niet nodig. Jezus was ook niet bepaald liefjes als hij misstanden aantrof. En het Oude Testament geeft geen enkele aanleiding te denken dat God Joden zou hebben gesupport die steun aan Baälstempels zouden hebben toegezegd. Deze “christelijken”kennen hun eigen Bijbel niet, zoals zoveel moslims hun Koran. Ze doen maar wat.

   Like

 8. Harry zegt:

  Vrome dwarrelkonten !
  Maar wel de minst erge onder het stichtelijke koor .
  Helaas nog ver verwijderd van een goed bruikbare coalitiepartner .

  Alhoewel ik me niet aan de indruk kan onttrekken dat ie daar enigszins op aast .
  Nog even 23 tandjes bij zetten , Kees !
  Je bent nog niet halverwege .

  Like

 9. Mary zegt:

  Nou als de SGP ineens zo anti Islam is zullen ze straks na dat Wilders gewonnen heeft natuurlijk graag willen aansluiten bij Wilders toch??? Hahaha.

  Like

 10. tjonge محمد هو المتحول جنسيا zegt:

  goh, stoere taal van de sgp ?
  ff denken, wat hebben we over ongeveer 2 maanden ? ehhhhhhhh… wie het weet gaat door voor de ijskast.

  Like

 11. Heavenbound zegt:

  Zacharia 12: 2 Ziet, Ik zal Jeruzalem stellen tot een drinkschaal der zwijmeling allen volken rondom; ja, ook zal zij zijn over Juda, in de belegering tegen Jeruzalem.
  3 En het zal te dien dage geschieden, dat Ik Jeruzalem stellen zal tot een lastigen steen allen volken; allen, die zich daarmede beladen, zullen gewisselijk doorsneden worden; en al de volken der aarde zullen zich tegen haar verzamelen. Trump, Putin, Geert Wilders weten allemaal dat je pro Israel moet zijn om in vrede te kunnen leven. Alle christenen in Europa zijn in diepe slaap. We krijgen helaas een lesje land delen. Omdat Brussel ervan overtuigd is om Israël het land af te pakken. Wat gebeurd er? Ons land wordt afgepakt.

  Like

 12. Ik kies toch voor meer zekerheid, dus stem ik op de PVV.

  Like

 13. Wachteres zegt:

  Heel goed artikel. Het voordeel is – mocht de SGP hierdoor meer zetels krijgen – dat die partij Wilders kan steunen om aan de macht te komen.

  Misschien samen met de SP, ik zie de VVD niet meegaan met Wilders. Ook beter van niet.

  PVV, op naar minstens 45 zetels! Het liefst nog meer.

  Like

  • Edjan zegt:

   Het enige dat SP en PVV volgens mij gemeen hebben, is dat ze “tegen de EU” zijn. Om heel goed overeenkomende redenen (de EU is er alleen voor de rijken, de banken, de multinationals en de politici). Maar wat betreft islamisering kunnen ze niet verder uit elkaar liggen.

   De PVV vreest een verwoestend effect van deze achterlijke veroveringsstrategie en de SP vindt dat we die arme mensen toch vooral moeten binnenhalen en goed verzorgen.

   Ik zie het niks worden. Ik zie wel dat heel, heel langzaam het tij dood valt. Waarschijnlijk komt er een getijde wisseling. Maar de invloed van indoctrinatie (op scholen) en massieve propaganda zullen nog heel lang aanhouden. Ik schat tot 10 jaar. Het worden zware tijden.

   Like

 14. Erik zegt:

  Hoor alleen Islam dit Islam dat de gruwelijkheden die zij plegen onder moslims in het verre oosten. Iedereen is vol van de Islam. Maar weten wij ook dat er miljoenen christenen worden vervolgd over de gehele wereld en notabene worden afgeslacht als slachtvee, daar hoor ik niemand over ook hier niet.

  Like

 15. Pingback: Meelopers | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s