Menigte geld

screenshot_17

(Door: Drs. E.N. Schilder)

We zijn een rijk land…

Ik ben persoonlijk een groot voorstander van het gebruik van de oorspronkelijke taal. En dan bedoel ik met nadruk het gebruik van de Nederlandse taal zonder de invloed van slecht Nederlands sprekende buitenlanders en hun woordgebruik (slang/straattaal) of de populaire, overdreven en daarnaast totaal onnodige Engelse invloeden van tegenwoordig. Ik wil dan ook een voorstel doen voor wat betreft ‘Bedrijfs- en menigte financiering’ (beter bekend als ‘Crowdfunding’) voor vluchtelingen.

Zijn we een rijk land?

Klaver van ‘droom en illusiepartij’ GroenLinks zegt dat Nederland een rijk land is. Dat hoor ik van meer politici de laatste tijd. ‘De economie groeit weer´, er is ‘weer’ werk en het gaat weer goed in Nederland. Daarom moeten we volgens hen hier véél meer vluchtelingen opvangen en van woonruimte en werk voorzien. En dat is opmerkelijk, want er zijn nog ruim 600.000 werkeloze Nederlanders die heel graag aan de slag willen, maar die door de ‘crisis’ plaats hebben moeten maken voor goedkopere arbeiders uit het buitenland (met als laatste trend plaats maken voor statushouders/vluchtelingen die nota bene van uw belastinggeld worden gesponsord qua werk en woonruimte), en daar mag u dan mee concurreren. Het werk was er dus vaak onverminderd, maar nu zijn er tekorten aan arbeidskrachten? Het nog altijd toenemende aantal ontslagen Nederlanders dat zijn rekeningen niet meer kan betalen, dat naar de voedselbank moet en/of dat nog altijd ‘normaal, dus betaald’ werk zoekt, heeft overigens een heel andere kijk op Nederland als ‘rijk land’.

De Crisis-Kettingreactie

In een normaal draaiende economie bestaat er helemaal geen crisis, maar het is hèt toverwoord om mensen te kunnen ontslaan. Je hoeft geen econoom te zijn om te begrijpen wat bijvoorbeeld de aandelenbeurs in de wereld aanricht. Bij een ‘voorspelde’ crisis worden er op voorhand (‘ter bescherming van het bedrijf…’) vele mensen ontslagen, terwijl er nog helemaal niets aan de hand is. Door dat ontslag komen er enerzijds (logisch) minder producten op de markt, waardoor er een schaarste ontstaat en de prijs omhoog kan. Anderzijds komt er een grote groep mensen op straat te staan die minder of helemaal géén inkomen meer heeft en dus niets of weinig meer bijdraagt aan de maatschappij, waardoor ook andere bedrijfstakken in de problemen komen. Ook zij ontkomen er niet meer aan om mensen te moeten ontslaan. Een logische kettingreactie dus, die bewust in gang gezet wordt. Gemanipuleerd door banken, beurzen en grote pensioen-, verzekerings- en overheidsinstellingen die er een parallelle economie op na houden. Zij verdienen tenslotte heel veel geld aan uw ontslag (aandelen van het bedrijf), uw schulden (gedwongen verkoop van u woning) en aan de vluchtelingenindustrie.

Beursgang

Als een bedrijf naar de beurs gaat, wordt het doorgaans overgeleverd aan ordinaire gokkers met groot geld. Slechts een paar kopstukken van het betreffende bedrijf worden er financieel flink beter van, maar de overige medewerkers zijn per definitie slachtoffer. Een beursgang betekent namelijk in de meeste gevallen een overname, een overname betekent reorganisatie en reorganisatie betekent ontslag. En ontslag betekent, naast heel veel persoonlijk leed en stress, de grootste aanslag op een draaiende economie. Het kromme hieraan is, dat als u ontslagen bent u (niet altijd) een uitkering krijgt uit belastinggeld en dus draait zodoende de gehele maatschappij op voor uw ontslag omdat een stel egocentrische ‘bestuurders’ heeft besloten naar de beurs te gaan en daarmee met vervroegd pensioen. In het gunstigste geval mogen ontslagen mensen, naar Amerikaans voorbeeld, weer op hun eigen baan solliciteren, maar dan wèl tegen een ‘concurrerend’ salaris. Concurrerend met goedkope buitenlandse krachten die de taal niet of matig beheersen en qua opleidingen al helemaal niet in de buurt komen. Dan geldt kennis, opleiding en ervaring ineens niet meer.

Bedrijfs’financiering’

Vroeger was een bedrijf verplicht geld achter de hand te houden om bij ziekte of in slechtere tijden het personeel te betalen en aan te kunnen houden. De betere bedrijven doen dat overigens nog steeds, maar die kun je inmiddels op één hand tellen. Niks is namelijk belangrijker dan een goed op elkaar ingedraaid team om meteen vol aan de slag te kunnen als de betere tijden weer aanbreken. Tegenwoordig moet, naar kortzichtig Amerikaans managementmodel, iedereen eruit en worden er later weer andere mensen voor aangenomen, bij voorkeur in flexibele contracten of, beter nog, als vrijwilliger. Dat kost op dat moment niet alleen productiviteit en opleidingstijd, maar ook nog veel extra werk/overwerk en stress voor het al maximaal uitgedunde en overbelaste team op de werkvloer. Helaas gaat het uitsluitend nog maar om het opvullen van poppetjes op een bepaalde plaats. Kennis, kunde en ervaring lijken steeds vaker van ondergeschikt belang, laat staan een team dat blindelings op elkaar kan vertrouwen en in mindere tijden gewoon door het bedrijf betaald wordt i.p.v. door de maatschappij. Ondernemen is risico nemen, zeggen ze zelf, maar het risico van het vaak onprofessionele bedrijfsbeleid ligt de laatste decennia voornamelijk bij de werknemer en bij de maatschappij die er voor op mag draaien.

Zelfmoord en reanimeren

Er zijn overmatig veel zelfmoorden in Nederland (grote ophef en vermeende verbouwereerdheid bij de politiek en de media…). Ik vind het persoonlijk niet vreemd, gezien het asociale overheids- en werkgeversbeleid van de laatste decennia. Ik denk zelfs dat als er inderdáád een pilletje beschikbaar gesteld zou worden voor iedereen die er zo snel mogelijk uit zou willen stappen, we schrikken van het aantal dat daar gebruik van zou maken. Niemand is tenslotte vrijwillig geboren of heeft om zijn/haar leven gevraagd en niemand zou dus moeten hoeven lijden aan ongeneeslijke ziekten of onder de ellende die door geld/machtswellustelingen en/of godsdienstwaanzinnigen worden opgelegd. Niemand bepaalt voor u dat, of hoe lang, u moet lijden! Dat gezegd hebbende, vind ik persoonlijk dat iemand met een hartstilstand (of na een zwaar ongeluk) niet gereanimeerd zou moeten worden. Het is tenslotte een (natuurlijke) dood en buiten dat gereanimeerde mensen er, statistisch gezien, 9 van de 10 keer véél slechter uitkomen dan voorheen, maakt het dat zij daarna een ellendig en duur (ook voor de maatschappij) leven tegemoet zien. Tevens brengt het niet reanimeren de gemiddeld verwachte leeftijd op een natuurlijke wijze omlaag, waardoor het steeds langer moeten werken dan 65 overbodig wordt.

‘Menigte financiering’

Al ruim 60 jaar geven we miljarden uit aan Derde Wereldlanden. Je zou mogen verwachten dat ze/we er zo langzamerhand iets van geleerd zouden hebben… blijkbaar leren ze er in de Derde Wereldlanden sowieso niets van en/of vinden ze het wel prima zo. Anderzijds schijnen ‘wij’ maar niet in te zien dat het een bodemloze put is waar maar  geen resultaat behaald wordt. We moeten dus maar eens stoppen met overheidsgeld weggeven naar andere landen, terwijl er hier heel veel ouderen, zieken en werklozen zijn die daarmee geholpen kunnen worden. Moeten we dan geen vluchtelingen meer helpen? Natuurlijk wel, maar niet hier. Dat kan prima in de eigen regio en het scheelt veel onnodige verdrinkingsdoden. Daarnaast wordt het hoog tijd dat het Europa-gratis geld-promotieplaatje dat mensenhandelaren gebruiken om hier mensen naartoe te sturen en er zelf vet aan te verdienen, eens doeltreffend ontkracht wordt.

De islam zou mens- en vredelievend zijn? Gebruik het geld uit de betreffende rijke regio’s dan maar voor een goede en humane opvang van de betreffende vluchtelingen in eigen regio. Die miljarden kunnen hier tenslotte blijkbaar wèl geïnvesteerd worden voor het aankopen en opzetten van salafistische moskeeën. En dáár hebben ze wél geld voor over en dát vinden ze wèl normaal.

Voor Klaver en iedereen die hier graag vluchtelingen naartoe wil halen om ze te helpen of om mensen in Afrika te helpen, stel ik voor dat zij dat uit eigen zak bekostigen en niet meer uit overheidsgelden. ‘Crowdfunding’ heet dat. Overheidsgeld moet tenslotte besteed worden aan ònze ouderen, langdurig zieken, de infrastructuur en de economie, en zolang er nog 600.000 werkzoekenden zijn, hebben we hier géén buitenlandse krachten nodig. Ik denk dat er ineens veel minder animo is om hier dan nog mensen naartoe te halen. We waren ooit een rijk land… maar dat is al even geleden.

Door:
Drs. E.N. Schilder
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

19 reacties op Menigte geld

 1. Mirjam zegt:

  Heel goede analyse, mijnheer Schilder, alhoewel ik het niet helemaal eens ben met wat u schreef over het reanimeren van sommige mensen. Ik denk dat dat afhankelijk is van hoe de situatie rondom de betreffende persoon is. Maar voor de rest ben ik het helemaal met u eens. U schrijft het zoals het is en zoals het moet zijn. Hopelijk gebeurt dat ook.

  Like

 2. Thom zegt:

  Geachte heer Schilder:
  U schrijft:

  “Dat gezegd hebbende, vind ik persoonlijk dat iemand met een hartstilstand (of na een zwaar ongeluk) niet gereanimeerd zou moeten worden. Het is tenslotte een (natuurlijke) dood en buiten dat gereanimeerde mensen er, statistisch gezien, 9 van de 10 keer véél slechter uitkomen dan voorheen, maakt het dat zij daarna een ellendig en duur (ook voor de maatschappij) leven tegemoet zien. Tevens brengt het niet reanimeren de gemiddeld verwachte leeftijd op een natuurlijke wijze omlaag, waardoor het steeds langer moeten werken dan 65 overbodig wordt”.

  Als alles wat U schrijft van dit niveau is dan is het beter om maar nooit meer iets te schrijven.
  Ik kan ook zeggen: “Mijnheer ga toch fietsen en rij tegen een boom, dan laten we U daar creperen en zijn we van U af”.

  Like

  • hendrikush zegt:

   Denk even na over de volgende medische vuistregel:
   Elke minuut hartstilstand zorgt voor 10% hersenletsel.

   Leven als een wrak is geen leven.

   Like

  • exmarineman zegt:

   Als je zo denkt en schrijft over het reanimeren na een hartaanval, tja dan hoefjeook niet die ambulances en de traumahelikopter erop uit te sturen. Laat die zwaargewonden bij al die ongevallen dan ook maar doodbloeden nietwaar? Tenslotte is het leven na zo’n obfecal met 1 arm en/of 1 been en/of de rest van je leven in een rolstoel doorbrengen ook niet wat je zou moeten willen…… En waarom dan nog treuren over al die vliegtuigen die uit de lucht komen vallen…..jammer opgeruimd staat netjes.
   Voor de rest kan ik mij wel in uw stuk vinden en speciaal m.b.t. de “ontwikkelingsgelden”. Al meer dan 70 jaar gaat er geld naar al die “arme en onderontwikkelde landen” niet alleen van uit Nederland maar van uit alle westerse “rijke” landen. Honderden miljarden zijn er ingepompt en waar zijn ze nu? Nog nergens en zitten op een rubberbootje……Maar waarom vragen we ons nooit eens af of die mensen in het oerwoud wel zo slecht hebben als wij “denken”? Hebben we dat die mensen gevraagd? Missen zij de radio, TV, internet, kranten, kleding enz enz. Waarom willen wij onze levenswijze toch aan hun opdringen. Ja gezondheid en schoon drinkwater prima, maar als de kraan stuk is repareren ze hem niet. Nee moeder de vrouw gaat zoals voorheen 10-15 kilometer lopen om water te halen…..En die mensen zijn ook niet geïnteresseerd in de ellende op de rest van de wereld. En elektra..ach niet belangrijk: koken doen ze op houtvuur, 6 uur is het licht en om 6 uur ook weer donker. En ga nog maar even door zo. Tot slot: ik ben van mening dat ontwikkelingswerkook geen overheidstaak is laat staan dat er overheidsgeld (lees ONS belastinggeld) aan besteed wordt. Als er mensen zijn die zonodig iets aan de arme mensen in die “arme” landen willen geven dan doen ze dat maar direct uit hun eigen portemonnee en daarmee verplicht je niet mensen die niet willen helpen niet mee betalen. En de opvang van (oorlogs)vluchtelingen kan en moet in de regio zelf zijn en dat er dan wordt geholpen van overheidswege met onderdak, eten, drinken, bedden, dekens e.d. ok.
   En vwb betreft de arbeidskrachten: gezien al die automatisering hebben we arbeidskrachten genoeg in Nederland zelf, niet alleen >600.000 geregistreerde werklozen, maar tel daar maar de bijstandsontvangers bij op en ook de “arbeidsongeschikten”. En waarom moeten moeders werken terwijl 65% van hun de eigen kinderen wil opvoeden en dus thuis opvangen????? De kinderopvang etc is alleen werkvoorziening voor vrouwen die zich thuis niet happy voelen en nu worden betaald voor de opvang van hun eigen én andermans kinderen.

   Like

  • E.Schilder zegt:

   Beste meneer Thom, wat menslievend geschreven. Ik weet wat ik schrijf en dat doe ik heel bewust. U hoeft dus niets te kopiëren en te plakken. Toch moet ik u rectificeren. Ik schrijf over reanimatie. Dat is doorgaans van toepassing als iemand al overleden is. De bewuste persoon is dus dood en crepeert niet meer, daar is deze persoon met de dood juist van verlost. Het creperen begint pas nadat u een dode weer tot leven heeft gewekt als ware u god zelve.
   Verder is wat ik schrijf realistisch en gebasseerd op eigen levenservaringen en over wat ik zelf hoor en zie. Dat wat ik schrijf is míjn verantwoordelijkheid gebasseerd op vrijheid van meningsuiting. Wat u er allemaal zelf bij verzint is echter uw verantwoordelijkheid.
   En beloof me, als u me ooit dood aantreft, zou u me dan NIET willen reanimeren a.u.b.? Ik zou het u namelijk hoogst kwalijk nemen als ik voor uw ‘godlievende’ gevoel, verder zou moeten leven met onherstelbare beperkingen.
   Sterker nog, ik zou naast het donor codicil een verplichte registratie willen hebben met ‘mij niet reanimeren a.u.b.!
   Drs.E.N.Schilder

   Like

 3. paulzwueste zegt:

  Heer Schilder.
  Chappeau!!!! Geweldig geschreven. Compliment nogmaals. Heel helder en puur rationeel.
  En dan nog even over het gelijk want dat is per slot bijzonder ondergeschikt.
  Vanzelfsprekend heeft u helemaal gelijk!
  Wie zou er tegen kunnen zijn.
  Iemand die vindt dat u geen gelijk hebt en dat u daarom maar met ’n fiets tegen ’n boom moet rijden…?
  Welnee. natuurlijk niet! Trouwens als u met uw fiets tegen ’n boom rijdt is die boom weg en u staat nog zo gaat dat in NL Per slot hebben we toch al helemaal geen natuur meer.

  Nee, Ik ben net als u voor de realiteit, al zou je dat natuurlijk nooit zeggen.
  Maar ik zeg dat wel.
  Onzin, dat iemand te lang gereanimeerd zou moeten worden of tegen zijn wil in leven moet worden gehouden.
  Ook in het geval van kinderen die ongeneselijk ziek, zwaar gehandicapt of anderszins, op de wereld komen, moeten we ons de vraag stellen wat te doen.
  Maar ik vind wel dat je elk geval op zijn merites zou moeten bezien… Enz.
  Welnu. Dat viel toch mee, vind u niet ?

  Like

 4. M.A.L. Sion zegt:

  Ik sluit me aan bij degenen die het afkeuren om zo over ‘niet reanimeren’ te spreken. Elk mens hangt aan het leven.
  Verder mis ik nog een belangrijk aspect in het verhaal.
  – Er wordt ontzaglijk veel overheidsgeld vermorst aan asielzoekers, gelukzoekers, vluchtelingen of hoe ze ook genoemd moeten worden.
  – Terecht stelt schrijver dat deze gelden bij voorkeur te goed moeten komen aan onze ouderen, zieken en landgenoten die door verkeerd bedrijfs- en overheidsbeleid in de armoede zijn gestort.
  – Er wordt door veel partijen enorm stom geredeneerd over de noodzaak om langer te werken en de gevolgen voor pensioen en dergelijke onzin.
  – Als de verantwoordelijke beleidsmakers zo begaan zouden zijn met de toekomstige generatie waarom besteden ze dan zo weinig (aandacht) aan de ontstellend hoge staatsschuld? Die rust straks op de schouders van onze kinderen en kleinkinderen.
  Trump zegt: America first. Zou dan ook niet voor Nederland gelden??????
  malsion@orange.fr – aanspreekpunt De Patriotten – http://depatriotten.weebly.com

  Like

 5. Guardiacivil zegt:

  In bepaalde situaties als het lichaam op is, of de persoon zelf niet meer wilt, of je weet na een hartstilstand langer dan……en is beschadiging opgetreden die niet meer is te herstellen, of bij uitzaaien van tumor naar organen……….is een zachte passieve sedatie in overleg met de zieke vaak een mooie oplossing omdat niemand lijden wilt. (sedatie of sederen is langzaam laten inslapen in een of twee dagen)

  Geliked door 1 persoon

 6. ro zegt:

  hulde heer schilder, om dat te zeggen waarover men te weinig spreekt, zonder meteen aggressie als reactie te mogen ontvangen. Dit soort uitingen die geweld impliceren, kennelijk als argument, doodlopende weg. Te vergelijken met een andere doodlopende weg, islamisering.
  Uw betoog betreffende ‘reanimatie’ verdient wellicht wat bijschaving.
  Dank voor uw moed

  Like

 7. Marcel zegt:

  Het is jammer dat er zoveel belastinggeld weg gegooid wordt naar ontwikkelingshulp en zo terwijl er hier in NL door de globalisering zoveel armoede is ontstaan. De voedselbanken zijn er niet voor niks. Ga maar eens belasting heffen op de Zuidas van waaruit grote multinationals hun winsten wegsluizen naar belastingparadijzen en 0,2 % belasting betalen. Jaarlijks wordt er zo’n 8 biljoen
  (een 8 met 12 nullen; 8.000.000.000.000) euro winsten van multinationals weggesluisd naar belastingparadijzen her en der. Hef er een 10 % belasting op (dat is 800.000.000.000 euro per jaar) . Dan kan het midden- en kleinbedijf uit de grote belastingzorgen komen door ook 10 % belastingen te heffen in plaats van de huidige hoge belastingen voor het midden- en kleinbedrijf. De economie floreert dan door deze lagere belastingen voor het midden- en kleinbedrijf . Ook werknemers dan 10 % belasting op loon. De economie floreert dan. Werkelijk !
  Het midden- en kleinbedrijf is de motor voor de economie en ook voor de werkgelegenheid.

  Like

 8. Stef zegt:

  De mens in vooral de West-Europese landen is uitermate afhankelijk geworden van de overheid.
  Het verschil tussen de zestiger jaren en nu is dat zodra er ook maar iets mis gaat er grote financieele paniek is die niet meer op te vangen is. Er is dan ook niemand die je kan en wil helpen.
  We hebben dit zelf laten gebeuren. Het is een mentaliteitsprobleem geworden.
  Dit is niet terug te draaien zonder een grote catastrofe. En die is nu aanstaande.
  De bilderbergers sturen hier op aan.

  Like

 9. louis-portugal zegt:

  Dat reanimeren heeft hier en daar pijn gedaan zie ik.
  Een paar opmerkingen.
  Ik denk dat dat reanimeren erg afhankelijk is van de situatie en de persoon.
  Mijn vader zei altijd; als ik in een ziekenhuis kom met al die slangetjes wil ik een spuitje.
  Wij hebben hem na een hersenbloeding dus niet meer laten reanimeren.
  Mijn schoonmoeder wilde er met 84 jaar er uit stappen. Ze was helemaal op maar had geen pijnlijke ziekte of iets dergelijks, en zo gebeurde, Uiteraard ben ik naar de begrafenis geweest.
  Lang geleden had de vader van een vriend botkanker.
  Hij is met immens veel pijn in leven gehouden totdat hij in een gespannen laken ,met nog maar 40 kilo. overleed.
  Erger kan men iemand niet martelen.
  En ja we moeten erover kunnen praten zonder meteen in het diepe te springen.

  Like

 10. Republikein zegt:

  Uitstekend artikel, 100% mee eens.

  Like

 11. ieznogoedh zegt:

  blijkbaar leren ze er in de Derde Wereldlanden sowieso niets van …

  Dat is correct, maar ook weer niet correct. Enige (zwarte) humor is hier wel op z’n plaats, dus:
  Ze leren inderdaad niet hoe ze hun eigen broek moeten ophouden, maar helaas (!) leren ze wel dat het in Europa beter toeven is … dus komen ze in grote getalen deze kant op om een wat groter graantje mee te pikken. Ze zijn dan wel weer dom genoeg om zich niet te realiseren dat als je Europa laat afglijden tot het niveau apenland waaruit ze vandaan komen, er helemaal geen graantje meer mee te pikken is.

  Voor de rest een duidelijke, begrijpelijke en kundige analyse van het probleem waar de gewone man mee wordt geconfronteerd.
  Wat betreft het gedeelte over wel of niet reanimeren (en eventuele reacties daarop) is het wellicht beter dat iedereen daar zelf maar over nadenkt en misschien een een niet-animeren-verklaring bij zich draagt, of eventueel een dartoe strekkende tatoeage op de borst (is goed voor de econimie van de tattoo-shops). In ieder geval is het niet zinnig om daarover al te teerhartig te zijn. Als er gereanimeerd wordt en het resultaat kan vrijwel niets anders betekenen dan het als een plant leven, laat dan maar zitten, denk ik.
  Elke dag sterven er ik weet niet hoeveel mensen op de wereld om ik weet niet hoeveel verschillende redenen. Ik ben misschine hard als ik zeg dat die mensen (die ik dus niet ken) en die redenen (die ik dus evenmin ken) me hoegenaamd niets interesseren. Ik hoef me niet geroepen te voelen en voel me ook daadwerkelijk niet geroepen om problemen van mensen aan de andere kant van de wereld mijn gemoedsrust te laten verstoren. Daarvenboven ben ik ervan overtuigd dat als het andersom was, zij net zo zouden denken (een paar gutmenschen daar uitgezonderd misschien, maar daar zijn er wel veel minder van dat soort dan hier).
  Dus, kort en goed, als er weer een boot met 1.000 dn’ers naar de kelder gaat, hoef ik dat niet te weten, het interesseert me gewoon niet. De enige gedachte die bij me opkomt als ik die info toch weer eens door mijn strot geduwd krijg is: dat zijn dan 1.000 problemen minder.
  Het argument dat er altijd volksverhuizingen hebben plaatsgevonden is onzinnig. Dat waren andere tijden en in de huidige tijd liggen de landsgrenzen (min of meer!) vast. Elk land heeft inmiddels zijn specifieke sociale structuur en het is onzinnig dat gutmenschen die onderuit halen door zieligerds van de andere kant van de wereld binnen te laten stromen.

  Like

 12. BertG. zegt:

  De mensen die vinden dat alles en iedereen gereanimeerd moet worden ten alle tijden, zouden ook kunnen denken dat het misschien wel de bedoeling is van hun denkbeeldige vriendje om er een eind aan te maken.
  En wie is de mens om daar tegen in te gaan, en meent het dus beter te weten dan zijn of haar denkbeeldige vriendje.
  Of twijfelen al die aan mensen soms aan de bedoelingen van hun vriendje.

  Like

 13. Jules Vismale zegt:

  Dat geld inderdaad niet alles is (feitelijk is het niets anders dan metaal en papier) en niet alleen rijdom en zegeningen brengt maar ook ongeluk, vloek, vriendschap en echtbreuken, verraad etc. zal ik wederom verwoorden in een aantal opgenoemde sagen, fabels en sprookjes. En hoe sommige personen op E. J . Bron dat vinden zal me eigenlijk worst moeten wezen maar dat weet ik allang door eerdere ervaringen die ik heb meegemaakt op deze site.
  Volgens een Nederlandse sage was de Friese stad Stavoren in de 16de eeuw (het lag toen aan de Zuiderzee, het huidige IJsselmeer) fabelachtig rijk geworden door overzeese handel. Helaas maakte al die rijkdommen de inwoners van Stavoren, ijdel, arrogant, hoogmoedig en zondig en degene die hiermee de kroon spande was een rijke koopmansweduwe, de Vrouwe van Stavoren genaamd. Zij was de aller-rijkste inwoonster van deze stad en nóg ijdeler, hooghartiger en bovenal ontevreden!
  Ze stuurde op een gegeven moment een oude schipper erop uit met een lading goud om het kostbaarste bezit ter wereld voor haar te gaan kopen. Deze deed de Duitse stad Danzig (Gdansk) aan en hij keerde terug met een schip vol goudgeel graan! Hierop werd de Vrouwe loeikwaad omdat zij graan minachtte en dus hierboven liever goud verkoos. Alles moest op haar bevel in de Zuiderzee worden gekieperd maar een oude bedelaar vond dit pure voedselverspilling (van graan bak je tenslotte brood om te eten en goud, zilver en edelstenen zijn niet te consumeren) en werd zo woedend dat hij zwoer dat het graan de ondergang van de Vrouwe én Stavoren zou worden! De schepen van de stad leden kort daarna schipbreuk door een opkomend graaneiland (afkomstig van het gedumpte graan) waardoor de inwoners, inclusief de Vrouwe van Stavoren, allemaal straatarm werden!
  In een bekend sprookje van Grimm kwamen twee meisjes, Sneeuwwitje en Rozerood (een tweeling met blond en rood haar), in de bossen steeds een dwerg tegen die mooie dingen ook veruit boven nuttige dingen verkoos zoals goud, edelstenen, parels, zijn eigen baard en zijn kleren. Telkens als de meiden de dwerg redden van een boomstronk, een vis, een arend en een beer (deze laatste was in werkelijkheid een betoverende prins die door de dwerg was bestolen en betoverd) bleek hij vreselijk ondankbaar en kwaadaardig te wezen wat hem uiteindelijk ook het leven kostte door toedoen van de beer!
  Overigens leken Sneeuwwitje, Rozerood en de dwerg later sterk een inspiratiebron te worden van de tekenfilmproducenten Hanna/Barbera die tekenfilms maakte over ‘The Galloping Ghost’ (1979). In dit verhaal bezocht een “geest” van een oude goudzoeker, Nugget Nouse, die bovendien erg sterk op een oude dwerg leek met zijn grijze baard en eveneens kon toveren, constant twee vrolijke tienermeisjes die beiden cowgirls waren.
  De ene was een blond meisje, Wendy (Sneeuwwitje), en de andere een roodharig meisje, Rita (Rozerood), en deze dwerg kon het juist prima met die twee meiden vinden en hij haalde hén steeds uit de problemen op de farm waar Wendy en Rita werkten! Hun baas was een zekere Fenwick Fuddy die totaal niet in geesten geloofde maar blijkbaar ook niet veel met zijn farm verdiende.
  Als laatste is er natuurlijk ook nog Dagobert Duck te noemen die een pakhuis vol geld heeft maar dit alleen maar wil bezitten, er letterlijk in duikt en zwemt als een dolfijn, gangen in graaft als een mol en het in de lucht gooit zodat het op zijn hoofd klettert! Hij is feitelijk een rijke dwaas, gelijk naar de Vrouwe van Stavoren en een oude vrek uit een fabel die helemaal bezeten was van een klomp goud en dit ook alleen maar bezat en zich eraan verlustigde.
  Toen deze door diefstal het goud kwijtraakte merkte zijn buurman wijselijk en terecht op dat de vrek veel beter een steen kon begraven omdat hij toch niets met dat goud deed, zelfs niet om het op een bank te zetten om er zo rente mee te maken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s