Over “Kwaad” van Joost Niemöller

screenshot_46

(Door: “D.G. Neree”)

Toen ik van de week het boek “Kwaad”van  Joost Niemöller kocht, met in het achterhoofd het idee om het op de site van E.J. Bron te bespreken, dacht ik dat het makkelijk leesvoer zou zijn.  Joost Niemöller schrijft immers helder over onderwerpen die niet ver van de mensen afstaan. Dit viel echter tegen. Normaal lees ik een boek als dit achter elkaar uit, maar dat lukte bij “Kwaad” niet. Dat ligt echter niet aan de auteur. Zijn schrijfstijl is zoals gezegd helder en duidelijk. Het was de inhoud die me belette om meer dan een paar alinea’s of een hoofdstuk per keer te lezen.

In het boek komen 31 mensen aan het woord die door Joost werden geïnterviewd over hun ervaringen met de nog voortdurende immigratie. Deze ervaringen zijn voor het overgrote deel negatief. Het gaat hier om mensen uit alle “lagen” (sociale stratificatie is een links-sociologische constructie) van de bevolking, die door de auteur ieder op eigen manier aan het woord worden gelaten en ieder vanuit de eigen invalshoek tegen de immigratie, de ontbrekende integratie en het islamprobleem zijn aangelopen. Dat maakte het onder andere moeilijk om het in één keer uit te lezen. De vertelde verhalen zouden ieder op zich een boek kunnen vullen, zo verschillend zijn de werelden waarin ze plaatsvinden. Voor iedere persoon die aan het woord komt, moest ik me concentreren en me inleven in zijn of haar situatie. Eén van de eerste indrukken die ik dan ook kreeg, was hoe gescheiden mensen eigenlijk van elkaar leven. Alsof iedereen in zijn of haar eigen luchtbel zit en volkomen andere levens leidt dan de anderen.  Dat komt duidelijk naar voren in de verhalen over hun jeugd, de buurt en het dorp en de sociale cohesie, die, zeker in de grote steden, geheel verdwenen lijkt te zijn. Maar hoe verschillend de verhalen ook zijn: al die mensen worden met hetzelfde geconfronteerd: de gestage ondermijning van een manier van leven, dat wat Nederland tot Nederland maakte en de afbraak van een hele samenleving en een cultuur.

De hoofdstukken in het boek zijn losjes rond thema’s opgebouwd en het is aan de heldere, los- journalistieke schrijfstijl en misschien zijn ervaring als romanschrijver te danken dat de auteur al deze losse verhalen in een goed leesbaar boek heeft gegoten. Dat wil dus niet zeggen dat dit een vrolijk stemmend of optimistisch boek is. Zonder al te veel op de inhoud in te willen gaan (hiervoor raad ik aan het boek zelf te kopen), merkte ik dat de mensen in het boek voornamelijk persoonlijke oplossingen zoeken voor de toenemende problemen en gevaren, maar weinig vertrouwen hebben in een politieke oplossing en feitelijk hun persoonlijke oplossing ook niet als ideaal ervaren.

Ik wil iets zeggen over de titel van het boek: Kwaad. Vreemd genoeg kwam ik bij de geïnterviewden weinig woede tegen, in tegenstelling tot bij mij als lezer, die af en toe tijdens het lezen de neiging kreeg om een knuppel te zoeken en de straat op te  gaan om een aantal personen ter verantwoording te roepen. Uit de verhalen kwam eerder het beeld naar voren van nuchtere, goedwillende mensen, die praktische oplossingen zoeken voor praktische problemen. In hun woorden klinkt bezorgdheid en misschien angst, maar zelfs in de laatste hoofdstukken, die een meer beschouwelijk karakter hebben, komt er nauwelijks woede naar voren en het is frappant, dat dit spoortje boosheid niet eens tegen de immigranten en allochtonen gericht is, maar op degenen die dit allemaal laten gebeuren: de politiek. Haar wordt verweten het allemaal niet te willen weten en te ontkennen, terwijl de wereld om haar heen terug glijdt in de Middeleeuwen.

Maar bij mij werd die woede wel opgewekt, reden waarom ik het voortdurend opzij moest leggen. Want ieder woord  in “Kwaad” is een aanklacht. Een aanklacht tegen het faliekant mislukte multiculturele project dat ons door de strot wordt geduwd, zelfs nu het al gebleken mislukt is. Het is een aanklacht tegen degenen die ons land zo roekeloos in de uitverkoop hebben gedaan, tegen de misdadige hulpindustrie en de hele postmoderne, politiek correcte leugenfabriek die ons in deze ellende heeft gestort.

“Kwaad” is een journalistieke impressie van een snel segregerende maatschappij. Is het ook een voorbode van een verdwijnend Nederland? Dat laatste spookt impliciet tussen de regels van het boek door. De mensen in het boek zijn, zoals gezegd, individuen met verschillende achtergronden, levend in verschillende omstandigheden. Om problemen gezamenlijk op te lossen, dienen er wel gezamenlijke waarden en principes te zijn. Mensen moeten zich kunnen organiseren en zich hierover kunnen uitspreken. Als iedereen los van de ander leeft, dan zal er nooit een gezamenlijk antwoord kunnen worden geformuleerd op de enorme dreiging waarin Nederland zich bevindt.

Maar nu overtreed ik de grenzen van een boekbespreking, dus wil ik afsluiten met Joost Niemöller te complimenteren met het feit dat hij deze eenendertig uiteenlopende levensverhalen tot een leesbaar en indringend geheel heeft samengesmeed en hiermee een (groeiende) groep mensen aan het woord heeft gelaten. Iedere politicus in Den Haag zou het moeten lezen, evenals iedere linkse Goedmensch, verplicht, om aan te tonen hoe hun goede bedoelingen de weg naar de hel aan het plaveien zijn. Voor mij was het goed om te lezen dat islam- en immigratiekritiek niet slechts een kwestie is van een klein clubje op internet, maar dat de ellende nu (helaas) voor steeds meer mensen duidelijk wordt, doordat het direct ingrijpt in hun leven.


Boek: Kwaad
Auteur: Joost Niemöller
Uitgeverij: Uitgeverij van Praag Amsterdam
ISBN: 978 90 490 2422 2
prijs: 19,90

U kunt het boek o.a. hier en hier bestellen.

Door:
“D.G. Neree”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

42 reacties op Over “Kwaad” van Joost Niemöller

 1. J. C. Th. Köhler zegt:

  “…degenen die dit allemaal laten gebeuren: de politiek.”

  Dit klinkt alsof “de politiek” hierin een passieve rol vervult. Maar met het boek Eurabië van Bat Ye’or in het achterhoofd ligt het meer voor de hand dat het schoftentuig in Den Haag deze ontsporing bewust en actief en in vereniging met het maatschappelijke uitschot in Brussel heeft veroorzaakt.
  Ik ben niet een van de 31 van Joost Niemöller, maar u kunt gevoeglijk van me aannemen dat ik ook heel erg “Kwaad” ben.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Geliked door 3 people

  • paulzwueste zegt:

   D.G.Neree. Moeilijk.(Misschien moet je toch eens overwegen je gewoon bij de naam te laten noemen.)

   Je bent zoekende… maar neem genoegen met het antwoord wat je zelf al schreef:
   “Kwaad is een journalistieke impressie over ’n snel segregerende maatschappij.”
   Ik stel dat ook vast door de manier waarop hij continu van situatie overschakelt naar àndere situaties, zoals ’n regisseur dat doet met elkaar aanvullende en overlappende filmbeelden.
   Persoonlijk vind ik dat geen gemakkelijk schrijfstijl. Het vergt van de lezer een voortdurende aanpassing aan het ‘verhaal’ wat zich op praktisch iedere bladzijde weer, nèt en opnieuw voor de lezer begint af te spelen…
   Met “Kwaad” bedoeld Niemöller het kwaad dat onze samenleving is binnengeslopen…
   Zich hier heeft geworteld en vanaf het begin, net als bamboe, overal doorheen groeit en de zwakke lichaamsdelen van onze Nederlandse staat vernietigt.

   Niemöller is een journalist in hart en nieren… en in ‘Kwaad’ zeker geen romanschrijver.

   Geliked door 1 persoon

 2. Guardiacivil zegt:

  Nederland heeft een nadeel, dat bleek al met de HOEKSE EN KABELJAUWSE TWISTEN.
  Een soort Noord en Zuid.
  Protestants en Katholiek.
  En dat zal altijd zo blijven, sinds die Luther roet in het eten gooide en met zelfgedrukte raamaffiches de boel op stelten zette.
  Het huidige Nederland is verdeeld in arm en rijk. Niet zozeer arm arm, maar de werkende bevolking, de arbeider die onderdrukt wordt om nog meer slaaf te worden van de rijke, de gewone mens in alle lagen van de beroepsbevolking die nog meer uitgebuit wordt door de rijke.
  En het lijkt wel heel sterk, dat de protestanten en gereformeerden hierin de overmacht hebben. We kunnen ze aanwijzen als de overheersende elite, de zogenaamde Goedmens en de weldoener.
  Ik heb altijd het idee gehad dat de bovengenoemde groep sterk vertegenwoordigt zijn in de politiek, in de middenstand, in cultuur en bij de multinationals.
  Ik hoor bijna nooit iets over goede Katholieken of andersgelovigen die evenzeer vertegenwoordigt zijn.
  Daarom denk ik ook dat de samenstelling van onze bevolking met Noord en Zuid, deels het probleem aangeeft, en ook aangeeft hoe het politieke landschap er bijna altijd heeft uitgezien.
  Zelfs in de Gouden Eeuw zie je het terug in de schilderijen waar de afkomst ligt en uit welk nest en hoe ze zich profileren. En onder de Edelen zijn ook hierom lokale veldslagen gestreden. Maar leest uzelf de geschiedenis eens, over erflaters en het toekennen van titels, land en burchten en buitenverblijven, de heerlijkheden en de privileges, en ook de soms grote schulden die ze hadden en toch mooi weer spelen.

  Like

 3. Theresa Geissler zegt:

  Tja, D.G. -Hartstikke fijn trouwens, dat je dit boek hier hebt willen bespreken- het feit, dat de mensen zo los van elkaar leven en zo deemoedig reageren ligt volgens mij in het verlengde van het feit, dat Joost voor dit boek zegge en schrijve dríe mensen heeft kunnen vinden,die met naam en toenaam genoemd wilden worden.
  Ik heb dat elders al aangehaald, zodra ik dat las, want ik vind het op zulke momenten dn weer zo vreselijk spijtig, dat zo iemand -Joost in dit geval- m i j weer niet heeft kunnen vinden, omdat ik juist niets liever zou dóen.
  Maar zo steken de meeste mensen niet in elkaar: Het is, dat deze ervaringen van henzèlf zijn, maar ze verbazen zich er in de meeste gevallen nóg over, dat ze ze nu eenmaal gehád hebben en aarzelen soms nóg, of ze er überhaupt wel een oordeel op mógen bouwen, laat staan dat ze het naar buiten durven brengen.
  Westerlingen zijn wat dat betreft véél te deemoedig, zeker tegenover zoets als de islam, die met deze houding de vlóer aanveegt! Dát is funest, want op die manier koen we nergens!

  Geliked door 1 persoon

  • Theresa Geissler zegt:

   Laatste zin: koMen.

   Like

  • Joannes den Hollander zegt:

   Joost heeft ook mij niet gevonden Theresa. Ik vermoed dat indien Joost de geintervieuwden gezocht zou hebben bij de reguliere reageerders van E.J. Brons, het boek ” Boos ” de kans niet eens zou krijgen om verkocht te worden. Het zou namelijk per direct verboden worden.

   Like

   • E.J. Bron zegt:

    Ik weet uit zeer welingelichte bron dat er minimaal één reaguurder van “E.J. Bron” een van de 31 geënquêteerden in het boek van Joost is!

    Webmaster

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @E.J. Bron: Inderdaad. Dat heb ik intussen óók gelezen. (Ik kon me niet langer bedwingen; ik heb het vanmiddag aangeschaft, verantwoorde uitgave of niet.)
    Maar daar hèb je het weer: N i e t met naam en toenaam.
    En dat zou ík dus zonder meer wèl gedaan hebben.

    Like

 4. Guardiacivil zegt:

  En ik vergeet nog te zeggen dat die zelfde elite, die hartstochtelijk de zondagskerk bezoeken en luid meezingen met de psalmen, waarvan de belangrijke families vooraan in de kerk zitten, het meest hypocriet zijn en het meest schijnheilige voorkomen hebben. Die zelfde elite die nu Nederland naar de afgrond leiden om nog meer geldelijke winst te behalen (lees olie voor imigranten), want hun toekomst is verzekerd!

  Geliked door 1 persoon

  • Taljaard zegt:

   @Guardiacivil
   Wat daar nu nog zit is bepaald niet ”de elite”
   Het zijn over het algemeen de gezinnen van boeren, tuinders, vissers, kleine aannemers, onderwijzers van reformatorische scholen, politie- en legermensen en veel arbeiders, met een enkele gemeentelijke ambtenaar. Opvallend veel vrouwen van deze gezinnen werken parttime in de zorgsector.
   Geen armoedzaaiers en chronische steuntrekkers, maar toch ook niet die mensen die het in het land voor het zeggen hebben. Die vond je in vroeger dagen wel bij de liberale christenen. Soms nog steeds, want Rutte hoort daar ook bij, net als Willem Alexander. Maar niet bij de ”kleine luyden” van de gereformeerde gezindte.
   Dat is nog nooit zo geweest.
   Een enkele uitzondering als Groen van Prinsterer daar gelaten.

   Like

   • Toni M. zegt:

    @ Taljaard: thanks voor deze keurige reactie: ik had het zelf niet beter kunnen formuleren :-). Ik vermoed dat de heer (?) Guardiacivil zelf in geen tijden in een kerk is geweest.

    Like

 5. Mirjam zegt:

  Wie herinnert zich deze rapportage nog van Brandpunt? Goed om hem eens terug te zien. Er is niet veel veranderd, sterker nog, het is alleen maar erger geworden. De Roemenen die dit uitspookten – omdat, wederom, onze regering het toeliet – zijn in 2017 alom vertegenwoordigd in Nederland. Ze komen zelfs nu hier om ‘asiel’ aan te vragen. Wederom om Nederland leeg te melken.

  Like

  • Guardiacivil zegt:

   Roemenen staan bekend als hele families die in België en Nederland huizen leegroven, op drukke plaatsen en metro,s zakkenrollen, en het meest berucht is de Rode Panter bende, die in hotels en bij juweliers grote juwelenroof op hun naam hebben staan.

   Like

  • Edjan zegt:

   Ik heb weken door Roemenië rondgezworven en ontdekt dat er 3 “kastes” zijn.

   De Sachsen zijn/waren de toplaag. Nakomelingen van de Zuid-Duitse Saksen die eeuwen geleden het woeste land zijn binnengetrokken om het te ontwikkelen (en er geld aan te verdienen) Ze bouwden machtige kastelen tegen de boze Oekraïners en kerken met spreuken in het Duits die er nog staan. Maar ze hebben niks meer te vertellen na de revolutie tegen Ceaucescu.

   De middelste laag zijn de Roemenen, of Romana, nakomelingen van het Romeinse Rijk. Hun taal lijkt ook enigszins op Italiaans. Ze werken hard en proberen er wat van te maken, wat niet meevalt in een arm en corrupt land.

   De onderste laag zijn de Ziganes, zigeuners, héél romantisch. Ze maken muziek en drinken en eten en hebben plezier en gaan met elkaar vechten. De Roemenen lopen er hoofdschuddend en fronsend langs en als je daar mee gaat praten, zeggen ze dat de Ziganes alleen maar neuken en stelen. Ze sturen ook hun kinderen niet naar de school. De Ziganes hebben alle lol van Roemenië ingepikt en de Romana hebben er niks meer van.

   Ik laat het aan U over om te bedenken welke van de drie groepen naar Nederland komt.
   Jammer dat ik geen foto van echte Roemenen kan plaatsen …

   Geliked door 1 persoon

   • paulzwueste zegt:

    Edjan.
    Ik denk Roemenen van de middelste laag en veel Ziganes.
    Zelf hebben wij ervaring met de middelste laag werkers die het ruwe werk hebben gedaan toen er in huis moest worden afgebroken, afgevoerd, opnieuw betonvloeren moesten worden gelegd dus uitgegraven, bekist en gestort. Bezetten van kale muren etc.
    Deden ze méér dan prima. Het leukste werk vonden ze uiteindelijk het opbouwen van ’n tamelijk groot tuinhuis met ’n plankdeel-dikte van zo’n 7 cm.
    Dat deed hen aan het bouwen van hun eigen traditionele huizen denken.

    Geliked door 1 persoon

 6. Marc zegt:

  Afgelopen jaar schreef ik vier brieven. Een aan de Tweede Kamer Commissie voor de Navo, twee aan de premier en een aan zijn woordvoerder. De laatste reageerde namens de premier op mijn tweede brief. Ik kon die brief niet scannen, maar samengevat kwam het erop neer dat alles onder controle was, en dat de Russen de Krim niet mochten annexeren.

  De ondertekening van de brieven laat ik hier beperkt tot mijn voornaam.

  ***
  8 juni 2016
  Geachte heer Rutte,

  Enkele maanden terug schreef ik de delegatie van de Tweede Kamer voor de Navo. Onderwerp was de rol van Turkije onder leiding van Erdogan over het laatste jaar, en de rol van dit land binnen de NAVO. Als historicus weet u dat dit bondgenootschap tot stand kwam als verdediging tegen de toenmalige communistische dreiging vanuit de Sovjet-Unie. De Navo lieerde landen die zich vanuit de SU bedreigd voelden. Turkije, geen westers land (!) werd lid van de Navo, ook al had dit land geen enkele culturele of historische band met het Westen, handelsbetrekkingen of diverse oorlogen dat het Europese continent met dit land te voeren had, daargelaten. Oorlogen die dit land over de laatste drie honderd jaar ook met Rusland voerde. Vanuit Turks perspectief gold de Russische vijandschap zwaar. Deze Russische vijandschap leidde in de 18e en 19e eeuw, maar vooral tijdens de Eerste Wereldoorlog tot de val van het Ottomaanse Rijk. Het belang van het NAVO-lidmaatschap voor Turkije gold daarom de angst voor de Russische dreiging als zodanig, eerder dan hun angst voor het communisme.

  SU en Koude Oorlog zijn nu verleden tijd: in de jaren 1990 viel de communistische dreiging weg, en zo ook het bestaansrecht voor de Navo. Besloten werd de Navo als organisatie intact te laten, haar missie aan te passen. De Turkse motivatie voor het Navo-lidmaatschap bleef echter ongewijzigd.
  Dit maakt van Turkije niet alleen de vreemde eend in de bijt dat dit land altijd al is geweest, maar wordt zelfs een bedreiging voor Europa als het erin slaagt de Navo te mobiliseren voor haar belangen, in dit geval tegen Rusland.

  Tegen deze achtergrond speelt de houding van het Westen jegens Rusland een rol. Een aantal argumenten dat de Russen naar voren brengen zijn goed te begrijpen: het Westen handelt nog teveel vanuit het Koude Oorlogsdenken door zowel Navo als EU in Oost-Europa uit te breiden. Het is makkelijk te begrijpen dat de Russen zich hierdoor bedreigd voelen. De angsten van Oost-Europese landen voor Rusland zijn vanuit de geschiedenis begrijpelijk, maar uiteindelijk alleen op te lossen door diplomatie en (veel) praten met elkaar. In dit verband is het opstellen van raketinstallaties in Polen en Roemenië, alsmede het uitbreiden van het gebied van de Navo met landen als Albanië, Montenegro, Georgië, enz. contraproductief in de relatie met Rusland.

  De problemen met Oekraïne speelden al direct na het uiteenvallen van de SU. Europa (niet de Navo of EU!) is nalatig geweest dit probleem op adequate wijze met betrokken landen op te lossen.

  Met hun nadruk op uitbreiding van de Navo lijken de belangen van de VS te verschillen met die van Europa. Dit gegeven is niet voldoende onderkend. Het Europese Westen moet een onafhankelijke koers varen van de VS als het gaat om de relatie met Rusland, en hun afspraken met de VS binnen Navo en in EU-verband aanpassen.

  Poetin wordt als imperialistisch autocraat ervaren. Als hij al met zoveel reserves wordt benaderd, zou dit niet ook Erdogan moet gelden? Het moet ook u inmiddels duidelijk zijn dat hij van zins is het oude Ottomaanse rijk te laten herleven door een groot alles-of-niets spel te spelen: het faciliteren van de slagers van Isis, een hernieuwde burgeroorlog met de Koerden, een groot destabiliseringsoffensief jegens Europa door miljoenen migranten van over de hele wereld de grens met Griekenland over te zetten, het uitschakelen van de binnenlandse pers en oppositie in Turkije. Ook in het verschijnsel van de nieuwste politieke partij aan het Nederlandse firmament (DENK) is de signatuur van Erdogan af te lezen, in dit geval destabilisatie van de Nederlandse politiek door binnen het Nederlandse electoraat allianties te zoeken met andere groepen allochtonen in een poging tot een gezamenlijke aanval op de Nederlandse samenleving en, uiteindelijk, de Nederlandse staat.

  Alles in Europa en het Midden-Oosten ligt klaar voor de herinrichting van het oude Ottomaanse Rijk: een nieuw islamitisch kalifaat. En we weten waar de grenzen daarvan lagen! Het doen en laten van de Turkse regering is buitengewoon schadelijk voor Europa en de Navo, Erdogan volstrekt onbetrouwbaar.

  U bent premier van ons land, en u zit de EU voor. Ik stel u voor aan te sturen op het volgende:
  1. Turkije per direct uit de Navo: er zijn geen gezamenlijke belangen tussen dit land en de rest van de leden
  2. Bezetting van de westkust van Turkije door de Navo, met als doel de grenzen met Griekenland te bewaken.
  3. Laat Europese belangen prevaleren boven de inzichten van de VS
  4. Een tête-à-tête met de Russen om misverstanden te voorkomen.
  5. Normaliseer de betrekkingen met Rusland, door afzien van uitbreiding van Navo en EU in oostelijke richting.
  6. Overweeg het opheffen van de Navo: dit was alleen zinvol gedurende de communistische dreiging. Het aanhouden van deze organisatie leidt uitsluitend tot onbegrip bij de Russen.
  Wilt u zich alstublieft de relaties met Turkije en Rusland langs bovenstaande lijnen drastisch herzien.

  Hoogachtend,

  Marc

  ****
  8 augustus 2016

  Geachte heer Rutte,

  Twee maanden geleden schreef ik u een brief waarin ik u waarschuwde voor de gevaren van Turkije en de Turkse president Erdogan. Ik heb aangegeven dat Turkije niet bij Europa hoort, daar waar Rusland dat juist wel doet. Ik riep u op de betrekkingen met Rusland te verbeteren, en daarom af te zien van acties die door de Russen als imperialistisch worden ervaren, zoals uitbreiding van Navo en EU naar het oosten dat inderdaad zijn! Ik stelde voor Turkije uit de Navo te zetten en, in verband met de migratiestroom, over te gaan tot bezetting van de Turkse westkust in Navo-verband. Aangegeven heb ik dat Turkije met een grote destabilisering van Europa bezig is, waaronder het stichten van Turks gezinde partijen als DENK. Ook heb ik aangegeven dat Europa een politiek moet voeren die los staat van de inzichten van Amerikaanse regeringen. Ik heb het doen en laten van de Turkse regering als “buitengewoon schadelijk voor Europa en de Navo” en Erdogan “volstrekt onbetrouwbaar” genoemd.
  Bij u drong ik aan op drastische herziening van de relaties van Nederland, EU en Navo met Turkije en Rusland. Tot nog toe zie ik niets hiervan.

  Inmiddels zien we de nieuwste feiten:

  – Erdogan heeft een ‘staatsgreep’ in scene gezet, en grijpt in Turkije de macht zoals we dat Hitler in 1933 zagen doen in Duitsland;
  – een Turkse dreiging met hervatting van de Afrikaanse en Aziatische exodus richting Europa als de EU de Turken geen visumvrij reizen toestaat. Dit visumvrij reizen is bedoeld om, in een vlaag van etnisch cleansing, miljoenen Koerden, Alevieten en christenen Turkije uit te zetten, als vervolg op de Armeense genocide, en aansluitend op de huidige etnische zuiveringen door de Turkse vrienden van isis
  – het beledigen van Europese staatshoofden en regeringen van Turkse zijde (zo zou de Oostenrijkse regering racistisch zijn)
  – – de mobilisering van Turkse enclaves binnen Europese landen
  – Cavutoglu noemde de EU vandaag een organisatie dat uiteenvalt en de Navo een organisatie dat, zonder Turks lidmaatschap, niets zou voorstellen.
  – zien we toenaderingen van Turkije richting Rusland, ondanks neergeschoten straaljagers. En dat is onheilspellend!

  In het kort, het gaat precies diametraal de verkeerde kant uit. Sinds deze week zijn de geopolitieke bakens flink verzet. Wil Europa alsnog goede betrekkingen met Rusland, dan zal het diep door het stof moeten gaan.

  Nogmaals dring ik er bij u op aan de betrekkingen met Rusland te normaliseren. Oplossing van het probleem met Oekraïne. De Russen moeten gerespecteerd en niet geschoffeerd worden. Poolse en Baltische angsten voor Rusland, en sympathieën voor Oekraïne, moeten met rede bekleed worden en zo ingepast worden dat dit betrekkingen tussen Rusland en de rest van Europa bevorderd en wederzijds respect uitdrukt. Aan de economische boycot van Rusland moet een einde komen, en de Russische pijplijn naar Europa moet gewoon via Oekraïne lopen. Er moet een einde komen aan Navo-oefeningen langs de Russische grens, en het opstellen van radarinstallaties in Polen en Roemenië.

  Verder raad ik u aan geen adviezen van mensen als Rob de Wijk aan te nemen.

  Het wordt hoog tijd dat de Nederlandse en Europese dagelijkse politieke elite bij zinnen komt, want er staan waanzinnige veranderingen aan te komen!

  Maar dat wist u natuurlijk al.

  Hoogachtend,

  Marc

  ***

  De heer Paul van Nunen, directeur Rijksvoorlichtingsdienst
  Postbus 20 001
  2500 EA Den Haag

  Uw brief dd. 1 september 2016

  Delft, 10 september 2016

  Geachte heer Van Nunen,

  Eigenlijk had ik geen antwoord verwacht. Ik kan mij voorstellen dat mogelijke instemming liever niet publiek wordt gemaakt. Dat is dan ook niet wat u doet. Wel laat u de zaken waar u het niet mee eens had kunnen zijn achterwege. Misschien is dat hoopgevend.

  In mijn brief heb ik het inderdaad niet gehad over de annexatie van de Krim door Rusland. Wellicht omdat ik de kool het sop niet waard vind: de Krim is cultureel en politiek deel van Rusland. Iedereen weet dat. Dus handel daar dan ook politiek naar! Een economische boycot is precies de verkeerde zet, en leidt tot ingraven en patstelling. Zo noemt de Tsjechische president Zeman de eis tot teruggave van de Krim onzinnig.

  In mijn brief heb ik al aangegeven dat angsten voor Rusland in het Oosten van Europa door de geschiedenis is ingegeven. Volgens mij ontkennen de Russen dat ook niet. Hier is dus een ingang voor de diplomatie om spanningen tussen Oost-Europese landen en Rusland weg te nemen. De zaak rondom grote Russische minderheden, met name in Oekraïne, dient serieus besproken te worden. Het aanbieden van associatieverdragen met deze landen is daarom niet alleen pretentieus, maar vooral contraproductief in onze relatie met Rusland.

  Ik hamer erop dat een goede relatie met Rusland van levensbelang is voor het Westen.
  Vandaag nog heeft de imam van Mekka, bij de opening van de jaarlijkse hadj, opgeroepen tot het doden van sjiieten, joden en christenen. Mijns inziens is dit niets minder dan een wereldwijde oproep aan alle moslims om tot een derde wereldoorlog over te gaan.

  Overzie eveneens dat in 2060 20% van onze bevolking moslim is, en dat de trend tot verdere afname van de autochtone bevolking weinig goeds voorspelt voor zowel Nederland als het Westen. Niet uitgesloten moet worden dat rond 2150 geen land in West-Europa nog westers zal zijn.

  Nederland en andere westerse landen moeten een bevolkingspolitiek ontwikkelen gericht op afname van immigratie en toename van het aantal geboorten bij de autochtone bevolking. Campagnes kunnen autochtone Nederlanders oproepen tot het nemen van kinderen op jongere leeftijd, en een kindertal van gemiddeld drie per echtpaar. Op die manier zijn zowel economische zekerheid als het overleven van onze cultuur verzekerd.
  Zie http://www.nationaalkompas.nl/bevolking/etniciteit/toekomst/

  Sta met beide benen op de grond, open de ogen, en zie de bijzonder riskante situatie waarin het Westen verkeert. We kunnen ons geen nutteloze vijandschappen, zoals met Rusland, veroorloven.

  Hoogachtend,

  Marc

  Geliked door 2 people

  • Petra DeBoer zegt:

   Nederland zit met de EU en die dansen al vele jaren naar de pijpen van de USA. Daarnaast danst de EU naar de pijpen van het moslimbroederschap, Saoedi Arabië, Turkije en Qatar. Nederland heeft maar bitter weinig in te brengen..dus uit de EU is de eerste stap want dan zijn we ook af van veel onzinnige EU jurisprudentie.

   Verder hebt u natuurlijk gelijk met uw brieven. Alleen heb ik eerder de indruk dat Poetin een strategie voert waardoor Erdogan zijn Ottomaanse rijk kan vergeten.

   Geliked door 2 people

  • paulzwueste zegt:

   Marc.
   Opheffing van de NAVO zou het domste zijn wat wij zouden kunnen doen.
   Je mag nooit vergeten dat Rusland één groot land is met één centrale grote legermacht.
   Europa bestaat daarentegen uit veel kleinere landen met veel aparte legertjes en ’n paar wat grotere legers.
   Zonder ’n centrale legermacht in Europa zou Rusland hier morgen kunnen staan.

   Ik sta neutraal en zelfs sympathiek tegenover Poetin, maar dat risico mag je NOOIT nemen…

   En heb je al antwoord op je voorstellen…?

   Geliked door 1 persoon

   • Guardiacivil zegt:

    Ik ben ook voor ontbinden, het heeft ons momenteel teveel opgelegde verplichtingen opgeleverd waar we niet gelukkig mee zijn, het zijn conflicten die Amerika telkens zelf veroorzaakt hebben en wij worden erin mee getrokken.
    Voor Rusland ben ik helemaal niet bang. Rusland wil alleen dat de handel met Europa intact blijft omdat dat voor beide partijen goed is en verder niets.

    Like

 7. Helena zegt:

  Joost wordt zoals gewoonlijk weer niet politiek correct bevonden en bij geen enkel (slinks) tv praatprogramma uitgenodigd om zijn boek te bespreken. Mijn ervaring bij het lezen van het boek komt overeen met die van u waarde heer D.G. Neree: zoveel ervaringen zoveel verschillen in het beleving van de opgedrongen ‘weg met ons’ doctrine op scholen op je werk binnen je familie en vriendenkring, via de media. Het is stuitend, en het maakt dit boek tot een document van deze tijd, een in sneltreinvaart verloren gaande beschaving, en de vraag is of we die ooit terug kunnen winnen. Het boek verkoopt heel goed en dat is het grootste compliment voor de heer Niemoller. (sorry krijg de puntjes niet op de o) Echt een aanrader!

  Geliked door 1 persoon

  • Johan zegt:

   puntjes op de o : öh öh, wat een ellende. Altknop + 148 –> ö
   Ik heb de hele serie uitgeprobeerd van alt170 t/m alt148, maar toen had ik hem.

   Like

   • J. C. Th. Köhler zegt:

    Voor de duidelijkheid: Alt ingedrukt houden terwijl je148 intoetst op nummerieke blok, dus niet met de cijfertjes boven den lettertoetsen. Probleem is dat veel laptops geen nummeriek blok hebben.
    Als je wilt heb ik het hele (nog uit de tijd van MS-DOS) document met alle codes, voor de liefhebbers.

    j.c.th.kohler@ziggo.nl

    Like

  • Thom zegt:

   Dit is een o en nou een o met puntjes. Dat is deze ö
   Je kijkt naar de knop links naast Enter daar staat een ‘ en daarboven staat een ”
   Nou druk je op Caps Lock en houd hem vast dan druk je op de toets met de streepjes naast de Enter. Niet verder gaan en druk o en ziedaar een o met puntjes ö

   Like

 8. Mirjam zegt:

  Joost zou zijn boek eens officieel moeten aanbieden aan Rutte en de Tweede Kamer.

  Like

 9. Marcel zegt:

  Dit boek is weer een voorbeeld aan hoe een cultuur expres wordt verwoest om uiteindelijk een ecofascistische neomarxistische cultuur te krijgen. Het klimaatsprookje speelt een centrale rol. De toevloed van migranten wordt gebruikt als wapen om de welvaart te ondermijnen en ook om middeleeuwse gewoonten en gebruiken te introduceren. Ook de voorliefde van een deel van de islamieten voor kindhuwelijken past heel goed in het straatje van de linkse pedofiele elite. Het is namelijk zo dat er tijdens neopaganistische rituelen ter verering van de duivelse god Baphomet kinderen moeten worden misbruikt om kwade demonen die men vereert tevreden te stellen. Ook binnen de islam vindt er bij de extremisten veel kindermisbruik plaats (zie de verkrachtingen en de moorden van Isis). En ja daar ben ik kwaad over. Ik ben kwaad over het feit dat de politieke elite voor een deel bestaat uit satanische pedofielen die kinderen kapot maken. De media doet dit af als nepnieuws om deze beerput toe te dekken. Ook zoiets als dat pizzagate krijgt een staartje. Mede daarom slaat de media zo wild tot het hysterische af in het rond om Trump te demoniseren.

  Like

 10. D. G. Neree zegt:

  Het boek is uitverkocht en ligt dinsdag weer in de winkels. Het is wel te bestellen via Bruna en boekwinkels.

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Kijk. Niemöller heeft dus totaal geen last van de geheime sabotage van links.
   Hij hoeft zijn boek niet officieel aan Rutte aan te bieden.
   Trouwens Niemöller zou zoiets nooit willen!!!

   De idee alléén al… Mirjam toch!

   Like

   • D. G. Neree zegt:

    Toch wel. Joost is door HP en Revu ooit ‘kaltgestellt en De Bezige Bij, waar hij eerst publiceerde heeft hem een tijd geleden op straat gezet en Uitgeverij Van Praag was de enige die het aandurfde om zijn werk uit te geven, waarvoor grote hulde!

    Like

 11. gielah zegt:

  Vanavond om 18.00 uur kunt u Joost Niemöller over het boek “Kwaad” horen op NPORadio 1, bij WNL.

  Like

 12. Rapunzel zegt:

  Ik heb er geen problemen mee als mensen anoniem willen blijven in een boek als “Kwaad”.
  Bij de recensies op Bol.com stond als eerste een “recensie” van een “anonieme Hoornsche” die liep te ouwehoeren dat ze anoniemen niet vertrouwde en daarom was het hele boek waardeloos volgens madam “een gemiste kans”, haha, die heeft nu in de 40 minnetjes omdat het een recensie is waar niemand wat aan heeft.

  Bij de 31 zit een homo die mantelzorger is voor zijn beste vriend die rolstoel gebonden is, ze spraken er wel eens over: “Jij kan wegrennen, ik kan geen kant op”.
  Degenen die anoniem willen blijven doen dat nooit voor zichzelf maar om anderen die aan hun zorg toevertrouwd zijn te beschermen.
  Als je kinderen, kwetsbare vrienden, een linkse werkkring en goedmensfamilie hebt mag je je best indekken tegen die idiote woede die vrijdenkers nu eenmaal losmaken bij dat hondsdolle socialistische tuig.

  Van 2 van de 31 weet ik wie het zijn omdat ik ze ken, enkele andere zijn niet anoniem omdat ze vinden dat het kan, met naam en toenaam in “Kwaad”.
  Dat is voor een ieder persoonlijk om dat te beoordelen en ik zou er nooit iemand op aankijken als het niet kan, nou ja, hooguit de ramen ingooiende dreigbrigade want het is hun schuld.
  De anoniemen zijn niet laf, de linksen zijn gek en tot alles in staat!

  “Kwaad” staat nu op 3 in de boeken top 10 van Bruna maar het ligt niet in de winkels.
  Haha, ik ging dinsdag naar de Bruna, brak bijkans mijn benen over bla-bla boekjes van Pechtold&Buma die daar stof lagen te vergaren maar “Kwaad” moest ik bestellen.
  Hadden ze niet op voorraad.

  Daarstraks nog maar een klachtenmailtje naar Bruna gestuurd met de vraag of ze graag failliet willen.
  Ben benieuwd.

  De komende tijd krijgt iedereen in mijn omgeving “Kwaad” voor zijn/haar verjaardag, of ze willen of niet.

  Geliked door 2 people

  • Toni M. zegt:

   @ Rapunzel: ha ha, goed idee, dat van dat verjaardagskado. Ik liep met dezelfde gedachte rond. Maarrr… Ik doe het niet :-). Helaas zijn (te) veel van mijn suffe vrindjes geen lezers en ze vertonen hetzelfde lemmingengedrag als veel van de rest van onze landgenoten. “Kwaad” is een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen. Het bevestigt al mijn bange voorgevoelens voor de (nabije!) toekomst… :-(.

   Like

 13. Martha zegt:

  Ook ik heb Kwaad moeten bestellen.
  Niet in voorraad bij mijn favoriete boekhandel.
  @D.G.
  Ik ervaar hetzelfde als jij. Ook ik dacht het boek in een ruk uit te lezen, maar nee…het lukt
  mij niet.
  Na soms een alinea of een bladzijde, moet ik het wegleggen, de vertwijfeling slaat toe
  en een machteloze woede. Hoe is het gods-hemelsnaam mogelijk dat dit gebeurt
  in ons land. En de mensen vertellen hun verhaal en ervaringen zo rustig, zo zonder woede.
  Terwijl je als lezer bijna steigert van kwaadheid.
  En ik moet denken aan Wilders, die 10 jaar geleden al zei:
  “Ze komen hier om de boel over te nemen”.
  Hoezeer heeft hij gelijk gekregen.

  Ik wens Joost enorm succes met de verkoop van Kwaad, een blik op een verdwijnend
  Nederland.

  Geliked door 1 persoon

 14. koos zegt:

  De geinterviewden zijn vermoedelijk wel degelijk woedend. Maar we zitten nu nog in het stadium dat we ons inhouden, en anderen met feiten en argumenten proberen te mobiliseren.
  En we kunnen nog op de PVV stemmen.
  Het stadium dat we met hooivorken naar het binnenhof zullen optrekken komt ook nog wel, als het allemaal niets helpt.

  Geliked door 1 persoon

 15. Pingback: Over “Kwaad” van Joost Niemöller | glockie17c

 16. scherpschutter zegt:

  Linkse mensen zijn op geen enkele manier op andere gedachten te brengen. Of je zou ze moeten doden dan denken ze helemaal niet meer.

  Like

 17. henoch2012 zegt:

  Wij hebben de eerste hoofdstukken gelezen, maar ‘Angst’ had ik een betere titel gevonden.
  Gisteren zagen mijn vrouw en ik deze docu op youtube. Nu, dan weet je meteen waar het om gaat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s