Het geloof maakt wilsonbekwaam

screenshot_36

(Door: Drs. E.N. Schilder)

60 (zestig!) artsen hebben afgelopen week gezamenlijk een advertentie in de media geplaatst. Zij eisen dat euthanasie verboden blijft. Dementerenden, die voordien bij hun volle verstand de beslissing hebben ondertekend om euthanasie te laten plegen als zij een naar hun normen mensonterend bestaan gaan ‘lijden’, moeten volgens deze artsen die eerder gemaakte keuze (als dementerende en dus volledig wilsonbekwaam!) nògmaals kunnen bevestigen voordat deze ten uitgevoerd gebracht mag worden.

Wat een ronduit smerige en inhumane manier van beïnvloeding ten behoeven van hun eigen ziel! Wat deze artsen er namelijk niet bij vertellen, is dat zij overtuigd christen zijn en daarmee hun geloof boven de door henzelf afgelegde artseneed stellen. Daarmee gaan zij vanuit hun ‘geloof’ in tegen de ethische waarden van de artseneed en leggen u volledig bewust een langer menselijk lijden op, omdat een of andere sociopaat dat ooit heeft gepredikt en zij daarin geloven.

De Nederlandse artseneed:

1 – Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten.
*** Het lijden verlichten zij echter heel bewust NIET en zij handelen dus helemáál niet ten dienste van u als medemens.

2- Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen. Ik luister en zal hem goed inlichten. Ik zal geheim houden wat mij is toevertrouwd.
*** Het belang van u als patiënt staat bij hen zéker niet voorop en uw opvattingen worden absolúút niet gewaardeerd. Daarbij wordt er juist bij reanimatie heel vaak juist wèl schade gedaan en cijfers daarvan zijn bekend.

3- Ik zal de geneeskundige kennis van mijzelf en anderen bevorderen. Ik erken de grenzen van mijn mogelijkheden. Ik zal mij open en toetsbaar opstellen, en ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving. Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen. Ik maak geen misbruik van mijn medische kennis, ook niet onder druk.
*** Zij maken dus wel dégelijk misbruik van hun medische kennis, júíst onder druk! Onder druk van hùn geloof namelijk!

4- Ik zal zo het beroep van arts in ere houden.
*** En dat is exact wat zij op diverse punten van de artseneed NIET doen!

Voor geld en baanbehoud

Dat artsen uit geloofsovertuiging andere mensen tegen hun wil langer willen laten lijden, is al verwerpelijk genoeg. Een dier help je tenslotte wèl uit zijn lijden. Nòg erger is het als artsen dat vanuit overheids/management/geld motivatie doen. UWV-artsen bijvoorbeeld worden, ondanks de door hen afgelegde artseneed, geleid door overheidsmanagers met management doelstellingen. Deze basisartsen (de laagste categorie qua opleiding en kennis) M O E T E N volgens de regelgeving van het UWV beslissingen nemen op basis van geld. Het management dat de regels stelt (en zèlf formeel niets met de artseneed te maken heeft) dwingt deze artsen beslissingen te nemen die recht tegen de door hen afgelegde artseneed ingaan met als doelstelling niet uit te hoeven keren. Daarbij zijn deze basisartsen vanuit UWV-regelgeving gemachtigd ervaren huisartsen, bedrijfsartsen en zelfs medische specialisten te overrulen in hun diagnoses… Ik doe gewoon mijn werk brengen zij als excuus aan. Dat neigt voor mijn gevoel wel heel erg naar de periode 1940/1945, waarin bepaalde artsen óók ‘slechts hun werk deden’ ten behoeven van ‘Das Reich’ en behoud van baan en inkomen. Overigens is het zo dat de (echte!) artsen die zich niet konden verenigen met deze UWV/overheidsaanpak, of zelf zijn opgestapt of door het UWV zijn ontslagen, omdat zij niet langer in het profiel van de huidige UWV-arts pasten.

Dat anderen uw menselijk bestaan en uw leven proberen te beïnvloeden vanuit hun eigen geloofsovertuiging en/of opvattingen geeft aan dat zij ú als mens totaal niet respecteren. Of het nu gaat om euthanasie of om reanimatie, ú behoort de zeggenschap te hebben over uw eigen leven en dat hoort niet bepaald te worden door mensen die in heiige sprookjes geloven en vanuit daar denken en handelen. Daar zit echter geen greintje humaan gevoel in.

Wat mij overigens telkens opnieuw weer opvalt als je kritisch durft te zijn t.o.v. het christendom en de islam is dat juist de ‘gelovigen’ van deze, zoals zij het zelf omschrijven, vredelievende religies, het meest haatdragend, wraakzuchtig en agressief reageren. ‘Rijd maar tegen een boom en crepeer maar’, schrijft iemand vol naastenliefde, ‘dan zijn we van je af’. Wat voor mij opnieuw bevestigt dat zij volledig gehersenspoeld (dus wilsonbekwaam) zijn en hun ‘ware geloof’ slechts gebaseerd is op overheersing (alles bepalend), discriminatie (niet gelijkwaardig stellen van andere religies, homoseksuelen en vrouwen) en onderdrukking (uitsluiting en monddood maken).

Misschien leeft bij hen het idee dat door elke zondag naar de kerk te gaan, wat gebeden op te zeggen en voor iedereen zichtbaar geld in het schaaltje te doneren, zij daarmee hun ziel en hypocriete vuilbekkerij kunnen afkopen. Voor mij persoonlijk motivatie te over om dit verwerpelijke, denigrerende gedrag aan de kaak te blijven stellen, ongeacht welk geloof het betreft dat dit gedrag genereert.

Voor mij bent u een goed mens als u oprecht goed en behulpzaam bent voor zowel mens als dier en u respect heeft voor de natuur en het leven zonder uzelf daar boven te stellen. Als ‘goede gelovige’ bent u naar mijn mening dus níét per definitie ook een goed mens. En al helemaal niet als u anderen, op basis van uw geloof, bewust langer laat lijden om uw eigen ziel veilig te stellen. Dan bent u misschien een goede gelovige, maar als mens volledig mislukt.

Door:
Drs. E.N. Schilder
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

146 reacties op Het geloof maakt wilsonbekwaam

  • paulzwueste zegt:

   Gelovigen die trachten ongelovigen geestelijk en lichamelijk te beïnvloeden, moeten zeer zwaar gestraft worden.

   Bovendien zouden ze moeten uitleggen hoe ze in Godsnaam (wat zeg ik nu weer… weg met die God) Hoe ze dus iemand lichamelijk zouden kunnen beïnvloeden.
   Nou ja, het staat er, en ze zullen zich er aan moeten houden !

   Geliked door 2 people

  • Tom zegt:

   In het atheïstische Noord Korea of in de oude atheïstische Sovjet Unie kon je niet eens stemmen…

   Geliked door 1 persoon

   • Jan zegt:

    Als je aan Schilder zou vragen wat zijn alternatieve 10 geboden zijn komt hij met de bijbelse geboden op de proppen. Al dat volk met een grote mond als Schilder gedragen zich als moslims. Zij menen dat zij nog dezelfde maatschappij hebben als zij de westerse maatschappij op de vuilnisbelt gooien. Doe je dat krijg je Noord-Korea of al die zandbaklanden met de sharia.

    Like

   • scheermes zegt:

    Beste tom :Schilder heeft wel ( vaak??) een klokje horen luiden, maar gezien zijn schrijven weet hij ABSOLUUT niet waar het klepeltje hangt!!

    Like

   • paulzwueste zegt:

    Scheermes.
    Oh Scheermes toch.
    Zelf heb ik een volautomatische Braun-scheermachine.
    Bevalt me uitstekend en ik zal nooit veranderen.
    Het is maar dat je ’t weet en ik wil dan ook geen aanbiedingen meer van jou aan de deur.
    Ik hoop dat je het begrepen hebt want anders zal ik m’n scheermachine eens op je los laten om jou eens te scheren, en dat zal je al helemaal niet prettig vinden.

    Wat ’n gezwets is me dat zeg !

    Like

 1. BertG. zegt:

  Goh, wat ben ik het met jou eens.
  Zo denk ik er al jaren over.
  Wat ze aangeleerd is, staat boven het werkelijke leven, keihard kunnen ze dan zijn.
  Zo als je al beschreef, rij maar tegen een boom aan, dan zijn we van je af.

  Like

  • Tom zegt:

   Maar gelukkig zijn de atheïsten dan allemaal rechtvaardige, warme en lieve mensen.

   Stel je eens een land voor waar het geloof verboden zou zijn. Dat zou een waarlijk paradijs op aarde zijn! Noord Korea, de Sovjet Unie… Dat is en was zo’n lichtend voorbeeld!

   Hopelijk begrijp je de boodschap.

   Alle mensen zijn gelijk en ieder mens is geneigd tot het kwade. Het enige verschil tussen een christen en een ander mens is dat een christen begrijpt dat hij vergeving nodig heeft en afhankelijk is van genade.

   Like

   • BertG. zegt:

    Wat is dat, afhankelijk van genade.
    Dat je blij bent dat je niet in elkaar wordt geslagen?

    Like

   • BM Fidel zegt:

    Alle atheïsten zijn dus communisten? Ik heb genoeg rechtvaardige, lieve, warme atheïsten gekend, lui die vanuit hun hart hun medemensen in nood hulp bieden. Niet omdat ene meneer Jezus dat beveelt of om een trapje hoger in de hemel te komen.

    Geliked door 1 persoon

   • Tom zegt:

    Genade kan zijn dat je voor je getuigenis van Jezus in elkaar geslagen wordt. Genade is dat je in mag zien dat dit leven tijdelijk is. Genade is dat je in mag zien dat Jezus voor je gestorven is. Genade is dat je door dit inzicht soms naastenliefde mag tonen.

    Een christelijke arts stelt niet haar diagnose aan de hand van zijn/haar Bijbel. Een christelijk arts heeft een gedegen opleiding achter de rug en past toe wat hij of zij geleerd heeft. Een christelijk arts vraagt echter God om de behandeling te zegenen.

    Denk bijvoorbeeld aan Isaac Newton. Hij was zeer overtuigd christen. Hij schreef: “Ik heb een fundamenteel geloof in de Bijbel als Gods Woord, geschreven door hen die geïnspireerd waren. Ik studeer de Bijbel dagelijks. Al mijn ontdekkingen zijn gedaan als antwoorden op mijn gebed.”

    Like

   • Harry zegt:

    Ik sluit me hier bij BM Fidel aan .
    Wat een vileine manier om niet gelovigen dan maar aan te wrijven dat ze communist zouden zijn , dat is beslist een stoot onder de gordel !
    Laag , laf en leugenachtig !

    IK heb dit al enkele malen aangeroerd , zelfs op de HBS 55 ! jaar geleden , werd ik als communist aangemerkt omdat ik niet gelovig was .
    En omdat we de telegraaf lazen .
    Ik ben altijd zo rechts geweest als de neten !
    Kennelijk is het christelijke koor nog niet veel opgeschoten met de ontwikkeling !
    55 Jaar stilstand ?
    Nee honderden jaren !

    Medemenselijkheid , loyaliteit , warmte en tolerantie hebben we echt niet aan het christendom te danken .
    Pedofilie , incest , rancune , hebzucht , afgunst , leugenachtigheid , huichelarij , heb ik wel leren kennen in die kringen .
    Alsmede het vergoeilijken van de wandaden van de mede christenbroeders , het niet uitsluiten van de perverselingen die hun eigen of andere kinderen misbruiken , het goedpraten van de foute daden van de christenbroeders , met als excuus : “het vlees is zwak ” , het is gewoon walgelijk !!!

    En die tien geboden , daar is niet zo veel mis mee , maar hebben we dat aan de christenen te danken of hebben die enkele deugden die reeds bestonden opgeschreven en dat als eigen inbreng opgevoerd ?
    Geen enkele roteigenschap is christenen vreemd tenslotte .

    Geliked door 1 persoon

   • scheermes zegt:

    Beste tom; Het huidige uiters LINKSE christendom ,is net zo erg als de islam !!Altijd tegen de GEZONDE leer ingaan en met hun vrome gezwets de mensen allemaal naar de bliksem helpend!! Van de Staaij is ook zo’n GROTE wargeest die met de bijbel in de hand onze GROOTSTE vijand de islam met open armen ontvangt waardoor wij dank zij DEZE landverrader allemaal ten gronde gericht zullen worden !! Van der staaij is een nog grotere vijand van ons, omdat dit soort vrome schijnheiligen de ISLAM massaal toelaten in ons land !!DERHALVE nog VEEL schuldiger!!Evenals de rest in de tweede kamer ,met uitzondering van de PVV!!Die benoemen WEL het grote gevaar wat ons allen bedreigt ,de ISLAM!! Triest dat deze moordenaars de huidige agenda van ons land bepalen !!Ook triest is dat de bevolking niet massaal in opstand komt!!Hopelijk zal dat spoedig gebeuren !! Het word NU toch zo zachjes aan de HOOGSTE TIJD !! TOCH??

    Like

 2. Theresa Geissler zegt:

  Goed gezegd, Mijnheer Schilder! Dat kunnen sommige, Bijbelzwaaiende figuren in hun zak steken!
  En: Wat hier voor dat soort christenen geld, geldt dus tot in het x-voudige voor de islam!
  Want de zogeheten ‘gematigden’ zijn er óók niet met het periodiek -nog niet eens volledig- afstand nemen van het radicalisme met hun mond:Zolang ze de houding van ‘bloed-opdweilers’ blijven koesteren, maakt hen dat tot hetzelfde: Misschien goede gelovigen, maar geen goede mensen.

  Geliked door 1 persoon

  • Jan zegt:

   Je vergeet alleen 1 belangrijk ding en dat is dat door de christelijke moraal deze maatschappij ontstond en dat door jouw feministische shit gezinnen kapot werden en worden gemaakt. Blijkbaar ben je toch zo simpel dat je meent dat socialisme een groot goed is.
   En maar jammeren en krokodillentranen vergieten omdat de maatschappij de goot in gaat. Duidelijk is dat je minder intelligent bent dan je je voor doet.

   Like

   • Marlies zegt:

    Bad hair day, Jan?

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @Marlies: Kennelijk. En hoe! Hij wordt weer eens persoonlijk!
    @Jan: en jij bent zo te lezen zo simpel om te veronderstellen, dat ik me zou laten leiden door zoiets als socialisme? Duidelijk is, dat je minder doortastend bent, dan je je voordoet.
    Wie heeft het trouwens over intelligent? Ik ben gewoon ik.
    Alleen, mannetjes, die vrouwen anno 2017, onder het motto van de maatschappij te willen redden, standaard in de kerk, in de keuken en bij de kinderen willen zetten om gegarandeerd zèlf de eerste viool te kunnen blijven spelen lust ik inderdaad rauw, ja! En dan kan het niets verdómmen of ze blank, bruin, zwart, geel, islamitisch of christen zijn!
    Je bent dus gewaarschuwd!

    Geliked door 1 persoon

   • Jan zegt:

    Je bent zelfs niet in staat te lezen wat de stukjesschrijver schrijft en wat ik schrijf en dat zegt heel veel over je en vooral op jouw leeftijd. Viel vorige keer ook al op. En maar jammeren over de islam en moslims
    Misschien moet je maar eens weer naar school voor bijles. Moedermavo of iets in die trant

    Like

   • BertG. zegt:

    Jan, jij bent wel erg (bijna extreem) bezig met je geloof en hoe de wereld er daardoor beter uit zou zien, zolang ze maar christelijk zijn, dan komt het wel goed.
    Anders wordt het altijd een zooitje.
    En daarmee sluit je andere mensen uit, maar dat is iets wat gelovigen nooit door hebben, dat ze daar mee bezig zijn.

    Like

   • Jan zegt:

    Valt wel mee Bert. Anderen janken en jammeren steeds over de geitenneukers maar komen met geen alternatief. Beetje christenen bashen en zich gedragen als die doorgedraaide Democraten in Amerika. Gewoon wat roepen, stukjesschrijver bestaat het zelfs te citeren (zonder bron natuurlijk) en vervolgens komt een gehele gemeente hem bijvallen zonder een enkel argument aan te dragen, geen alternatief en dat is precies wat al dat linkse volk doet: afbreken. Vraag je naar een alternatief dan blijft het oorverdovend stil.
    Joost Niemöller had het er ook eens over een jaar of twee terug.

    Geliked door 1 persoon

   • Theresa Geissler zegt:

    @Jan, 19.53u: Niet nodig: MAVO heb ik 46 jaar geleden al gehaald. En daarna MEAO.
    Vertel me liever maar eens, wat de reden is van deze plotselinge, persoonlijke aanval.
    Je kunt al tijdenlang weten, dat ik me bij mijn levensbeschouwelijke opinies niet wens te laten leiden door de çhristelijke moraal en dat ik het daarom, minstens in grote lijnen, eens ben met wat Schilder hier naar voren brengt. En wat dat “Feminisme” betreft: Dan toch zeker niet het soort Feminisme, dat, om welke onduidelijke reden dan ook, de zijde van de islam kiest en uit opportunisme tegen Trump is en dergelijke. Dus heb jij geen reden om zo persoonlijk te worden.
    Ik begrijp best, wat de stukjesschrijver hier schrijft en wat jij hier wilt zeggen, maar ik sta daar anders in dan jij. Geen reden, dunkt me, om opeens aanstalten te maken om blogregel 4 te schenden, nl. door op de vrouw te gaan spelen. Take it or leave it, zou ik eerder willen zeggen.

    Like

   • Guardiacivil zegt:

    Op de vrouw spelen…………….moet je met liefde doen, worden ze wild van…….maar dan op n andere manier

    Like

  • scheermes zegt:

   theresa geisler zegt ;goed gezegd mijnheer schilder?? Is schilder jou heer theresa??!! MIJN HEER?? Dan ziet het er beroerd voor je uit!! Die man is namelijk net zo blind als een mol !! Wat het dialoog tussen jou en jan betreft ben ik met wat ik tot nu toe nog gehoord heb meer met jan eens !!Ik zou ook tegen digene die op de man spelen willen zeggen op dit blog; speel op de bal en niet op de man!!Ons oogmerk moet zijn het grote gevaar de islam te bestrijden,en tegen elkaar strijden doet de zaak waar het echt om draait geen goed!! Als je elkaar bestrijd met argumenten wat hout snijd ,TOP!!Iedereen op dit blok (althans daar ga ik van uit!!) bestrijd de islam en de LINKSE kerk!!TOCH??Laten wij ons daar dan toe beperken!!Om een blinde te vertellen dat het gras GROEN is heeft totaal geen zin!! Overigens kan een gezonde discussie of DUIDELIJK meningverschil geen kwaad ,aangezien dit verhelderend kan werken !!

   Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Rustig aan, Scheermes: Mijnheer, meneer…..Doodgewoon vormen van beleefdheid, als je iemand niet al te goed kent en hij daarnaast, door zijn manier van voorstellen, impliciet aangeeft, niet direct maar door iedereen getutoyeerd te willen worden -in dit geval E.N. Schilder in plaats van, bijvoorbeeld, Ed Schilder. Prima kan ik me goed voorstellen, dus dat neem ik dn stilzwijgend ter harte. Wat dat op de man spelen betreft, daarvan is aar mijn bescheiden mening metterdaad sprake als iemand, in al z’n geïrriteerdheid, afwijkt van het eigenlijke discussiepunt en zijn “argumenten kracht probeert bij te zetten door vileine speculaties te gaan maken over iemands intelligentie, opleidingsniveau etc. Draagt er niets aan bij en is niets dan nijd, omdat men het niet kan behappen, dat de ander zijn eigen kijk op de zaken heeft, die afwijkt van de zijne.Wie zich een ware realist toont, kan zich daar echter maar beter bij neerleggen en trachten, in de discussie to the point te blijven, dat is wel zo fair. (Overigens zie je telkens weer opnieuw, dat dit soort topics de heftigste discussies en zelfs rúzies oplevert; Gelovigen èn ongelovigen schieten onveranderlijk in een stúip zodra ze geconfronteerd worden met elkaars levens-opinies; dat zal wel zo blijven ook. Maar elkaar bestoken met vileine zijpaadjes levert in ieder geval niets op.)

    Geliked door 1 persoon

   • Guardiacivil zegt:

    Precies, zo gauw het hier over geloof gaat schieten mensen in de stress.

    Geliked door 1 persoon

   • Republikein zegt:

    Het is een prima artikel, Trees heeft deze keer gelijk.
    Gooi die kont tegen de krib Trees.

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @Republikein: Doe ik immers voortdurend!
    Sommigen hier krijgen bij tijd en wijle een púnthoofd van me, vooral seksisten! Hahahahaha!

    Geliked door 1 persoon

   • scheermes zegt:

    theresa zegt;Rustig aan enz;Het gaat mij er niet om of je hem mijnheer noemt!!Dat je het EENS bent met deze opinie van hem !!ALLEEN al de titel !! GELOOF maakt wilsonbekwaam !! ZIJN geloof wel !! De titel zou MOETEN wezen ;HET geloof maakt WILSbekwaam!! En niet het geloof maakt wilsonbekwaam !! De titel sluit aan bij de rest van zijn schrijven !!Daar gaat het mij om!!En als een desbetreffend perssoon wie dan ook , niet tegen een weerwoord kan en zich op zijn pik getrapt voelt ,kan hij of zij de pen beter in de la laten liggen!!

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @Scheermes, 13.49u: Eh….Scheermes…..Beseft U wel terdege, wat U hier tentoonspreidt….?
    Ik zal het U maar even vertellen: Precies dat soort dwingelanderigheid, dat een bepááld slag gelovigen eigen is en dat maakt, dat andersdenkenden niets meer van het geloof moeten hebben.
    Good gracious, wat een opgewonden standje, wat een áánmatiging! Spaar uw hart, alstublieft! Dit zult U nog veel vaker tegenkomen, als U er de voorkeur aan geeft, om op een in beginsel neutrale site te blijven rondstruinen en als U daarvan blijkbaar over de rooie raakt, is er voor U niets beters denkbaar, dan een christelijk-geïnspireerd blog op te zoeken, want U hoeft er niet op te rekenen, dat dergelijke ergernissen U hier in de toekomst altijd bespaard zullen blijven en op zó’n blog misschien wèl.
    “…..kan hij of zij beter de pen in de la laten liggen.” En wie maakt dat dan wel uit? U? In uw oneindig-levensbeschouwelijke wijsheid?
    Niet om het één of het ander, maarre…..Hoogmoed is óók één van de zeven Hoofdzonden, hoor! (Dat wil jullie soort gelovigen nog weleens vergeten, dus herinner ik U er maar even aan. LOL!)

    Geliked door 2 people

   • Marlies zegt:

    Dank, Theresa Dit soort commentaren met als basis een boek, dat het mijne niet is, maakt weer eens glashelder waarom mensen zich afkeren van een geloof. Hautain, dwingend, beledigend. Als je zo “zieltjes” moet winnen kun je het wel vergeten. Doem en verderf-preken bestaan nog. Wat is de mensheid toch oer-en-oerdom. En dat is “geschapen naar god’s beeld en gelijkenis”….Oh wacht even, dat zal wel weer de “vrije wil” zijn, die ons zo dom maakt. Kots! En ik heb me ingehouden;)

    Like

   • Guardiacivil zegt:

    We hebben eerder zulke figuren gehad en die waren weer snel vertrokken.

    Like

   • scheermes zegt:

    theresa geissler zegt; 18 febru 15.03 eh…scheermes ??Maak je in geen enkel ding over mij bezorgd!! Totaal onnodig !! Ben hoogbejaard kom nooit bij een dokter en kerngezond en een NIEUW hart dat niet kapot te krijgen is !!Altijd nog bij dezelfde vrouw, die ook nooit bij een dokter komt,omdat ik erover waak dat ze niet door de linkse kerk besmet raakt aangezien zij dan ook spoedig bij de dokter komt te zitten !!Kinderen en kleinkinderen allemaal gezond ook ,en ook nog knap!!ALLES naar wens !!Aangezien je jou reactie, heeft het weinig zin om op jou schrijven verder in te gaan !!Dat is nou ook wat jan bedoelt !!Nooit met goede argumenten komen, om zo een goed inhoudelijk gesprek te kunnen voeren !!Echt jammer !! EN dat meen ik oprecht !!Ik ben toch wel blij dat je toch nog enige bijbelkennis hebt!!Maar om het woord hoogmoed te gebruiken ,dit is voor mij echt een inkoppertje!! Weet je wat echte hoogmoed is??Dat jij en schilder het beter willen weten dan GOD !!Komt daar wellicht al dat gezeik weg??Omdat OOK vooral de LINKSE kerk het beter wil weten dan GOD ,zitten wij daarom nu niet opgezadeld daardoor met vooral een stelletje schijnheiligen ,die ons land naar de knoppen helpen ?? STAAIJ en vooral ook buma enz ??DE ISLAM onze GROOTSTE vijand binnelatend?? Ja TOCH !!GR .Ben echt niet boos alleen een beetje verdrietig.

    Like

   • paulzwueste zegt:

    Die “Scheermes” is niet meer te redden door zijn heiland…!
    Waarschijnlijk van God zèlf los geslagen en komt ons nu hier vertellen hoe en wat we waar moeten geloven… en als we dat niet willen komt hij zèlf van uit zijn gereformeerd eilandje ons zijn “kletspraatjes” uitgebreid en uitermate slaapverwekkend ten beste geven.

    Like

   • scheermes zegt:

    Paul zwueste zegt ; zegt scheermes enz ;Voor je weer commentaar hebt, ga eerst eens je eigen naam goed spellen man !! tjonge tjonge!!Aangezien zelfs dat JOU niet lukt ,zal ik het maar voor je doen !! De meeste letters zijn goed paul !! compliment !! Maar ook gezien jou comment MOET je naam echt paul zwetser zijn !!Past echt VEEL beter bij jou !! Doen!! Ik heb alle letters voor jou, van jou naam voor je in de juiste volgorde gezet!!Beetje oefenen, en je zult hem spoedig kunnen schrijven !!SUCCES!!

    Like

 3. Marlies zegt:

  Chapeau! Zo is het.

  Like

   • scheermes zegt:

    TOM ZEGT: Beste tom alhoewel deze gitarist heel goed is haalt het bij LANGE na niet het niveau van het stuk van bert !!Als het jou bedoeling was om bert met deze gitarist de loef af te steken ,heb je JAMMERLIJK gevaald!!Ten eerste begint jou stuk met een kerkorgel wat ik ook in AL die kringen tegenkom van de linkse kerk zelfs in de zogenaamde linkse pinksterbeweging!! Daar achteraan komt zo”n zogenaamde prediker (ALLEEN!!,Zo als in AL dit soort linkse KRINGEN !!)waar ALLe linkse idioten achteraan lopen,(de gitarist!! Een PURE einzelganger)ALLE mensen staan er bij en kijken er naar ZONDER DEEL te nemen aan het geheel!! Aangezien Al deze linksen IDIOTEN GEEN noot kunnen lezen!!DAT dulden deze LINKSE dictators van predikers ook niet!!,Je mag ALLeen zeggen wat zij graag willen horen anders kun je opkrassen !!En nu het stuk van bert!!Gezien het stuk van bert 25 milj en jou stuk 2 milj zegt al HEEL veel!! Ten eerste de dirigent ,die komt eerst(die mis ik toch ECHT bij jou TOM!!Geen goede dirigent en het HELE orkest speelt VALS!!)Dan komen AL deze muziekanten die GOED kunnen spelen (UITMUNTEND ZELFS!!)Als ALLE muzie kanten spelen dan komt HIJ waar het om draait !! LANG HAAR !! Dit lange haar toont DUIDELIJK aan dat deze GEWELDIGE gitarist onder en boven de wet staat!! Daarom kan HIJ zo GEWELDIG spelen !! Tot slot tom :Waar het om draait een GOEDE dirigent !! Dan ALLE mensen die goed kunnen spelen !!,Die doen ALLEMAAL mee!!Tenslotte het HOOFDGERECHT!! de GEWELDIGE gitarist!! En in het stuk van bert doet IEDEREEN mee!! Daar DRAAIT het OM!!

    Like

   • BertG. zegt:

    Wij plaatsen hier geen video’s om mekaar de loef af te willen steken.
    Iedereen heeft gelukkig een andere muziek smaak.

    Geliked door 1 persoon

   • scheermes zegt:

    Bert zegt;Loef enz,; BEN ik het 100% mee eens !!Maar daar gaat het mij niet om !!Het gaat mij om het verhaal !!Dit verhaal kon ook mede geschreven worden dank zij tom!!het gat mij om de boodschap die ik hiemee vertellen wilde!!Ik dacht dat je dat wel zou begrijpen ,en hopelijk tom ook !!

    Geliked door 1 persoon

  • scheermes zegt:

   Als de achterliggende gedachte achter dit stuk is !! Iedereen die niet VALS speelt mag mee doen in het grote orkest van nederland,is het een HIT!! De moslims zetten met de koran noten zich zelf buiten spel en zullen derhalve NOOIT in ONS orkest, ONS nog mooie nederland mee kunnen doen,aangezien dan het orkest, dan VALS is, dankzij de VALSE noten van de islam !!Aangezien ik zelf sologitaar heb gespeeld ,kan ik voor deze sologitarist veel bewondering op brengen, daar dit op dit HOGE niveau weinig voorkomt !!Kortom het gitaarspel; GROTE klasse !!,Een gave om je gitaar zo te laten zingen!!

   Geliked door 1 persoon

   • BertG. zegt:

    Nog een gitaar liefhebber die gitaar speelt, kijk, zo komen we er wel.
    Er zijn best wel mensen op de site die iets met een gitaar gedaan hebben, vind ik altijd leuk om te weten.
    Mijn huis hangt er vol mee, aan elke muur.

    Like

   • scheermes zegt:

    Bert .g zegt ;Ik kon alle nummers van de shadows en spotnicks feiloos na spelen!!Alle goede gitaarspel heb ik intense bewondering voor !! Ik speel orgel piano en basgitaar , maar de elecktrische gitaar heeft bij mij met grote afstand de voorkeur !!Peac pipe van de shadows en midnight vond ik altijd geweldig om te spelen !! Bij deze nummers kon je de gitaar laten zingen !! Alle goede gitaarmuziek vind ik geweldig!!

    Like

   • Guardiacivil zegt:

    Ik ook, ik speelde in die tijd regelmatig Apache van de Shadows ea rock & roll

    Like

   • scheermes zegt:

    Guardiacivil zegt;IK ook e.n.z; MOOI man !!Alhoewel de gitaarnummers van van de shadows geweldig zijn, om te spelen en er naar te luisteren is naar mijn mening het gitaarspel wat bert en tom hebben laten horen ,de absolute top!! Aangenaam om te horen, dat als puntje bij paaltje komt wij toch dezelfde smaak hebben !! gr.

    Like

   • BertG. zegt:

    Nog eentje dan, voor scheermes.
    Dezelfde gitarist.

    Like

   • scheermes zegt:

    bert g zegt; nog 1tje dan voor scheermes ; Thanks bert,!! Hiervoor mag je me wakker maken !! GRANDIOOS!!Vraagje ! KOMT deze man van een andere planeet of zo ?? ja he !!Geweldig!! Vooral ook hoe hij solo in barr”e ac. speelt !!Ik zelf vond guitar boogie in barr”e ac. op de bovenste snaren altijd geweldig om te spelen ,en dan de overgang naar de onderste snaren !! IK kon dit feilloos na spelen en had de duurste versterker en bijbehorende boxen zodat het geluid goed tot zijn recht kwam !! ZWAAR verslaafd ben ik aan de gitaar geweest !! Ik heb een tijd gehad dat ik er dag en nacht mee bezig was , met gitaar spelen ,!! Als ik dit hoor VLAMT het weer op!! Elke keer weer !! TOP MAN !!

    Like

 4. Hans Vermeulen zegt:

  Beste drs. E.N. Schilder,

  Jammer dat je christendom op één hoop gooit met de islam.
  “Wat mij overigens telkens opnieuw weer opvalt als je kritisch durft te zijn t.o.v. het christendom en de islam is dat juist de ‘gelovigen’ van deze, zoals zij het zelf omschrijven, vredelievende religies, het meest haatdragend, wraakzuchtig en agressief reageren.”

  “Wat voor mij opnieuw bevestigt dat zij volledig gehersenspoeld (dus wilsonbekwaam) zijn en hun ‘ware geloof’ slechts gebaseerd is op overheersing (alles bepalend), discriminatie (niet gelijkwaardig stellen van andere religies, homoseksuelen en vrouwen) en onderdrukking (uitsluiting en monddood maken).”

  Over euthanasie kun je verschillend denken op basis van een ander mens-/wereldbeeld. Die discussie ga ik niet met je aan. Maar bovengeciteerde stellingen zijn erg kortzichtig, Voor iemand die regelmatig hier publiceert verwacht ik meer intellect en kennis van de rol christendom in de geschiedenis. En niet alleen van de negatieve kanten daarvan.

  Met vriendelijke groet,
  Hans

  Like

  • Thom zegt:

   Wat U zegt daar sta ik volledig achter. Ik vind dat standpunt van die artsen in zekere zin wel te verdedigen. Immers het D’66 gedoe van levensbeëindiging bij zogenaamde en echt voltooide levens kan misbruikt worden om degenen die teveel geld kosten maar op te ruimen. Bijvoorbeeld zouden ze dan bij mensen boven de 65 jaar met kransslagader problemen maar niet meer dotteren of een bypass operatie uitvoeren. Het is dan goed te weten dat er artsen zijn die daar niet mee instemmen en de pil van Drion van D’66 dokter
   Els Borst niet ongezien gaan uitdelen.

   Like

  • Harry zegt:

   @ Hans Vermeulen ,

   zie je nou echt de parallellen niet tussen het christendom en de islam ?
   Toegegeven het een is wat erger dan het andere , christenen onthoofden eigenlijk niet meer , dat hebben ze sinds de inquisitie geleidelijk een beetje afgeleerd , maar er bestaat bij vele christenen , toch nog een soort van respect naar moslims toe : “omdat ze tenminste nog érgens in geloven” .
   Ook al is dat dan eigenlijk niet helemaal precies de juiste richting , het is altijd beter dan die verdomden die helemaal nérgens in geloven .

   Geloof mij maar , ik woon in een vreselijk refo-dorp met naar ik meen 24 geloofsrichtingen op christelijk terrein .
   Ze kunnen elkaar’s bloed wel zuipen !

   Alleen tegen ongelovige honden als ik trekken ze dan wel weer één lijn !

   De ondernemers onder hen , daar zitten een heel groot aantal gauwdieven en leugenaars onder , na vijftig jaar in het bedrijfsleven zou je daar een boek over kunnen schrijven !
   Ik ken er een die binnen tien jaar een miljoen bij elkaar gestolen heeft .
   Juridisch niks aan te doen .
   Maar dan donder je op zondag gewoon weer een paar knaken in de kerkezak , gaat hard zitten zingen en zo is alles weer vergeven en vergeten , toch ?

   En maandag gaan we gewoon weer verder …………………….
   Als er een god is , dan zal ie dat toch ook wel doorhebben en die lui eeuwig laten branden in de hel ?
   Of worden die daar ook de handen boven het hoofd gehouden ?

   Geliked door 4 people

   • delamontagne zegt:

    Als ik jou zo weer eens [h]eerlijk tekeer hoor gaan tegen de “Karksen”/ Griste-lijken, moet ik altijd aan m,n vader zaliger denken.
    Ik moet nog lachen als ik aan zijn uitdrukkingen denk. kon zich ook weleens kwaad maken over het gehuichel, maar stak er meestal maar de draak mee.
    Zover ik weet was hij de enige “afvallige” uit z,n eigen familie van een stuk of 8 kinderen.

    Like

   • Edjan zegt:

    De christenen beweren dat god de mens naar zijn evenbeeld heeft geschapen. Maar misschien hebben deze mensen zich wel een god naar hún evenbeeld geschapen.

    Geliked door 2 people

   • Jan zegt:

    zie je nou echt de parallellen niet tussen het christendom en de islam ?

    Gaat het wel goed met je? Ik maak mij zorgen.

    Like

   • Harry zegt:

    @ Jan ,

    ik vind dat je doorgaans buitengewoon knap en goed reageert , maar hier mis ik toch wat !
    Ik praat regelmatig met christenen , heb er ook een in dienst .
    Een HTS-er met een prima verstand uiteraard en niet wereldvreemd .
    Als ik hem vraag of er door de dominee wel eens stelling genomen wordt tegen de islam , is het antwoord : NEE !
    Diezelfde vraag stel ik ook wel eens aan andere kerkgangers , het stikt van de refo’s en andere gelovigen in mijn omgeving , maar dan krijg ik hetzelfde antwoord : NEE . NEE , eigenlijk niet , nee !

    Ergo , ze zijn te stom of te laf om te beseffen wat er boven hun hoofd hangt .
    Ze gaan met z’n allen versjes zitten zingen en bidden en geloven dan dat de problemen wel vanzelf weggaan .

    God zal het allemaal wel regelen , komt allemaal goed !
    Bemoei je er nou maar niet mee .

    Nou er komt geen donder van terecht !
    En weet je waarom ?
    HIJ BESTAAT NIET !

    En ondertussen woekert het kankergezwel der islam voort !

    Allah bestaat ook niet , ook zo’n zelfverzonnen fenomeen , maar hun volgelingen hebben geen enkele twijfel over hun idool .
    Die volgelingen zijn nog gekker dan de god-groupies .

    De overeenkomst is de ongelooflijke naïviteit .

    Als ik dan zie dat de kinderen van diezelfde christelijke groep NOG STEEDS verplicht worden om met iemand van hetzelfde kerkje te trouwen en dat er dan voortdurend ouderlingen op bezoek komen om hen op het hart te drukken dat er toch beslist snel nazaten moeten komen , dan word je toch niet goed ?
    Gewoon keihard vragen waarom er nog geen kinderen zijn !

    In een ander geval was er een jonge knul , een onnozele boerenzoon van 23 of zo , ( nooit verkering gehad , noch seks ) , die door de ouderlingen aan een weduwe van 45 met twee kinderen werd gekoppeld , omdat dat het juiste was , met de belofte dat ie dan iedere avond seks kon hebben .
    Ze kregen nog hun zin ook !
    Werkelijk gebeurd in de alblasserwaard !
    Hij is nu 55 en zit met een wijf van 77 , MET NOG STEEDS TWEE THUISWONENDE KINDEREN , ( nogal simpele zielen ) , opgescheept .
    Leve het christenDOM !
    DOM , DOM , DOM , dat wél !

    Verder gaat het wel aardig met me hoor !
    Een beetje hartproblemen , een beetje kanker , waarom maak ik me eigenlijk nog druk om de wereld om me heen ?

    Wat ik nog doe , is trachten een leefbare wereld achter te laten .
    En dwaze illusies onderuit te halen .

    Geliked door 2 people

  • scheermes zegt:

   Hans zegt;Het linkse christendom (DOM!!)en de moslims zijn 1 pot nat beste hans !!Vroeger werden de volkeren uitgemoord door de rkk samen met hitler !!,En nu moorden de rkk kerk de mensen wederom uit, nu met de ISLAM!!Als je naar het gejammer en gebleer van het oproepgebed,wat door ONZE straten galmt luistert van de imam,(HIJ doet zelf zijn vingers in de horen omdat ZELFS hijzelf het niet aan kan horen !!) in de rkk met hun gebeden hoor je hetzelfde toontje!! Tweelingbroers!! Niet om aan te horen !!VRESELIJK !! Je zult er maar NAAST wonen!!Als KLAP op de vuurpeil krijg je dan ook nog van de gemeente een HOGERE aanslag belastingen en EXTRA punten van de huurbaas met een hogere huur omdat je daar zo PRETTIG woont ??!!,(echt te gek voor woorden!!)Ondanks dit alles blijven de linkse idioten toch nog op dezelfde partij stemmen, met het morgengebed dagelijks in hun oren !! Maar wel hierover klagen!! O.O!!

   Like

 5. abouneenee zegt:

  Het zou beter zijn de wilsverklaring ten uitvoer te brengen TENZIJ het lijdende voorwerp aangeeft dat expliciet niet te willen. Als die persoon zich niet kan uitdrukken is de kwaliteit van leven dusdanig laag dat er voor die persoon niet of nauwelijks nog enig levensvreugde uit te destilleren valt, wat erop neerkomt dat de medische wereld een kwalijke rol speelt door het leven te rekken uit persoonlijk gewin: de medici die de demente behandelen verdienen er namelijk hun boterham mee…

  Geliked door 2 people

 6. BertG. zegt:

  Ik heb een huisarts waar de bijbel op haar bureau ligt. (zelf gezien).
  Ik vertrouw dat mens dan ook voor geen meter.

  Geliked door 1 persoon

  • Tom zegt:

   Zelf gezien?

   Maar waar ben je dan bang voor? Dat ze bijt of zoiets?

   Like

   • BertG. zegt:

    Is het nou nog niet duidelijk, ik heb een tyfus hekel aan mensen die een boek raad plegen om te kunnen functioneren.
    Een huisarts dient neutraal te zijn.
    Ze had ‘m ook in haar la kunnen laten liggen, maar op je bureau is dan meer een soort van statement.
    Om het andere duidelijk te maken waar je voorkeur naar uit gaat, gelijk aan een mossel.

    Geliked door 1 persoon

   • BertG. zegt:

    O ja, en ik heb haar daar ook op aan gesproken, maar dat leverde nauwelijks een zinnig gesprek op, zo arrogant als dat mens kan zijn als arts.
    Je begrijpt dat ik daar dan ook zo min mogelijk probeer te zijn.
    Ze vinden het zelf volstrekt normaal dat ze daar haar raad uit haalt, indien nodig.
    Helaas is het vrijwel onmogelijk om een andere arts te vinden, dat werkt enkel als ik een schreeuwende mossel zou zijn en ook zo reageren.
    Dan is het altijd snel geregeld.

    Like

  • delamontagne zegt:

   Als je zo,n hekel aan de bijbel hebt en er hartkloppingen van krijgt als je het Boek op haar bureau ziet liggen, waarom neem je dan geen andere arts ?
   Ik heb niks tegen de bijbel, maar als een dokter dat boek op bureau heeft vind ik wel héél vreemd = verdacht.
   Ik heb een cardioloog, een Fransman van Tunesische afkomst. Maar een KORAAN heb ik nog nooit op zijn bureau gezien.
   Als hij trouwens moslim zou zijn geweest, dan had ik een andere gevraagd/genomen.
   Hij laat zich Alain noemen, een Franse naam, maar in werkelijkheid heet hij Mohammad……[ nog wat ] en dan een heel moeilijke achternaam.

   Like

  • scheermes zegt:

   bert.g zegt;Het is wel JOU eigen huisarts bert!!Ik heb de JUISTE bijbel, ben hoogbejaard en kom nooit bij de huisarts!!,Omdat de WAARHEID ECHT genezend werkt !! Als je de juiste bijbel maar leest,zonder uitleg van alle linkse evangelisten en dominee”s,zul je de genezende werking ervaren!!Alleen het woord van GOD werkt genezend!!En het is gratis ook nog eens!!Mooier kan ik het echt niet voor je maken!! GELOOF!!Ik ben overigens bij geen enkele kerk aangesloten ,dat botst gigantisch aangezien ik niet geloof in de drieeenheidsleer ,en met de verstandelijke religie van de jehova”s ben ik het ook niet eens !!O/A de naam jehovah bestaat helemaal niet aangezien het hebreeuws geen klinkers kent ,als je hun dit verteld worden ze pas echt kwaad !! Zelf meegemaakt !! Ik zal NOOIT iemand proberen te bekeren !!Moeten ze zelf doen !!

   Like

   • scheermes zegt:

    Overigens de titel het geloof maakt wilsonbekwaam. slaat echt nergengs op!! Hoe goed en vredelievend u het ook bedoeld ,er is uiteindelijk alleen GOD die het zeggenschap hieover heeft !! Om iemand te helpen ,HOE DAN ook is prima, geweldig zelfs!! Maar gezien u commentaar kan er op geestelijk gebied nogal wat verbeterd worden !!Als u gedachten in overeenstemming zijn met u schepper GOD en VADER wat u zelf in zijn woord kunt lezen zult u een geheel andere analyse schrijven dan deze brief!!Daar ben ik van overtuigd!!Als u niet gelooft dat de enige GOD u schepper is ,WIE dan wel??

    Like

   • BertG. zegt:

    Kan je dat het god verhaaltje en hoe overtuigd jij daar van bent, niet gewoon voor jezelf houden.
    Of denk dat ik daar nou echt op zit te wachten.
    En ik kom zelden bij een huisarts, griep komt niet eens voor in mijn hele familie.
    En we worden ook allemaal verschrikkelijk oud, dus met mij zal het dan ook wel goed komen, zonder jouw vriendje waar JIJ zo blij mee bent.
    Maar hou het voor jezelf, bedankt vast.
    Als het je lukt, want dat is weer een ander verhaal.

    Like

   • scheermes zegt:

    Toch nog even het volgende !!U slaat de plank volledig mis heer schilder !! Een arts die zijn eed boven zijn geloof stelt diens GODSDIENST is volkomen waardeloos!!

    Like

   • Harry zegt:

    Tjonge Scheermes ,

    je bent wel behept met het “in den Heere zijn” complex !
    Als je je morgenochtend scheert met je scheermes en je snijdt in je eigen bakkes , komt dat dan doordat de Heere jouw hand niet goed stuurt en vloek je hem dan stijf ?
    Of dank je hem dat je ondanks je eigen stommiteit geen slagader doorgesneden hebt ?
    “Hem” treft geen enkele blaam ?

    Iemand zoals jij noemen ze in mijn kringen een : “zweefneef” .

    Alles wordt in het voordeel van “Hem” uitgelegd .

    In mijn omgeving was een christelijk gezin met een dochtertje dat iets aan haar hersenen mankeerde .
    Uitgebreide tests in het ziekenhuis , röntgen en scans , lieten zien dat veen deel van haar hersenen “zwart” gekleurd was .
    Uiteindelijk kwam alles toch nog aardig terecht .
    Volgens haar vader was ze later genezen dankzij veelvuldig bidden .

    Dus als er iets is gaan ze wél naar het ziekenhuis , maar als iemand geneest komt het door de hand van “God “.
    Die dokters zijn dus volslagen overbodig .
    Behandelingen idem dito .
    En dat ziekenhuisbezoek is alleen om de diagnose aan god te kunnen melden , zodat ie ook eens weet wat ie er aan moet doen .

    Zit daar nou niet een raar manco ?

    Like

   • BertG. zegt:

    Harry , je kan lullen wat je wilt, en nog duizenden voorbeelden geven.
    Het dringt gewoon niet door.
    Had je dat nog niet door dan in dat refo dorpje waar jij woont

    Like

   • scheermes zegt:

    harry zegt;Als je niet geintereseerd bent over het geloof
    harry,PRAAT er dan ook niet over!!

    Like

   • scheermes zegt:

    Bert.g zegt;Vriendje moet vader zijn bert !!GOD is mijn vader !!

    Like

   • Harry zegt:

    @ Scheermes 13.37, schrijft :

    “Als je niet geïnteresseerd bent in het geloof , praat er dan niet over ” ,
    wat een gotspe !
    Er valt verdomme niet aan te ontkomen !
    Zie maar eens hoeveel reacties hier op dit artikel zijn geplaatst , omdat iemand een artikel schrijft dat niet pro-religie is !
    Een tsunami aan preken van amateur hemelbestormers !

    Praat er dan niet over ?
    Waarom zou ik er dan niks over mogen zeggen ?
    Me wel laten overrompelen door part time evangelisten ?
    Beetje ouderwetse gewoonte , mensen het zwijgen proberen op te leggen die wat anders zeggen dan jij !

    Christelijke opvoeding gehad ?
    Zwijgen , ogen sluiten voor de werkelijkheid , geen lastige vragen over de bijbel of het geloof , dan gaan alle spookbeelden wel weg .

    Is dat niet heel erg infantiel ?
    Mijn bakkes krijg je nooit dicht , hoor !
    Of je moet in de voetsporen van Volkert v.d. Graaf treden .
    Of hard gaan zitten bidden dat mijn oliepomp er binnenkort mee stopt .

    Geliked door 2 people

   • paulzwueste zegt:

    Jezus… Scheermes. Wat zit je weer ’n kletspraatjes te verkondigen…!

    Like

 7. Duurt nu niet lang meer. Op een ochtend staan we om 05.00 uur op, rennen naar buiten voor het appèl, zingen uit volle borst de Internationale en wie er een letter naast zit of anderszins wat raar doet krijgt ter plaatse een nekschot.

  Like

 8. Tistochwat zegt:

  Ik haat artsen die mensen, die niet meer verder willen/kunnen, weigeren te helpen om humaan te sterven.

  Geliked door 1 persoon

  • abouneenee zegt:

   Anders dan voor gebroken botten vind ik het allemaal prutsers. Al die medicijnen voor psychische kwaaltjes werken ook voor geen meter. Zelfde bij kanker: chemotherapie en/of bestraling zouden 75% van de Amerikaanse oncologen niet aan beginnen vanwege de slechte staat waarin je zult verder leven als je de behandeling al overleeft. Mensen die het niet overleven sterven vaker aan de behandeling dan aan te kwaal waarvoor de behandeling werd begonnen.

   In Nederland is bestraling en/of chemotherapie de standaard, de prutsers verdienen er te veel geld aan!

   Geliked door 3 people

  • Marlies zegt:

   Een arts is geen dépôt van Mengele. Als een mens geestelijk en/of lichamelijk zeer ernstig lijdt, moet een arts die zich aan zijn eed houdt alles doen om tegemoet te komen aan diens wensen. Maar het is niet zo simpel als het lijkt: een spuitje, u gaat lekker slapen en het licht dooft. Je doodt iemand. Daarom moet je verdomd zeker zijn van de noodzaak. Als je tenminste een geweten hebt.

   Like

 9. Tom zegt:

  Wat is een goed mens? Er bestaat geen goed mens. Zoals Jezus al aangaf met “Wie noemt gij goed? Enkel God de Vader is goed.”

  Paulus onderbouwt deze christelijke gedachte heel mooi op een wijze waarin hij erg uitblonk:
  “Dat zij verre. Doch God zij waarachtig, maar alle mens leugenachtig…” en “Gelijk geschreven is: Er is niemand rechtvaardig, ook niet een;
  Er is niemand, die verstandig is, er is niemand, die God zoekt.
  Allen zijn zij afgeweken, te zamen zijn zij onnut geworden; er is niemand, die goed doet, er is ook niet tot een toe.
  Hun keel is een geopend graf; met hun tongen plegen zij bedrog; slangenvenijn is onder hun lippen.
  Welker mond vol is van vervloeking en bitterheid;
  Hun voeten zijn snel om bloed te vergieten;
  Vernieling en ellendigheid is in hun wegen;
  En den weg des vredes hebben zij niet gekend.
  Er is geen vreze Gods voor hun ogen.
  Wij weten nu, dat al wat de wet zegt, zij dat spreekt tot degenen, die onder de wet zijn; opdat alle mond gestopt worde en de gehele wereld voor God verdoemelijk zij.”

  Dát is de mens en dat is dus ook een christelijk mens. Ik probeer het vaker uit te leggen dat alle mensen gelijk zijn; Jood, christen en moslim. Het hele idee achter het christelijk geloof is de aanname van de genade. Als een christen zichzelf ziet als een goed mens dan heeft hij/zij ook geen genade nodig. Als er geen genade nodig is dan heeft hij/zij ook Jezus niet nodig. Zodra je Jezus niet (meer) nodig hebt dan heeft het geen nut om in Jezus te geloven.

  Dat uitgelegd hebbende… Wie kan er met zekerheid zeggen dat een dementerend persoon dezelfde wensen heeft als toen hij/zij “gezond” was? Toen wij kinderen waren dachten wij als een kind, beredeneerden we als een kind en handelden we als een kind. Toen wij ouder werden verdween het kind. Wie heeft er nu “fout” gehandeld? Wij als kind of wij als volwassene?

  Ik heb de wijsheid niet in pacht maar ik begrijp deze artsen heel erg goed!

  Daarnaast doet deze “vrijwillig” levenseinde mij al snel denken aan nazi praktijken. Het verschil lijkt nu nog erg groot maar het begin kan gelegd worden tot iets nog veel verschrikkelijkers. Waar eindigt het uiteindelijk? Dat straks de wettelijke vertegenwoordiger van een geestelijk gehandicapte mag beslissen om deze gehandicapte te laten inslapen (als een dier)? Een gehandicapte is dan volgens dezelfde gedachte ook zielig…
  Een niet gezonde baby vernietigen we ook al het liefst zodra deze zich nog in de moederschoot bevindt…

  Waar eindigt het? Ook de vergelijking in bovenstaand artikel tussen mens en dier vind ik persoonlijk weerzinwekkend! Zodra je mensen gelijk gaat stellen aan dieren dan is m.i. de volgende holocaust zeer dicht bij…

  Geliked door 3 people

  • Petra DeBoer zegt:

   @Tom, ik ben het helemaal met u eens.

   Like

   • scheermes zegt:

    Beste petra !! Weet je wel heel zeker dat je het met tom eens bent ?? iK in geen geval !! Volgens tom ben jij niet beter dan een moslim !! TOM ook niet dus!! JOOD Christenen en moslims zijn allemaal gelijk volgens tom !! Dat leert tom !!Waar heb je deze onzin gelezen tom??Beste tom ,bied allereerst je excuus aan ,aan de joden!! Ten tweede aan de ECHTE christenen,als je de rkk en de linkse kerk bedoelt heb je gelijk!!Geen juiste weergave deze bewoordingen van jou ,ten opzichte van de werkelijkheid !!SCHANDE om ons op 1 lijn te zetten met de moslims onze grootste vijand!! O,O!!Je zit met deze uitspraak ver van de waarheid vandaan!! Wil je ons nooit meer zo beledigen??

    Like

  • Tistochwat zegt:

   @ Tom 15 februari 2017 om 18:29

   [quote] Zodra je mensen gelijk gaat stellen aan dieren dan is m.i. de volgende holocaust zeer dicht bij…[/quote]

   Er zijn ‘mensen’ die het niet waard zijn om te worden vergeleken met dieren!
   Een schitterend zingende merel is in mijn ogen meer waard dan een achterlijke, koppensnellende, sadistische mohammedaan.
   En dat is nog maar één voorbeeld.

   Geliked door 1 persoon

   • Tom zegt:

    Als een koppensnellende, sadistische mohammedaan een medemens onthoofd dan stel jij hem lager dan een dier.
    Maar als je mens en dier gelijk stelt dan is het even erg wanneer de slager op de hoek een koe onthoofd.

    Waarom ben je dan zo boos op die mohammedaan? Hij onthoofd enkel een ander dier en dat andere dier is dan toevallig een mens.

    Alle slagers opsluiten?

    Je reactie werkt dus twee kanten op.

    Geliked door 1 persoon

   • BertG. zegt:

    Vogeltjes onderling zijn ook zeer wreed.
    Zeker als er 1 een wondje heeft of ziek is, ze maken ‘m af met ze alle.

    Like

  • paulzwueste zegt:

   Waar eindigt het, als het altijd blijft zoals het vroeger was, waarbij de lijdende mens helemaal niets te zeggen had over zijn leven:…
   In een verschrikkelijke situatie die puur onmenselijk te noemen was…
   Dat is pas totaal onmenselijk…!!!

   Artsen zijn er om de Euthanasiewet te eerbiedigen en uit te voeren.
   Als ze weigeren die wet, om persoonlijke redenen uit geestelijke nood geboren, uit te voeren, moeten wij dit besluit eerbiedigen.
   Ik verwacht van diezelfde artsen dan ook niet dat zij anderen, om redenen van dezelfde geloofsovertuiging zullen trachten te beïnvloeden.
   Dat gaat te véél te ver, en moet desnoods bestraft kunnen worden.

   Geliked door 3 people

  • Jan zegt:

   Top Tom, Schilder is een verknipte socialist, Darwinist die meent dat zijn visie norm dient te zijn, vonden alle megalomanen en psychopaten en onlangs teisterde zo’n gek acht jaar Amerika. Wie het niet met zijn religie van Allinsky eens was werd verbannen naar een maatschappelijk goelag.

   Even een greep: My 5 yr old has twice referenced her death while having a tantrum. Once, she said, “I wish I were dead. I hate being a girl.”
   And today she said, “I want to die.”
   http://www.ahaparenting.com/ask-the-doctor-1/5-yr-old-wants-to-die-tantrums

   Maar daar is gelukkig dokter Schilder met de spuit.

   Ander voorbeeld. In 7 staten in Amerika mag je je nog ongeboren kind doden als het deels is geboren, dus in de 9de maand. Vrouw bedenkt dat zij toch liever huis afbetaalt en zal ‘psychisch lijden’ als zij ineens voor een ‘ongewenst’ kind zal moeten zorgen. En dus wordt het kind de nek gebroken. Want ja, ma lijdt, zegt arts Schilder.

   Schilder is meer dan geestesziek

   Geliked door 1 persoon

  • Harry zegt:

   Wat ik niet kan plaatsen , Tom , is de laatste regel , over mensen en dieren .
   Is een dier iets minderwaardigs ?

   Voor een ieder die gelovig is zou toch duidelijk moeten zijn dat dieren ook door een of andere god met veel zorg in elkaar geknutseld moeten zijn .
   Begin er maar aan , aan zo’n klus !
   Eindeloos meer diversiteit dan bij de mensen .

   Soms moeten wij als mensen een afschuwelijke beslissing nemen of we een dier al dan niet uit z’n lijden moeten verlossen .
   Dat is vreselijk !
   Persoonlijk probeer ik me dan in het dier te verplaatsen en vraag me af , als ie zélf zou kunnen beslissen , wat zou ie dan kiezen ?
   Ik heb zelf een oude hond en krijg soms tranen in mijn ogen als ik er aan denk dat ik misschien ooit de beslissing moet nemen om “de spuit er in te zetten”.

   Ik ben een een enorme dierenliefhebber , ik heb een hond die qua karakter , trouw en vriendschap hoger op de ladder staat dan 98 % van de bewoners van mijn refo-dorp .

   En wie zijn WIJ , als iemand de vernedering van dementie en lijden niet wil dragen , hem dat dan tóch op te dringen , tegen zijn eigen wil in ?
   Zou jij dan door willen leven terwijl je alles onderschijt waar je staat ?
   Of zoals bij een vriendin die bij de geestelijk gehandicapten en dementerenden werkt , meemaakte , dat iemand poept , dat in zijn haar smeert , op een kast klimt en met zijn hoofd het plafond dan gaat zitten “schilderen” ?
   Als ie nou zelf aangegeven heeft dat niet mee te willen maken ?
   Zijn wij dan niet de handlangers van de illusie van de religie ?

   Dat alles op basis van een zelfverzonnen fenomeen ?
   En om dan de nazi-praktijken er weer bij te slepen ……………….
   Rare combinatie , hoor !

   Geliked door 1 persoon

   • Tom zegt:

    Stel dat je een kind hebt dat poep in zijn/haar haar smeert vanwege een geestelijke ziekte… Spuitje?
    De nazi’s vonden van wel want dit soort kinderen waren nutteloos voor de maatschappij.

    Ik probeerde met mijn eerste reactie aan te geven dat een mens tijdens zijn/haar levensfasen anders tegen dingen aan kijkt. Artsen begrijpen dit en kunnen hierdoor niet zichzelf overtuigen dat de persoon in kwestie nog altijd achter de eerder gemaakte keuze staat. Het gaat hierbij niet om gelovige artsen maar om artsen die verder denken. Ieder mens heeft een geweten of je nou wel of niet gelovig bent. Dit kan als onderdeel gezien worden van de vrije wil, iets wat ons onderscheid van de dieren.

    Je geeft aan dat je een dierenliefhebber bent. Nou, ik ook dus ik begrijp je. Echter jij bent toch zeker wel de baas over je hond? De mens staat dus inderdaad boven de dieren.

    Stel dat je een auto onder water zie verdwijnen met daarin een hond en een mens. Wat zegt jou gevoel dan wie prioriteit heeft om gered te worden?

    Like

   • Thom zegt:

    Tja, ik was degene die mijn bouvier door de dierenarts heeft moeten laten inslapen.
    Een hond wordt op den duur ongeveer een kind van je.
    Ik wou het niet nog een keer meemaken en heb geen hond ,meer gehad.

    Like

   • BertG. zegt:

    Ik heb best wel vaak een huisdier in moeten laten slapen.
    Bouviers en katten.
    Als katten b.v. blind worden, dan werkt alles nog perfect bij zo’n beestje.
    Maar als je dan ook nog verlamt raakt, dan houd het op.
    Als je jezelf niet meer kan manifesteren als dier/ hond/ kat ,dan is het afgelopen.
    En gelukkig mag ik dat dan bepalen, hoe erg ik het ook vind.

    Like

  • J. C. Th. Köhler zegt:

   “Hun keel is een geopend graf; met hun tongen plegen zij bedrog; slangenvenijn is onder hun lippen.”

   Die Paulus toch. Was nog beter dan Nostradamus. Had het duizenden jaren geleden al over het Kabinet Rutte…

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

   Geliked door 1 persoon

 10. Rik zegt:

  Uitstekend verwoord, Hans. De heer Drs Schilder kan met deze bekrompen, eenzijdige uiteenzetting de vermelding van zijn titel beter achterwege laten.

  Like

  • Petra DeBoer zegt:

   @Rik, O, ja en hoe zit het dan met de atheïsten (vroeger heidenen genoemd) van de Germaanse, Keltische en andere volken? Die roeiden niet uit? Zoals al eerder genoemd zijn mensen nu eenmaal niet zonder zonden en dat geld voor ieder mens ook voor de atheïsten die zo graag tegen het christendom aan willen schoppen maar niet in de gaten hebben dat ze het christendom juist omarmd hebben want onze grondwet is gebaseerd op het christendom.

   Like

 11. Jan Wandelaar zegt:

  Geliked door 2 people

 12. Flo zegt:

  Geloof, of het nu islam of katholiek, christen of anders, Is DE bron van eigenlijk veel/alle ellende, wij waren aardig op de goede weg om ons te bevrijden van benauwende geloven.
  Nu, met de smerige islam in opmars zijn wij eigenlijk weer in een godsdienst oorlog beland.

  Geliked door 3 people

  • Tom zegt:

   We bedoel je met “wij”?

   Stalin, Leninetc… en jij?

   Like

   • scheermes zegt:

    Beste tom ;heb je in jou eigen bijbel wel eens gelezen dat indien een mens zijn verstand niet gebruikt nog ERGER is dan de BEESTEN die vergaan ??Geef mij maar een trouwe hond !!Dan mag jij van mij de jihad koppensnellers!! Elk dier is mij dierbaarder dan een moslimbarbaar !!Vreemd dat jij hier anders over denkt!!

    Geliked door 1 persoon

  • paulzwueste zegt:

   Helemaal gelijk Flo…
   Dat “benauwend geloven” zal “Godzijdank” steeds meer worden uitgeband uit onze vrije samenleving, waarin de mens als een volwaardig en zelfstandig denkend vrij en geestelijk ontwikkeld wezen schijt zal hebben aan al die achterlijke binnenkamertjes hypocrieten…!

   Like

  • Edjan zegt:

   Zit veel in, Flo. En ik schaar me gaarne onder al die “geesteszieken en “communisten” die geen zin hebben in wat voor geloof dan ook. Reeds op 10 jarige leeftijd heb ik mijn ziel aan de duivel verkocht. Voor een rol dubbelzoute drop die ik achter mekaar heb opgegeten. Nooit spijt van gehad.

   Geliked door 1 persoon

 13. Gert Jan Reitsma zegt:

  Geachte Mijnheer Schilder, ik heb uw bijdrage gelezen. Het is onder de vaste Bronlezers jammer genoeg een trend om hun frustraties betreffende een kerkelijk verleden te uiten op een manier die aanstootgevend is voor andere vaste Bronlezers. Daar ben ik niet blij mee. Als artsen vragen om een verbod dan heeft dat te maken met elke vorm van MISbruik van de huidige wetgeving. U weet dat er euthanasie plaats vindt. Zelfs advertenties zullen dat niet meer terugdraaien. Bij elke wetgeving is er echter in de praktijk de neiging om de regels uit te rekken; dit geval kan ook nog en dat andere mag ook wel. DAN kom je in een grijs gebied. Er is in ons land ook MISBRUIK van de wetgeving betreffende euthanasie. De gevallen die gemeld (moeten) worden, krijgen van uit de overheid (bijna) GEEN aandacht. Het OM zegt dat daar geen mankracht voor is. Het gegeven dat christenen denken dat het leven zijn einde vindt op een moment dat we niet in de hand hebben,
  is geen bedreiging voor mensen die dat NIET geloven. De praktijk, die nu in ons land de overhand heeft is dat iedereen op zijn manier een einde aan zijn leven mag bedenken. Het schimpen op een anders geloofsovertuiging maakt uw betoog echt niet sterk. Het komt mij over dat uw betoog geen goed doet aan hoe anderen worstelen met dit probleem, maar dat u vooral eens uw hart wilt luchten over andersdenkenden, De eenzijdigheid waarmee u uw argumenten lardeert, laat me zien dat u net zo eenzijdig bent. Waarvan acte.

  Like

 14. Mary zegt:

  Deze discussie is een paar jaar geleden al geweest en toen kwam dit vanuit de artsenvereniging, er is toen via de media, als reacties op dat geplaatste artikel, ook een ongelooflijke boosheid geventileerd vanuit de bevolking over dit laag bij de grond gedrag van een vereniging en hun leden. De toenmalige minister van volksgezondheid heeft hier toen ook direct negatief op gereageerd en een streep door die rekening van die “artsenvereniging gezet, tot dan toe einde gezeik maar religie maakt meer kapot dan je lief is en dus komen ze weer met hun schijnheilige stellingen. De enige stelling die juist is dat ieder mens beslist over zijn/haar eigen leven!!. Ik vind dus als deze en andere artsen niet voldoen aan wat ze in hun eed hebben afgelegd maar een ander beroep moeten gaan uitoefenen (daar toe gedwongen moeten worden) ga prediken of zo, kunnen mensen zelf beslissen of ze naar je willen luisteren of niet, maar ze mogen niet in staat gesteld blijven om mensen hoe dan ook te laten lijden.

  Geliked door 2 people

 15. Rapunzel zegt:

  Wat een prutstuk weer van Drs. Schilder die zit te liegen dat het om 60! artsen zou gaan waar het er 220! zijn.
  In de hele advertentie komt overigens het woord Christen, bijbel, gelovigen, God, kerk of welk ander trigger woord waardoor Drs. Schilder schuimbekkend op zijn stokpaardje klimt niet voor.

  Het euthanaseren van dementerenden kan uitmonden in groteske praktijken die ieder mens de stuipen op het lijf jaagt.
  Ik ben blij dat er nog een handjevol artsen even over na willen denken voor ze hierin meegaan.
  Euthanasie is een hele goedkope “oplossing” vergeleken met het verlenen van goede zorg.
  Alleen daarom al zou je terughoudend moeten zijn, zeker met Dood66 in het achterhoofd.

  Hier de link naar de advertentie: http://www.rd.nl/vandaag/binnenland/artsen-in-advertentie-tegen-euthanasie-bij-demente-ouderen-1.1374258

  Lees het anders even en gebruik je eigen verstand in plaats van blind te varen op wat Drs. Schilder er van maakt.

  Like

  • Nemesis zegt:

   Ik weet niet of iemand van jullie wel eens op bezoek zijn geweest in een verzorgings tehuis voor zwaar dementeren personen. Vaak, heel vaak, bijna altijd krijgen deze mensen geen eten ofdrinken meer binnen. Niet dat het voor hun neus wordt gezet, maar ze kunnen zich niet helpen. Ze moeten gevoerd worden en men moet ze regelmatig te drinken geven. Nu is het zo, niet gegeten en niet gedronken, bordje en beker worden weggehaald. Kan natuurlijk niet altijd blijven staan, ziet er zo onordelijk uit. Deze mensen versterven dan langzaam aan kwellen, pijnlijke honger- en dorstdood. En het is heel pijnlijk een zo’n langzame dood te sterven. Daar ze ook niet meer kunnen zeggen dat ze pijn hebben, schreeuwen sommigen het nog uit, voor zover te dat dan nog kunnen. Dat kan natuurlijk ook niet. Dan worden er een paar slaappillen in gemikt en patient is weer een tijdje rustig.
   Dat is dan heel erg zoooo christelijk. Ze zijn goed bezig die zeer gelovige, christelijke, hypocriete moraalpredikers.
   Je zou ze bij levendige lijve aan een een nato prikkeldraadketting moeten rijgen en daarmee dan touwtje springen.

   Geliked door 3 people

   • Edjan zegt:

    Helemaal mee eens, Nemesis. Zo gaat het precies in verzorgingshuizen voor dementerenden.. Ik ben dan ook zielsblij dat ik geen ziel heb, want ik zou het vreselijk vinden om met de christelijken in hun hemel te moeten zitten en “hallelujah” te moeten zingen. Geef mij de hel maar. Geen hypocriete gristen te zien.
    Als ik het hierboven eens bekijk, kan ik maar tot één conclusie komen: ziel = schelden + hypocrisie.

    Geliked door 1 persoon

   • Nemesis zegt:

    Het halleluja van Händel is best wel mooi, en daarmee bedoel ik dus de muzikale kant. (lach)
    Ik zeg dan ook, tot ziens, we maken dan ooit wel eens persoonlijk kennis in de hel 😀 wordt een gezellige boel dan daar!

    Geliked door 1 persoon

   • Edjan zegt:

    Nemesis. Ik heb een cantate van Bach, waarin hij je (muzikaal) meeneemt naar de hemel van de almachtige god, daar mag je wat rondkijken en vervolgens is Bach zo vriendelijk om je heel langzaam weer mee naar de aarde te brengen, met je voeten op de grond. Het is cantate 12 of 13.

    Er zijn prachtige dingen uit het christendom voortgekomen. Dingen die we nooit zouden moeten verwaarlozen of vergeten. Van de andere kant is het zo, dat we hier in Europa ook een renaissance hebben gehad (waarbij de mens meer centraal werd gesteld) en een Verlichting (waarbij de rede centraal werd gesteld). Tot slot een Franse revolutie (waarna godsdienst deels achter de voordeur werd geduwd) een industriële revolutie (waarbij welstand voor iedereen binnen handbereik kwam) en een Russische revolutie (waardoor niet meer alles over de ruggen van de arbeider verdiend werd).

    Niets van dat alles bij de mohammedanen. Maar er zijn conservatieve christenen die er best wel op lijken. Sommige liberalen krijsen bij het horen van de naam “Lenin” alsof je met wijwater naar de duivel gooit. Ze missen hun lijfeigenen. Ook de Franse revolutie vinden ze maar niks: dat vervloekte laïcisme hindert hun theocratische fantasieën. De industriële revolutie heeft volgens hen de moraal doen verwateren en de renaissance heeft ervoor gezorgd dat god niet langer in het absolute centrum staat. Veel conservatieve christenen wijzen feitelijk het grootste deel van onze geschiedenis en cultuur af.

    Feitelijk willen deze conservatieve christenen in veel opzichten terug naar de middeleeuwen. En dat hebben ze inderdaad gemeen met het mohammedanisme.

    En nu weer on topic: het was bij de Romeinen ieders onvervreemdbare recht om zichzelf te doden. Dat konden ze doen om hun eer te redden of om zich een martelend einde te besparen. Men hoefde dat ook niet te verantwoorden. Het leven was nog van jezelf en niet van groepen lieden die zeggen een geloof aan te hangen of van groepen mensen die voorgeven je te helpen of van de overheid. Dat moet terug komen.

    Geliked door 2 people

   • Nemesis zegt:

    De hele west Europese geschiedenis mooi weergegeven in een bericht.!
    JJa, Edjan het christendom heeft ons hele mooie dingen gegeven, zeker wat betreft de kunst en de muziek. Hoewel muziek ook eigenlijk onder kunst valt. Ik heb al als kind kennis gemaakt met de klassieke muziek. Mijn moeder speelde viool (waarvan ik niet lang van heb kunnen genieten daar zij toen ik 5 was, al is overleden. Mijn oma was concertpianiste voor de oorlog. Maar daarna speelde ze alleen nog thuis. Zelf speelde ik piano en later keyboard en ik zong, sopraan. Ik hou hier de verleden tijd aan, omdat ik diverse redenen heb dit alles niet meer te doen. Wel hebben wij een hele kamerwand cd’s en een kast vol met LP’s met klassieke muziek en ken ik de Bach cantates. Luisteren doe ik het liefste uitgestrekt op m’n relax feauteuil, ogen dicht en koptelefoon op, afgesloten van de buitenwereld. Ik laat me inderdaad ook meevoeren tot in de hemel en dan weer terug. Ik kan er intens van genieten en de wereld bestaat dan even niet meer. Dat is mijn andere kant, die maar heel weinig mensen kennen. Voor hen ben ik meer de militante wilde, waarvan mijn opvoeders al zeiden, je had beter een jongen kunnen worden met al die niet zo meisjesachtige hobbies van je.
    Terug te komen op de muziek werd daar ook veel aan gedaan bij de nonnen op school. Te konden m’n bloed wel drinken en ik dat van hun, maar ze hadden me graag in het kerkkoor. Daarhebben we veel prachtige hoogmissen gezongen o.a. van Mozart en heb ik ook kennis gemaakt met de gregoriaanse muziek. Ik hoop van harte dat al dat moois inderdaad behouden blijft. Dat de conservatieve christenen terug willen naar de middeleeuwen, nou dat mogen ze van mij, kompleet met inquisitie en heksenverbrandingen, als ze ons dan maar met rust laten daarmee. Ze hebben nog wel wat meer dingen gemeen met de islanm, of beter gezegd de islam van het christendom, want daar heeft de islamstichter het tenslotte van afgekeken.

    De oude Romeinen waren in zeker opzicht ook zo raar nog niet. Zoals je de zelfdoding al aansprak.
    Ze kunnen hier en daar en overal bakkeleien wat ze willen, maar wij, mijn man en ik laten ons het recht op zelfdoding van niemand nemen. Niemand zal er over beslissen of we wel of niet verder moeten leven. Indien er redenen zijn om te stoppen dan hebben voorgezorgd dat het leven stopt. En tegenover wie zou ik of hij zichzelf daarvoor moeten verantwoorden. En afhankelijk van de overheid? Die zouden juist blij moeten zijn, hoeven ze geen AOW meer te betalen en als we allebeiw eg zijn, pikken ze ons pensioen ook in.
    Ik wil absoluut geen martelend einde, ik heb er van mijn leven al genoeg gezien die ellendig moesten sterven en ook toen ik in de neurologische kliniek lag, waar ik nog maar een arm iets kom bewegen, niet meer kon lopen etc., mensen gezien heb waar het nog erger kon. Veel jongere mensen, die verder moesten leven als kasplant. Verschrikkelijk. Die pil van Drion zoals ze het noemen, wat eigenlijk een vloeistof is (weet ik van mijn werk in de chemische industrie, collegae pharma), moeten ze maar direct vrij geven. Het bestaat namelijk al jaren. Men kan ook pijnloos en heel snel zelfs hele grote dieren zachtjes laten inslapen. Dat gaat bij mensen gewoon ook.

    Geliked door 2 people

   • Edjan zegt:

    Ik ga nog meer vertellen over het christendom. Het schuim staat me nu echt op de lippen! Er bestaat geen snipper papier over Christus uit de tijd dat hij geleefd zou hebben. Toch duikt het christendom al in de eerste eeuw op in Griekenland en Rome enz.

    In de tweede eeuw was het in Rome bon ton om, als je centen had, ’s avonds naar een filosofieclub te gaan en iets aan een Griekse filosoof te doen. Vooral de stoïcijnen deden het goed. En opeens was daar iets heel nieuws: een filosofieclub waar de slaven ’s avonds heen mochten. De christenen! En zij omarmden na enig zoeken Plato als hun filosoof. De Griekse filosoof van de onzichtbare goden, de onzichtbare ziel en het onzichtbare hiernamaals.

    De keizer stak af en toe een christen in de fik omdat ze weigerden belasting te betalen en dat bedierf de eetlust van de keizer. Maar de christenen zorgden er al vroeg voor dat ze rijke sponsors hadden om ze te beschermen en om bij onder te duiken als de keizer het weer eens op zijn heupen kreeg. Reeds hier kreeg het christendom vreemde trekjes om te overleven.

    Opeens, ergens in de vierde eeuw besloot een Romeinse keizer dat het christendom staatsgodsdienst moest worden. De complete adel verklaarde hem voor gek. Tot op de dag van vandaag weet geen mens waarom hij dat deed, maar het christelijke geloof werd vanaf dat moment door het hele rijk verspreid. Overal verschenen kloosters en kerken.

    Niet zo lang daarna zakte het Romeinse rijk in elkaar en onze streken werden veroverd door Germaanse stammen uit Skandinavië. Meteen daarna begonnen die stammen met elkaar te vechten en elkaar af te maken. De winnende stam van Clovis bekeerde zich tot het christendom en kreeg daarmee toegang tot de kennis en de schrijfkunst en de universele Latijnse taal van de kloosters die de Grote Volksverhuizing hadden doorstaan.

    De christenen kwamen nog steeds bijeen maar hadden nu een soort priester die hun bijeenkomsten leidden. Om het ontstellende grote moorden van die tijd tegen te gaan, iedereen vocht tegen iedereen, bedachten de christenen dat de levensloop niet meer circulair zou zijn zoals de Germanen geloofden: de ziel ging na de dood naar het ondergrondse en sombere rijk van Hella maar zou na verloop van tijd wedergeboren worden in een familielid, maar ze bogen de levensloop om naar lineair: na je dood kon je ofwel naar de hemel ofwel naar de Hel. En dat dreigement, dat als je teveel gemoord zou hebben je voor eeuwig naar de hel zou gaan, was voldoende om het grote moorden te stoppen. Ergens in de zesde tot tiende eeuw. En zodoende hebben we het overleefd.

    En later zou de christelijke kerk nogmaals onze sorry ass redden: in de tiende eeuw toen iedereen in Europa lijfeigene was van ontspoorde roofridders en de kerk hen via de godsvrede bedreigde met vogelvrijheid en de eeuwige hel als ze niet stopten met hun kwalijke praktijken die heel Europa hadden lam gelegd. Het werkte. Het leven kwam terug in Europa.

    Geliked door 2 people

   • delamontagne zegt:

    Ik ben nog nooit in zo,n tehuis geweest, maar heb wel te maken gehad met dementerende oude mensen.
    Het is een heel nare ervaring als je je oude zuster in een ver buitenland bezoekt en ze ziet je voor iemand anders aan.
    Ik lees nu eigenlijk pas een aantal reacties hier over “euthanasie”.
    Dat was meen ik nog niet toegestaan/gebruikelijk in de jaren zestig ?
    Ik was er bij toen mijn beide ouders stierven,jaren 60, allebei aan kanker. Mijn moeder eerst, dat ging vrij snel. Maar mijn vader is na haar sterven in-de-war geraakt en moest worden opgenomen in tehuis in Den Haag.
    Binnen anderhalf jaar stierf hij ook aan longkanker. Ik zat erbij, alleen, in dat toen nog 19e eeuwse nare ziekenhuis “Westeinde” in Den Haag.
    Ik zat er alleen bij, nare ervaring iemand langzaam te zien stikken. Euthenasie was er toen nog niet.
    Maar hoe ongeneeslijk ziek, een mens blijft aan ,t leven hangen.
    Weer 10-tallen jaren later kreeg mijn jongste zuster ook kanker, eierstok-kanker. Iets waar je normaliter binnen de kortste keren aan sterft.
    Ze waren net verhuist nadat mijn zwager was opgehouden met zijn praktijk als huisarts. Ze woonden nog geen paar mnden in een ander land of zij kreeg die kanker.
    Heeft het door haar volharding 2 jaar uitgehouden, wilde niet dood.
    Mijn zwager die huisarts is geweest in Oss, N.Br, ging de vreemdste therapieën toepassen om zijn vrouw te redden.
    De vreemdste dingen die helemaal niets medisch waren, maar je durfde er niets van te zeggen.
    Uiteindelijk werd er bij haar door hem ?, ook euthanesie toegepast. Wij moesten allemaal de ziekenhuis kamer uit.
    Verschrikkelijk, ze zou enkele mnden later 65 zijn geworden.
    Bij onmenselijk, ongeneeslijk lijden zie ik hier helemaal niets on_Gristelijks in.
    ( In Fr bestaat dit niet, heb een paar keer NL-ers meegemaakt die terugkeerden omdat zij ongeneeslijk ziek waren en een lang lijdens-sterf-bed in Fr niet mee wilden maken.

    Geliked door 2 people

   • Edjan zegt:

    Delamontagne en Nemesis. Ik was ooit schoonmaker (vakantiewerk) in een geriatrische instelling voor dementerenden. Grofweg kon je zeggen dat: hoe dementer, hoe hoger de etage. Maar over de bovenste etage deden de zustertjes erg geheimzinnig. Ik ben er achter gekomen dat daar de gevallen heen gingen die niet meer wilden eten. Het schijnt een normale reactie te zijn van mensen: als het echt niet meer gaat, willen ze niet meer eten. Het kan ook door de dementie komen. Dan kregen ze eten door een slangetje. Onder dwang dus. Tot dat ook niet meer ging. Ik weet niet of de slachtoffers (want zo noem ik ze) de vloeistof uit gingen spuwen of hoe dat ging.
    En dan liet men ze “versterven”: doodhongeren dus. Ik mocht daar persé niet komen, er hing een waas van geheimzinnigheid over. Na een week of twee zag je dan beneden de lijkenwagen staan. De cyclus was volbracht: van de onderste etage langzaam naar de bovenste en dan in een klap weer helemaal naar beneden. Het was een christelijke instelling. Misschien moeten sommige “christenen” toch nog eens nadenken ipv meteen beginnen te schelden.

    Like

   • Nemesis zegt:

    Het is schandalig, ik weet het.
    Toen de zus van mijn moeder in het Rode Kruis Ziekenhuis in Den Haag lag en bezig was met de wel heel ongelijke strijd tegen de kanker die ondertussen in haar hele lichaam zat, lag ze ook apart op een kamer. De man van mijn nicht belde mij op met het verzoek aub direct te komen omdat het einde naderde. (Mijn tante, de zus van mijn moeder, heeft mij verzorgd als kind i.o. van mijn oom, mijn voogd en broer van mijn moeder). Ik moest wel eventjes dikke 1500 km naar Den Haag racen. Maar mijn tante was er nog wel. Ze mocht niet meer drinken of eten. Ioen wist ik al wat de klok geslagen had. Heb eerst eens een ijsje gehaald en mijn nicht gezegd dat ze moest proberen haar het op te laten likken. Toen op zoek naar hoofdzuster en een dokter en een moorddadige heibel gemaakt. Redden was er niet aan en deze kwellerei, mishandeling pikte ik niet. Dus kreeg ze eindelijk morphine, steeds een beetje meer. Ze werd rustiger. Het leek alsog ze sliep, maar kon alles verstaan wat we zeiden. Tegen de avond was het dan zover, ze deed haar ogen een beetje open, glimlachte naar ons en zwaaide met haar hand en slipe tevreden in.
    Ik en mijn nicht moesten wel tekenen voor de morphine. Ze wilden wel hun straatje schoon houden. Het kan dus wel als je maar mensen hebt die om je geven en die op zulke ogenblikken de beslissingen kunnen en willen nemen.

    Geliked door 2 people

 16. Jan zegt:

  ‘Wat mij overigens telkens opnieuw weer opvalt als je kritisch durft te zijn t.o.v. het christendom en de islam is dat juist de ‘gelovigen’ van deze, zoals zij het zelf omschrijven, vredelievende religies, het meest haatdragend, wraakzuchtig en agressief reageren.’

  Daar is christenhater ‘Schilder’ weer met zijn stompzinnige schrifseltjes tegen het christendom en tegen christenen en altijd weer ondersteund met ‘wat mij opvalt is dat’, nee sterker nog, ‘telkens weer’. Ja, Jehovagetuigen of andere christenen staat het schuim op de mond en als je Kees van der Staaij in de Kamer ziet tegen Pechtold gelijkt hij een dolle hond. Nou is eerde het omgekeerde het geval.
  De SGP wijst het homohuwelijk af niet de mens. Had je gewoon kunnen lezen op hun site. Dat iemand een homohuwelijk zou moeten accepteren is onzinnig want het huwelijk dient om voor nageslacht te zorgen volgens het christendom en aangezien homo’s zich niet kunnen voortplanten is een huwelijk lachwekkend. Niet in de ogen van de Rode Taliban want die ziet daarin een mooie gelegenheid het gezin kapot te maken wat een doel van hen is.

  ‘zij daarmee hun ziel en hypocriete vuilbekkerij kunnen afkopen’
  Zie op u zelve. Maar het hapt lekker weg, iets zeggen en niets aantonen.

  Schilder is een intolerant mannetje dat direct raast, tiert, vloekt en scheldt als iemand, een christen, het niet met hem eens is, want Schilder heeft gelijk omdat hij gelijk heeft en daarom heeft de razende christen ongelijk.

  Je hebt wel opvallend veel bijwoorden en bijvoeglijke naamwoorden nodig om je gelijk te willen aantonen, maar deze woorden zijn echter geen feiten.

  Geliked door 3 people

  • paulzwueste zegt:

   Je slaat de Christelijke spijker weer eens héél treffend op zijn hypocriete kale kop Jan…!!!

   Geliked door 2 people

   • paulzwueste zegt:

    Goh.
    Nou had ik toch zó verwacht dat “Scheermes” het nu eindelijk eens met mij eens zou zijn…
    Maar sommige scheermessen zijn zo ontzettend bot dat ze niet meer te slijpen zijn…

    Like

  • J. C. Th. Köhler zegt:

   “… het huwelijk dient om voor nageslacht te zorgen volgens het christendom…”

   De instandhouding van de soort is in de gehele natuur het belangrijkste instinct, onder alle soorten en rassen. Daar heb je geen huwelijk voor nodig. Voor nageslacht zorgen doen heidenen, atheïsten, agnosten en andersgelovigen ook. Het komt me trouwens voor dat ongehuwden vandaag de dag voor méér nageslacht zorgen dan gehuwden. Het huwelijk is net zo achterhaald als het geloof.

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

   Geliked door 2 people

   • elisah zegt:

    Het is wel zo, dat het huwelijk van oudsher bedoeld is ter bescherming van de kinderen, die een vader en moeder nodig hebben. Zo was er een betere garantie dat de vrouw niet alleen achter bleef met de kinderen en verder geen middelen had om goed voor ze te zorgen.
    Het huwelijk is inderdaad bedoeld om het nageslacht te beschermen.

    Like

 17. Republikein zegt:

  Prima artikel, klopt als een stekker.

  Geliked door 1 persoon

 18. Cynisch mens zegt:

  Artsen worden en werden nogal eens gebruikt om voor de machthebbers “moeilijke” mensen te ruimen of in ieder geval zoveel mogelijk onschadelijk te maken.

  Geliked door 1 persoon

 19. Harry zegt:

  Ik ken uit mijn omgeving een geval van een man die een vreselijke kanker had ( 53 ) .
  Eén oog en oogkas waren helemaal verkankerd en goeddeels weggerot .
  De man leed helse pijnen , maar heel christelijk en dus moest ie maar lijden wat hem overkwam .
  Niks morfine !

  En zijn vrouw , zo’n stomme refo-koei met gruwelijke klapkuiten , knotje , refo brilletje op , halleluja gezichtje , je kent dat soort wel , verkondigde , “dat hij toch zo uitverkoren was om voortijdig naar de hemel te mogen vertrekken” .
  Da patiënt zelf had z’n zakken daar inmiddels een beetje vol van , en sputterde dan nog al eens tegen , zo in de trant van : jij hebt lekker lullen ………………… maar IK moet gáán .
  Dan moest ie z’n mond houden !
  Waar religie een mens al niet toe drijft .

  Is je hersenpan dan niet erg aangetast door religieuze waanzin ?

  Ik vind het werkelijk onbegrijpelijk dat normale verstandige mensen zich toch zo door religie aan laten beïnvloeden .
  Net als een of andere aandoening waarvan je er niks aan kunt doen dat je hem hebt .

  Geliked door 1 persoon

 20. Manna zegt:

  Alles moet kunnen in de huidige maatschappij. ik kan hier ook een paar a4-tjes gaan pennen, maar laat het toch maar bij de kern: als mensen de keus hebben te willen sterven, moeten andere mensen ook de keus hebben ze er niet bij te hoeven helpen.
  Amen (=het zij zo)

  Geliked door 1 persoon

 21. Marlies zegt:

  Of je nu christen, moslim, jood, agnost of atheïst bent, je ziet aan de commentaren op dit onderwerp van Schilder, dat VREDE nog ver weg is;)

  Geliked door 1 persoon

 22. vanhetgoor zegt:

  Ik ben van mening dat het verkeerd is om oude mensen die door de maatschappij overbodig worden geacht wijs te maken dat ze er uit moeten stappen. Daar komt het wel op neer, Oma is wat slecht ter been en dan komt de huisarts met de spuit en dan is het verhaaltje uit. Als Oma weg is dan kan voortaan ook de zondagmiddag beter besteed worden.

  Persoonlijk ben ik de mening toegedaan dat elke dag van het leven een feest is, en dat daarom elke dag van het leven gevierd dient te worden. De zin van het leven staat los van het lijden, en ook als er ondraaglijk lijden is dan nog bestaat de zin van het leven. Als iemand daar anders over denkt dan moet hij of zij zèlf handelen, niet een arts op zijn bordje geven. De arts heeft daar niets mee te maken, het is zijn zaak niet.

  Als iemand van mening is dat zijn persoonlijke leven voor hem geen zin meer heeft dan moet hij actie ondernemen. Als die door andere besloten moet worden dan bestaat de kans dat er een oude mensen opruimdienst gaat komen die iedereen die oud dreigt te raken gratis en voor niets en vooral ongevraagd de pil van Drion door de strot komt duwen.

  Like

  • elisah zegt:

   Helemaal mee eens.
   Vaak zie je ook dat mensen die het hardst schreeuwen dat ze er dan een eind aan willen maken, dat zij als die tijd dan komt, het stugst vast blijven hangen aan het leven.

   Like

 23. Williaan zegt:

  Religieuzen zijn blijkbaar zo panisch voor de dood, dat ze liever ook anderen aan de hel van deze aardekloot kluisteren. Wat dat betreft zijn het net nazie praktijken door en willens en wetens met medicijnen en z.g. humane hulp de weg naar de “hemel” te blokkeren (=lijden bewust verlengen). Dat heeft niets met de eed van Hippocrates te maken. Dat een arts geen spuitje of medicijnen daar voor durft te geven heb ik alle begrip voor.

  Like

 24. Doodgaan is heel erg persoonlijk en niet geschikt om er politiek of handel mee te bedrijven. Achter de voordeur dus, dat doodgaan, en niet op een feestboot op de grachten tijdens een Oweeparade.

  Like

 25. Doodgaan doe je samen met je dokter, je familie of desnoods een trein maar laat dat niet aan een stel omhooggevallen nitwitz over die menen dat ze de Staat der Nederlanden vertegenwoordigen of anderszins wat in de melk menen te mogen brokkelen. En laat het gebeuren zeker niet over aan de industrie, de adviesburo’s, de advocatuur of andere commercieële quasi-hulpverleners zoals die kudt van DOOD66.

  Like

 26. Guardiacivil zegt:

  In deze wereld en de toekomstige nog kinderen maken en/of zorgen voor het nageslacht heb ik zo mijn bedenkingen. En voor passieve euthanasie kiezen vind ik persoonlijk een mooie oplossing om verder lijden niet te hoeven ondergaan.
  Ik vond een mooie video van Michael C. Ruppert, deze man heb ik gevolgd met 9/11 de leugens en de waarheid (deze video duurt bijna 2 1/2 uur).
  Op het eind van zijn leven na vele lezingen door heel Amerika en op Universiteiten, laat hij alles achter, geeft alles weg wat hij bezit en gaat bij een kleine Indianenstam zijn laatste levensjaren slijten tot hij een eind aan zijn leven maakt omdat hij de ondergang van deze wereld niet meer kan aanzien.

  Geliked door 2 people

 27. Harry zegt:

  Hoezeer ik ook de pest heb aan D66 , het is , in tegenstelling tot wat hier wel een beetje gesuggereerd wordt , het is niet zo dat anderen je euthanasie op komen leggen !
  Zelfs serpent Pechtold of partijgenoten komen niet met een doodvonnis op bezoek , laten we nou niet doordraaien !

  Het ging er over of iemand die ZELF beslist dat er euthanasie gepleegd zou moeten worden als hij totaal dement geworden zou zijn , of dat dan uitgevoerd moet worden .
  Hoe vervelend zulke dingen ook zijn , als het moment dáár is , zou iemand dat dan toch moeten doen .

  Mijn ouwe heer was op latere leeftijd ook bang om dement te worden .
  Als je een eigen bedrijf runt met z’n vijftig medewerkers en je hebt een prima verstand , zou dat toch een drama zijn ?
  Kun je je voorstellen , dat iemand dat niet mee wil maken ?
  Op zijn 73e stopte zijn hart er mee , gelukkig nog 100% bij zijn positieven .
  Iedere afgang bleef hem bespaard .

  Geliked door 2 people

  • DOOD66 zorgt voor de glijbaan en de juridisering, ze trekken het lichaam en alles wat er in zit van hersendode, dus nog levende mensen, de slachtbank op om te kijken of er nog wat bruikbaars in zit, en het doodgaan moet omringd worden met papieren, contracten, wilsbeschikkingen, notarissen, getuigenverklaringen en hoe dan ook, de Overheid.

   Doodgaan in deze situatie is iets tussen je dokter en de afscheidnemende mens. Misschien de naasten en dat was ‘t. Dan weet de dokter raad, brengt een zetpil in met morfine en iedereen weet hoe laat ’t is. Iedereen is dankbaar en verdrietig, dat krijg je met doodgaan. Maar deze schooiers maken er een circus van, de hele buurt moet meekijken want er zou maar eens niet aan een of andere paragraaf voldaan worden. Het is niet alleen D66, er zijn meer fascisten. Maar toch, de tiefus voor ze.

   Like

 28. Republikein zegt:

  Dementerenden, die voordien bij hun volle verstand de beslissing hebben ondertekend om euthanasie te laten plegen als zij een naar hun normen mensonterend bestaan gaan ‘lijden’, moeten volgens deze artsen die eerder gemaakte keuze (als dementerende en dus volledig wilsonbekwaam!) nògmaals kunnen bevestigen voordat deze ten uitgevoerd gebracht mag worden.

  Daar gaat het om, de rest is bs.
  Er zijn best andere middelen om vaarwel te zeggen, als je anderen maar niet opzadelt met problemen die jij hen oplegt, dat kan op allerlei gebied zijn.
  Zo is de man op dit filmpie ook levensmoe maar beschadigt ondertussen wel de autoruit van een onschuldige medeburger.
  Ik zou zeggen ga naar huis en hang je op!
  Grote egoïst is ie!
  Of jaloers, dat hij niet zo’n mooie auto bezit.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s