Wilhelmus

screenshot_117

(Door: Ton Nijhof)

Met name de linkse partijen hebben smalend gereageerd op het voorstel van Van Haarsma-Buma (CDA) om het volkslied op school weer staand te zingen. SP-leider Roemer vond dat het voorstel een getuigenis was van iemand die ‘niet weet hoe de wereld werkt’ en stelde voor dat op scholen in plaats van het Wilhelmus de tophit van de (Inter) Nationaal Socialisten ‘We are the world’ te gaan zingen.

De laatste keer dat de politiek zich druk maakte over het muzikale talent in ons culturele bereik was er sprake van een ‘Koningslied’. Dit ‘entartete’ werkstuk legde pijnlijk de positie bloot waarin onze kunsten zich na jarenlange subsidies bevinden: op het niveau van dichotoom communicerende schapen. Jij blaat inhoudsloos wat en zij blaten inhoudsloos wat terug, waarna iedereen er verder het zijne van mag denken. In de moderne kunst gaat het allang niet meer om de creatieve uiting van de kunstenaar, maar lijkt het er meer om te gaan hoelang de consument zich ondanks die uitingen aan de bètablokkers of een greep naar de fles weet te ontrukken. Subsidie dekt de verliezen schaamteloos toe. Het verdragen van de Nederlandse kunst behoort momenteel tot de topprestaties van de Nederlandse burgers, al scoort het verdragen van onzin uitkramende politici – zonder meteen de revolutie te prediken – momenteel ook hoog. De Nederlandse kunst bevindt zich op het niveau van de orale prestaties van mevrouw Paay in een badkuip: iedereen kan het, maar de zilte smaak is werkelijk niet weg te tremmen.

Nadat het stof over het volkslied was gaan liggen, kwam de volgende onzin uit de linkse koker: het Koninklijk paar zou moeten gaan stemmen op 15 maart a.s. De Koning maakt echter een continue deel uit van de regering in telkens wisselende samenstellingen en vormt – gelukkig – een stabiele factor in dat bestel. Daarmee, en in het bijzonder daarmee, wordt inhoud en betekenis gegeven aan de functie die het koningschap in ons maatschappelijk bestel vervult. De Koning bevindt zich boven de partijen. Binnen het geschetste constitutionele kader van onschendbaarheid en ministeriële verantwoordelijkheid kan de Koning bovendien, juist vanuit diens ongebonden en onpartijdige positie, met vragen en opmerkingen een waardevolle rol vervullen binnen de regering. Daarover bestaat vooralsnog, tot ieders tevredenheid, geen grote onenigheid. Wat een ‘stemplicht’ daar precies aan toevoegt, is niet duidelijk.

Beide standpunten van – met name –  de linkse partijen sturen vooral aan op een wijziging van ons gemeenschappelijk nationale goed. Hoe dan ook moet het gevoel van nationale verbinding worden gesloopt ten behoeve van een zekere ‘globalisering’. Een socialistisch leider die van mening is dat nota bene een Engelstalige hymne uit de linkse koker van – geheel ‘duurzaam’ – falende ontwikkelingssamenwerking een grotere bijdrage levert aan de vorming van kinderen en een gezond volksbewustzijn in dit land dan het eigen volkslied weet werkelijk niet meer hoe de wereld na het communisme werkt. Hij zou zich moeten dwingen om de dromen van bijv. Aleksandr Solzjenitsyn gedurende diens internering in de ‘Goelagarchipel’ zorgvuldig te bestuderen en pas dáárna nog eens proberen om zijn muzikale voorkeuren in de ‘internationale’ tot uitdrukking te brengen.

Wie de moeite neemt om eens een Bosch (niet die van de elektronica) atlas door te bladeren (internet mag ook), zal daarin een uitgetekende Nederlandse contour herkennen met duidelijke en vooralsnog gerespecteerde grenzen. Daar wonen de Bataven, met een rijke historie en pijnlijke dieptepunten. Dat zijn wij: met een eigen taal en een eigen gebruikenregister, een eigen keukencultuur en alle eigenaardigheden die ons door de geografische ligging, aanwezig talent, natuurlijke omstandigheden en hulpbronnen werd ingegeven. Maar bovenal met een diepgewortelde gemeenschappelijke geschiedenis die door nieuwkomers en nieuwlichters kennelijk niet begrepen kan of wil worden. Maar wij, de autochtone Nederlanders, zijn daar onverminderd trots op.

Aan wie ons land en ons volkslied niet kan waarderen, heb ik een eenvoudige boodschap: “Donder toch op naar een ander land en neem alle minkukels die het met je eens zijn vooral mee”.

Door:
Ton Nijhof
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

60 reacties op Wilhelmus

 1. tippelaar zegt:

  Neem dan gelijk de koningin mee want die verklaarde in het openbaar: “de nederlander bestaat niet “. Wie helaas wel bestaat is de nederlandse belastingbetaler.

  Geliked door 6 people

 2. Cynisch mensch zegt:

  Sja links poogt naar het streven van “Fabian Society cultureel marxisme” het Wilhelmus de grodn in te trappen met belachelijk maken van dat Wilhelmus. Dat was wel te verwachten van deze vieze saloncommunisten. Toch ?! Op alle nationale uitingen kritiek hebben zoals de gladde vieze “kritische theorie” van de Frankfurter Schule van deze Fabian Society voorschrijft. Want die zijn voor de afbraak van elke uiting van cultuur, trots en gewoonten van landen om wat men dus wil een soort raar vals “regenboog-Joepiestan” te maken van de hele wereld.

  Like

 3. Driek zegt:

  Ton Nijhof schrijft: Aan wie ons land en ons volkslied niet kan waarderen, heb ik een eenvoudige boodschap: “Donder toch op naar een ander land en neem alle minkukels die het met je eens zijn vooral mee”.

  Mooi geschreven, meneer Nijhof, duidelijke taal, opdonderen naar eigen land.

  Like

  • BertG. zegt:

   Niets is er meer wat ik in dit land nog kan waarderen, moet ik nou ook oprotten.
   Of moet ik waardering hebben voor alle ellende, armoe en onrecht waar wij dagelijks mee overspoelt worden.
   Ik schaam me zo langzamerhand kapot dat ik een Nederlands paspoort heb wat over de hele wereld grof misbruikt wordt.
   Een land waar iedereen welkom is en in de watten gelegd wordt, behalve de Nederlander zelf.
   Wees daar dan maar trots op.

   Geliked door 1 persoon

 4. delamontagne zegt:

  Ik denk eerder dat Roemer niet weet hoe de wereld in elkaar zit.
  In plaats van het volkslied had hij liever de “Internationale” gehad willen hebben.
  Als er ook nog eens bij had gestaan dat dit soort Ceremonie al sinds mensenheugenis in U.S. gebruikelijk is, dan hadden ze nog meer redenen ,t aftekraken gezien de houding t.o.v. America nu.
  NL is een van de weinige landen waar je nauwelijks de Nationale vlag ziet op b.v Overheids-gebouwen.
  Hier in Fr zie je dat vrijwel overal.

  Like

 5. ReaGluurder zegt:

  De oproep van Buma zie ik als een stuiptrekking van een cultuur die gedoemd is te verdwijnen. Over 40 jaar is de pislam de grootste sprookjesreligie ter wereld. W-EU is dan mss al wel voor 40% of nog meer ‘in de islam’ (Eurabia). Afrika kan dan ook al een kruitvat zijn inmiddels. Miljoenen zoeken een uitweg naar Eurabia. Het kan niet anders of dit moet wel tot grote spanningen / onlusten komen. Afrikaners en mohammedanen verenigen zich en nemen het op tegen ‘de christenen’, met alle gevolgen. Dit is, vlgs mij, het toekomstbeeld van uw (klein)kinderen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Pietersen zegt:

  Wat een goedkope verkiezingsstunt van Buma (CDA). Ga eens wat doen aan de islamisering, juist in het onderwijs. Het Wilhelmus helpt daar echt niet bij.

  Geliked door 1 persoon

 7. Fred zegt:

  Misschien is dit een beter volkslied.

  Wel staand meezingen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Wachteres zegt:

  André Rieu – Het Wilhelmus (Dutch National Anthem)

  Kijk, zo hoort het. Maar ik begrijp best waarom links erop tegen is. We worden/zijn een multiculturele samenleving en stel je voor dat de ‘`nieuwe Nederlanders’`op school protesteren – wat wel vaker gebeurt – en weigeren mee te zingen.

  Dat moeten we toch niet willen, daar komen alleen maar problemen uit voort.

  Niet voor niets heeft de leider van GroenLinks opgeroepen dat we niet zo bekrompen moeten zijn en ons aan moeten passen aan de eisen van de nieuwe tijd.

  Als we er met elkaar bij voorbaat vanuit gaan dat de islam het voor het zeggen krijgt, dan zijn daarmee alle problemen opgelost. Toch???

  Like

  • Wachteres zegt:

   WILHELMUS VAN NASSOUWE

   1e couplet
   Wilhelmus van Nassouwe
   ben ik van duitsen bloed,
   den vaderland getrouwe
   blijf ik tot in den dood.
   Een prinse van Oranje
   ben ik vrij onverveerd,
   den koning van Hispanje
   heb ik altijd geeerd.

   6e couplet
   Mijn schild ende betrouwen
   zijt Gij, o God, mijn Heer!
   Op U zo wil ik bouwen,
   verlaat mij nimmermeer!
   Dat ik toch vroom mag blijven,
   uw dienaar te aller stond,
   de tirannie verdrijven
   die mij mijn hart doorwondt.

   Geliked door 2 people

   • BertG. zegt:

    Die like waardering was per ongeluk, sorry.
    Maar ik zie jou nog wel op koningsdag met een vlaggetje zwaaien, anders kom je hier niet mee aan.
    Alleen oranje klantjes komen hier mee.

    Geliked door 1 persoon

   • anna zegt:

    het is niet ik ben van duitsen bloed, maar ben ik van dietsen bloed ….

    Like

   • Asgard zegt:

    Bert,…Precies geheel met je eens!,……Dat Wilhelmus was in die tijdsgeest van de Middeleeuwen een dapper lied voor dappere mensen,…in deze tijd mogen de lieden in Den Haag zich kapot gaan schamen wanneer zij meezingen of opstaan voor het Wilhelmus, want geen enkele goede daad die zij verrichten is voor het echte Nederlandse volk. Ze moeten hun ogen uit hun kop schamen, stelletje landverraders.

    Geliked door 1 persoon

 9. Erik zegt:

  Tom je mag van mij een orangist zijn maar dat is zeker niet iedereen.
  Het nieuwe volks lied:

  Ik ben Alex en ik steel als de raven
  Ik ben een boef in de ogen der braven
  Maar wat met je dan als je alles al hebt
  In deze wereld die het volk steeds weer nept

  Leve Willem de Ruyter

  Geliked door 1 persoon

  • Erik zegt:

   Oh moet Michiel de Ruyter zijn sorry

   Like

  • BertG. zegt:

   Dit is de enigste juiste versie van dat volkslied.
   Het lijkt wel of de meeste hier dat nog steeds niet door hebben.
   Die vragen er gewoon om, om bestolen te worden en in de zeik genomen te worden.
   Maar dat is wel de mentaliteit van de gemiddelde simpele Nederlander.
   Een dom en volgzaam volkje maar laf tot op het bot.

   Geliked door 2 people

 10. Annette/Gerald zegt:

  Werkelijk een goed en duidelijk geschreven stukje. Ik denk er net zo over. Wij zijn niet “we are the world”, wij zijn Nederland (nog wel) en ik heb al op jonge leeftijd het Wilhelmus op school geleerd. Er zijn iets van 26 coupletten als ik het goed heb en je moest er 2 leren. Nu begint het er op te lijken dat onze kinderen, kleinkinderen helemaal niets meer hoeven te leren over onze Nederlandse geschiedenis. Dit lijkt op een voorbereiding om ons land maar helemaal weg te vagen in de zin dat wij over niet al te lange tijd gewoon als Nederland niet meer bestaan. Hoe is het in Godsnaam mogelijk? Als je de berichten leest dan komt Turkije hier campagne voeren om Erdogan nog minimaal 12 jaar aan de macht te houden. Dit lijkt op een bezettingsmacht, ik kan er niets anders van maken. En die slappe Rutte zegt niets anders dan dat hij dat niet zo’n goed idee vindt. Gewoon verbieden man! Ben jij nou de leider van ons volk? Laat iedereen op 15 maart maar goed nadenken of hij of zij bereid is ons land te verkwanselen. Want als er niet echt snel iets gebeurt dan is het te laat.

  Like

  • elisah zegt:

   Het Wilhelmus, geschreven tussen 1568-1572, is het oudste volkslied van de wereld.
   Het was van oorsprong een strijdlied en werd pas in 1932 het officiële volkslied van Nederland. Het hoort bij de geschiedenis van Nederland.
   Ik heb het nooit op school geleerd, maar als kind heb ik zelf de tekst opgezocht en het geleerd.

   Like

   • BertG. zegt:

    Als ik kinderen zou hebben die zo iets uitzochten in hun vrije tijd, dan had ik ze even langs de psycholoog gebracht voor een grondig onderzoek.
    Dat zou betekenen dat ik de plank behoorlijk mis geslagen zou hebben in de opvoeding.

    Like

   • elisah zegt:

    Nee hoor, ik was als kind gewoon nieuwsgierig als ik topsporters het Wilhelmus zag zingen en ik wilde ook weten wat het was.
    Enne….mijn IQ is gemeten, daar is niks mis mee, integendeel.

    Like

   • elisah zegt:

    Willen Alexander is meen ik niet eens een echte nazaat van Willem van Oranje de vader des vaderlands, in ieder geval niet in de mannelijke lijn. Ik heb nu geen zin om dat helemaal uit te pluizen, dat mag je bij behoefte zelf doen. Wat ik wel weet is dat mijn familie destijds goed bevriend was met Willen van Oranje.
    Bij het volkslied hoeft men daarom ook niet meteen aan het hedendaagse koningshuis te denken en het feit of ze nou wel of niet recht hebben op de troon is weer een ander hoofdstuk…

    Geliked door 1 persoon

 11. abouneenee zegt:

  Sybrand van Haersma Buma doet een goedkope poging nog net voor de verkiezingen zijn partij de krantenkoppen te bereiken. Als het CDA op deze manier de gunst van de kiezer naar zich toe moet trekken, kun je van deze partij (net als de PvdA) verwachten dat ze uitkomen op 0 zetels.

  Mensen die überhaupt op een andere partij stemmen dan de PVV doen dat uit pure nostalgie, er is geen andere uitleg meer.

  Like

 12. Annette/Gerald zegt:

  P.S. Nog een opmerking: het is echt de Bos atlas. Heb ik op school ook nog gehad. Maar goed, dat was een “slip of the pen”.

  Like

 13. Martha N zegt:

  Juist, opdonderen of aanpassen! Het is ONS land

  Like

 14. BertG. zegt:

  Het wilhelmus, en dat allemaal om willem de overbodige in stand te houden en ‘m het idee te geven dat hij een volk heeft die hem eert, en daarom graag een liedje voor ‘m zingt uit volle borst.
  Een grotere schijnheilige vertoning is nauwelijks voor te stellen.
  Maar dan blijkt toch weer hoeveel oranje klanten we hier hebben zitten onder mekaar in een land wat tot het bot is uitgekleed, verkocht en leeg geroofd.
  Mensen die anders zoveel opmerkingen heeft op dat wangedrag wat deze mensen ten toon spreiden en zich voor niks en niemand schamen met hun gegraai.
  En daar moeten wij blij mee zijn, de tyfus voor dat neppe volkslied.
  Of zijn er dan nog mensen die gaan beweren dat je dan geen echte Nederlander bent en kan zijn wanneer je niet schijnheilig loopt mee te zingen op zo’n oubollig liedje waar niemand ene moer meer van begrijpt en volkomen achterhaald is in deze tijd.

  Geliked door 2 people

  • Bert het Koningshuis kan mij ook gestolen worden, mogen van mij voorgoed oprotten naar Argentinië. Maar dat moslimmetjes ook het Wilhelmus moeten meezingen vind ik wel vermakelijk.

   Like

  • Annette/Gerald zegt:

   Ik heb absoluut niets met koningshuis of wat dan ook. Ik zie het ook een beetje anders. Het gaat om de Nederlandse geschiedenis en daar wil ik mij graag hard voor maken. Het Wilhelmus is voor mij niet meer dan een symbool. Ik zeg absoluut niet dat er niet een heleboel mis was de afgelopen honderden jaren, maar ik denk dat het peanuts zijn vergeleken met wat er nu met een razende vaart op ons afkomt. Dus alsjeblieft, begrijp me niet verkeerd. Heb absoluut niets met die schijnheilige oranje vertoning. Dat wilde ik graag even duidelijk maken.

   Like

   • BertG. zegt:

    En wat wordt er dan geëerd in dat liedje, volgens mij toch die van oranje nassue.
    Of zijn dat weer andere dan, dan die oranjes.
    volgens mij niet.

    Geliked door 1 persoon

  • louis-portugal zegt:

   Sorry Bert.
   Zoals je nu in Amerika kunt zien kun je beter geen president hebben met al die schandalen.
   Ik ben echt geen blinde koningshuisvolger, zeker omdat Beatrix een links kreng was, maar het brengt wel meer rust in het land.
   Ik las ooit ergens dat toenmalig president Sarkozy net zo duur was als het engelse koningshuis, ongeveer 124 miljoen pond.
   Overigens lopen in de V.S nog 5 oudpresidenten rond en ik heb de indruk dat die OOK geld kosten.

   Like

   • BertG. zegt:

    Ik slaap dan ook een stuk beter sinds ik weet dat amalia 1,5 miljoen krijgt per jaar, wanneer ze 18 wordt, zo’n 4000 euro per dag dus.
    Wie ben ik nou om dat zo’n kind te misgunnen.
    Je kan toch niet van willem verlangen dat hij zelf dat kind wat zakgeld geeft.
    De rust die dat bij mij teweeg gebracht heeft is dan ook niet te beschrijven.

    Geliked door 2 people

  • Wachteres zegt:

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilhelmus

   http://edwardtouw.nl/2012/06/duitsen-bloed-waarom-je-het-wilhelmus-gewoon-kunt-meezingen

   Bertje, wij hebben één van de mooiste volksliederen in de wereld, dat hoor ik regelmatig van buitenlanders.

   En de betekenis is heel wat diepgravender dan ‘Wiens Neerlands bloed’.

   Willem van Oranje was onze verzetsheld tegen de Spaanse tirannie, dat moet jou toch ook aanspreken.

   Like

   • BertG. zegt:

    Wachteresje, is de mening van een buitenlander dan belangrijk over wat wij hier hebben.
    En wat heb ik nou met willem van oranje te maken, die man is al 100den jaren morsdood.
    Mijn verzetsheld leeft NU.
    Dat gezeik over iets wat 100den jaren geleden gebeurt is moet maar eens afgelopen zijn.
    Ik leef nu en in het heden, niet zo als de meeste bejaarden, in vroeger, dat is voorbij.
    Maar misschien is datdan ook de reden dat jij daar nog steeds mee weg loopt, je leeftijd.

    Like

 15. Sjaak zegt:

  ‘We are the world’s SOZIAALAMT !
  En ook nog zo soziaal dat we aan de stinkrijke Oranjes (Schell-Bea – Milliarden aan vermogen !)
  ook nog Apanage betalen !

  Like

  • BertG. zegt:

   Vergeet die ruim 4000 euro per dag niet die wij graag over hebben voor een meisje van 18 jaar, wat geboren is met een gouden lepel.
   Daar zingen wij natuurlijk graag een liedje voor.
   Met dat verschil aan dag inkomen begrijp je precies weer waarom je een Nederlander bent en wat jou functie hier is.

   Geliked door 2 people

 16. Jan zegt:

  We are the world werd geschreven door de antisemiet Michael Jackson die Joden bloedzuigers, parasieten en een stel nullen (kikes) noemde:
  “Michael Jackson has been taped making overtly anti-semitic remarks during a phone call, describing Jews as “leeches” that conspired to leave him “penniless”.

  “They suck,” said Jackson. “I’m so tired of it … they start out the most popular person in the world, make a lot of money. It’s a conspiracy. Jews do it on purpose.”

  http://www.israelnationalnews.com/Blogs/Message.aspx/3652

  Niet dat ik er verbaasd over ben dat Roemer dit lachwekkende lied kiest, bovendien bestemd voor zielige zwarten in Afrika, Marijnissen koos voor de smartlap van Beethoven/Schiller ‘Ode an die Freude’, tevens het lied van de Europese Sovjetunie http://www.janmarijnissen.nl/2005/08/21/ixe/
  en bekend is dat de SP een antisemietenclub is, net als het EP
  Niets verbaasd mij van Roemer

  Bij het tot stand komen van dat lied was ook Harry Belefonte betrokken, een blankenhater:
  Belafonte: Obama’s Election ‘Awakened,’ Shocked ‘Racist Forces’ in this Country
  http://www.breitbart.com/video/2016/02/14/harry-belafonte-black-president-awakened-right-wing-energy-shocked-racist-forces/
  Overigens wordt iedere zwarte die niet zijn visie deelt voor rotte vis uitgemaakt, zoals Codoleeza Rice http://www.salon.com/2002/10/25/belafonte/
  en dit staat zelfs op het marxistische vod ‘Salon’

  Nu eens kijken wat Roemer en zijn bende met ons PVV’ers voor heeft, want ook dat staat in de Ode-smartlap


  Alle Menschen werden Brüder, wo dein sanfter Flügel weilt.
  Alle mensen worden broeders waar jouw zachte vleugel zich welft.

  Wem der große Wurf gelungen, eines Freundes Freund zu sein,
  Wie geslaagd is in de grote onder­ne­ming om een vriend vriendschap te bewijzen,

  Wer ein holdes Weib errungen, mische seinen Jubel ein!
  Wie een lieve vrouw veroverd heeft, laat die zijn gejuich mede laten opgaan!

  Ja, wer auch nur eine Seele sein nennt auf dem Erdenrund!
  Ja, wie ook maar één sterveling de zijne kan noemen op de aardbol!

  Und wer’s nie gekonnt, der stehle weinend sich aus diesem Bund!
  En wie dat nooit gekund heeft, laat die stilletjes wenend verdwijnen uit dit samenzijn!

  Dus wij dienen te verdwijnen uit de maatschappij omdat wij het niet eens zijn met hun fascistische ideeën.
  Wat wij ook moeten doen is de Natuur aanbidden (die overigens door socialisten direct verwoest wordt voor hun hoge idealen (wat dat ook mag zijn):

  Freude trinken alle Wesen an den Brüsten der Natur,
  Met vreugde laven alle schepsels zich aan de borst van de natuur,

  Alle Guten, alle Bösen folgen ihrer Rosenspur.
  Alle goeden en alle slechten volgen in haar spoor van rozen

  Overigens vraag ik mij af waarom die goddeloze roden dit lied hebben gekozen want Schiller/Beethoven verwijst naar de Christelijke God aan het eind en daarin geloven de roden niet, zij menen dat zij God zijn:

  Brüder! Überm Sternenzelt muß ein lieber Vater wohnen.
  Broeders! Boven het sterrenuit­span­sel moet een lieve vader wonen.

  Ihr stürzt nieder, Millionen? Ahnest du den Schöpfer, Welt?
  Vallen jullie neer miljoenen? Voel je de schepper, wereld?

  Such’ihn überm Sternenzelt! Über Sternen muß er wohnen.
  Zoek hem boven het sterrenuitspan­sel! Boven de sterren moet hij wonen.

  Like

  • Asgard zegt:

   Michael Jackson,….met die man is niets mis mee, hij wist met welke mensen die te maken had,…wij kunnen ons niet in die positie begeven waarin Michael Jackson zich bevond, in zijn wereld had ie met machtige mensen te maken van vooral Khazaarse afkomst, hij drukte dat dan uit als zijnde Joden, omdat Khazaren voornamelijk zionisistische Joden zijn die zich bekeerd hebben tot het Jodendom wat weer terug gaat tot de 7e Eeuw van onze geschiedenis,…deze lieden misbruiken ook het Joods zijn omdat ze het gewoonweg niet zijn, maar dat niet gezegd worden in de volksmond,..zie het als een Marokkaan die zich Nederlander noemt, het zal nooit een Nederlander zijn.

   Geliked door 1 persoon

 17. leefbarbaar zegt:

  Het idee is niet zo slecht; America is er groot mee geworden.
  Maar dat het plan komt van CDA is absurd.
  Geen partij is zo volstrekt schuldig aan het Vierde Rijk als het CDA. Ze hebben ons land opgeheven en het bedrog met de Europese grondwet ben ik ook nog niet vergeten.
  Het CDA is zo achterbaks en vals, die moeten het helemaal niet over zingen hebben.

  Geliked door 1 persoon

 18. Ron soeverein mens zegt:

  Heb niks met dit, volkslied, staat bol van verraders mentaliteit. Verering van de Spaanse overheersing en daarna verkondigen dat je duits bloed hebt maar toch een oranjeprinsje. Vergeet niet dat wij pas sinds 2015 een 200 jarig koninkrijk zijn en Nederland daarvoor,dus voor 1815 altijd een Republiek is geweest, waarin de oranjes hooguit zoiets waren als een gouverneur, maar NOOIT een vorst

  Like

 19. tippelaar zegt:

  Voor het uitwissen van het nederlands nationalisme moet je bij de pvda zijn. Ik hoor het pvda.prominent Wallage nog zeggen: “Nederland is niet van de Nederlanders. Nederland is van iedereen”. Volgens mij is die Wallage nu ergens cdk in een noordelijke provincie. Nou hoor je hem niet meer, net zomin als de pvda.prominent max.d.Berg. Nu zij riant uit de staatsruif eten hoor je ze niet meer.

  Like

 20. Joannes den Hollander zegt:

  Het zou fijn zijn als men binnen het onderwijs weer een verplicht zanguurtje zou invoeren met Nationale liederen. Het activeert de Volksgeest en het saamhorigheidsgevoel. Het nog altijd latent aanwezige Geuzenbloed zal hierdoor weer collectief gaan stromen en maakt ons strijdlustig tegen hen die Ons en de Onzen vijandig gezind zijn.

  Het gaat tenslotte om deze hoeksteen van onze samenleving.

  En niet om dit betonrot binnen onze samenleving.

  Een Volkslied is belangrijk voor een volk. Het Wilhelmus kan ik door geroerd raken. Al hoor ik persoonlijk liever het wat oudere Volkslied:
  Wien Neerlands bloed door d’ adren vloeit
  van vreemde smetten vrij. etc.

  Geliked door 3 people

  • Marlies zegt:

   Dat “Van vreemde smetten vrij…” spreekt mij zeer aan, al komt de “vorst” ook in dát lied voor, evenals in het ;lied “Waar de blanke top der duinen…”. Je ontkomt er niet aan.

   Like

 21. oeps48 zegt:

  Het Wilhelmus is ons nationale volkslied. Het is ontstaan in de 16e eeuw als strijdlied tijdens de revolutie, waarmee de 80-jarige oorlog begon. De oorlog, waarin onze voorvaderen, zich hebben vrijgevochten van de Spaanse overheersers en de onafhankelijkheid hebben bevochten. Sindsdien is Nederland een zelfstandig land. Daar mogen we best wel heel erg trots op zijn. Het Wilhelmus hoort bij ons, net zoals onze Rood-Wit-Blauwe vlag (de kleuren van de revolutie), onze molens, dijken, polders, havens, de Amsterdamse wallen, de nachtwacht, koningsdag, ons nationale voetbal elftal, Zwarte Piet, klompen, kaas en Oranje. Er is helemaal niets mis mee, als kinderen op de lage school het Wilhelmus leren. De rode rakkers van W.M.O (Weg Met Ons), waarvan velen ook dienstweigeraar waren, willen ons land in de uitverkoop gooien. Laat dat geteisem niet met hun gejammer “de internationale” en hun rode vlag lekker stoer gaan doen in Verwegland. Dan zal het zooitje er gauw genoeg achter komen, hoe ze ginderwijd over de schavuiten denken. Als dat “ongelovige” tuig in Islamland door gejurkte baardmannen met het kapmes op de keel de keuze krijgen zich te bekeren tot het islamgedoe of een kopje kleiner te worden gemaakt, zullen ze op handen en voeten terug willen kruipen naar de veiligheid van het vaderland, het land hunner voorvaderen. Wedden, dat de landverraders dan opeens wèl begrijpen, wat de waarde van het Wilhelmus, de Rood-Wit-Blauwe vlag en Oranje is.

  Like

  • BertG. zegt:

   Ik ben een trotse dienst weigeraar.
   Ben ik nou geteisem?

   Like

   • oeps48 zegt:

    Ja, als jij een dienstweigeraar bent, ben je voor mij geen knip voor je neus waard.
    Ik heb wel 18 maanden militaire dienst gedaan. Daardoor kon ik pas 2 jaar later gaan studeren en 2 jaar korter moeten sparen voor mijn pensioen. Bovendien werd ik door Mark met het ruttige opschuiven van de A.O.W. leeftijd nog eens gepakt. Trouwens die ruttige Markt heeft zich ook aan de dienstplicht onttrokken.

    Like

   • BertG. zegt:

    Dat jij je hebt laten misbruiken door je zogenaamde vaderland waar je zelfs voor wilde sterven, want dat is uiteindelijk wel de bedoeling, is niet mijn probleem.
    Alleen de echte slijmballen en kruipers houden het uit in het leger.
    En als dank pakken ze jou nog eens terug ook met je AOW.
    Ik kom niet meer bij van het lachen, wie is hier nu de lulhannes.
    Goh, daar heb ik nou totaal geen last van, en dat is nou mijn beloning.

    Like

  • Asgard zegt:

   Dat is mooi dat het door de revolutie is gekomen in de 16e eeuw,…laat nu dan ook maar een revolutie plaats vinden, dan zijn we eindelijk verlost van een boek vol woorden wat betreft het volkslied, en past het waarschijnlijk gewoon simpel op een A4tje, zoals Wilders zn programma,…gewoon simpel.

   Like

   • oeps48 zegt:

    Wat probeer je te zeggen ???
    Trouwens alle 16 coupletten van het Wilhelmus passen op een A4tje.

    Like

   • Asgard zegt:

    Oeps
    Wat probeer je te zeggen ???
    Trouwens alle 16 coupletten van het Wilhelmus passen op een A4tje.

    Ik probeer ermee te zeggen dat het Wilhelmus me gestolen kan worden, ik geef er namelijk geen zak om.net zoals het Europees Volkslied, geef ik ook geen zak om.
    En om het koningshuis geef ik ook geen zak om,…net zoals mijn tijd in het leger daar geef ik ook geen zak meer om,…mijn leven geef ik wel voor mijn dierbaren maar zeker niet voor dit land,…ik ben jaaaaaaaaren geleden net op tijd wakker geworden,…Oeps 48,

    Geliked door 1 persoon

 22. ReaGluurder zegt:

  Dat volkslied kan mij gestolen worden. ‘k Heb Willem ook nog liever dan een hele hoop andere hotemetoten. Ik maak mij druk om ‘de goede saeck’ ,alleen al om ONZE VOOROUDERS die Holland gemaakt hebben tot dat het tot voor kort (nou ja) nog was!! Onze voorouders hebben heel wat meer moeten lijden en afzien dan alle profiteurs/parasieten op een hoop!! Op dat wij hen niet vergeten!!

  Like

 23. Taljaard zegt:

  Burgers, te wapen!
  Formeer uw bataljons.
  Laat ons marcheren, laat ons marcheren.
  Totdat het onreine bloed (onzer vijanden);
  de voren van de akkers doordrenkt.

  De Fransen hebben het idee van een volkslied toch wat beter begrepen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s