Polen trekt ondersteuning van voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, in en nomineert andere EU-afgevaardigde voor de functie

screenshot_118

(Vertaling: E.J. Bron)

De voormalige Poolse minister-president Donald Tusk (foto), die volgende week wil aantreden om herkozen te worden tot voorzitter van de Europese Raad, krijgt in Polen geen ondersteuning. Zijn regering nomineerde in plaats van hem de conservatieve EU-afgevaardigde Jacek Saryusz-Wolski voor de functie. Dit zei de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Witold Waszczykowski, zaterdag tegen het persbureau PAP.

epoch-times

Tusk wil zich bij de EU-top deze week beschikbaar stellen voor een tweede ambtstermijn van twee en een half jaar. In een verklaring verweet de regeringspartij PiS de voorzitter van de Europese Raad “tegenover de EU-lidstaat Polen het gebod van neutraliteit geschonden te hebben.”

Tusk zou zich aan het hoofd van de Europese Raad herhaaldelijk tegen Poolse belangen gekeerd en de oppositie in zijn vaderland ondersteund hebben.

Europese Commissie start onderzoek naar de staatkundigheid van Polen

De Europese Commissie is vorig jaar een onderzoek gestart naar de staatkundigheid in Polen. Brussel beschuldigt Warschau ervan illegaal de benoeming van meerdere rechters van het constitutioneel hof ongedaan gemaakt en beslissingen van het hof misacht te hebben.

Na meerdere onsuccesvolle aanmaningen en pogingen tot dialoog dreigt ze Warschau nu met een volgende stap in het proces, die kan leiden tot het afnemen van het stemrecht in de EU. De Poolse regering was hiervan tot nu toe niet onder de indruk, zij wijst de bezwaren uit Brussel als onterecht van de hand.

Volgens de huidige planning dient de voormalige Poolse minister-president Tusk, die als liberaal afkomstig is uit een ander politiek kamp dan de huidige Poolse regering, de komende week op de EU-top herkozen worden voor een nieuwe termijn van twee en een half jaar.

Tot nu toe werden alle voorzitters van de Europese Raad met de nadrukkelijke ondersteuning van hun regering in de functie gekozen. Deze ondersteuning is echter niet noodzakelijk: voor de verkiezing volstaat in de Europese Raad een gekwalificeerde meerderheid, Polen zou tijdens de EU-top dus overstemd kunnen worden.

Jacek Saryusz-Wolski

De wenskandidaat van Warschau, Jacek Saryusz-Wolski, is evenals Tusk afkomstig uit het Poolse Burgerplatform: deze had zich onlangs echter van hem gedistantieerd. De 68-jarige gepromoveerde economiewetenschapper zit sinds 2004 in het Europees Parlement en was tot 2007 ook een van zijn vicevoorzitters.

Op nationaal niveau was hij in de jaren-80 actief in de vakbond Solidarnosc en een van diens plaatsvervangende perswoordvoerders. Na de val van het communisme werd Saryusz-Wolski in 1991 de eerste regeringsgevolmachtigde voor Europese integratie.

Een manco van Saryusz-Wolski zou kunnen zijn dat hij nooit regeringschef was. Dat is volgens het EU-verdrag weliswaar geen voorwaarde, dit was echter wel het geval bij alle voorgaande voorzitters van de Europese Raad. Tot de taken van de voorzitter van de Europese Raad behoort het op één lijn brengen tijdens topontmoetingen van de 28 staats- en regeringschefs.

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Polen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Polen trekt ondersteuning van voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, in en nomineert andere EU-afgevaardigde voor de functie

 1. guusvelraeds zegt:

  Na meerdere onsuccesvolle aanmaningen en pogingen tot dialoog dreigt ze Warschau nu met een volgende stap in het proces, die kan leiden tot het afnemen van het stemrecht in de EU.

  “What the fuck” is dat?

  http://giphy.com/gifs/originals-wtf-xT1XGScKGb2HOcFYWc

  Like

 2. paulzwueste zegt:

  Dat gaat de zeer goede kant op…
  Polen tot vijand van de EU gemaakt.
  Dat zal Polen aanleiding geven om nòg meer aansluiting te zoeken met de weerspannige groep Balkan-landen onder leiding van Oostenrijk…

  Het einde komt nader en nader…
  De machtige EU van weleer steunt nu nog maar op stabiel Duitsland en Nederland.
  Engeland is al weg. Frankrijk staat op wegvallen. Italië staat op omvallen. Griekenland bestaat niet meer. Spanje stelt niks voor. Denemarken is te klein. Zweden is een puinhoop. Finland is minimaal. Oostenrijk en de Balkanlanden willen niet meewerken.

  Ik zou dus zeggen… Héél véél succes met de Oekraiëne, Bulgarije, Roemenië, Letland, Estland, Lithouwen en nog meer apenlanden… waar ze dadelijk mee blijven zitten…

  De EU heeft zichzelf vernietigt…!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s