Was 15 maart een “Feest van de Democratie”?

Screenshot_94

(Door: “D.G. Neree”)

Het moet me van het hart dat de verkiezingsuitslag me onaangenaam verrast heeft. Het enige waar ik blij om kan zijn, is de vernietiging van de Partij van de Arbeid, maar dat was al volgens verwachting en de partij wist dat vooraf zelf ook al, blijkens de keuzes die ze maakten voor de verkiezingen. Mijn grootste teleurstelling is de te kleine winst van de PVV. Te klein om in de formatie een vuist te maken. Het is inderdaad geen “populistische doorbraak” geworden. Maar er is één troost: ze klopt wel steeds harder op de deur.

Ten tweede viel me het geringe verlies van de VVD tegen. Nog steeds veruit de grootste partij ondanks de leugens, het uitlachen, beledigen en vernederen door deze pseudo-liberalen  in de persoon van Mark Ratte. Het idee dat hij nu een kabinet gaat formeren met het CDA en D66 (+ een vierde partij naar keuze, wie weet de PvdA) vervult me met afschuw en grote zorg. Volgende teleurstellingen waren de winsten van GroenLinks en DENK. Te bedenken dat GroenLinks in Amsterdam nu de grootste partij is, gevolgd door D66 en dan door DENK, dat met de PvdA en het CDA om de derde plaats strijdt, heeft me doen besluiten om haast te gaan maken met het zoeken naar woonruimte buiten Amsterdam.

Er zijn wel een aantal lichtpuntjes. De PVV heeft er 5 zetels bij en wordt het sterkste blok in de oppositie. Maar het is de vraag of Nederland het de komende 4 jaar volhoudt zonder ingrijpende, ongewenste veranderingen. Ook het toetreden van Thierry Baudet en Theo Hiddema is een lichtpuntje. Die partij heeft volgens mij een grote toekomst..

En verder hebben GeenPeil en VNL het niet gehaald. Ik had GP wel een zetel gegund, maar om VNL kan ik geen traan laten eerlijk gezegd. Ik vind het jammer voor Jan Roos, maar met zijn arrogante, onsympathieke, betweterige en drammerige gedrag heeft hij zich bij mij bijzonder onsympathiek gemaakt en ik denk bij vele anderen. Maar de kaarten zijn geschud en het zij zo. Op naar de toekomst.

Maar ik schrijf dit eigenlijk om te zeggen hoe de verkiezingsdag voor mij verlopen is. Toen ik woensdag de deur uitging, ben ik naar een andere wijk gegaan, aangezien ik de stembureaus in de mijne niet vertrouwde. Bij het eerste bureau zat er achter de tafels met medewerkers een dame met een strak omzwachteld vollemaansgezicht. Ik ben gestopt en heb duidelijk kenbaar gemaakt dat ik protesteerde tegen de aanwezigheid van iemand die uiterlijke tekenen van een ideologie draagt. Ik zei dat we in een seculier land leven, met scheiding van kerk en staat en dat een stembureau neutraliteit moest uitstralen. De reactie was schandelijk. Er werd naar me geschreeuwd dat ik “weg moest wezen” (door medewerksters nota bene), waarop er een beveiliger naar me toe kwam en zei dat ik weg moest gaan. Ik ben van kwaadheid weggegaan, maar op het tweede stembureau trof ik hetzelfde aan. Ik heb daar ook luid en duidelijk hetzelfde verhaal afgestoken en voordat mensen konden reageren, ben ik weggelopen. In het centrum heb ik toen een stembureau gevonden waar geen  propaganda voor een ons (en de PVV-)vijandige ideologie werd gemaakt. De lezer zal misschien opperen dat ik officieel een klacht in had moeten dienen, maar ik woon in Amsterdam, de stad waar GroenLinks nu de grootste partij is en ik wist daarbij niet of een klacht wettelijke grond heeft. Mensen met wie ik hierover praat, zeggen dan dingen als: “Dan ga je naar dat en dat bureau, daar zitten alleen blanken.” En dat zeggen mensen tegen me die ik waardeer en als vriend beschouw! Maken me uit voor racist. Smerig!

In de loop van de dag groeide mijn ergernis en kwaadheid. Er waren dus moskeeën ingericht als stemlokalen! Stembureaus hingen vol met Turkse vlaggen en propaganda voor Turkse organisaties. Er kwamen mensen met handenvol volmachten en analfabete vrouwen die “geholpen” moesten worden. Dit is een grove schending van de neutraliteit in een seculiere democratie, waar iedere schijn van partijdigheid vermeden moet worden. Samen met het gedoe rond Erdoğan baart me dit grote zorgen.

Maar mijn ergernis en kwaadheid bereikte het toppunt in de loop van de avond. De stembureaus waren letterlijk nog niet dicht of bij de NPO en RTL ging de feestverlichting aan en ontstak er een geraas dat horen en zien me verging. Het Populisme is gestopt!, gilden ze oorverdovend. Dinosaurussen uit de krochten van de politiek en media werden van het stof ontdaan en voor de camera’s gezet en iedereen had het hoogste woord: Behalve de echte winnaars: PVV en FvD, die ontbraken bij dit feest.

Ik kan me vroegere verkiezingsavonden nog goed herinneren. Op een bezadigde, neutrale toon werden de uitslagen van de gemeenten één voor één getoond, met grafieken en duidelijke commentaren. In de studio waren dan vrij neutrale commentatoren die bedachtzame analyses gaven van het verloop en de mogelijke consequenties ervan.

Maar niet op de 15e. Uitslagen kregen we niet te zien en evenmin neutrale, bedachtzame commentaren. Het leek wel kermis op de apenrots. Feestende en hossende menigten met bier en wijn schreeuwden halleluja bij de eerste exit polls en toen ging het goed los. Verliezers en winnaars brulden om het hardst dat ze gewonnen hadden en lijsttrekkers liepen zich als bavianen op de borst te kloppen en rond te paraderen alsof ze de wereldcup gewonnen hadden. Zelfs Angela Merkel gilde al dat het Populisme een halt was toegeroepen en zocht waarschijnlijk al naar haar favoriete massageapparaat of hoe heet dat.

Waar is de waardigheid gebleven van de mensen die het volk moeten vertegenwoordigen? Waar is de bescheidenheid van de verliezers en waar de terughoudendheid van de winnaars? Stemmen mensen hierop? Op clowns en entertainers? Rutte met een glitterende flikkerstrik? Henk Krol die een dansje doet en mensen toespreekt als ware het een kleuterklas? Pechtold die bijna uit elkaar barst van zelfgenoegzaamheid? Een nep-figuur als Jesse Klaver die van a tot z uit ingestudeerde holheid bestaat? Willen mensen dat echt? Ik schaam me kapot voor Nederland. Ik schaam me voor de mensen die zich ooit Excellentie lieten noemen. Deze mensen moeten het volk vertegenwoordigen, maar vormen de verkeerde kant van het populisme, daar waar de elite zich zogenaamd gaat gedragen als het gepeupel (populus) om de sympathie te wekken. En blijkbaar werkt het. Maar het is van korte duur. Door niet het voorbeeld te geven van waardigheid voor hun ambt, taak en mandaat, ontstaat er een negatieve spiraal waarbij het laagste zich gerechtvaardigd voelt door dat wat het hoogste zou moeten zijn, maar wat zich verlaagd heeft, zodat er geen moreel kompas of ethisch voorbeeld meer bestaat. Dit is niet alleen de bijl aan de wortel, maar recht in de stam van de beschaving waar we ons op beroepen. Als zij het niet doen en de media doen mee aan de morele en kwalitatieve verloedering, wie moet dan nog een voorbeeld geven? Of is dit het voorbeeld?

Dit is waarom ik het erg somber inzie. Niet zozeer de uitslag van de verkiezingen op zich, maar de manier waarop dit allemaal aan het desintegreren is. De valse emoties, het hedonisme en het narcisme. De leugenachtigheid die er vanaf straalt. De wetenschap dat deze slangen morgen precies dat zullen doen waar ze niet voor gekozen zijn en  de bevolking verder zullen vernederen, negeren en bedriegen. En bovenal dus een bevolking die dat blijkbaar wel weet, maar dat allemaal best vindt zolang ze maar kunnen feesten, dansen en zuipen. Brood en spelen, maar dan op de postmoderne wijze.

Ik wil niet dat politiek in carnaval verandert en verkiezingen in een kermis waar vreemde diersoorten worden getoond. Misschien word ik oud en is dit de nieuwe tijd, zoals een schaakvriend me vanmiddag zei.

Door:
“D.G. Neree”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

34 reacties op Was 15 maart een “Feest van de Democratie”?

 1. titaan1992 zegt:

  De moslem migratie invasie wordt ons door de strot geduwd. Deze verkiezingsuitslag is verdacht.

  Like

  • Onschuldige Bijstander zegt:

   En de geïndoctrineerde massa slikt het gewoon dat tellingen er blijkbaar niet meer toe doen, om 5 over 9 woensdagavond wisten ze het allemaal al bij de verachtelijke MSM. Wat zit er in het water en hoe effectief zijn de chemtrails? Om maar niet te spreken over de geruchten van dozen vol ingevulde stemformulieren in de afvalcontainer en stemmentellers die even verzocht werden naar buiten te gaan, vrijmetselaarhonden rule the world, la piovra, deepstate, enfin hoe je het ook noemen wil, geen aandacht meer aan besteden en te paard en te zwaard als de mohammedanen aan je voordeur staan anders zijn we hoe dan ook fucked

   Geliked door 1 persoon

 2. Onschuldige Bijstander zegt:

  Spot on analyse maar schijnbaar en helaas nog steeds als roepende(n) in de woestijn, de meeste Nederlanders zijn geen Hollanders maar ultranaïeve en gehypnotiseerde schapen die straks zonder uitzondering allemaal halal geslacht zullen worden en dan nog is het andermans schuld en blijven ze ziende blind en horend doof en derhalve nooit meer te redden want geen doorkomen aan die matrix brainwash.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hij riekt aan alle kanten, maar ik blijf Geert steunen waar het kan

  Geliked door 1 persoon

 4. tinekevanschagen zegt:

  Mooi uiteengezet,Compliment.

  Like

 5. Cynicus zegt:

  Heel veel Nederlanders zijn ongelooflijke neurotische nepmensen. Echte stomme pleasers. Ondertussen wordt het land overspoeld met mensen uit agressievere culturen die zich rot lachen om het gedraai en het kruiperige gekronkel van veel Nederlanders om maar geen ruzie te krijgen. Groen links in Amsterdam de grootste. Dan zal Amsterdam nog meer te maken krijgen met communistsiche milieutreiterregeltjes. Ik vraag me af of je dan nog wel met een motorbootje door de grachten mag varen. Behalve op de nichterige homoparade dan mag even alles. Even een etalage van freaks en aanhangers van satanische sexcultussen.

  Like

 6. A Huisman zegt:

  Keurig gemanipuleerd. Handmatig tellen van stemmen waarvan de resultaten ingevoerd worden in een sterk verouderd computersysteem dat volgens computerexperts overal lekken vertonen. Wie geeft mij welke garantie dat dit eerlijke uitslagen zijn? Totaal niet wat ik onder de mensen gehoord heb strookt met de uitslag. 100 procent, dit stinkt… Had niet gedacht dat de macht van de gevestigde orde zover gaat. Het is gedaan met het restje van vrijheid dat we nog hebben maar troost u dit kabinet zal niet lang duren want ze kunnen Erdogan niet handelen…

  Geliked door 1 persoon

 7. R. Groenewold zegt:

  Julius Ceasar: Geef het volk Brood en Spelen dan kun je met het volk doen wat je wil.

  Hitler: Het volk gelooft gemakkelijker een grote dan een kleine leugen. Laten wij het volk veel en grote leugens vertellen.

  De Bijbel: Kenmerk van de mens in de eindtijd; Liefhebber van de leugen.

  Helaas, wij leven in het eind der tijden.

  Geliked door 1 persoon

  • Onschuldige Bijstander zegt:

   Een beetje psycholoog weet hoeveel makkelijker het is om mensen in de maling te nemen dan ze te laten inzien dat ze in de maling worden genomen.

   Like

  • Mario Schettini zegt:

   Ik weet er nog een. Als je een leugen vaak genoeg herhaalt, dan beschouwt men het als waarheid. (Goebbels).

   Like

 8. Onschuldige Bijstander zegt:
 9. Heer M zegt:

  Misschien dat die nieuwe vriendin van Rutte eens een keer flink uit elkaar getrokken moet worden door een grote groep bebaarde vluchtelingen.

  Like

  • tjonge محمد هو المتحول جنسيا zegt:

   je bedoelt zeker zijn VRIEND, want je gaat mij niet vertellen dat die gladde een hetero is..

   Like

   • Nemesis zegt:

    Een kweetje misschien ? In de BRD in e reacties op diverse blogs, wordt hij ook wel de eunuch genoemd. Kan er niks aan doen (grinnik) ik heb het zelfs niet eens verzonnen. 😀

    Geliked door 1 persoon

 10. H J zegt:

  Beste Neree,

  Wat een goed stuk en nee, u wordt wel oud maar u bent het niet. U schrijft dit en zit vol leven. Vooral niet stoppen. Uw schaakvriend is een ‘dooie’ om het zo maar even te stellen. Slachtrijp ben je als je accepteert dat dit de nieuwe tijd is.
  Ik durf te stellen dat schaakvriend ook niet geinteresseerd is in uw verhandelingen over de Islam, onverschillig als hij is over wat er met hem gaat gebeuren in de nabije toekomst.
  Een schaker is toch een denker of is deze vriend een schaker van de standaard zetten afwerken?
  De gemiddelde PVV’er is waarschijnlijk geen schaker maar mogelijk veel slimmer.
  Zie hem maar beter als een schaakrelatie, want zo iemand kan nooit uw vriend zijn.

  Like

  • D. G. Neree zegt:

   Beste HJ, mijn excuses als ik mijn schaakvriend in een verkeerd daglicht heb gezet. Zijn opmerking was geen uitdrukking van goed- of afkeuring, maar slechts een observatie. Ik kan geen naam noemen, maar de persoon in kwestie schreef al na de moord op Pim Fortuyn op onder andere het Ayaan Hirsi Aliblog. Het waren onder andere zijn schrijfsels die me “het licht hebben doen zien”, namelijk dat er buiten de MSM in NL toch een aantal mensen nadenken en kritiek spuien op de funeste ontwikkelingen in NL. Jammer genoeg is hij na een jaar of tien gestopt met schrijven, wat voorstelbaar is, want 10 jaar schrijven over islam en dergelijke raakt op een gegeven moment uitgeput. Ik probeer hem zover te krijgen om weer te gaan schrijven, maar kan niet van iemand verwachten dat hij zichzelf voortdurend moet herhalen.
   Hopelijk is dit hierbij rechtgezet.

   Like

   • H J zegt:

    Neem me niet kwalijk.
    Ok, hij kwam misschien niet zo goed uit de verf, maar het is dus toch een vriend. Beter

    Like

 11. H J zegt:

  Wat ik me afvraag is wat kun je nou in hemelsnaam doen om mensen te laten inzien wat hen te wachten staat. Zelf ben ik al meer dan 10 jaren uit Nederland en heb nooit heimwee gehad. Nu is er meer het gevoel dat terug gaan nooit een optie kan zijn. Waar ik nu woon lijkt het vooralsnog rustig, maar elk land ter wereld gaat vroeg of laat te maken krijgen met de Islam. Boedist, Hindoe of attheist of wat dan ook. Alles wat niet moslim is deugt niet en dan denk ik dat er een tegenstroming moet gaan komen dat alles wat Islam is niet goed is en terug in je hok. Daar zal helaas opstand, burgeroorlog of erger voor nodig zijn en dat gebeurt natuurlijk pas weer als het kalf al verdronken is.

  Kun je begrijpen dat elitaire politici niet willen inzien dat er geen plaats is voor iedereen aan de top (1%) en dat de kris voor hun strot net zo goed klaar ligt? Ook voor Jesse en Pechtold.

  Like

  • louis-portugal zegt:

   Weer een goed stuk D.G.N.
   Amsterdam was altijd al een speciale stad met veel links, bijstandkampieon enz.
   Laat G.L maar eens laten zien hoe goed zij het kunnen.
   H.J. dat land zal dan niet Portugal zijn, want de ongeveer 20 moslims die begin vorig jaar met veel publiciteit, door de EU aan Portugal werden uitgedeeld, zijn inmiddels met stille trom vertrokken heb ik begrepen.
   Ze vonden het hier niks met te weinig uitkering in een redelijk verlaten dorp. enz.

   Like

   • H J zegt:

    Nee, ik woon niet in Portugal, maar het lijkt daar (tijdelijk) aantrekkelijk.
    Naar mijn idee is de targetting voor Portugal niet zo groot als bijvoorbeeld Zweden waar volgens Wiki 89% Luthers is. Christenen/protestanten zijn een vijand van het Vaticaan en die krijgt daarbij de hulp van de Islam. Een leuke setup van de Illuminati c.s.
    Het is een duidelijke trend; waar veel Christenen wonen is de Islam overlast het grootste.
    Engeland, Zweden, Duitsland.
    Katholieke(re) landen worden nog enigermate ontzien lijkt het. Frankrijk is vreemd genoeg een uitzondering, maar als groot land wel een hoofd doel en daarbij wonen er al veel Islamieten vanwege koloniaal verleden.

    Like

 12. Taljaard zegt:

  @D.G
  Het viel inderdaad een beetje tegen en ook ik ergerde mij aan de toon van de NPO over ”het verslagen populisme.”
  Maar we zijn helemaal niet verslagen.
  Wie echt verslagen zijn; de PvdA, zoals al beschreven in een artikeltje.
  En moet het nog zien, of GL wel in een kabinet met CDA,VVD en D’66 gaat zitten, want dan moeten ze een heleboel inleveren. En ook de PvdA zie ik dat nog niet doen, want in dat geval plegen ze zelfmoord. De SP is helemaal buiten beeld.
  Blijft over de CU.
  En die zullen hun huid duur verkopen in de richting van D’66.
  Vooral waar het Israel en de radicale islam betreft, waarmee zij de rechtervleugel van het CDA aan hun kant hebben.

  Het geschreeuw vanuit Ankara maakt duidelijk wat het islamisme feitelijk inhoudt.
  Nu is het ook wel zo dat dit Turkse gebral verband houdt het referendum van 16 april a.s., wat Erdogan tot de nieuwe sultan moet maken, en daarom hoofdzakelijk gericht is op Turkije zelf en de Turken in de Europese diaspora. Na 16 april houdt dat wel op.
  Maar voor die tijd komen veel meer Nederlandse mensen dus wel te weten hoe hondsgevaarlijk dat islamisme eigenlijk is. Daar zal de PVV alleen maar meer garen bij spinnen; ook in de oppositie.

  Verder zal men in Den Haag de formatie van een nieuw kabinet vrijwel zeker over de Franse presidentsverkiezingen van mei a.s.heen tillen. Want men weet dat de eurofielen een flink toontje lager zullen moeten zingen wanneer Marine le Pen deze verkiezingen wint. Dat is echter nog niet zeker en daarom zullen ze afwachten. En wij kunnen daarop nog altijd hopen.

  -De PvdA is weggevaagd en geen factor van betekenis meer. (hoera!)
  -Wanneer GL in een rechts kabinet gaat zitten betekent dat voor hen op termijn de kus des doods.
  Dat weten ze zelf ook wel.
  -Hetzelfde geldt voor de PvdA en de SP probeert het niet eens.
  -Het CDA heeft bij geleerd en is lang niet zo eurofiel en islamofiel meer als voorheen.
  Daar hebben zij hun winst ook aan te danken, hoewel ik zeer twijfel aan hun beginselvastheid.
  -Bij de CU hoef je daar niet aan te twijfelen. Ik ken die broeders, want het is mijn oude club.
  -Bij D’66 hebben ze geen beginselen. Die bestaan slechts bij de gratie van de PVV, als communicerend vat. Hun totale principeloosheid blijkt al uit het feit dat ze zelfs nog met DENK willen samenwerken.

  Maar daar zullen Turks dictatortje Kuzu en Marokkaans straatschoffie Farid Azarkan gegarandeerd ruzie krijgen. Ozturk is een dom en volgzaam schaap, maar Azarkan is dat bepaald niet en zal zich niet door Kuzu laten commanderen. DENK valt binnen 2 jaar uit elkaar.
  Let maar op.
  En geloof maar niet dat Kuzu zoveel principes heeft.
  Leep is hij wel. Hij zag al in 2013 dat de PvdA bij de verkiezingen zo’n klap zou krijgen dat hij niet in de TK zou terugkomen. Daar heeft hij zich, opportunist als hij is, gewoon voor ingedekt en Ozturk is hem gevolgd. Het is dit uitgekookte mannetje jammer genoeg wel gelukt om kamerlid te blijven.
  En daar was het hem om te doen. Verder echt niks. Hij is een poosje achter Erdogan aan gehuppeld, maar zal er straks ongetwijfeld afstand van nemen. Hoofdzaak is dat hij belangrijk blijft.

  De PVV was om te beginnen al veroordeeld tot de oppositie.
  Tenzij zij meer dan 40 zetels zouden hebben gehaald, maar dat zat er hoe dan ook niet in.
  Wilders maakt een vermoeide en overspannen indruk.
  Hij zou er goed aan doen een poosje rust te nemen en daarna niet alles meer in eigen hand te willen houden, maar eindelijk eens goede partij-organisatie op te bouwen met een ledenstructuur en een bredere maatschappelijke basis. Daar is nu tijd voor en het zou ook eens tijd worden.
  Het is erg jammer dat Theo Hiddema niet tot hun gelederen is toe getreden, maar het FvD is een aanwinst voor de TK. En ben het met je eens dat zij waarschijnlijk nog groot zullen worden.

  Tenslotte; hoe langer een formatie duurt, hoe korter de levensduur van een kabinet.
  Dat is vast gegeven.
  Wat de uitkomst van deze formatie dus ook mag zijn; Rutte III zal de 4 jaar niet volmaken.

  Geliked door 3 people

  • D. G. Neree zegt:

   Ik deel je overwegingen grotendeels. Het is niet zo somber als voorgespiegeld, maar ik had na 11 of 12 jaar PVV verwacht dat de mensen toch wel wat meer na zouden zijn gaan denken. Ik heb gisteren mijn oude weblog weer geactiveerd en las een aantal artikelen uit 2009 en 2010, die ik ook gisteren had kunnen schrijven, met als enige verschil dat de ellende alleen maar toegenomen is.

   Wat DENK betreft heb je denk ik gelijk. Marokkanen en Turken kunnen elkaar niet luchten of zien over het algemeen en alles wat met de islam te maken heeft valt in corruptie en onenigheid uit elkaar.

   Like

   • Theresa Geissler zegt:

    “…..na 11 of 12 jaar PVV verwacht, dat de mensen toch wel wat na zouden zijn gaan denken.” Tja, DG, ik aanvankelijk ook, al kwam op het moment-zelf deze uitslag voor mij niet eens als een verrassing.
    Waaróm kan ik niet precies zeggen. Misschien wel omdat het al die jaren al de vaste tendens is: De PVV boekt over het geheel genomen wel vooruitgang, maar met ups en downs.
    En ik kan er niet onderuit, dat ik de huidige constructie – partij zonder leden- op den duur instictief niet zo gunstig vind. – Ik zet me nu alweer schrap voor vurige argumentaties van deze of gene, die het juist het àller- aller-verstandigste lijkt, maar ik zal het nu maar een ronduit bekennen: Ik toch niet. Niet voor altijd. De eerste jaren viel er wat voor te zeggen, maar zelf had ik graag gezien, dat het gaandeweg allemaal meer open was geworden.
    Nú ontkom je niet aan de indruk, dat de potentiële kiezer in zeker opzicht hermethisch wordt buitengesloten en aangezien dat uiteindelijk toch de groep is, van wie de partij het uiteindelijk wèl moet hebben, vind ik dat een onaangenaam idee, dat op den duur best wel eens in het negatieve zou kunnen doorwerken: Tenslotte heb je als sympathisant zó veel voor ze over, ik bedoel maar.
    Ik zal het er maar zonder omwegen uitgooien: Van een partij moet je gewoon lid kunnen zijn, ó’k van de PVV: De achterban moet gevoelsmatig kunnen ervaren, dat ze erbij horen! -vind ik. Vind ik dus ècht.
    Mensen, die door bepaalde aspecten al worden aangesproken doen dat nog veel eerder en massaler als ze dat gevoel hebben. Maar Geert is en blijft in dat opzicht halsstarrig. Té halsstarrig? Dat acht ik inderdaad niet onmogelijk.

    Like

   • Taljaard zegt:

    @D.G.
    Dat het maar niet opschiet ligt ook wel aan Wilders zelf.
    Je kunt niet in je eentje een grote en brede politieke partij besturen.
    Met een 9 mans fractie, zoals voor 2010, wil dat nog wel.
    Maar hij had na 2010 al moeten delegeren en een leden-structuur opbouwen, zoals Hero Brinkman terecht inzag.
    In plaats daarvan wilde hij alles in eigen hand houden en is hij nu aan de rand van een burnout en binnen 7 jaar 15 jaar ouder geworden. Hij blijft maar op hetzelfde aambeeld hameren, had niet langer de energie om met een aansprekend en hecht door getimmerd verkiezingsprogramma voor de dag te komen en maakt een vermoeide en uitgebluste indruk. Dat laatste was vooral het geval tijdens het debat met Rutte.
    Tegen Segers, 2 dagen later, zagen en hoorden wij eventjes de oude Wilders terug.
    Maar dat was gewoon niet genoeg.

    Er zitten genoeg capabele en betrouwbare mensen in de fractie.
    Een schrijver als Bosma, een onderwijs-expert als Beertema, een vakjurist als De Rhoon, etc.. En er komen er straks nog 5 bij. Wat heeft hem trouwens bezield om een gouden vent als Louis Bontes uit de fractie te laten vertrekken? Eigenlijk zag ik liever dat Wilders de vlag zou strijken, in de banken van de TK zou plaats nemen als partijvoorzitter en iemand anders als lijsttrekker naar voren zou schuiven. Theo Hiddema (doet hij jou ook niet aan Godfried Bomans denken?) zou hier de ideale persoon voor zijn geweest, maar die zit nu bij het FvD.

    Like

 13. Nemesis zegt:

  Prima analyse van @Taljaard en heel goed artikel van @D.G. Neree. De taferelen die zich hebben afgespeeld kort nadat de stemburo’s waren gesloten zijn beschamend. En ook typisch voor de aankondiging van het einde van een tijdperk. Rome is ook vanwege decadentie ten onder gegaan.

  Wilders zag er inderdaad heel erg vermoeid uit. Hij zou na zijn gesprek met Schippers, die de verkenner speelt en waar hij aangeeft niet beschikbaar te zijn voor regeringsdeelname, de lopende zaken in handen te geven van iemand die het 100% vertrouwd en dan samen met z’n vrouw eens heerlijk op vakantie te gaan om bij te tanken. Naar een heerlijk kuuroord ver van Nederland.

  Like

  • D. G. Neree zegt:

   Hij heeft idd wel een vakantie verdiend ja. Even zijn haar knippen en donker verven en naar een plek gaan waar niemand hem herkent dan wel het iets interesseert wie hij is. Lekker eten, luieren, lezen, boottochtjes, een feestje… Zou hem goed doen misschien.

   Geliked door 1 persoon

 14. oudenederlander zegt:

  Nederlanders zijn het meest achterlijke volk van de wereld. En dat zeg ik niet zomaar.
  We zwaaien met oranje vlaggetjes naar een familie die ons jaarlijks op de Bilderbergconferentie een paar oren aannaait.
  Onze volkshelden zijn niet wetenschappers of echte weldoeners, maar Geert en Goor.
  En we geloven nog steeds dat de weerman echt is, in plaats van een trekpop die de geo-engeneering luchtvervuiling moet vertalen in “sluierbewolking”.
  Even dacht ik dat het kwartje wel zou vallen met de -geregisseerde- massa invasie van de islam, maar zelfs dat schudt de boomknuffelaars niet wakker.
  Slaap zacht Nederland, bestond je ooit wel echt?

  Like

 15. Republikein zegt:

  Een andere kijk wellicht?

  ‘Nederland stopt het populisme’, jubelde de buitenlandse pers woensdagnacht en donderdagochtend. VVD-lijsttrekker en premier Mark Rutte, de verliezende winnaar van de verkiezingen, prees de Nederlandse kiezers uitbundig vanwege hun stem tegen ‘het verkeerde populisme’. Een staaltje politieke marketing , want het zit echt iets anders.

  ‘Het Nederlandse politieke establishment blijft aan de macht, ondanks het stemmenverlies aan anti-immigratie-nationalisten’, schreef de Wall Street Journal. ‘De sleutel tot Ruttes succes was dat hij tijdens de campagne zijn eigen, zachtaardige versie van anti-immigratiepopulisme aanbood’, aldus de krant. Rutte moest het geluid van de ‘verkeerde populisten’ overnemen om ze te verslaan.

  http://www.politalk.nl/2017/03/18/deze-slag-tegen-het-populisme-is-gewonnen-oh-ja-is-dat-zo/

  Like

  • Nemesis zegt:

   Het is me opgevallen, dat tijden de verkiezingsavond er wel steeds over de populistische PVV of Wilders werd gesproken, maar wel vermeden werd het rechtts extreem te benoemen. Maar hoe me ten goed, ik heb beslist niet de hele avond naar dat gezever zitten kijken en luisteren.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s