De beroemde Duitse filosoof Sloterdijk valt Merkel aan: “Platwalsing, veronachtzaming, leugen-ether.”

Screenshot_7

Peter Sloterdijk: Met de politiek van Merkel is de platwalsing van Duitsland niet meer tegen te houden. Het is vooral de schuld van de pers.

(Door: Michael Mannheimer – Vertaling: Theresa Geissler)

De platwalsing van Duitsland is niet meer tegen te houden

De internationaal bekende Duitse filosoof Sloterdijk heeft de vluchtelingenpolitiek van Bondskanselier Angela Merkel en het werk van de media scherp bekritiseerd. In een interview met het tijdschrift “Cicero” waarschuwde hij dat, als de regering door zou gaan met haar politiek van “afstand doen van soevereiniteit”, een “platwalsing van Duitsland” niet meer tegen te houden is. Nog slechter dan de politici komen de journalisten weg bij Sloterdijk. In de journalistiek komt al te duidelijk de “veronachtzaming” en de “tomeloze partijdigheid” naar voren.

(Michael Mannheimer)

Michael Mannheimer Blog

Sloterdijk valt Merkel aan: “Platwalsing, veronachtzaming, leugen-ether.”

Angela Merkel en haar vluchtelingenpolitiek werden reeds door nationaal-conservatieve intellectuelen als Reinhard Jirgl, Botho Strauss en Rüdiger Safranski bekritiseerd. Peter Sloterdijk overtreft hun uitlatingen nog qua scherpheid en zingt een “lofzang op de grenzen.”

De filosoof Peter Sloterdijk heeft de vluchtelingenpolitiek van Bondskanselier Angela Merkel en het werk van de media scherp bekritiseerd. In een interview met het tijdschrift “Cicero” waarschuwde hij dat, als de regering door zou gaan met haar politiek van “afstand doen van soevereiniteit”, een “platwalsing van Duitsland”niet meer tegen te houden zou zijn. Nog slechter dan de politici komen bij Sloterdijk de journalisten weg. In de journalistiek treedt de “veronachtzaming”en de “tomeloze partijdigheid al te duidelijk naar voren.”

De pers is gekocht

Voor neutraliteit wordt weinig moeite gedaan, “de opiniemakers worden betaald voor zich-laten-gaan, en zij accepteren de job.” Volgens Sloterdijk is de pers niet alleen te koop, maar liegt ze ook nog. “De leugen-ether is zo dicht als ze sinds de dagen van de Koude Oorlog niet meer was,”constateert de cultuur-wetenschapper, die tot 2015 aan het hoofd stond van de Staatshogeschool voor Vorming in Karlsruhe. Zijn woordkeus herinnert aan de “leugenpers”-parolen van de AfD en de Pegida-demonstranten in Dresden.

De 68-jarige Suhrkamp-auteur, bekend van zijn briljante, van tijd tot tijd erratische metaforen, ziet Duitsland ten onder gaan. De afdanking van het land gaat dag en nacht door. De soevereiniteit, waar Sloterdijk op aandringt, kan ongetwijfeld ook precies andersom begrepen worden. Misschien was het juist soeverein dat Merkel in de nazomer de grenzen wijd open hield om een humanitaire catastrofe te verhinderen. Sloterdijk voorspelt echter dat deze politiek niet goed kan aflopen. “Merkel zal terugkrabbelen,” denkt hij.

Terugkeer van de geopolitiek

De lofzang op de grens zouden de Duitsers niet geleerd hebben, constateert hij verder. In Duitsland denkt men dat “een grens er alleen maar voor is om te overschrijden.” Daarmee vormt Duitsland een uitzondering binnen Europa. “Vroeg of laat zullen de Europeanen een efficiënte gemeenschappelijke grenspolitiek ontwikkelen. Op den duur zet het territoriale imperatief door. Er bestaat tenslotte geen morele plicht tot zelfvernietiging.” De term het “territoriale imperatief” klinkt indrukwekkend, maar het blijft onduidelijk wat het precies zou kunnen betekenen. Een terugkeer van de geopolitiek? De politici ten tijde van Wilhelm geloofden dat Duitsland vanwege zijn centrale ligging moest bewapenen, later ging het om het zogenaamde leefgebied.

Het land wordt overspoeld

Lofzang op de grens: Dat klinkt bijna alsof het de titel kan worden van het volgende Suhrkamp-boekwerkje van Sloterdijk. What about een speciale uitgave met prikkeldraad-applicatie? In ieder geval voorspelt hij voor de natiestaat een lang leven als het enige, enigszins functionerende grote politieke voortbrengsel. Met zijn uitspraken stelt Peter Sloterdijk zich op één lijn met nationaal-conservatieve critici van de vluchtelingenpolitiek zoals Reinhard Jirgl, Botho Strauss en zijn vriend Rüdiger Safranski. Die sprak van een “overspoeling.”

Bron:
https://michael-mannheimer.net

Bron oorspronkelijk artikel:
www.tagesspiegel.de
Auteur: Christian Schröder

Vertaald uit het Duits door:
Theresa Geissler
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Intellectuelen/academici", "Verrijking", "Vluchtelingen", "Weg met ons!", Allochtonen, asielwaanzin, Barbarisme, cultuurrelativisme, Derde Wereld, Duitsland, Eurabië, Genocide, gezond realisme, Illegalen, Immigratie, Islamisering, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, landverraad, Marxisme, Merkel, Multiculti, political correctness, Rotzakken, Socialisten, tolerantie/intolerantie, verloedering, Verzet, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

10 reacties op De beroemde Duitse filosoof Sloterdijk valt Merkel aan: “Platwalsing, veronachtzaming, leugen-ether.”

 1. Tom Hendrix zegt:

  Geheel eens met meneer Sloterdijk. De huidige pers; is te vergelijken met “de gelijkgeschakelde pers”, tijdens het bewind van Adolf Hitler; van ca. 1933 t/m 1945. Verder stond op Xander ook nog een goed artikel over de het ex. CDU coryfee Wimmer; die ook zeer grote kritiek heeft op de politiek van de Madam Merkel. Maar ja, wanneer worden de mensen nu eens echt wakker. Teveel Duitsers en Nederlanders blijven de leugens geloven van de pers en de overige media. Ik denk mede-reageerders dat wij op het blog van Heer Bron, en nog enige andere kritische conservatieve blogs WEL WAKKER zijn, maar WIJ worden mede “slachtoffer”, van het dom stemgedrag van de grote massa; die door de pers en media in slaap zijn gezongen. Zo zie ik het tenminste.

  Like

 2. beschouwer zegt:

  Ben Goerion zei dat als je niet naar de grenzen gaat dan komen ze naar jou toe. Echter dit soort boerenverstand is blijkbaar niet politiek correct in Joepiejoepie uitdeelland Duitsland (en ook Nederland). .

  Like

 3. Flo zegt:

  Hier hoef je geen profeet voor te zijn ,dat dit gebeurd staat als een paal boven water ,
  Het vergelijk met de voortplanting van muizen en ratten is voor iemand die niet wil begrijpen hoe snel dit gaat een moi voorbeeld,en zou daar eens op moeten kijken op google .
  Komt bij ,werken gaan ze niet ,uitkeringen en sociaal ,verzekeringen ,subsidie, ,en als dank moorden,stelen ,verkrachten ,aanslagen ,straks een meerderheid in de politiek,grote bek ,en nooit tevreden . En die sufferds in de politiek steken d’r kop in het zand . Als je er 80 procent eruit gooit ,mis je er werkelijk niet een van .

  Like

 4. wim van rooy zegt:

  In zijn ‘Theory of Justice’ (1971) schreef Rawls dat een samenleving recht heeft op het soort zelfbehoud dat het beginsel van tolerantie kan overstijgen. Ook Denkers als Jean-Pierre Le Goff, Bérénice Levet, Christophe Guilluy of Chantal Delsol schrijven gelijkaardige zaken. Maar de elites blijven de vlucht voorwaarts kiezen.

  Like

 5. Edjan zegt:

  Ik weet het niet …
  Ca 10.000 vC gingen mensen in de Levant landbouw bedrijven en in gehuchten wonen. Sommige gehuchten werden groter en ca 4000 vC ontstonden de stadstaten. Athene en Sparta zijn voorbeelden van zeer succesvolle stadstaten. ca 2000 vC gingen stadstaten samenwerken en ontstonden naties als Griekenland en Perzië.

  Het is dus op zich geen krankzinnige gedachte dat naties zich kunnen verenigen in grotere gehelen. Het ligt er maar aan hoe dat in zijn werk gaat. “Onze” EU bijvoorbeeld is toch voornamelijk een feestje voor banken, internationale bedrijven en politici. Het volk heeft weinig tot niets te vertellen en het heeft er alle schijn van dat de heersers bezig zijn met experimenten om de bevolkingssamenstelling principieel te veranderen.

  Van mij hoeft het ideaal van een verenigd Europa niet losgelaten te worden als aan de islamisering en de almacht van de banken, multinationals en Europese politici maar een eind gemaakt zou worden. Helaas lijkt het er niet op dat dit op vreedzame wijze plaats kan vinden.

  Geliked door 1 persoon

 6. Rini willems zegt:

  Hyaan Hirsi Ali heeft al gezegd, dat de islam geen godsdienst van vrede is.
  Het is een politieke theorie van verovering, die overheersing zoekt, kan het met alle middelen!

  Like

 7. John van Antwerpen zegt:

  Peter Sloterdijk heeft meer rake dingen gezegd. Lees zijn boeken maar. Vooral;
  je moet je leven veranderen…indrukwekkend en magistraal.

  Like

 8. Guardiacivil zegt:

  En Erdogan geeft niet op om zijn 3e poging een groot Ottomaans Rijk te stichten.
  Gezien de grote exodus die door het Verdrag van Lissabon, Straatsburg en Maastricht op gang is gekomen, speelt dit geluk hem nog eens in de kaart.
  De Arabische machten krijgen daarmee vanzelf een Eurabia.
  Mijn vraag is>hoe stoppen we in Europese samenwerking *burgers en politiek* dit proces.

  Mijn visie> Brussel overnemen en dit proces van management stoppen
  De illegale verdragen ongedaan maken.
  Brussel ontmantelen
  Alle wetgeving die zijn ontwikkeld om landelijke wetgeving dicht te timmeren, terug draaien, zodat uitzetting weer mogelijk is.
  Alle Europese buitengrenzen herstellen, betere controle in en uitgaande, luchthavens, havens, wegen. Zoals dit bestaat tussen Amerika en Canada.

  Like

 9. Willem van Hal zegt:

  Met alle respect voor de duidelijke mening en terechte voorspelling , maar , ,, het zijn toch allemaal profeten die brood eten ,, .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s