BADENHEIM 1939

Screenshot_67

(Door: “Driek”)

Voorjaar 1939, de schaduw van Hitler–Duitsland ligt over Europa. Badenheim, een vakantieoord in de omgeving van Wenen, bereidt zich voor op het zomerseizoen. De vakantiegangers – een doorsnee van de Joodse middenklasse – beginnen te arriveren: de impresario Dr. Pappenheim met zijn muzikanten en hun dirigent, de historicus dr. Fussholdt met zijn veel jongere vrouw, een tweeling met een ware passie voor Rilke, een wonderkind en een handelsreiziger. 

Naarmate de zomer vordert, neemt hun aantal toe en zij worden in Badenheim ontvangen door de apotheker en zijn door zorgen gekwelde vrouw, de hoteleigenaar met zijn uitgebreide staf, de gebakswinkelier, de hoertjes Sally en Gertie en de geheimzinnige beambten van de Sanitaire Dienst.

Al deze figuren gaan zo op in hun triviale, dagelijkse bezigheden dat zij geen oog hebben voor het noodlot dat zich langzaam begint te voltrekken. De vakantiegangers worden gevangenen in hun vakantieoord, waar zich Joden bij hen beginnen te voegen die heel duidelijk niet op vakantie zijn. Het zijn de laatste dagen van een wereld die totaal ineen zal storten.

Met deze verbijsterende momentopname van een klein kuuroord in de zomer van 1939 verbeeldt Appelfeld het drama van de Tweede Wereldoorlog. Maar, let wel, spitse lezer van E.J. Bron, die vakantiegangers eindigen op een perron waar een locomotief, gekoppeld aan vier smerige goederenwagons, op het perron arriveert.

“Zijn verschijning was zo plotseling als was hij verrezen uit een gat in de grond. ´Instappen´, gilden stemmen. En de mensen werden naar binnen gezogen als graankorrels die in een trechter worden gestort”.

Het verhaal doet mij denken aan een woestijnideologie die ons uiteindelijk doet belanden in een goederenwagon. Edoch, onze regeringsleiders gaan gewoon door met het uitvoeren van hun vernietigende plannen. Den burger kan gewoon de pest krijgen.

Ondanks deze somberheid wens ik U allen nog een gezegende dag.

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", gezond realisme, Historie, Islam, Naïviteit, Nederland, nieuw fascisme, Overheid. Bookmark de permalink .

8 reacties op BADENHEIM 1939

 1. Japio zegt:

  Er worden geen lessen getrokken uit het verleden Driek. De gemiddelde mens leeft zijn leven en doet zijn ding en onderkent het gevaar niet. Straks wanneer het te laat is zal men wenen als zuigelingen die honger hebben. De komende rampspoed wordt weg gehoond en de koppen gaan nog dieper het zand in. En dan praat je met mensen erover, probeert ze toch te waarschuwen maar daar krijg je al gauw spijt van. Je verteld dat de islam een gevaarlijke idiologie is en dat ze uit zijn op een wereld waar de sharia de dienst uit gaat maken. En dan de reacties daar op zijn niet van de lucht. In ieder geval kan je eruit opmaken dat de indoctrinatie mede door scholen er flink ingehakt hebben bij vooral jongere mensen. Zeker bij (hoog)opgeleide jonge vrouwen die hebben massaal op Yasser of Pechtold gestemd. De geïndoctrineerde jeugd van nu is de toekomst, en hoe Nederland er straks gaat uitzien. Dat beloofd niet veel goeds mensen, ik ben bang dat het lot van ons ooit zo vredig landje bezegeld is. Ik wens u ook een gezegende dag Driek.

  Geliked door 2 people

 2. paulzwueste zegt:

  Uitstekend gekozen en beschreven Driek.
  Zoals altijd.

  Like

 3. guusvelraeds zegt:

  De woestijn ideologie zal in Europa geen hoog geïndustrialiseerd genocide programma opzetten. De woestijideologie heeft altijd random genocide gepleegd. Hiertoe werden de soldaten van allah opgeroepen in de moskeën en het vuile werk werd niet gedaan door speciale einsatscommando’s maar door opgedweepte meuten die in een vlaag van hysterie gingen halzen afsnijden met keuken, tuin en werkplaats gereedschap. Het verkrachten, vernielen en plunderen wordt dan gezien als een bonus toegift. In de koran wordt daar geen doekje om gewonden. Zelfs de bomen doen in de koran mee aan de genocide. Een voorproeve zien we hiervan in de buitenwijken van de grote steden in Europa. Vooral in Groot Brittanië, Zweden, Frankrijk en in steeds grotere mate ook in Duitsland. Laten we zeggen die landen die het meest rigoreus de volksvervanging hebben opgepakt. Voor mensen die nog twijfelen waarom een partij als DENK in ons parlement zitting heeft, die moet deze video bijdrage tot het einde afkijken. DENK zit niet voor het bevorderen van de democratie. DENK maakt gebruik van de democratie zolang het haar uitkomt en daarna zal de sharia het overnemen.

  Like

 4. tippelaar zegt:

  Badenheim. Hitler had er wat mee. De Badenheimermars, was zijn lievelingsmars. Even googlen en u hoort hem. Mooi stukje duitse marsmuziek.

  Like

 5. Nou Driek, we kunnen nog steeds van onze regenten de pest krijgen op Geert na dan. Ze maken zich drukker over voetballen dan over de armoede in Nederland.

  Like

 6. Flo zegt:

  Prachtig omschreven en koude rillingen tegelijk.
  Ook de nu situatie is om rillingen van te krijgen als je naar de nabije toekomst kijkt, het wegkijken is hemelschrijend en maakt me woedend……….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s