Kiem voor neergang PvdA ligt in 1966

Screenshot_102

(Door: Frits Bosch)

‘Wat ooit elite was en rechts, tooide zich met veren van links’

De ontwikkeling van de Partij van de Arbeid is tekenend voor de politieke ontwikkeling van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Vanuit een historisch perspectief betoog ik in dit artikel onder meer dat de neergang van de Partij van de Arbeid al werd gelegd in 1966.

De eerste tien jaar na de Tweede Wereldoorlog was het land sterk gericht op herstel. Het land was inwaarts gericht en er was vooralsnog weinig aanleiding tot globalisering van het bedrijfsleven. Door de geleide loonpolitiek hadden veel Nederlandse gezinnen in de jaren veertig en vijftig weinig geld te besteden. De nadruk lag op zuinig doen met het gezinsloon. In de jaren zestig veranderde dit beeld. Door het loslaten van loonmatiging stegen de inkomens fors en ging men meer consumeren. Tussen 1955 en 1965 stegen de consumptieve uitgaven van de Nederlandse huishoudens met 42%. Een minder groot deel van de uitgaven werd besteed aan de eerste levensbehoeften, zoals voedsel en huisvesting en steeds meer aan kleding, comfort en inrichting van het huis. In de jaren vijftig ging 43% van de Nederlanders niet op vakantie, daarna werd vakantie naar het buitenland vrij algemeen.

Lees verder>>>
(h/t “Wachteres”)
post-online

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Nederland, PvdA, Socialisten. Bookmark de permalink .

5 reacties op Kiem voor neergang PvdA ligt in 1966

 1. scheermes zegt:

  Het is heel simpel !! Schrijf de asielzoeker niet meer in, en geef hun geen geld meer ,dan gaan ze naar een ander land !! Zeker weten !!

  Like

 2. Zelf heb ik nooit ’n hoge pet op gehad van drs. JM Den Uijl die zijn studie sociologie ooit volgde in de oorlogsjaren in Berlijn en volgens de schrijver Geert Mak ’n groot liefhebber was van AH te B, vergelijkbaar met de huidige E in Turkije. Doch toen zijn (joodse) vriendin in diezelfde oorlogsjaren afgevoerd werd naar de gaskamers was hij diep teleurgesteld in deze AH te B en werd prompt een rooie socialist in Nederland bij de PvdA

  Geliked door 2 people

 3. Jan zegt:

  Uit de periode van die grijze muis Den Uyl ken ik het begrip huurwaardeforfait wat tot lachwekkende taferelen in de Kamer leidde, het emmerde en zeverde maar door, echter niet zoals het geleuter over de minima, de echte minima en de echte echte minima (of er een komma tussen echte en echte moest weet ik niet) wat ronduit potsierlijk was, maar goed, de roden waren en zijn dan ook volk dat eeuwig in therapie is omdat zij de wereld niet aan kunnen (zij zijn dan ook altijd ‘geschokt’, ‘verbijsterd’).

  Ben’k ook wel voor, volkslied zingen, opstaan van leerlingenvoor mij als ik de klas binnen kom (afranselen wie blijft zitten en vervolgens in het kolenhok) en vlag in de klas.

  Geliked door 1 persoon

 4. Thom zegt:

  De schrijver Frits Bosch werkt als econoom voor de linkse Universiteit van Amsterdam (UvA).
  Als je daar werkt zijn je opvattingen bekend. De PvdA is de rest van de wereld binnen gaan halen, omdat ze dachten dat ze stemmen zouden opleveren.
  Geert Wilders zei het enkele jaren geleden treffend over zogenaamde asielzoekers; “jij stemmen PvdA, dan wouter Bos geven jou uitkering”.

  Like

 5. Taljaard zegt:

  Kosmopolieten?
  Was het maar waar.
  Want echte kosmopolieten denken zelfstandig.
  Die PvdA-ers waren en zijn gewoon een stelletje bekrompen marxisten, die een opgewarmde en allang bedorven prak uit de 19e eeuw als het Evangelie aanbaden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s