Hoe lang duurt het voor het donker wordt? (deel 3)

Screenshot_49

(Door: H. Numan)

In deel 1 en deel 2 van dit drieluik vertelde ik u dat Rome min of meer dezelfde problemen had als wij nu. Rome was een echte multiculturele samenleving. Waar je vandaan kwam, maakte de Romeinen niet zo gek veel uit. Hoe je je gedroeg wel. Als je je als een Romein gedroeg in woord en daad, van harte welkom. Dat liep faliekant mis in de laatste 75 jaar van het rijk. De Romeinen wisten niet wat inflatie was. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet bestond. Als je niet weet wat zwaartekracht is wil dat niet zeggen dat je niet op je plaatje kunt vallen. Op een gegeven moment was er simpelweg niet genoeg geld en mankracht beschikbaar om het rijk te kunnen verdedigen.

Eén zaak heb ik nog niet besproken, en dat is religie. De Romeinen waren van origine polytheïstisch. Hoe meer goden, des te gezelliger! Naarmate een maatschappij zich geestelijk ontwikkelt, heb je minder goden nodig. Eerst geloofden mensen in regen-, donder- en bliksemgoden. Daarna werden ze samengevoegd onder leiding van een oppergod en tenslotte blijft enkel die oppergod over. Dat is in een notendop de evolutie van monotheïsme. Het christendom was een van de vele monotheïstische religies in Rome die ontstonden rond het begin van onze christelijke jaartelling. Concurrenten waren de Isis-religie uit Egypte, Mythras uit Iran en de Cybele cult uit Klein Azië (Turkije, Anatolië). Het was lang niet zeker dat het christendom, en welke variant daarvan dan ook, de religie van het rijk zou worden. Mythras was in eerste instantie een veel logischer kandidaat. Uiteindelijk won het christendom, en daarin de orthodoxe variant van wat de Rooms Katholieke kerk is geworden.

Alle religies beweren altijd dat ze onveranderlijk zijn. Dat geldt op z’n best (of slechtst) enkel voor het mohammedanisme. Zeker niet voor het christendom, en dat moet u niet negatief opvatten. Vroege christenen zouden moeite hebben met het christendom zoals dat uiteindelijk vorm kreeg in het laat Romeinse rijk. Die op hun beurt stomverbaasd zouden opkijken naar latere varianten. Wat de huidige paus nu predikt, daar zou hij tot in de late Renaissance voor op de brandstapel komen. Toen dat uit de mode raakte, zou hij vermoord worden. En toen dat niet meer kon tot 25 jaar terug geëxcommuniceerd worden. Nu predikt hij openlijk het evangelie volgens Marx, en de mensen vreten het als ware het marsepein.

Het christendom was alles behalve tolerant in het Romeinse rijk. Zeker toen het eenmaal de macht in handen gekregen had. Dat heeft niet zo zeer met het christendom zelf te maken, maar dat is een eigenschap van vrijwel alle monotheïstische religies als ze de macht in handen hebben. Zit in de aard van het beestje. Met name monotheïstische religies zijn niet geïnteresseerd in vrijheid van meningsuiting of wetenschappelijke ontwikkelingen. Tot na WO2 was de RK Kerk tegen het zelf lezen van de bijbel, bijvoorbeeld. De catechese, ja dat wel. Uit het hoofd, bij voorkeur. Maar de bijbel? Nou nee, liever niet. Dat was een van de belangrijkste redenen voor de reformatie, duizend jaar verder in de tijd.

Nu gaan we terug naar waar we gebleven waren. U weet nu dat het ongeveer 3 generaties duurt voordat kennis verloren gaat. Dat is niet 3×25 jaar, maar maximaal 3×15 jaar. Dat maximum geldt voor een generatie onder normale omstandigheden, in vredestijd. Onder oorlogsomstandigheden is dat veel korter. Dan moet u denken aan minder dan 5 tot hooguit tien jaar. Dus als linkse media zeggen, ach dat duurt nog 3 generaties! Dan is dat niet ergens rond 2100, maar met een beetje pech binnen 10 jaar, rond 2025. Dat is niet het begin van het proces maar dan is het voltooid.

De barbaren toen net als onze barbaren nu wilden gewoon mee feesten. Zij woonden buiten het rijk in droeve armoede. De Romeinen waren superrijk, in hun ogen. Daar wilden graag in meedelen, en dat deden ze.

Mao zei ooit dat macht uit de loop van een geweer komt. Daar had hij groot gelijk in. Aangezien het grootste deel van het Romeinse leger bestond uit barbaren was het niet onverstandig om daar rekening mee te houden. Onze barbaren zitten niet in het leger. Dat zegt helemaal niets, want ze zijn aanzienlijk gevaarlijker dan een bende muitende militairen. Wees eerlijk, wat maakt meer indruk? Tien officieren die beleefd een petitie aanbieden aan mevrouw Hennis met een smeekschrift om a.u.b. niet nog meer te bezuinigen op defensie als het even mogelijk is en het de minister niet ontrieft. Of een bende wilde Turken die om wat voor reden dan ook gaan rampokken in Rotterdam.

Destijds was de kerk niet echt geïnteresseerd in het bewaren van kennis. Dat gebeurde in o.a. Ierland en Constantinopel, maar was meer per ongeluk dan expres. Constantinopel lag veilig achter onneembare muren, en Ierland lag verder weg dan de achterkant van de maan. Toen het West-Romeinse rijk viel, ging het licht uit. Als je het Onze Vader kunt bidden en de catechese kende, was dat voldoende. Lezen en schrijven was niet meer van belang.

Het duurde ruim duizend jaar voor het licht weer aanging. Heel veel verloren kennis moest opnieuw ontdekt of uitgevonden worden. Beton is een aardig voorbeeld. De Romeinen gebruikten beton op grote schaal. Na de val van het Romeinse rijk ging die kennis verloren. Niet van de ene op de andere dag, maar de vraag verdween gewoon. De bouwmeesters wisten heus wel hoe ze beton moesten maken, ook na de val van het Romeinse rijk. Zonder vraag daarnaar was het nutteloze kennis die ze niet doorgaven aan hun opvolgers. Sommigen van hun opvolgers leerden het wel, maar konden het net zomin toepassen. Bij de derde generatie was die kennis weg. Verdwenen. Foetsie. Om pas 1200 jaar later herontdekt te worden.

De terugval in kennis was fenomenaal. Bijna alles wat niet strikt noodzakelijk was om in leven te blijven, verdween. Kennis is een luxe product. Leren lezen en schrijven is heel leuk, maar in leven blijven veel leuker.

Ik heb geschreven over de overeenkomsten tussen de val van Rome en de val van Europa. Er zijn ook enorme verschillen. Ja, de Romeinse elite maakte een deal met de barbaren. Noodgedwongen, om dat het niet anders kon. Het aantal overlopers en regelrechte verraders was minimaal. Het idee dat een Romein zou samenwerken met de barbaren was voor de Romeinen te zot voor woorden. Dat is bij ons wel even anders. Onze hele elite werkt zo hard als ze durft samen met onze barbaren.

De barbaren in het Romeinse rijk keken enorm op tegen Rome en alles waar het voor stond. Ze wilden niets liever dan Romein worden. Ze namen zelfs de religie over. De meeste Germaanse stammen bekeerden zich snel tot het christendom, en ook nog eens de ‘goede’ versie daarvan. De Visigoten bekeerden zich voor de val van Rome tot de ‘verkeerde’ versie. Ze werden Ariaans.

Daar hebben we de islamisering van Spanje aan te danken. De Visigoten bleven Ariaans en de oorspronkelijke bevolking Rooms Katholiek. Die moest niet veel van hun Visigotische elite hebben. Toen die elkaar gingen uitmoorden voor de troon, rond 700 AD, zagen de mohammedanen onder Tarik de kans schoon en namen ze in 711 AD binnen één jaar het grootste deel van Spanje en Portugal in. De ene helft van de Visigotische elite hielp de mohammedanen enthousiast mee om de andere helft uit te moorden, en de gewone bevolking interesseerde het geen mallemoer of ze door Arianen of mohammedanen geregeerd werden. De Reconquista duurde 700 jaar voor ze er weer uitgekieperd waren. We zijn er nog lang niet, want – u verwacht het niet – mohammedanen zijn die schande nooit vergeten. Er zijn vrij regelmatig acties van mohammedanen om hun moskeeën terug te eisen. De kathedraal van Córdoba is een bekend voorbeeld. Eens van hen, voor altijd van hen.

Voor de gewone man maakte het weinig uit of hij belasting betaalde aan de nu Germaanse regering of aan Rome. Het leven was sowieso al bijzonder zwaar. Er veranderde voor hem heel erg weinig. De Germaanse vorsten veranderde niets aan hun geloof. Als ze zelf geen christen waren, bekeerden ze zich. Romeins recht veranderde langzaam in Germaans recht, maar ook dat was geen grote verandering voor de gewone man. Beide groepen assimileerden in elkaar. Na nog eens drie generaties waren er geen Romeinen meer in West-Europa, maar Franken, Germanen en Bourgondiërs (die later opgingen in het Frankische rijk, op dezelfde manier).

Die luxe heeft u dus niet. Onze barbaren willen onze toko overnemen. Maar uitsluitend de winstuitkering daarvan, niet het dagelijks beheer. Ze kijken enorm neer op ons. Volgens mohammedanen zijn we geeneens mens. Dat is grotendeels een minderwaardigheidscomplex, maar verandert het feit niet. Uw wijze van leven is niet die van hen. Zij passen zich niet aan, dat hebben ze nooit gedaan ook. U moet zich aan hen aanpassen. Dat aanpassen doet u verbazingwekkend goed, overigens.

Het christendom is met de geschiedenis mee verandert. Meestal 50 of 100 jaar later, maar dan toch.  Vergeleken met het mohammedanisme zit er een manco in: christenen accepteren logica. Als je vraagt: kan jullie god een vierkant rondje maken, of zichzelf optillen aan z’n bretels? Dan is het antwoord: natuurlijk niet. Dat is logisch onmogelijk. Een mohammedaan zal antwoorden: natuurlijk, zo hij het wil. En daarna meteen je strot doorsnijden voor die smalende godslastering. Vroeger of later geven christenen toe aan logica. Maar mohammedanen? Nooit of te nimmer.

Hoe ver zitten we in die periode van 3 generaties? Heel erg ver. Zaken die ondenkbaar waren tijdens Pim Fortuyn zijn nu niet alleen bespreekbaar geworden, het is bijna gewoon. Kindhuwelijken, bijvoorbeeld. Fortuyn werd in 2002 vermoord. Het onderwerp ‘kunnen vieze geilbaardjes van 60 jaar trouwen met meisjes onder de 10’ bestond niet eens. Nu wel. Nog veel erger: ze mogen hun bruidjes gewoon meenemen naar Nederland als ze hier als asielzoeker binnen komen. Of slavernij. Dat komt heel snel weer terug. Hoeveel ophef was er over slavenmarkten die nu, op dit moment, weer gehouden worden in Raqqa? Je kon het lezen op pagina 17, bij overig buitenlands nieuws. Onderaan de pagina.

Links loopt de schuimbekken over Zwarte Piet en Blanke Thierry. Maar niet over kindhuwelijken of slavernij. Want daar kunnen we wel wat aan doen, en dat moeten we met z’n allen niet willen.

Door:
H. Numan
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", "Religie van de vrede", "Verrijking", "Weg met ons!", achterlijkheid, asielwaanzin, Barbarisme, cultuurrelativisme, Dhimmitude, Elite, establishment, Eurabië, Europa, gezond realisme, hersenspoeling, Hypocrisie, Illegalen, Immigratie, Indoctrinatie, Islam, islam-collaboratie, islamappeasement, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Islamofilie, Jihad, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, lafheid, landverraad, Links fascisme, Linkse christenen, Linkse Kerk, Linkse media, mainstream-media, Marxisme, meningsdictatuur, Moslims, Multiculti, Naïviteit, Nederland, nieuw fascisme, onwetendheid, Overheid, Pacifisme, political correctness, politici, praatjesmakers, propaganda, Rotzakken, Socialisten, socialistisch idealisme, Taqiyya, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Westen, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

10 reacties op Hoe lang duurt het voor het donker wordt? (deel 3)

 1. Tom Hendrix zegt:

  Interessant artikel. De moeite van het lezen waard.

  Liked by 1 persoon

 2. Drs.P. zegt:

  @Numan, geweldig stuk!!
  Helaas zitten wij opgescheept met een behoorlijk groot stel faciliterende gore nsb-ers in de regering, maar ook in alle locale overheden en iedere keer pakken de nepverkiezingen weer zo uit dat zij aan de macht blijven.
  Daarnaast bestaat NL voor een behoorlijk groot deel uit zombies die in diepe slaap zijn. Ik heb er een hard hoofd in om deze nsb-faciliteerders aan te kunnen pakken, want zij en de ratten in Brussel zijn de enige oorzaak ervan dat al die fucking booslims hier naar toe komen, dussssssss wat nu te doen??
  We moeten oorzaak en gevolg zien te onderkennen en dan de oorzaak van al deze ellende zien weg te krijgen, dan grenzen dicht, dan zoveel mogelijk booslim terugtiefen naar hun eigen land in die volgorde!!

  Liked by 2 people

 3. H J zegt:

  Heel goed en helder verhaal. Deel 4?? Maar, met andere woorden, er zal wel een soort van oorlog nodig zijn om die barbaren weer in hun hok terug te krijgen. Burgeroorlog, ondergrondse, volksmilities, dagelijks verzet, burger ongehoorzaamheid en verkiezingen.
  Om de barbaren te verwijderen hoeven we niet op die krijsende linkse fascisten en communisten te rekenen. Blijft er de helft van de bevolking over om het te klaren. Vergeet het dan maar want de gemiddelde brave Nederlander is niet of nauwelijks te mobiliseren, behalve dan dus die krijsende helft die wel graag wil oproerkraaien. Dat moet ik links mogelijk nageven; zij staan veel eerder op de barricaden dan zeg maar wat niet links is. Drie keer links is toch weer rechts. Houdt moed.

  Liked by 1 persoon

  • Maria zegt:

   De IRA manier, op verborgen wijze langs komen fietsen op een fiets en iemand dood schieten en je bent weer weg. Je kunt het vaker doen en het land wordt niet zo veilig meer om te wonen en dan gaan ze wel weg. Geen buitenlandse producten van grote bedrijven meer kopen, de economie verlagen, meer schulden voor het land, overheid geen geld meer heeft is ook een methode en dan niet meer interessant om hier te komen wonen. Kunnen wij eigen pistolen maken, dat moet toch kunnen? Ik ben zelf bijna twee keer ontvoerd in een auto door onbestemde moslims in 1982 in Hamburg en 2000 in een kleine plaats in Friesland. Ik heb kunnen vluchten en mijn vader kwam in 2000 net aan gereden met de auto, ik had nog geen mobiele telefoon en had gebeld in telefooncel en was al vast weggelopen omdat ik het niet vertrouwde en daar alleen stond bij ns station. Zij kwamen achter mij aan. Zowel die auto als de auto van mijn vader stopten naast mij. Ik heb net kunnen ontkomen in mijn vaders auto, zij waren met zijn vieren al uitgestapt en liepen op mij af. Als ze je beet pakken ben je kansloos en wordt je in de auto getrokken. In Hamburg waren we met meerdere vrouwen en hebben we flink gevochten met karatetrappen en is het ze ook niet gelukt. Verschrikkelijk want een groepsverkrachting van een week, gaat je niet lichaam in de koude kleren zitten. Hun eigen zusters doen ze dat niet aan, het is dan ook een gerichte acties om jonge vrouwen kapot te maken. Denk maar aan kolbrin bijbel die ook zeiden dat vrouwen miskramen krijgen, daar weten ze daar uit het oosten wel vanaf en is daar denk ik voor bedoeld niet voor de seks. In ieder geval de beslissing genomen als het mij een derde keer overkomt, dat ik hun vrouwen op verborgen wijze van kant ga maken. Hier en daar gaan er lijken liggen. Als ik een pistool had, dan had ik mij kunnen redden in die tijd, zij zijn toch de aanvallers, waarom met alle kennis die wij hebben, hebben wij geen wapens om onszelf te beschermen. Je kunt toch zo niet het leven verliezen. Met alles wat er is, is dat toch het liefste op de wereld, dat je zonder lichaamskrenking en dood kan leven, dan een fuck leuke lampjes in de straat of vakantie of waar ze geld maar aan besteden. De Saksen in het rivierengebied en grote steden en Groningen kunnen er ook wat van, van je eigen volk die te lui is om normaal te werken, van scholen, tot bejaardenhulpen, tot artsen, geef mij een Saks en ik herken er een, ja ik ken het Groningse volk. Slecht voedsel in bejaardenhuis geen vlees geen vleesvervanger, geen geld voor voordeuralarm, waardoor mij oma vaker is mishandeld in bed door vreemde mannen die zo binnen kwamen lopen. Zelf getuige van met mijn moeder want deur was van binnen op slot gedaan en bejaardenhulp was nergens. Ja daar is geen geld voor en ik ben nog steeds kwaad. Geen drinken geven aan andere bejaarden (van anderen gehoord en niet willen helpen met drinken). Zij wilde denk ik daardoor niet meer leven en euthanasie ze had geen pijn. Weinig empathie van het eigen volk en alleen maar voor de baan en centen willen werken en een fuck you houding naar het eigen volk, ook op de werkplek herken ik ze. En slijmen tegen buitenlanders en zonder kritiek naar hun. wel naar mij.
   En als u als Groenlinkser op straat loopt en denkt nou ziet er toch vreedzaam uit. Dan zeg ik dat dat zo is voor 23 uren en 50 minuten, en dat daarvoor slechts 10 minuten nodig zijn om je leven te veranderen. Staan de buitenlanders in je wijk dingen kapot te maken, dat ben je alleen en mag je hopen dat je het er levend vanaf brengt, ook al was het gisteren nog vredig.

   Ook zo vreemd over Polen (en Hongarije e.a.) dat zij vluchtelingen moeten opnemen en dus moeten onderhouden? Daar begrijp ik niets van. De eigen bevolking lijdt honger, in Polen enkele honderdduizenden, en dan maken ze wel geld vrij voor buitenlanders?

   Like

 4. koddebeier zegt:

  Links en de islam zijn etterende gezwellen, die patiënt (Nederland) uiteindelijk fataal zullen worden !!

  Liked by 1 persoon

 5. Harry zegt:

  Prima verhaal Numan ,

  alleen die éne zin : ” vroeger of later geven christenen toe aan logica ” ,
  vraag me oprecht af of dit zo is .
  Ik spreek die lui dagelijks omdat je in mijn omgeving verzuipt in de refo’s ,
  er valt met die lui niet te redeneren !
  Op mijn vakgebied lul ik eigenlijk iedereen om , bij die lui ben je kansloos !
  Als je ze met feiten bestookt , dan antwoorden ze met een of andere bijbeltekst .
  Als je dat dan probeert te tackelen , hebben ze wel weer een andere spreuk paraat .
  Maar hun enige waarheid is dat abstracte rotboek waar ze kennelijk álles uit kunnen halen .
  Ze slaan je met god en jezus om je oren , als het hen uitkomt .

  Rede en logica gaat totaal aan hen voorbij .
  God zal alles wel regelen , maar eerst moet het nóg erger worden .

  Net als soldaten die ingesloten zitten en wachten op versterking , Maar die komt niet ! Nooit !
  Die militairen voelen zich dan zwaar belazerd , de vrome broeders hebben wel weer een uitvlucht uit het dikke boek .

  Rare kwezels !

  Nee , VROEGER OF LATER , ik geloof er niet in .
  Vroeger sowieso niet .
  En wat later betreft , dat zal dan wel zó veel later zijn dat het te laat is !

  Maar dan hebben ze altijd dat boek nog …………………………..
  En moslims met een IQ van zeventig en een groot mes .

  Like

  • Wachteres zegt:

   “Op mijn vakgebied lul ik eigenlijk iedereen om , bij die lui ben je kansloos’!

   Nu snap ik waarom de fundies jou zo frustreren, @Harry 😀

   Like

 6. guusvelraeds zegt:

  Ik wacht op de eerste slavenmarkt in lottum. Als vervanging van de eeuwenoude paarden markt aldaar. Wie weet, mischien zijn er al verborgen slavenmarkten in Europa. Mensenhandel bestaat er moeten dus beslist al transitie plaatsen zijn. De moslim gemeenschappen zijn heel gesloten. We zien niet wat daarbinnen zich afspeelt. Het is nog erger, we ondersteunen met goedkeuring uit Den Haag ook al sharia politie. De clash komt. De islam kan niet zonder.

  Like

 7. Frans Caleeuw zegt:

  Uitstekende benadering van dit West-Romeinse tijdsbetek.Het was zeker een nogal anarchaische tijd. Anderzijds was de veelal Germaanse politieke cultuur er een van door het volk bepaalde richting. Dat was oorspronkelijk ook zo in Rome, maar was in de voorliggende eeuwen verloren gegaan. Er is veel gelijkaards vast te stellen met de huidige situatie in Europa.

  Like

 8. Guardiacivil zegt:

  LET OP
  Net zo als het gaat rommelen binnen de gelederen van Brussel gaat het rommelen binnen de Nederlandse defensie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s