EEN HELDHAFTIG MAN…

Screenshot_131

Mustafa Kemal Pasja Atatürk (1881 – 1938)

 (Door: “Driek”)

Toen Kemal Atatürk in 1923 de eerste Turkse Republiek stichtte en er een wereldlijke staat van maakte, stelde hij de islam aan de kaak als ‘de voorschriften en theorieën van immorele Arabische sjeiks´ en verbood hij de bedevaart naar Mekka. Om er de nadruk op te leggen dat Turkije voortaan niet door de godsdienst zou worden gedomineerd, schafte Atatürk het kalifaat en het ministerie van Religieuze Zaken af en bracht hij alle scholen samen onder een niet kerkelijk ministerie van Onderwijs.

Europese burgerlijke en strafwetboeken kwamen in de plaats van de sharia, en in 1928 werd het Arabisch schrift vervangen door Latijnse letters. De kleding werd bij regeringsdecreet gemoderniseerd en zelfs imams mochten hun lange opperkleed niet meer in het openbaar dragen.

Atatürk´s pogingen om van Turkije een wereldlijke staat te maken, zijn gestrand, deels doordat hij blijkbaar geen oog had voor de behoefte aan godsdienst die er bij zijn hoofdzakelijk agrarisch volk leefde. Zijn wereldlijke staat verschafte hen veel materiële steun, maar weinig houvast in hun geestelijk en gevoelsleven. Hij kon de islam niet uitroeien doch alleen aan banden leggen.

Het islamitisch vuur dat overal in Turkije oplaait, is een uiting van diepgeworteld ongenoegen over een halve eeuw secularisatie en van bezorgdheid over inflatie en werkloosheid.

Welnu, spitse lezer van E.J. Bron, het zal er met dictator Erdoğan aan het roer alleen maar slechter worden. Het toerisme als belangrijke bron van inkomsten zakt als een kaartenhuis in elkander. Dat wordt armoe troef.

Ik wens U allen nog een gezegende dag.

Door:
“Driek
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Historie, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Turkije. Bookmark de permalink .

17 reacties op EEN HELDHAFTIG MAN…

 1. Jan zegt:

  Ik begrijp die jubeltonen over Ataturk niet. Hij was een massaslachter die in het rijtje Stalin, Hitler, Pol Pot en al die andere genocidale gekken thuis hoort:


  De Griekse genocide

  De geschiedenis maakt duidelijk dat de Turken ook nog andere massaslachtingen op christenen op hun geweten hebben. In 1922 vermoorden ze onder leiding van Mustafa Kemal Ataturk in Smyrna, het huidige Izmir, 300.000 christenen in nauwelijks een paar weken tijd. De Griekse genocide waarvan een deel ook Pontische genocide wordt genoemd was een etnische zuivering gepleegd op (onder andere) de christelijke Pontische Grieken in het Ottomaanse Rijk tijdens en na de 1ste Wereldoorlog tussen 1914 en 1922 onder leiding van de beweging van de Jonge Turken. Hierbij kwamen volgens verschillende bronnen tussen de 750.000 en 900.000 Grieken om bij gedwongen deportaties en massamoorden.
  ….
  http://www.franklinterhorst.nl/Turkse%20genocide%20op%20Armeense%20en%20Griekse%20christenen.htm

  Ataturk, Mustafa Kemal. Einduitvoerder van de Armeense Genocide
  https://fenixx.org/2016/04/27/ataturk-mustafa-kemal-einduitvoerder-van-de-armeense-genocide/

  Geliked door 3 people

  • Marlies zegt:

   Jubeltonen over Ataturk etc. mee eens. Datzelfde gevoel overkomt mij bij de jubeltonen over bijvoorbeeld Churchill.

   Like

   • Jan zegt:

    Sta ook ambivalent tegen over hem. Eerst een gigantisch grote mond dat als Polen wordt aangevallen de Britten het land zullen verdedigen, niet dus. Toen de oorlog afgelopen was heel Oost-Europa verkwanselen aan de sovjets en op Jalta popie jopie gedrag tegen Stalin.
    Overigens, Roosevelt was helemaal een doorgedraaide gek. Noemde Stalin Uncle Joe en nam landverraders op in zijn regering die regelrecht alles doorgaven aan Moskou.

    Geliked door 1 persoon

 2. Japio zegt:

  Islam maakt meer kapot dan je lief is. Overal waar deze zieke geesten zijn of verschijnen is de onderdrukking en verdere narigheid nabij. Niets maar dan ook werkelijk helemaal niets goeds komt er vanuit de islam. Ook Nederland moet er straks aan geloven als er nog meer islam zich nesteld in ons land. Want het zijn parasieten en ze zuigen het land helemaal leeg. Of het nou om welvaart gaat of vrijheid of cultuur ze toveren een westers land zo om in een armoedige, vieze en failliete bende. U ook een gezegende dag Driek.

  Like

 3. Beste Driek, goed stuk.Jammer dat dat allemaal verpest wordt door Erdogan.

  Like

 4. Wachteres zegt:

  http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2017/03/erdogan-ataturk-zou-voor-het-referendum-stemmen-480353/?utm_source=TripolisDialogue&utm_medium=email&utm_term=&utm_content=&utm_campaign=early_els_29mrt17&cmpid=NLC|early_els_29mrt17|2017-03-29

  Erdogan: ‘Atatürk zou voor mijn referendum stemmen’

  Het is erop of eronder voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Minder dan drie weken te gaan tot het referendum over een nieuwe constitutie. De president van Turkije zet alles op alles voor een ‘ja’ op het referendum, waarmee hij zijn macht uit kan breiden.

  Gisteren deed Erdogan opnieuw een opmerkelijke uitspraak, hij zei dat Mustafa Kemal Atatürk, als hij nog geleefd zou hebben, voor de nieuwe constitutie zou stemmen. De uitspraak is een reactie op het Duitse blad Bild, waarin gezegd werd dat Atatürk tegen de nieuwe constitutie zou zijn.

  Like

 5. Jan Wandelaar zegt:

  Like

 6. Klippie 72 zegt:

  Mee eens dat het slechter gaat worden. Hoe komen we van die dictator af.

  Like

 7. Flo zegt:

  Armoedzaaiers die voor ’n paar honderd euro daar nog op vakantie gaan zal je altijd houden die krijgen een bandje om d’r pols en mogen zoveel schaap eten als ze op kunnen ,,daarbuiten hebben ze niks meer om uit te geven dus verdienen ze er niks aan ,alleen als er iets met ze gebeurd en de kans is heel groot ,dan kunnen we die sloebers uit de narigheid halen .,maar de meesten mensen kiezen toch voor Spanje en Griekenland waar het een stuk beter toeven is dan in een land met achterlijke Moslimcultuur .

  Like

 8. Theoden zegt:

  Ataturk was een massa moordenaar, en voorzetter van de Assyrian, Chaldean en de Armeense genocides.

  Geliked door 2 people

 9. Geweldig, de mens zal in Turkije weer centraal staan te kijken naar zijn knoestige handen waarmee hij in het zweet zijn aanschijns in de grond staat te klooien om er nog wat eetbaars uit te wringen terwijl hij 5 keer daags met den reedt omhoog ligt met het fiere Turkse gelaat gericht naar het Gouden Paleis van zijn Heer Erdogan het loflied zing: Erdogan is groot, Erdogan is machtig, Erdogan heeft een [lul van 4 meter tachtig] paleis van 24 miljard Euro.

  Geliked door 1 persoon

 10. BertG. zegt:

  Zo’n vriendelijk kereltje was het niet, die ataturk.
  Zoek maar eens bij Fubar naar artikelen over ‘m.
  Er staan er vele over hem en wie hij nou eigenlijk was.
  Ik geloof dat maar weinig mensen weten wat dat kereltje allemaal uitgespookt heeft.

  Geliked door 1 persoon

 11. trebor2110 zegt:

  Zo lief was die kemal attack turk niet hoor
  ://fubar.mobi/2016/04/25/mustafa-kemal-ataturk-1881-1938-einduitvoerder-van-de-griekse-genocide/

  Like

 12. beschouwer zegt:

  Ja met zo’n leider als Erdogan heeft het Turkse volk geen vijanden nodig. Het toerisme zal instorten en ook zal ik niks kopen bij een turkse winkel. Stel dat de uitbeter een aanhanger is van Erdogan. Erdogan die het Nederlandse volk haat. Je gaat toch de vijand niet te vreten geven. Veel Erdoganaanhangers vreten toch al mee vanuit de uitkeringsruif overigens. En dan ook nog de hand bijten die ze voedt. Wat een huichelachtig strontvolk !!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s