Wie wapens verkoopt, oogst vluchtelingen

Screenshot_85

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

De actuele migratie- en vluchtelingencrisis is mede het resultaat van de politiek van de gevestigde partijen, die de wapenindustrie ondersteunen en een desastreuze economische politiek bedrijven.

Contra magazine

Het zijn niet alleen maar economische oorzaken, zoals het overstromen van de Afrikaanse markt met goedkope, gesubsidieerde EU-levensmiddelen (die de landbouw daar onrendabel maken), die zorgen voor een enorme migratiedruk naar Europa. Het is ook de politieke ondersteuning voor de wapenindustrie die eraan bijdraagt dat die oorlogen langer duren die niet zelden door buitenlandse interventies (de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk staan hierbij aan kop) worden veroorzaakt.

Als alleen al de Duitse wapenexporten naar het Midden-Oosten meer dan € 2,5 miljard bedragen (2016), mag je ook niet verbaasd zijn wanneer de oorlogen die daar gevoerd worden leiden tot een enorme vluchtelingenbeweging. Een blik op het globale aantal vluchtelingen en binnenlandse ontheemden laat zien: ongeveer een derde deel van alle betrokken mensen is afkomstig uit deze regio en een groot deel van de mensen dat op weg gaat naar Europa eveneens.

Natuurlijk, je zou ook als argument kunnen gebruiken dat de vraag voor een dienovereenkomstig aanbod zorgt en als de Duitsers niet leveren, dan gewoon Amerikanen, Britten, Fransen, Russen, Chinezen . . . – maar is het moreel dan echt verdedigbaar om te argumenteren met het behoud van een paar duizend arbeidsplaatsen en een paar miljoen euro belastinginkomsten wanneer je daarvoor ook voor de dood van ontelbare mensen medeverantwoordelijk bent en er voor de samenleving door het grote aantal immigranten uit deze regio miljarden euro´s kosten ontstaan?

Deze handel met de dood kan door niets gerechtvaardigd worden. De opkomst van de AfD in Duitsland bijvoorbeeld is slechts een symptoom van datgene dat de CDU, de SPD, de FDP en de Groenen in het Europees Parlement, in het Duitse parlement, in de Bondsraad en in de Duitse regering fabriceren. Het is de door de gevestigde partijen uitgevoerde politiek die als de belangrijkste veroorzaker van deze migratiestromen kan gelden. Iedere stem op een van deze partijen is een stem voor oorlog, wanhoop, verdrijving en de wens tot migratie naar Europa. Dat mag men bij de komende verkiezingen nooit vergeten.

Bron:
www.contra-magazin.com
Auteur: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

18 reacties op Wie wapens verkoopt, oogst vluchtelingen

  1. fransdewit zegt:

    Nederland leverde hele dure scudraketten aan Turkije om ze te beschermen en die noemen ons nu nazi’s en vallen ons nu vlijmscherp aan. Waar zijn onze dure raketten eigenlijk, nu schaffen ze weer een duur vliegtuig aan? En de militairen moeten bij gebrek aan echte kogels maar pang pang roepen.

    Geliked door 1 persoon

    • paulzwueste zegt:

      We hebben verder nooit meer iets gehoord over het definitief terugkeren van die
      Scut-raketten.
      Ik maak daar (zeker weten) uit op dat die hele duren raketten gewoon door Turkije zijn genaast.
      Maar dat wist ik indertijd al op het moment dat ik hoorde dat NL die wapensystemen aan Turkije ter beschikking zou stellen.

      Het punt is namelijk dat die raketten, TEZAMEN met het eigen Nederlandse militaire personeel, in Turkije aankwamen.
      Na iets langer dan een jaar kwam de eenheid echter terug ZONDER raketten…!!!

      Daarna hebben we nooit bericht ontvangen over de teruggave van die raketten.
      Houdt er rekening mee dat Erdogan die gewoon heeft gestolen, wij mogen (EU) of durven daar geen stampij over te maken.
      Foutje…bedankt!
      Maar ja dat is allemaal niet belangrijk want het volk weet dit gewoon niet en het interesseert ze ook niet… gezien het feit dat Rutte nu wéér, en voor de DERDE maal,
      voor 4 jaren is gekozen.

      Weg hele dure raketten…!!!

      Like

    • fransdewit zegt:

      bedoelde Patriots

      Like

  2. Eric zegt:

    Die wapens moeten niet verkocht worden, ze moeten gebruikt worden tegen IS, tegen de Wahabi’s in S-A, tegen de tirannen in Teheran, tegen Erdogan en ook tegen de bootvluchtelingen zelf, die wel twee keer zullen nadenken om een sloepje in te stappen als ze weten dat ze eruit GEBOMBARDEERD kunnen worden. Ook hier nemen de westerse politici de verkeerde beslissingen. Vernietig S-A, Mekka inbegrepen, koloniseer het, gebruik de tapijtendragers als slaven om de ruwe olie op te halen, maar a.u.b.: MAAK ZE NIET NOG STERKER !!!

    Like

  3. mvrije zegt:

    Leuk artikel.
    Maar niet op ons van toepassing lijkt me. Er zijn geen fabrieken van wapens in Nederland, buiten wat luchtbuksen na. Het is niet voor niets dat luchtbuksen 250 jaar geleden nog formidabele wapens waren maar dat ze het aflegden tegen vuurwapens. Zelfs ons eigen leger moet zijn wapens kopen in het buitenland o.a. bij de FN fabriek in Herstal net over de grens bij Maastricht.

    Makkelijk, als de EU-strijdmacht van Brussel aan de poorten van ons land klopt hebben we geen wapens als andere landen dat niet willen. Voertuigen voor de landmacht ook niet meer, die kopen we wel bij scania of mercedes en niet bij daf.

    Vliegtuigen ? Fokker mag onderdelen maken voor de F35, een kist die nog niet eens vliegt en nu al zo verouderd is dat de ontwerpers ervan hem zelf niet eens meer willen. 20 jaar politiek gehakketak over die 4,5 miljard voor die brik terwijl een 100 miljard voor een energieakkoord wat echt helemaal nergens goed voor is (behalve voor een gigantische energiearmoede voor het volk dat voor zijn torenhoge rekeningen een gebrekkige leveringszekeringheid tegrug krijgt) er op een regenachtige vrijdagmiddag doorgehamerd wordt.

    Buskruit ? Explosieven ? Bommen, mijnen, torpedo’s ? Niets van dit alles word nog in Nederland gemaakt.

    Schepen dan ? Daar waren we toch ooit sterk in.
    Sinds de politiek hun oren heeft laten langen naar stemmen uit China die ons zeiden dat ze wel eens ‘not amused’ zouden kunnen zijn als we een paar onderzeeboten met techniek van 90 jaar zouden gaan bouwen is ook dat een afgesloten hoofdstuk. Als we nu een marineschip willen laten bouwen wat iets groter is als een gemotoriseerde vlet moeten we gaan shoppen in Korea of aanpalende landen.

    Zelfs voor uniformen die legers die nog wel wat voorstellen het liefst in ons land kopen omdat wij de uitvinders zijn van vezels als aramide en kevlar die fabrikanten als Ten Cate verwerken hebben wij een tuthola van Schoevers die liever nylonmeuk koopt als uniformen voor onze jannen wat in elkaar genaaid is is sweatshops in Bangladesh en dat soort landen. Die uniformen vliegen al in de fik als je er per ongeluk een beetje as van je peuk op knoeit maar ja roken is toch al slecht voor je gezondheid he. Haha.

    Misschien dat de schrijver dat bedoelt ?
    Dat wij uniformen maken die Amerikaanse soldaten dragen bij hun oorlogen ? Dat wij daarom vluchtelingen zullen oogsten ? Lijkt me sterk. Die zijn amper goed genoeg om katoen te oogsten, laat staan een twaronvezel uit een fabriek te trekken.

    Onze politici zijn helemaal niet mans genoeg om wapens te ‘verkopen’.
    Ik zet dat ‘verkopen’ maar even tussen aanhalingstekens omdat het impliceert dat je iets verdient. De koopmansgeest. Het enige wat we hier verkopen hebben we eerst voor goed geld ingekocht en daarna voor half geld in de ramsj gezet. En praatjes. Die verkopen we ook genoeg in de wereld. Maar die vluchtelingen die oogsten we niet zoals in de titel. Anderen dringen dit aan ons op -voor zover de vluchtelingen (<== het zijn immigranten!!!) dit niet al zelf doen- en de collectieve wil tot verzet die is er niet. De individuele wil kan op een hoop tegenstand rekenen.

    Geliked door 1 persoon

  4. danny zegt:

    Vergeet Nederland en Belgie niet, ook grote wapenleveranciers.

    Like

    • mvrije zegt:

      Dus wij zijn grote wapenleveraciers danny ?
      Ons eigen legen had de FAL. Een infanteriegeweer.
      = uitgefaseerd.

      Die werd gemaakt in Herstal. Buitenwijk van Luik, net over de grens bij Maastricht. Goeie geweren hoor. Die hebben we inderdaad doorverkocht, voor een grijpstuiver. Net als onze tanks, die gemaakt zijn in Duitsland. Hebben we voor een grijpstuiver verkocht aan Indonesië.

      Verlieslatende handel.
      Voor zover het al om winstgevende handel gaat dan gaat het vooral om handel op de zwarte markt die via een brievenbusmaatschappijtje op de zuidas belastingvriendelijk gefaciliteerd word.

      Ziet u Sharon Dijksma of Henk Kamp al in de tweede kamer staan verdedigen dat we onze wapens verkopen aan wie we willen ?
      Khadaffy ?
      Koning Saoud ?

      Ga toch weg.
      We maken geen wapens hier.
      Als we ze al verkopen dan is het vooral om onze krijgsmacht te verzwakken en de belastingbetaler een poot uit te draaien. En die “vluchtelingen” die oogsten wij niet door onze wapenhandel. Ze komen gewoon omdat politici te laf zijn om er paal en perk aan te stellen.

      Like

      • danny zegt:

        Ga dit maar eens lezen dan begrijp je wat ik bedoel.

        Ga dit maar eens lezen mvrije.
        Dan snapt u wat ik bedoel.

        Nederland en de wapenhandel

        De wapenindustrie heeft wereldwijd een omzet van ruim 400 miljard dollar. Nederland speelt daarin een belangrijke rol. Ons land is een van de grootste wapenexporteurs ter wereld. Er zijn enkele honderden bedrijven in deze sector actief. Voor de meeste van deze bedrijven is het maken van wapens en wapenonderdelen maar een klein deel van hun werk, naast productie voor de civiele markt. De belangrijkste Nederlandse wapenindustrie maakt marineschepen, delen van gevechtsvliegtuigen en helikopters, en radar- en vuurleidingsystemen waarmee bommen en raketten hun doel zoeken.

        Jaarlijks wordt voor een kleine miljard euro aan wapenexportvergunningen afgegeven. Verreweg de meeste wapens en wapenonderdelen die Nederland produceert, worden aan het buitenland verkocht. Daarnaast is Nederland een belangrijke doorvoerhaven – wapens worden elders gemaakt en via Schiphol en Rotterdam vervoerd naar andere landen.

        Op grond van rapportages van de regering aan het parlement maakten we een overzicht van de belangrijkste Nederlandse wapenexportbestemmingen 2003-2012.

        De meeste wapens worden verkocht aan staten, maar een deel van de wapens komt terecht in het illegale circuit. Ook worden er wapens verkocht aan regimes die hun bevolking onderdrukken, en aan landen die betrokken zijn bij een binnenlands of internationaal conflict. Volgens de wapenexportrichtlijnen van de Europese Unie zouden aan zulke landen geen wapens verkocht mogen worden.

        Nederlandse wapenexport
        De waarde van de jaarlijkse Nederlandse wapenexport schommelt de afgelopen tien jaar rond de 1 miljard euro. Nederland hoort daarmee bij de grootste wapenexporteurs ter wereld. De grootste wapenexporteurs zijn de Verenigde Staten, Rusland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië en China.

        [Waarde afgegeven wapenexportvergunningen 2003-2012 in miljoen euro]

        Nederlandse wapens gaan de hele wereld over. Veel wordt verkocht aan andere Europese landen en aan de Verenigde Staten, maar we verkopen ook wapens aan bijvoorbeeld Indonesië, Egypte, Jordanië, Marokko en Colombia, conflictgebieden of landen waar mensenrechten geschonden worden.

        Niet alleen de wapenindustrie, ook het Nederlandse Ministerie van Defensie is een belangrijke wapenexporteur. Regelmatig worden door het leger afgedankte wapens verkocht naar het buitenland. Defensie biedt die wapens aan op een website; een soort marktplaats voor militaire goederen. Er is een grote tweedehands en zelfs een derdehands markt voor wapens. Eenmaal verkochte wapens kunnen nog decennialang opduiken.

        Regels
        De overheid wil de wapenhandel controleren. Daarom moet voor elke export apart een vergunning worden aangevraagd. De regels daarvoor zijn op Europees niveau vastgesteld. Er wordt onder andere gekeken naar de mensenrechtensituatie in het land waar de wapens terechtkomen, de internationale veiligheid en eventuele dreiging van terrorisme. De regels daarvoor zijn ruim te interpreteren, en het ene land is veel soepeler in het geven van een vergunning dan het andere. Bedrijven maken daar handig gebruik van.

        Wat de controle nog eens extra ingewikkeld maakt is dat de meeste bedrijven specialistische apparatuur of elektronica maken, die later samengevoegd wordt tot één wapen, vliegtuig, schip of tank. Sommige onderdelen – denk aan navigatieapparatuur voor schepen – zijn ‘dual-use’. Ze kunnen zowel militair als civiel gebruikt worden.

        Zeker als zo’n onderdeel eerst uitgevoerd wordt naar een ander land om daar in het uiteindelijke wapen ingebouwd te worden, is het nog amper mogelijk om erachter te komen wat de uiteindelijke bestemming is.

        Bij een vergunning moet getoetst worden of de goederen geen bedreiging vormen voor:
        1. internationale verplichtingen van de lidstaten van de EU;
        2. mensenrechten en het internationaal humanitair recht in het ontvangende land;
        3. interne situatie in het ontvangende land (spanningen of gewapende conflicten);
        4. regionale vrede, veiligheid en stabiliteit;
        5. nationale veiligheid van de lidstaten van de EU en hun bondgenoten;
        6. het gedrag van het ontvangende land tegenover de internationale gemeenschap, vooral met oog op terrorisme, de aard van zijn allianties en het respect voor het internationaal recht;
        7. het risico dat de goederen binnen het ontvangende land worden omgeleid of ongewenst verder worden geëxporteerd;
        8. het sociale en economische beleid van het ontvangende land. Het land mag niet teveel uitegeven aan Defensie, vooral in relatie tot uitgaven aan sociaal-economisch beleid.

        De Nederlandse overheid zegt dat ze de Europese regels streng toepast, maar in de praktijk valt dat vaak tegen. Vooral als het gaat over mensenrechten en ontwikkeling worden de regels erg soepel toegepast. Zo zijn er de afgelopen jaren wapens geleverd aan Egypte, Bahrein, Indonesië, Nigeria, India, Pakistan en Marokko.

        In Nigeria is het leger beschuldigd van ernstige mensenrechtenschendingen tegen de bevolking in de Nigerdelta, waar veel olie gewonnen wordt. Pakistan en India hebben al jaren een conflict over de grensregio Kashmir, en beide landen bezitten kernwapens, wat de situatie nog gevaarlijker maakt.
        Begin 2011 bleek dat er Nederlandse wapens verkocht waren aan een aantal landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten waar het leger hard optrad tegen demonstraties voor democratie en vrijheid, bijvoorbeeld in Bahrein, Egypte, Libië, Saoedi-Arabië en Jemen. Dat leverde de regering veel kritiek op. De Tweede Kamer wilde dat de regering de regels aanscherpt. Maar de regering wil ook de wapenindustrie beschermen.

        Bedrijven
        Er zijn in Nederland een paar grote bedrijven die hun geld voor het grootste deel aan wapens verdienen. Dat zijn:

        – Thales Nederland: onderdeel van het grote Franse bedrijf Thales. Thales Nederland maakt vooral radar- en vuurleidingsapparatuur.
        – Damen / De Schelde: Deze scheepwerf heeft de afgelopen jaren grote marineschepen geleverd aan onder meer Indonesië en Marokko. Het gaat hier om hele dure schepen voorzien van de allernieuwste snufjes.
        – Stork: het maakt bijvoorbeeld onderdelen voor militaire vliegtuigen en helikopters. Het bedrijf helpt ook bij de ontwikkeling van het nieuwe peperdure gevechtsvliegtuig de Joint Strike Fighter (JSF).
        – TNO: Dit is een onderzoeksinstituut dat nauw betrokken is bij de ontwikkeling van militaire goederen en diensten.
        – Airbus: een Europees bedrijf (voorheen EADS) met fabrieken in onder meer Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italie, Finland en Zweden. Het behoort tot de grootste militaire bedrijven ter wereld. Het maakt vooral vliegtuigen en helikopters, maar ook kernwapens en andere raketten. Het hoofdkantoor zit in Nederland.

        Om te lobbyen bij de regering en grote opdrachten binnen te halen, werkt de Nederlandse defensieindustrie samen in de NIDV (Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid). De NIDV houdt elk najaar een symposium en een beurs. Op Europees niveau zijn de meeste wapenbedrijven aangesloten bij lobbyorganisatie ASD.
        Om reclame te maken voor hun producten staan Nederlandse bedrijven vaak op wapenbeurzen, die over de hele wereld gehouden worden. Vaak gaat een Nederlandse minister of staatssecretaris mee naar zo’n beurs om de Nederlandse handel nog eens extra aan te prijzen. Op een wapenbeurs worden nieuwe contacten met klanten gelegd en worden contracten afgesloten.

        Aankopen
        Het Nederlandse leger koopt zelf natuurlijk ook wapens. De afgelopen jaren is veel discussie geweest over het wel of niet aanschaffen van een heel duur nieuw gevechtsvliegtuig, de Joint Strike Fighter (JSF). Het kabinet heeft recentelijk besloten de JSF te gaan kopen; de defensie-industrie kan daar goed aan verdienen. De kosten voor dit gevechtsvliegtuig project lopen nog steeds op.

        Bron: http://stopwapenhandel.org

        Wapenhandel

        Wapenhandel is de handel in wapens, en belangrijk onderdeel van de defensie-industrie. De term wordt vaak gebruikt voor de internationale handel in militaire goederen tussen landen. De term kan ook worden gebruikt voor alle handel in militaire goederen, inclusief de aankoop van wapens door regeringen in eigen land.

        De totale globale jaarlijkse omzet in militaire goederen ( de gecombineerde verkoop van wapens van de wapenproducerende ondernemingen) bedraagt tegenwoordig meer dan 300 miljard dollar [1]. Wereldwijd wordt er tussen landen elk jaar voor naar schatting rond de 45 miljard euro aan wapens verhandeld.[2] Het grootste deel hiervan komt uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Frankrijk en Duitsland.

        Nederland[bewerken]

        Nederland is een van de grootste wapenexporteurs. Volgens een rapport van de Campagne tegen Wapenhandel zou Nederland, per hoofd van de bevolking gemeten, de grootste wapenexporteur in 2008 zijn.[3] In de periode 2003-2007 was Nederland grofweg de op vijf na grootste wapenexporteur ter wereld, gemeten naar het volume van geëxporteerde zware wapens. De relatief hoge Nederlandse wapenexport was in deze periode vooral te danken aan de verkoop van overtollig krijgsmachtmaterieel door de Nederlandse staat, onder meer aan Chili, Duitsland, België, Portugal en Egypte. De Nederlandse overheid rapporteerde in haar jaarlijkse overzichten van de nationale wapenexport voor de periode 2003-2007 een export van overtollig militair materieel ter waarde van rond de 1,5 miljard euro.[4] Overigens is de export van wapens vanuit Nederland aanzienlijk minder dan de wapenexport vanuit de VS, Rusland, Duitsland en Frankrijk.[5] In 2007 bedroeg de export 874 miljoen euro. In 2008 was Nederland de op vier na grootste wapenexporteur.[6]

        In Nederland zijn er zo’n 250 bedrijven actief op het gebied van de productie en export van wapens of wapenonderdelen. In 1998 werd er door de overheid voor minstens 160 miljoen euro aan subsidie besteed aan deze industrie, die werk verschaft aan ongeveer 12.000 mensen. TNO is het bekendste en grootste onderzoeksinstituut dat zich met wapens bezighoudt. Verder zijn onder andere het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) en Stork betrokken bij de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter. Scheepswerf De Schelde (eigendom van Damen Shipyards) is leverancier van marineschepen aan onder meer Indonesië. Vaak worden deze schepen uitgerust met Thales commando- en communicatieapparatuur

        Nederlandse wapenexport moet voldoen aan de EU Gedragscode Wapenexport. De Gedragscode is niet toereikend om de toenemende globalisering van de wapenhandel het hoofd te bieden en vertoont een groot aantal gebreken. Bovendien is de gedragscode nog steeds niet juridisch bindend

        Bron: Wikipedia

        http://www.volkskrant.nl/binnenland/nederland-in-top-5-wapenexporteurs~a930521/

        http://www.omroepbrabant.nl/?news/2623961133/Grootste+wapenhandelaar+van+Nederland+Jan+B.+moet+vijf+jaar+en+zeven+maanden+cel+in.aspx

        http://nos.nl/op3/artikel/2072626-nederland-verkocht-nog-nooit-zoveel-wapentuig.html

        https://www.graydon.nl/blog/nederland-casht-met-wapenindustrie

        Veel leesplezier. ;

        .

        Like

      • Leo zegt:

        Oei, niet vergeten, Nederland staat op de wereldlijst van wapen exporterende landen op de 5 e plaats.
        Het betreft hier vooral wapensystem zoals goal-keeper en wapen- vuurleidingssystemen.

        echt niet het braafste jongetje van de klas

        Like

      • BM Fidel zegt:

        Wapenproductie is iets anders dan wapenhandel. Nederland is daar nog steeds groot in.

        Like

      • paulzwueste zegt:

        Danny.
        Ben je niet in de war met “wapenhandel”…
        Vraagje, wáár en bij wel bedrijf zouden die wapens dan gemaakt moeten worden…?
        Rotterdam is de grootste containerhaven van de wereld.
        Uitvoer en invoer van heel Europa gaat voor een zeer belangrijk gedeelte via de Rotterdamse haven… Zo dus ook de wapenhandel…

        Ik weet wel dat wij vroeger een wapenindustrie kenden.
        Tot wapens reken ik, naast handwapens, ook Fregatten, Duikboten, Kruisers etc.
        Maar dat is allemaal weggesaneerd. Net als onze goudvoorraad.

        Ach ja…

        Like

  5. 4sjun zegt:

    Volgens mij kan het produceren van mijnen ter bescherming van de grenzen aan land en in de zee helemaal niet zo veel kwaad om de ongewenste instroom te beperken. Maar beter is het Jan Publiek voorbij de MSM eens goed voor te lichten om langs die weg beklijvende verandering van politiek beleid te bewerken.

    Like

  6. scheermes zegt:

    De wapens moeten verkocht worden ,en uitgeprobeerd worden !! De gewone man is bij deze ALTIJD de klos !! Rutte en co zijn veel te laf als het er op aankomt ,en wij mogen als het zo ver is de wapens oppakken om ons land te verdedigen!! Oorlogen worden aangestuurd door het kapitaal om zo bakken met geld te verdienen ,en de onnozele kiezer doet slaafs wat hem opgedragen wordt !! Een belg stapt in een vliegtuig,en dropt bommen in het MIDDEN oosten omdat een belg die doorgeleerd heeft hem dat opdraagt !! Dit is dit keer GEEN belgen mop ,maar de WERKELIJKHEID!! KNETTERGEK!!

    Like

  7. Pingback: Wie wapens verkoopt, oogst vluchtelingen – jroam

  8. fransdewit zegt:

    Ik moet even corrigeren ik schreef scudraketten maar ik bedoelde natuurlijk Patriots. Sorrie maar de intentie is wel het zelfde.

    Like

  9. Guardiacivil zegt:

    We hadden ooit een fabriek in Delft die zeer goede optische nachtkijkers fabriceerden, maar na fraude ging de fabriek over de kop. Ik ben de naam kwijt.

    Like

  10. Guardiacivil zegt:

    En ik vergeet nog te zeggen dat in Oegstgeest een groot onderdeel zat van de Marine Luchtvaart Dienst die eigen scan en radar apparatuur ontwikkelde en in de toestellen inbouwden als de Neptune, Atlantic Brequet, Orion, ter ondersteuning van onderzeebootbestrijding, dit onderdeel is compleet weg bezuinigd en opgedoekt.

    Like

Plaats een reactie