Herinneringspolitieke geste: Servische regering plant gedenkteken ter herinnering aan de NAVO-overval in 1999

Screenshot_87

(Vertaling: E.J. Bron)

Ondanks de officiële politiek van de Servische regering, die streeft naar een toetreding van het land tot de NAVO, is in de bevolking de NAVO-overval op het voormalige Joegoslavië in het voorjaar van 1999 niet vergeten. Het westerse bondgenootschap had destijds 79 dagen lang niet alleen militaire installaties, maar ook bruggen, fabrieken, ja zelfs scholen gebombardeerd.

Duits - Zuerst

Nu wil de Servische regering onder de zojuist in zijn ambt bevestigde minister-president Aleksandar Vučić een gedenkteken ter herinnering aan de slachtoffers van het NAVO-bombardement oprichten. Dat verklaarde Vučić deze dagen tegenover journalisten.

Letterlijk zei de oude en nieuwe minister-president: “Servië zal zijn plicht tegenover de onschuldige slachtoffers van de agressie tegen ons land vervullen. Dat laat onze verantwoordelijkheid tegenover de toekomst zien. Dit kwaad mag zich nooit meer herhalen.”

De Servisch-orthodoxe patriarch Irenej zou zijn zegen al aan het idee gegeven hebben, dat ook door de filmregisseur Emir Kusturica en het hoofd van de Servische Academie van Wetenschappen, Vladimir Kostić, wordt begroet. Waarnemers zien in het idee voor een gedenkteken echter ook een politieke afleidingsmanoeuvre: de NAVO-vriendelijke koers van de regering- Vučić stuit in de bevolking vaak op afwijzing – de regering zou tegemoet moeten komen aan de stemming in het volk en zich nu in ieder geval herinneringspolitiek gezien op één lijn bevinden.

Bron:
http://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Balkan, Hypocrisie, NAVO, Servië, Socialisten. Bookmark de permalink .

20 reacties op Herinneringspolitieke geste: Servische regering plant gedenkteken ter herinnering aan de NAVO-overval in 1999

 1. john zegt:

  Nu nog eraan denken om naar de eu te komen ??? Je moet knettergek zij zoals Wilders dat zo duidelijk zegt. Maar in dit geval zou de stem van het volk overheersen. Net tegenovergestelde van hier in Vlaandren.

  Like

 2. aquarius4422 zegt:

  De grootste misdaad uit de geschiedenis van de NAVO.

  Geliked door 4 people

 3. Robby E. zegt:

  De Serviërs zijn al aan alle kanten genaaid door het westen!
  Dat ze daar nog bij willen horen is mij een raadsel!

  Geliked door 3 people

 4. ildiko zegt:

  Navo had daar niks te zoeken!

  Geliked door 2 people

 5. Alex Delarge zegt:

  Een volstrekt onbegrijpelijke oorlog tegen een potentiele bondgenoot. Tot op de dag van vandaag snap ik er niets van.Kosovo is verworden tot een pain in the ass van heel Europa.

  Geliked door 1 persoon

 6. Bas zegt:

  De NAVO heeft indertijd ontzettend veel leed veroorzaakt onder de autochtone Serviërs, niet alleen tijdens de bombardementen op Belgrado maar ook in de provincie Kosovo, om plaats te maken voor Albanese immigranten c.q. allochtonen. Dat dit diepe wonden heeft achtergelaten bij de oorspronkelijke bevolking van Kosovo, valt te begrijpen nietwaar. Een monument is een herinneringsplek.

  Geliked door 2 people

  • Tom Hendrix zegt:

   @Bas: 22.24. uur, op 14/4. De NAVO heeft hier een gevaarlijk precedent geschapen. Het was een smerige oorlogsmisdaad, te vergelijken met de NAZI aanval op Polen. De NAVO, de kontekruipers van de NWO!

   Geliked door 2 people

 7. Pietersen zegt:

  Kosovo is eruit voortgekomen. Een land vol met bommenleggende islamieten die ook Macedonie infiltreren. Dankjewel Navo.

  Geliked door 1 persoon

 8. Dessie zegt:

  Ik kan het me ook nog goed herinneren dat mijn moeder aan de telefoon zat met haar familie daar… zij ophingen omdat het luchtalarm afging en ze de schuilkelder in moesten….. avonden lang zat ze te huilen op de bank. Dat zal me altijd bij blijven

  Geliked door 1 persoon

 9. Petra DeBoer zegt:

  En raad eens wie afgelopen maandag Servië bezocht? John McCain!!!
  http://www.b92.net/eng/news/politics.php?yyyy=2017&mm=04&dd=10&nav_id=100976

  Ook bezocht hij Kosovo wat hij een baken van democratie noemde!!! Montenegro zal en moet ook bij de Navo en alleen Spanje en Nederland moeten dat nog bekrachtigen. Helaas voor John McCain hebben we nu een demissionair kabinet en zal even moeten wachten en ik hoop dat ze “nee” zeggen.

  John McCain is weer eens bezig om een oorlog uit te lokken.

  Like

  • Nemesis zegt:

   WTF, een baken van democratie? als het niet zo in en in triest was, zou je bijna buikpijn van het lachen krijgen. Nu staat het grootste NAVO zeg maar hoofdkwartier in de Kosovo.

   Like

  • Bas zegt:

   McCain is bezig een lont in het kruitvat te steken. Er is nog te veel oud zeer. Daar gaat nog wel een paar generaties overheen.

   Geliked door 1 persoon

 10. Die bemoeizucht van de Navo heeft alleen maar veel mensenlevens gekost.

  Geliked door 1 persoon

 11. Servië was de 1e poort die gesloopt moest worden om de moslims Europa binnen te laten. Ik zou er als monument een groot beeld van een hol paard neerzetten met de 7 Plagen d’r in. Het Paard van Servië.

  Geliked door 2 people

 12. Mistroostig zaten we aan de bar in het Joegoslavische Restaurant, ergens in Duitsland. Ergens in de buurt van 1995, denk ik. Mutti, de eigenaresse stond met haar dochter in de keuken te janken. Een van haar neven was ergens in Joegoslavië om het leven gekomen.

  De dochter vroeg even later of ik, voor de verblijfsvergunning, tegen een ruime vergoeding maar verder handjes thuis en broek dicht, met haar tante zou willen trouwen, die als een speer uit Joegoslavië gehaald moest worden. De hele Joegoslavische gemeenschap zocht trouwens huwelijksvrijwilligers.

  Die waren achteraf nauwelijks nodig omdat de meeste tantes al waren omgekomen voordat ze ook maar weet hadden van de huwelijksbemiddelingen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s