Pasen – een oeroud heidens feest

Screenshot_118

Een brandend paaswiel rolt van de berg af.

(Vertaling: E.J. Bron)

Het Paasfeest wordt tegenwoordig graag beschouwd als belangrijkste feest van de christenen. Slechts enkele mensen zijn zich er echter van bewust dat het al veel ouder en van Indo-Germaanse oorsprong is.

Blick

Het vrij leggen van de heidense wortels uit voorchristelijke tijd verklaart de grote betekenis van dit lentefeest in het verloop van het jaar en in de oude gebruiken: net zoals Kerstmis maakt het deel uit van de Europese oer-traditie.

Onze natuurgebonden voorouders vierden hun feesten in de loop van het jaar zoals deze uit het natuurgebeuren voortkwamen. Daarom valt Pasen ook altijd op de eerste zondag na volle maan die volgt op de lente dag- en nachtevening. Daarmee is verklaard waarom Pasen – in tegenstelling tot de zomer- en winter-zonnewende (en daarmee Kerstmis) – ieder jaar op een andere dag wordt gevierd.

In het oosten gaat de zon op

Waar de naam vandaan komt, daarover wordt verschillend gedacht. Zeker houdt ze verband met de naam “oosten” (webmaster: in het Duits heet Pasen “Ostern”), want daar gaat voor de mensen van ons leefgebied de zon op. En juist in de lente wordt het immers nu weer warmer stralende zonlicht na een lange periode van kou en duisternis als leven schenkende kracht bijzonder gewenst en begroet.

Jacob Grimm leidde door middel van filologische vergelijkingen de naam “Ostara” (van “Eostrae”) van een Germaanse lentegodin af. In vergelijkend godsdienstonderzoek wordt aangenomen dat het gaat om een Indo-Europese godin van het morgenrood, zoals de Griekse Eos, de Romeinse Aurora en de Litouwse Aušrinė aantonen.

Brandende paaswielen

De gebruiken van de carnavalstijd laten ons de strijd tussen de winter en de lente/zomer zien, die natuurlijk door de lente wordt gewonnen. Ter afsluiting wordt de winter als een heks of stropop (stro als zinnebeeld van het dode, onvruchtbare) verjaagd, verdronken of verbrand. Het leven kan weer opbloeien…

De vuren, die op de zondag na de dinsdag van carnaval op de bergen opvlammen, moeten het oude, vermolmde vernietigen en zuiverend werken. In de verschillende Duitse landschappen worden ze op verschillende dagen aangestoken tot aan de Paasvuren. In veel streken rollen de brandende paaswielen van de bergen. Van de velden, waar de paaswielen overheen rollen, belooft de boer zichzelf een bijzonder goede oogst.

Levenswater

Behalve het vuur speelt ook het water in al onze gebruiken een wezenlijke rol. De drie schikgodinnen zitten bij de levensbron en bepalen de lotsbestemmingen. In veel van onze oude sprookjes komt de waterbron voor, bijvoorbeeld in het sprookje Vrouw Holle. De christelijke kerk heeft de betekenis van het water voor de mensen van het oude Europa herkend en als doop- en wijwater bij haar rituelen betrokken.

In de steden is het tegenwoordig nauwelijks nog gebruikelijk om Paasvuren aan te steken. Op het platteland branden ze af en toe nog op een berg in de buurt of op een speciale plek. De bekendste symbolen van de paastijd zijn het paasei en de paashaas. Allebei vruchtbaarheidssymbolen. Het ei is de bron van het leven überhaupt. Paaseieren werden vroeger uitsluitend rood geverfd. Rood, de kleur van het leven, van het bloed en van de liefde, is daarom ook als hoofdkleur in de overgeleverde klederdrachten en het volkskundig borduurwerk te vinden.

Van hazen en konijnen is bekend dat zij talrijke jongen ter wereld brengen (vandaar ook de uitspraak “ze fokken als konijnen”). Zodoende is de haas ook het symbool van de vruchtbaarheid en van het leven. Juist in de lente worden de jonge dieren geboren (lammetjes, kuikentjes, konijntjes, …). Het christelijke symbool van het paaslam had daarmee oorspronkelijk vermoedelijk een heel andere betekenis! Rondom Pasen kun je veel veldhazen over de akkers zien huppelen – de paashaas is onderweg . . .

Bron:
www.wochenblick.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Historie. Bookmark de permalink .

37 reacties op Pasen – een oeroud heidens feest

 1. Japio zegt:

  Pasen is het belangrijkste christelijke feest in het jaar, volgend op de Goede Vrijdag. Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus opgestaan is uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging.
  In de loop der jaren zijn veel non-religieuze culturele elementen toegevoegd aan het feest waardoor het een belangrijk seculier feest is geworden. Pasen duurt twee dagen en wordt gevierd op een zondag en maandag. Beide dagen worden wel afzonderlijk eerste en tweede paasdag of paaszondag en paasmaandag genoemd. Pasen heeft zijn oorsprong in het Joodse Pesach.

  Like

  • Benesha zegt:

   De non religieuze zaken werden niet toegevoegd. Het is eerder omgekeerd. De eerste Christelijke predikers in onze contreien hebben Christelijke feesten op oude Germaanse en Keltische feesten geënt want anders zouden de brave lieden alhier zich nooit laten bekeren hebben. Die vroegchristelijke predikers waren zeer goede marketeers.

   Geliked door 2 people

   • Erik zegt:

    Dit is juist Benesha. Zo kun je in alle geloven de oerbron terug vinden in fragmenten.
    Telkens wordt het nieuwe geënt aan de oude tradities en zo werd de zon uit de prehistorie die nu steeds meer gaat stijgen veranderd in de zoon die opstijgt uit de dood.

    Like

 2. Pingback: Pasen – een oeroud heidens feest – jroam

 3. Steven zegt:

  Geniet er nog maar even van. Ik ben er van overtuigd dat er al over gesproken wordt christelijke feesten helemaal af te schaffen…

  Geliked door 1 persoon

 4. Tom Hendrix zegt:

  Interessant artikel. Zeer lezenswaardig.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ben Kok zegt:

  Klopt, de RKkerk heeft dit heidendom opgepakt in de 4e eeuw en als datum en achtergrond meegenomen in het evangelie, de opstanding van Yes
  hua (Jezus).
  Dat ging vanuit antisemitische motieven, men wilde van alles wat Joods was af en zo werd de hele gemeente, die in de 1e eeuw binnen de hele Joodse context was gevormd, verkracht en vermorzeld voor een deel.
  Men vierde nl. Pesach, verlossing uit de Egyptische duisternis en slavernij t.t.v. Mozes; toen Yeshua kwam en het ware Pesachlam bleek te zijn , vierde men dit Feest van JHWH zoals opgedragen gewoon door, met dan bovendien Yeshua centraal, als vervulling van de bestaande symboliek, die in Pesach zichtbaar was sinds Mozes.

  Hetzelfde is gebeurd met de zon-dag en zonnewende (kerstmis), de afgoderij van zonaanbidding werd opgepakt en gebruikt om het evangelie een niet-Joodse dag en datum te geven.
  Het is dan ook fout, vanuit de Bijbel gezien, om zondag en kerst te vieren, shabbath ( vr.av. t/m zaterdagav) en sukkoth (Loofhuttenfeest in sept/okt) is de juiste basis, zowel mbt inhoud als dag/datum.
  En uiteraard Pesach, het 7 daagse feest met ongezuurd brood (matzes) , bittere kruiden en lamsvlees; we vieren dat deze week van ma.av. 10 april t/m ma. 17 april , met een begin en slotshabbath op resp.11 april en17 april
  De betekenis: JHWH werd mens in Yeshua ha Mashiach, Hij droeg voor ons de straf op de zonde en zo kan elk mens, die zijn schuld erkent, dwz. zijn overtredingen van de Tora, vergeving ontvangen, want Yeshua stond op uit de dood en vervangt daarmee de doodstraf van de mens, die zijn zonde erkent en vergeving vraagt in Zijn Naam.
  Shalom, chaq Pesach sameach,
  Ben Kok (joods-chr. pastor)
  voor vragen: tora-yeshua.nl en/of hieronder op deze site.

  Geliked door 1 persoon

  • scheermes zegt:

   Ben kok zegt;15 april 18;15; Ongetwijfeld zult u zelf in de bijbel hebben gelezen ,dat de joden een bokje of een ander dier moesten slachten vanwege hun zonden !! Dit werd door GOD zelf ingesteld om de lucht zuiver te houden !! Want als ik in die tijd naar de priester moest gaan met het konijntje van mijn dochter ,die een HELE grote dieren vriend is ,dan was de ellende niet te overzien !! De bedoeling is ,als je een oprechte kerel bent ,en je moest je hand op de kop van een onschuldig diertje leggen ,en je voelt het leven wegvloeien uit het onschuldige dier !! Dan denk je !!Dit overkomt mij NOOIT weer !! Zo werd de lucht zuiver gehouden ,en kon GOD met zijn volk optrekken !! Dat was in die tijd DAAROM gebruikelijk !! Aangezien het bloed van bokken en schapen de zonde niet weg kon nemen ,en de mensen bleven zondigen ,DAAROM is het paaslam geslacht !!Zoals in het bijbelboek daniel staat !! Dat het dagelijkse offer dan gestaakt zou worden !! De mensen hebben er een heidens feest van gemaakt !! Ook met de kerstdagen ,en de meeste mensen weten helemaal niet meer waarom pasen en kerst gevierd worden !! Eten en drinken daar gaat het om !! Waar wordt het ECHTE pasen nog gevierd ??

   Like

  • scheermes zegt:

   Ben kok zegt; 15 april 18;15 ;God heeft inderdaad de zaterdag ingesteld als rustdag !! Maar God heeft het paaslam niet alleen voor de zaterdag laten sterven ,maar voor ALLE DAGEN!! Een kind van GOD is de EEUWIGE rust ingegaan !! Shabbath ,betekent RUST !! JEHOSHUA is voor elke dag in de week gestorven en niet alleen voor de zaterdag !! SHABATH !! voor eeuwig en altijd elke dag !!GR

   Like

   • Ben Kok zegt:

    Hi Scheermes,
    Wij vierern deze week Pesach, het echte “Pasen”, zoals ik al schreef, dus dat is dan toch een antwoord op je vraag in je reactie van 22.43 ?
    En natuurlijk geldt het offer van JHWH in Yeshua gebracht voor alle dagen, maar de 7e dag, shabbath dus, houden we in gehoorzaamheid aan de Tora geboden, zoals ook Yeshua deed.
    Deze dag staat apart, elke week, om stil te staan bij Wie JHWH is en wat Hij voor ons deed en doet en zal doen.
    Een dag van rust en geestelijke bezinning, van ontmoeting met Geestverwanten.
    Shalom
    Ben Kok (joods-chr. pastor)

    Like

   • scheermes zegt:

    Ben kok zegt :Wij vieren deze week het echte pasen enz !! NU PAS??? Als pasen en pinksteren op 1 dag valt ,ben je de eeuwige rust ingegaan !! Het huidige Pasen en pinksteren zijn door de heidenen ingesteld !! Het echte pasen kan dan alleen maar door iemand gevierd worden, op de manier zoals GOD het ook heeft bedoeld als hij wederomgeboren is !! Alleen in het licht van GOD wordt ALLES duidelijk ,en is ELKE dag GELIJK !! Ik twijfel sterk aan het geloof van iemand die NU nog pasen en pinksteren en kerst viert !! Dit is een GROTE TEKORTKOMING van de zogenaamde predikers ,die er een puinhoop van hebben gemaakt !!De joden hielden in de tijd van JEHOSHUA zich keurig aan al de wetten !!Je kon in die tijd niet zo maar priester of hogepriester worden !! Je moest een ONBERISPELIJKE wandel hebben ,om priester te worden !!Zij hielden zich KEURIG aan ALLE wetten !! TOEN kwam het paaslam JEHOSHUA !! Hij liep die HELE WETTISCHE kliek voorbij !!Dit KON toch niet waar zijn !! Was DIT nou de VERLOSSER ?? Dan was hij tog zeker bij ONS gekomen ?? Weet hij eigenlijk wel wie wij ZIJN ??Daarom juist!! DAAROM ging JEHOSHUA AL deze wettische mensen voorbij !!Pasen hoeft wat MIJ betreft niet meer gevierd worden !! ER mankeert NIKS aan mijn geheugen !!Maar als de mensen pasen enz willen vieren !! PRIMA !! Hebben ze toch nog iets om over na te denken !!Maar inderdaad het paaslam zal HELEMAAL opgegeten moeten worden door IEDEREEN ,anders kom je het beloofde land NIET IN !! Als u het ECHTE pasen gevierd hebt ,dan hoor ik het wel !! Eet vooral SMAKELIJK !!!!GR

    Like

 6. Petra DeBoer zegt:

  De paasvuren in Nederland werden circa 40 jaar geleden alleen door heidenen gevierd en christenen hielden zich er verre van. Deze paasvuren hebben niks met het christendom van doen maar zijn zo langzamerhand algemeen goed geworden tijdens Pasen, ook al worden ze nog steeds in vooral dorpen gehouden waar vroeger een zogenaamd “Rood bolwerk” zat. Dus communisten en
  linkse rakkers. De Paasvuren bestaan inderdaad al vele eeuwen en is een Germaans overblijfsel.

  Like

  • scheermes zegt:

   Dank zij het VUUR kunnen de mensen SPOTGOEDKOOP van ALLE rommel verlost worden !!

   Like

   • Petra DeBoer zegt:

    @scheermes, dat klopt maar christenen deden dat niet tijdens Pasen. Mijn grootouders verzamelden alle afval van een jaar en dan werd het verbrand. Vroeger hadden ze nauwelijks afval want er was nog geen plastic en allemaal voorverpakte zaken.

    Like

 7. Marlies zegt:

  De BRON! van het paasfeest. Europese oer-traditie. Heerlijk artikel.

  Like

 8. Mensen wiens voorouders hier al eeuwenlang leefden hebben nog steeds de oeroude germaanse cultuur met alle toeters en bellen in hun genen zitten. En die oeroude cultuur omvatte toen al, dus tienduizenden jaren geleden, de oeroude levernsgeboden zoals het eren van uw vader en uw moeder, geloof nooit het eerste het beste en wijk nooit van de bekende weg af, om even een greep te doen. Deze oeroude levenswijsheden werden gepikt en gefotoshopt door de voorgangers van de huidige Rattenvangers zoals de Kerk, het CDA en de PvdA en als 10 Geboden aan de gekerstende arme zielen verkocht. Want die moesten zich wel laten dopen want anders kop d’r af. Waar kennen we dat ook weer van. Dat we dus een paar honderd jaar lang verplicht gekerstend werden doet daar niets aan af. We stappen nu zo snel mogelijk als oeroude germaans gecultuurde mens onder de douche en spoelen al die religies en het opgedrongen bijgeloof van ons af. Dát bedoelde die hippie trouwens 2000 jaar geleden al met die wederopstanding en Pasen.

  Like

  • Petra DeBoer zegt:

   @breinbrouwsel, eh nee, want christenen hebben niks met de paashaas of andere onzin wat van de Germanen komt, en al helemaal niet het offeren van mensen aan de afgod Odin. Fijn dat het kerstenen er voor heeft gezorgd dat dit afgeschaft is en we wetten hebben die gebaseerd zijn op de bijbel zoals de grondwet. Verder hebt u de vrijheid van meningsuiting ook aan het christendom te danken en tevens dat we niet allemaal analfabeet zijn.

   Like

   • Jammer, ik zie in uw reactie dat u zich niet aan de hersenspoelerij van de volksmennersindustrie hebt kunnen onttrekken. De argumenten die u aansleept vinden hun oorsprong in religie- danwel ideologiepropaganda. Vrijheid van meningsuiting bestaat niet, de meesten van ons kunnen wel wat lezen en schrijven maar begrijpen niet wat er staat of wat ze zelf zeggen, dus toch analfabeten maar dan met een laklaagje. Het offeren van mensen is niet afgeschaft maar eerder en mede door uw politieker christenen uitgebreid. Of offeren we niet de bloem van ons vaderland in oorlogen waar we geen fluit mee te maken hebben? Laten we onze mensen niet creperen in de zorg, door geluidshinder, door medicijnen, in ’t verkeer, asbest, milieu noem maar op. Maar nu noemen we het geen mensenoffers maar aanvaardbare risico’s. Ook daar hebben uw christenen aan meegewerkt. Dus stop even met dat elitaire gebral van Wij Zijn De Goeien.

    Geliked door 2 people

  • scheermes zegt:

   Inderdaad breinbrouwsels !! Je kunt met een FLINKE douche ALLE religies het beste van je afspoelen !! Dat werkt ECHT BEVRIJDEND !! Dan stem je ZEKER PVV !!

   Geliked door 1 persoon

   • Petra DeBoer zegt:

    @breinbrouwsel, niemand is beter dan de ander want ik heb het over het christendom waar we wetten e.d. aan te danken hebben. Menselijke slachtoffers zullen er altijd zijn, ook door de atheïsten en dat de zorg uitgehold is heeft meerdere redenen maar komt mede door de politiek en het globalisme zoals de EU. Dat we überhaupt een breed zorgstelsel hebben komt voort uit het christendom. Alle ziekenhuizen en universitaire ziekenhuizen waren tot de 70-er jaren vrijwel altijd christelijk. Verder is het zo dat een leven nu eenmaal vol risico’s zit en je soms vooraf niet kunt weten wat de gevolgen zijn zoals met medicijnen. De wetenschap ontwikkeld zich nog steeds. De universiteiten komen voort uit het christendom en dat betekent denken zonder een religie in je achterhoofd of een ideologie zoals de islam of socialisme. Vaak is gebleken dat de bijbel bepaalde zaken al aangaf en die pas later wetenschappelijk bewezen zijn. Het is niet elitair om gewoon feiten te benoemen maar gezond verstand met kennis van de geschiedenis of oorsprong van bepaalde zaken.

    @scheermes, de PVV is er ook voor christenen en ik denk juist meer dan de christelijke partijen samen.

    Like

   • BertG. zegt:

    Nou reken maar, dat werkt zeker bevrijdend.
    Dat zou je ook eens moeten doen, komt er stuk minder onzin uit je.
    Misschien ben je dan zelfs wel een heel aardige kerel ineens waar een normaal gesprek mee valt te voeren zonder in evangeliseren te vervallen.
    En ja, ik stem zeker op de PVV.

    Like

   • scheermes zegt:

    petra de boer zegt;16 april om 17;30;De pvv is er ook voor christenen !! De echte christenen stemmen JUIST pvv !!Dat is namelijk de enige partij die de vijand de islam buiten de deur wil houden !! Met religies bedoel ik de linkse kerk !!De linkse kerk ,(ook jehova”sdie stemmen helemaal niet )die nooit op de pvv zullen stemmen ,dat heb ik er mee bedoelt !! Overduidelijk als je mijn schrijven op dit blog een beetje hebt gevolgt!! Er is 1 geloof en 1GOD en 1 middellaar tussen GOD en de mensen ,de mens JEHOSHUA !!Al die andere geloven zijn allemaal linkse religies die je het beste van je af kunt spoelen !! Dat werkt ECHT bevrijdend ,maar dan moet je wel vasthouden aan het woordt van GOD!! Het woord gaat uit om te overwinnen !!Alleen de waarheid maakt vrij !!En dan praat je ook geen onzin meer !!Dit bedoelde bert ook te zeggen !! De waarheid ,daar gaat het om !! Daar hoef je bij die linkse kerken niet bij aan te komen !! En de islam MOET iedereen vermoorden die geloofd in de zoon van GOD !!

    Like

 9. marcelvl1976 zegt:

  Ik weet redelijk veel, maar dit is nieuw voor mij. Verhelderend evenwel !!!

  Like

 10. Elly zegt:

  Klopt, oerheidens. Het feest was oorspronkelijk ter verering van de babylonische godin Ishtar (easter, ostern) en verwanter godinnen in andere godsdiensten Isis, Venus. Als moedergodin opgenomen in de RK kerk, en Maria genoemd. Het Nederlandse woord Pasen houdt wel verband met het oorspronkelijke woord Pesach (voorbijgaan n.l. van de engel des doods destijd in de slavernijtijd van de Israëlieten in Egypte) . Het feest zelf werd bewust niet op deze datum gezet door de aanvankelijke RKkerk om alle verbanden met de Joodse “godsmoordenaars” te wissen. Helaas is men in de breedte van de kerk niet geïnteresseerd in geschiedenis en fouten rechtzetten is ook haar sterkste kant niet.

  Geliked door 1 persoon

 11. Beschouwer zegt:

  Pasen… is een soort voortzetting van een heel oud paganistische feest ter ere van de voorjaarszonnewende. De voorjaarszonnewende is het moment dat op het noordelijke halfrond van de aarde de zon boven de kreeftskeerkring komt. Blijkbaar is dat voor paganisten een moment van feest. Voor mij is het een moment van vreugde dat het voorjaar aanbreekt. Leuk dit alweer te gaan beschouwen.

  Like

 12. scheermes zegt:

  Alle brandende wielen richting vaticaan graag !!

  Geliked door 1 persoon

 13. tippelaar zegt:

  Geniet van het paasfeest zolang het nog kan want ook dir christelijke feest gaat verdwijnen door de terreur van de islam.

  Like

 14. U.G. Kempenaer zegt:

  Zowel islam als christendom zijn bedacht door de elite om de domme meute mee te knechten en te sturen. Heel inventief van de elite! En nog genoeg dwazen die er heden ten dage met open ogen blijven intrappen. Hilarisch.
  Daarbij komt ook nog dat de meute liever een onzinnige, verzonnen verklaring voor onbegrepen zaken heeft, dan helemaal geen verklaring. Daar komt bijgeloof ook vandaan. Religie is ook een vorm van bijgeloof.

  Geliked door 2 people

 15. U.G. Kempenaer zegt:

  En gezellig is het ook al niet. Tenzij je de inquisitie en genitale mutilatie van kinderen, om maar twee voorbeelden te noemen, gezellig vindt natuurlijk.

  Like

 16. Pasen ging toch om de snelle ontvangenis of id dat op een andere dag: https://youtu.be/BuOdXvidwgQ

  Like

 17. Paulus zegt:

  “Het Paasfeest wordt tegenwoordig graag beschouwd als belangrijkste feest van de christenen. Slechts enkele mensen zijn zich er echter van bewust dat het al veel ouder en van Indo-Germaanse oorsprong is.”

  Wat een bullshit!

  De viering van het Christelijke paasfeest is direct terug te voeren op de opstanding van Christus, dat kan iedereen nalezen in de kerkvaders en in het nieuwe testament (of kijk op WIkipedia voor de samenvatting). Het Christelijke paasfeest is zelf weer verbonden met het Joodse paasfeest, wat +- 1500 jaar ouder was.

  Like

 18. Jan zegt:

  Bijna Pasen en het gedonder van linksvolk begint weer, Cadbury’s wist Pasen

  EASTER WHITEWASH Cadbury’s and Nestle slammed by shoppers for removing word Easter from their chocolate eggs


  https://www.thesun.co.uk/news/3300473/cadburys-easter-eggs-chocolate-word-removed/#

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s