De laatste Avondlander wordt vandaag 90 jaar

Screenshot_144

(Door: David Berger – Vertaling: E.J. Bron)

Vandaag wordt de “Papa emeritus”, paus Benedictus XVI., 90 jaar oud. Behalve Pius XII. viel in de afgelopen jaar vermoedelijk geen enkele andere paus zoveel onterechte inschatting ten deel als deze paus. Wanneer men Pius XII. de laatste ware Romein op de stoel van Petrus noemt, dan moet men paus Benedictus XVI. de laatste echte Avondlander* in dit ambt noemen. In hem culmineert nog eenmaal de volledige grootsheid van dat geestelijke thuis dat op dit moment pijlsnel dreigt te vervallen.

Iemand die altijd heeft geprobeerd om in te gaan tegen het verkeerd begrijpen van Benedictus is Peter Seewald. Wie diens laatste verschenen interviewboek met Benedictus XVI., “Laatste gesprekken”, leest, ziet nog eenmaal een panorama van het leven en de ambtsperiode van de eerste Beier op de troon van Petrus aan zich voorbijtrekken.

De “Zeit” heeft naar aanleiding van de 90-jarige met Seewald gesproken, “Cathwalk” stelt het interview vandaag ter beschikking. Daarbij is het interessant wat Seewald antwoordt op de vraag hoe het nu met Benedictus gaat:

“Natuurlijk lijdt hij ook onder de enorme geloofscrisis, die zelfs vele verantwoordelijken in de kerk nog niet goed herkend hebben.”

Eén enkele zin uit het interview moet er nog worden uitgelicht, omdat deze volgens mij het belangrijkste hoofdmotief van het pontificaat van deze paus onderstreept: Benedictus als doorn in het vlees van de tijdgeest:

“Hij heeft zich altijd moedig ingemengd, zich opgesteld tegenover tendensen waarvan hij overtuigd was dat zij de mensen, de wereld of de kerk schaden. Ratzinger is ook altijd een soort verzetsstrijder geweest: vanuit de ervaring van de atheïstische dictatuur bezit hij daarentegen een bijzondere sensibiliteit. Hij heeft het echter nooit bij tegenspraak gehouden, maar heeft ook altijd oplossingen aangedragen. In moeilijke situaties heeft hij zich bewezen als iemand die knopen uit de war haalt, die met verstand en hart de mensen oriëntering kan geven. Joseph Ratzinger droomde ervan als professor een theologisch werk te maken dat onze tijd Christus weer kan laten zien. Maar hij heeft zijn levensgeluk volledig in dienst van de kerk opgeofferd. De beroepingen tot aartsbisschop en prefect waren alles andere dan zijn persoonlijk grootse momenten.”

Wie aan zijn Regensburger rede over het thema islam denkt, wie zijn verzet tegen de dictatuur van het relativisme, zijn opkomen voor de grote traditie van de klassieke liturgie, wie zijn diepe liefde kent voor datgene dat wij terecht het Avondland noemen, die weet dat de grote tijd van deze laatste Avondlander op de stoel van Petrus pas begonnen is. Of om het met de woorden van zijn opvolger paus Franciscus te zeggen:

“Zijn geest zal van generatie tot generatie steeds groter en machtiger in verschijning treden.”

(*Avondlander is iets anders dan Europeaan!)

Bron:
https://philosophia-perennis.com
Auteur: David Berger

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, katholieke kerk. Bookmark de permalink .

26 reacties op De laatste Avondlander wordt vandaag 90 jaar

 1. Japio zegt:

  Volgens mij is er geen één paus goed geweest. Ik vind het trouwens een enge man.

  Geliked door 2 people

 2. Gert Jan Reitsma zegt:

  Laten we maar hopen dat hij niet – net als J.Presser(1965) – het nieuwe boek DE ONDERGANG moet gaan schrijven.

  Like

 3. Manna zegt:

  “Zonder te veel details aan te halen, zoals het verschil in behandeling van degenen die het “Boek” hebben (de “gelovigen”) en de “ongelovigen”, richt hij zich bruusk tot zijn gesprekspartner met de centrale vraag over het verband tussen godsdienst en geweld in het algemeen. Hij zegt: ‘Laat mij zien wat Mohammed voor nieuws heeft gebracht en je zult er slechts slechte en onmenselijke dingen vinden, zoals zijn gebod om het geloof dat hij predikte te verspreiden met het zwaard.’ Nadat de keizer zich zo krachtig heeft uitgesproken, verklaart hij vervolgens tot in detail de redenen waarom het verspreiden van het geloof door middel van geweld onredelijk is. Geweld is onverenigbaar met het wezen van God en het wezen van de ziel. ‘God’, zegt hij, ‘houdt niet van bloed. En op een onredelijke manier handelen is tegengesteld aan het wezen van God’. Wie iemand tot het geloof wil brengen, heeft de gave nodig om behoorlijk te kunnen spreken en juist te redeneren, zonder geweld en zonder dreigementen. Om een redelijke ziel te overtuigen, heeft men geen sterke arm, of wapens of andere middelen nodig, waarmee men iemand met de dood kan bedreigen”.

  Like

 4. Thom zegt:

  De vorige paus was een ijzervreter in plaats van een linkse moslim-appeaser.
  Paus benedictus ging naar Turkije en liet zich door Erdogan ontvangen op de luchthaven van Ankara. Erdogan deed dat tegen heug en meug maar deed het wel. Toen nog wel.

  http://www.volkskrant.nl/buitenland/ankara-wast-paus-de-oren-over-islam-uitglijder~a802697/

  Like

  • Anna zegt:

   En tijdens die reis heeft hij de islam behoorlijk fel bekritiseert….. Daar is een hele rel over ontstaan……..de moslims waren woedend…. Hij heeft het nader uitgelegd maar zijn woorden nooit terug genomen……Hij staat ergens voor……. vele malen standvastiger dan de huidige ” ALLAH- MANSVRIEND “

   Like

   • Beschouwer zegt:

    Daarom moest deze paus Benedictus ook weg. Om plaats te maken voor de huidige slijmbal van de moslims.

    Like

   • paulzwueste zegt:

    Die Duitser wordt in reserve gehouden voor het geval dat deze antichrist wordt vermoord door ’n moslim, zoals Nostradamus heeft voorspeld.
    Dan zal de hel los breken op aarde en komt de Duitse paus weer terug.
    Iedereen zal dan in een Duitse auto moeten rijden om moslims omver te rijden.
    Het zal ’n hele rit worden, maar we zullen “Ze Er Onder Krijgen”…!

    Like

 5. Marlies zegt:

  David Berger heeft een interessant artikel geschreven naar aanleiding van de politieke schermutselingen rond de wissel van paus Benedictus naar de huidige linkse vriend. Wikileaks heeft met emails (Podesta) aangetoond, dat Hillary Clinton, Obama én George Soros (daar is ie weer) daar op aangedrongen hebben. Het geeft weer eens aan hoe verweven de Kerk en de Politiek zijn in de NWO. Ratzinger was van de “oude stempel” en had een probleem met de overdadige invloed van de islam.

  Geliked door 1 persoon

 6. hslot4 zegt:

  Ik zal het kort houden ik ben het volledig eens met de koptische Christenen die de paus ook niet accepteren .
  Heeft onze heer Jezus Christus de paus aangewezen als zijn persoonlijke spreekbuis ?.
  Nee dacht het ook niet de katholieke kerk en het vaticaan is doordrenkt van corruptie en machtswellust .

  Geliked door 2 people

 7. guusvelraeds zegt:

  Papst Benedict en zij rede gehouden te Regensburg 2006.
  Hiermee schreef hij geschiedenis.

  Een der spaarzame machthebbers die de islam noemden wat het was.

  Er sagt: „Zeig mir doch, was Mohammed
  Neues gebracht hat, und da wirst du nur Schlechtes und Inhumanes finden wie dies, daß er
  vorgeschrieben hat, den Glauben, den er predigte, durch das Schwert zu verbreiten”.

  In de islamitische wereld veroorzaakte deze rede een rel. Hoe kan het anders.

  Klik om toegang te krijgen tot Papstredeneu.pdf

  Geliked door 5 people

  • Marlies zegt:

   Ratzinger was een theologische intellectueel met een enorme kennis van de geschiedenis. Hij gaf niet eens zijn persoonlijke visie op de islam, maar die van een vorst uit een ver verleden. En je had meteen de moslim-poppen aan ’t dansen. Er valt met die soort niet te debatteren, laat staan filosoferen. Overigens schijnt dat inherent te zijn aan mensen van het “boek”. Ook zij hebben de waarheid in pacht.

   Geliked door 2 people

   • Komt misschien omdat de boekmensen zwaar onder de indruk zijn van al die streepjes en krulletjes op dat papier. En omdat ze van andere mensen met een jurk aan of een strak bandje om de nek hebben gehoord wat die streepjes en krulletjes allemaal betekenen en hoe je die moet zien zijn ze zelf blind geworden en gestopt met denken. Want zo’n boek weet dingen hoor!

    Geliked door 1 persoon

   • paulzwueste zegt:

    Discussmeren is ook niet aan de orde.
    Zij kennen alléén de taal van het geweld.
    Laten we ze dan ook met deze taal verslaan.

    M.a.w. met deze taal de deur wijzen…

    Geliked door 2 people

 8. Jean zegt:

  Ik had die vuile huichelaar liever ‘vandaag nog’ voor een muur zien staan met een vuurpeloton voor zich….

  Like

 9. ruben zegt:

  Beste Benedictus, van harte gefeliciteerd! Van de troon van Petrus gestoten, vier jaar geleden. In ieder geval nog steeds de echte paus.

  Like

  • oeps48 zegt:

   @ Ruben
   Benedictus heeft tijdens het conclaaf het ambt van Paus gestolen. Er is gesjoemeld met de stembriefjes. Diverse kardinalen hebben dat laten doorschemeren. Er zijn ook kardinalen, die boos naar huis gingen, nog voor een gezamenlijk diner aanving. Zowel kardinaal Simonis, als Kardinaal Daneels hebben destijds hun twijfels geuit.
   Ratzinger wordt ook regelmatig in verband gebracht met satanische rituelen. Hoe zuiver op de graat was hij ???

   Like

   • paulzwueste zegt:

    Ooit een Paus, die zuiver op de graat was, ontmoet…?
    De Heilige Rooms Katholieke Kerk staat bol van de Heidense Rituelen.
    Als we zo beginnen gaan we nog lang niet naar bed.
    Het is nu net zo spannend met al die ondeugdelijke Pausen.
    Lekker griezelig en zo.

    Als gewoon volk heb je ook alléén nog maar de Koningshuizen, de Paus en zo
    en Prins Bernhard natuurlijk.

    Like

 10. scheermes zegt:

  Weer zo een smerige foto van links !! Hier laten ze de helft van deze foto zien !!De paus staat met de handen omhoog omdat een i.s strijder een pistool op hem richt !! Maar dat mogen wij dan weer niet zien !!

  Like

 11. tippelaar zegt:

  Ik gun een ieder zijn/haar geloof. Veel mensen hebben een godsdienst nodig om het dagelijks leven aan te kunnen. Maar geloven doe je achter de voordeur en niet in het openbaar. Ik ben voor het afschaffen van subsidie voor welke godsdienst dan ook. Ook ben ik voor het verbieden van elke uiting van de islam. Afbraak van moskeen en het uitzetten naar hun thuisland van alle moslims. Zoals bekend, is de Islam een mensvijandige idiologie en geen godsdienst. Dus, net zoals Mein Kampf, ook de koran verbieden in nederland. Het is wensdenken maar ik blijf hopen, desnoods op de puinhopen van onze samenleving. De moslims in nederland zorgen ervoor, in innige samenwerking met den Haag, dat heel nederland straks een 2e Saoedie arabie wordt met o.a. openbare terechtstellingen op het Malieveld, waaronder geseling en onthoofding. Christenen in nederland, jullie zijn als eerste aan de beurt.

  Like

 12. Guardiacivil zegt:

  In het laatste bericht van de Balkan Chronicles lees je hoe de Katholieke Kerk zijn grote fouten heeft begaan.
  Ik begrijp nog steeds niet dat over al die eeuwen heen deze fouten en foute pausen nooit zijn beschreven in een dik boekwerk. Door mijn interesse in klassieke schilderskunst en de Renaissance heb ik uit boeken een deel van foute Pausen leren kennen. De 13e tot de 17e eeuw spande wel de kroon.
  https://zlj13051967.wordpress.com/2017/04/19/god-is-altijd-geweest-en-zal-altijd-zijn/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s