EEN ANDERE GEDACHTE . . .

Screenshot_68

(Door: “Driek”)

Jiddu Krishnamurti (1895-1986) heeft bijna 65 jaar lang gesproken voor en met mensen in alle werelddelen. Hoewel hij sprak over inzicht en meditatie bracht hij geen nieuw geloof en geen wereldfilosofie. Wat hij deed, was samen met zijn toehoorders nagaan wat de oorzaken zijn van de problemen waarmee de mens sinds jaar en dag te kampen heeft. Vanaf 1929 ging Krishnamurti zijn eigen weg als onafhankelijk spiritueel leraar. Hij legt alle geschriften, rituelen, tradities en georganiseerde religie naast zich neer en wijst iedereen op zijn eigen verantwoordelijkheid en inzet.

Krishnamurti vertegenwoordigt daarbij geen enkele school en geen richting. Hij houdt zich alleen bij de feiten en is niet geïnteresseerd in ideeën, theorieën en meningen. Hij heeft elk gezag van goeroe, leraar of geestelijk leider altijd afgewezen en wenste geen volgelingen. Volgens hem zijn we zelf in staat te zien waar het om gaat en hebben wij geen geestelijke leiding nodig. Hij vraagt ons enkel om zijn woorden te gebruiken als een spiegel om onszelf te bekijken zoals wij eigenlijk zijn en het bestaan te zien als één ondeelbaar geheel.

Jiddu Krishnamurti incarneerde op deze aarde in 1895 op 12 mei in de plaats Madanapalle, Zuid India. Vanaf jonge leeftijd werd Krishnamurti opgeleid binnen de Theosofische Vereniging (Theosophical Society). Voor Krishnamurti moet de mens zich bevrijden van alle religieuze, psychische, politieke en nationalistische ketens en conditioneringen en zo echte vrijheid verwerven. In deze vrijheid is diep inzicht mogelijk en dit leidt tot het juiste handelen op geestelijk en materieel vlak.

Krishnamurti reisde zijn hele leven lang de wereld rond om zijn boodschap te verkondigen. Zijn jaarlijkse toespraken in Saanen (Zwitserland), Brockwoodpar (Groot Brittannië), Ojai (Californië), werden door duizenden mensen bijgewoond. Hij richtte een aantal scholen op in Azië, Amerika en Europa, waar volgens zijn educatieve kijk wordt onderwezen.

Citaten van J. Krishnamurti:

“Alle uiterlijke veranderingen, teweeggebracht door oorlogen, omwentelingen, hervormingen, wetten en ideologieën, zijn er ten ene male niet in geslaagd de basis van de menselijke natuur en daardoor de maatschappij te veranderen. Laten wij onszelf, als menselijke wezens levend in deze monsterlijk lelijke wereld, afvragen: kan deze maatschappij, die berust op wedijver, wreedheid en angst, beëindigd worden?”

“Een religieuze geest is nuchter, hij gaat uit van feiten. Feiten zijn wat echt gebeurt, in de buitenwereld en ook in de binnenwereld”.

“De wereld aanvaardt en volgt de traditionele benadering. De hoofdoorzaak van de wanorde in onszelf is het zoeken naar een werkelijkheid die een ander ons heeft beloofd; wij volgen mechanisch degene die ons een comfortabel geestelijk leven verzekert”.

“De vraag of er al dan niet een God, of waarheid, of werkelijkheid, of hoe je het wilt noemen bestaat, kan nooit beantwoord worden door boeken, priesters, filosofen of redders der mensheid”.

Screenshot_69
Toespraak in Amsterdam, Concertgebouw (1981).

De boeken van Krishnamurti kan ik U van ganser harte ter lezing aanraden.

Ik wens U allen nog een gezegende dag.

Stichting Krishnamurti Nederland, Secretariaat: tel. 033-4790255

info@krishnamurti.nl

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

19 reacties op EEN ANDERE GEDACHTE . . .

 1. J. C. Th. Köhler zegt:

  Wat is dit voor waanzin? Een religieuze geest is nuchter? Hij gaat uit van feiten?

  “Feiten zijn wat echt gebeurt, in de buitenwereld en ook in de binnenwereld.”

  Feiten zijn wat echt gebeurt, dat klopt. Maar welke religie houdt zich bezig met feiten? Feit is dat niemand weet of er een god bestaat. Elke religie die ik ken gaat juist uit van het feit dat er wél een god bestaat. Het spijt me voor Krishnamurti, hij kan nog zo beroemd zijn, maar hier praat hij echt onzin.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

  • Driek zegt:

   J. C. Th. Köhler zegt: Wat is dit voor waanzin? Een religieuze geest is nuchter? Hij gaat uit van feiten?

   Ik denk, beste Köhler, dat Krishnamurti voor U te hoog gegrepen is. Trouwens uit uw commentaar blijkt dat U mijn artikel niet goed heeft gelezen. Probeer het nog eens. Op internet kunt U meer lezen over Krishnamurti.

   Lees:
   “De vraag of er al dan niet een God, of waarheid, of werkelijkheid, of hoe je het wilt noemen bestaat, kan nooit beantwoord worden door boeken, priesters, filosofen of redders der mensheid”.

   Like

   • J. C. Th. Köhler zegt:

    Waar ik op reageerde is het citaat. Niet meer en niet minder. Religieuzen zijn per definitie niet nuchter. Ze geloven in zaken die niet bewezen zijn. Hoe kun je dat rijmen met nuchter? Het uitgaan van feiten? Waar religieuzen in geloven zijn geen feiten maar aannamen.

    De rest van Krishnamurti heb ik niet gelezen (want zoals jij hebt vastgesteld, dat gaat me boven de pet) en jouw artikel ook niet. Slechts een paar citaten. En dan springt dit citaat eruit.

    j.c.th.kohler@ziggo.nl

    Like

   • Aegolius cs zegt:

    “Een religieuze geest is nuchter, hij gaat uit van feiten.

    Religie bepaalt de interpretatie van “feiten”. Berust religie op een vertaalfout i.v.m. het onderstaande:

    Voor Krishnamurti moet de mens zich bevrijden van alle religieuze, psychische, politieke en nationalistische ketens en conditioneringen en zo echte vrijheid verwerven.

    (Re)incarnatie vanuit wat en naar wie?

    Ik begrijp het doel wel maar de echte heilige koe ontbreekt me.

    Like

 2. Sgian Dubh zegt:

  Mij is het duidelijk waar dit over gaat, en yep, het is logisch. krisnamurti, hij had het behoorlijk op rij, verandering komt uit de persoon zelf die vrijheid zoekt, maar de wereld verlossen van angst, jalouzie en hebzucht lukt enkel als mensen ervan verlost willen zijn. En dan, juist die zaken zijn de toetssteen, het scharnierpunt of de oorzaak van het zoeken van de mens, het willen wegkomen van een lagere vorm van bestaan. Wat is goed waard als het kwade onbekend is? Wat is geluk zonder verdriet te hebben gekend? We kunnen ons leven en onze veleving van gelukt verbeteren, maar er is een meetpunt nodig om tot dat besef te komen……en dan, waar vroeger mensen vochten voor hun vrijheid en hetrecht op wonen en een leefbaar loon is er nu desinteresse en lamlendigheid.
  Het is tijd om wakker te worden voor de laatete paar generaties , geld komtniet uit de muurmaar moet worden verdiend, en vrijheid vraagt bloed, veel bloed. Omdat mensen nu eenmaal angsten hebben en daardoor zelfzuchtig worden en vals, omdat godsdienst deze eigenschappen uitbuit en verheft tot norm. Godsdienst is niets anders dan een collectieve onderdrukking waar een voordeel uitkan worden behaald door een deel van de bevolking. Het is de reden dat vrouwen in iedere godsdienst een ondergeschikte rol hebben of gewoon voorwerp zijn.

  Ik denk dat Krisnamurti de moeiteis om te lezen, misschien wel verplicht school leesvoer zou moeten zijn, al is het maar om mensen even wakker te schoppen en aan het denken te zetten.

  Duchesne, ik pulk in mijn neus dus ik ben….

  Liked by 1 persoon

  • Driek zegt:

   Sgian Dubh zegt: Ik denk dat Krisnamurti de moeite is om te lezen, misschien wel verplicht school leesvoer zou moeten zijn, al is het maar om mensen even wakker te schoppen en aan het denken te zetten.

   Ik ben blij dat U het snapt.

   Like

 3. D. G. Neree zegt:

  Voor zover ik de boeken en redes van Krishnamurti heb gelezen hoeven mensen van hem geen antwoorden te verwachten, maar kan iemand misschien wel op een spoor worden gezet waardoor men betere vragen gaat stellen of een aantal zaken vanuit een ander standpunt bekijkt. Het is maar wat eenieder eruit haalt denk ik. Bespiegeling op hoe de mens in elkaar zit en de oorzaken van zijn denken, voelen en handelen is altijd nuttig. Veel van wat wij voor werkelijkheid aanzien en waar we ons zorgen over maken blijken bij nadere beschouwing niets meer dan inbeelding en zelfbegoocheling. Maar de mens is ergens verslaafd aan zijn begoochelingen en het is niet makkelijk om objectief en afstandelijk zaken te bekijken.

  Like

 4. D. G. Neree zegt:

  Om eerlijk te zijn vond/vind ik Krishnamurti nogal saai en langdradig Ik ben meer van de plotselinge flits van inzicht dan van de ellenlange redeneringen. :p

  Liked by 1 persoon

 5. BigLJohn zegt:

  Krishnamurti, Ghandi, ze bedoelden het goed. Maar de mensheid is zeer hardleers, en wil niet leren, alle oorlogen en conflicten ten spijt. De geschiedenis word afgedaan als een lachertje, of zelfs totaal verdraaid of ontkend. Op scholen is het vak geschiedenis zelf geschiedenis aan het worden. Leerlingen hebben totaal geen benul van de geschiedenis. De islam word door velen omarmd als haar beste vriend, met de paus van Rome, de E.U. en het koningshuis voorop. Onze kinderen worden hier en daar zelfs al verplicht om in de moskee te gaan bidden. De invloed van personen zoals Krishnamurti en Ghandi is maar zeer gering geweest. Zal het ooit anders worden met die hardleerse mensheid ?

  Liked by 1 persoon

 6. hans zegt:

  Krisnamurti was de aangenomen zoon van Madame Blavatsky van de theosofische gemeenschap opgericht in India in de 19e eeuw!
  De voorlopers die eigenlijk (hij naloper) de ideologie aanhangen waar wij allen tegen zijn,namelijk: links marxisme en globalisme. Zou zeggen, veel leesplezier en onderzoek, titels: madame Blavatsky: Isis ontsluierd, de stem der stilte en last but not least de geheime leer!

  Like

  • Philippine zegt:

   De voorzitter van de Theosophische Vereniging was toentertijd Rudolph Steiner. Hij vond de “verheerlijking’ van de toen nog heel jonge Krishnamurti niet prettig. Steiner heeft toen de Anthroposofische Vereniging opgericht om het Christendom meer te kunnen benadrukken. Theosofische opvattingen bevatten veel onversneden racisme. Een goede vriend van madame Blavatsky heeft de KuKluxclan opgericht.

   Liked by 1 persoon

  • Erik zegt:

   Weer een die er niets van begrijpt.
   Er bestaat geen links en rechts, dat is de begoocheling die ons uiteen drijft, in feite zijn we dus de vijand van ons zelf.
   Voor wie de eenhied in het zelf niet ziet bestaat de wereld uit diversen, en die diversiteit word door het door u geschapen links gepredikt.
   De waarheid zit in het oog van de aanschouwer, doch het oog dat slechts naar buiten kijkt vind haar niet.
   De kunst van verlichting en bewustwoording is juist van de uitgesleten paden af te wijken en de individuelen innerlijke weg te gaan, hieruit onttaat een inzicht die u kennis (gnosis) geeft wat niet op papier is uit te drukken, daarom is spreken zilver en zwijgen goud.
   Naast Krschnamurti is er nog een prachtig schrijven die op een spoor kan zetten, Lao Tze
   En Het Tao. Of Jan van Rijckenborgh en Catharose de Petrie, oh ja en Rudolf Steiner met “Er is geen vrije wil” en Pico de Mirandola “Oreatie” over de waardigheid van de Mens.

   U ziet wie zoekt zal vinden en wie kan los laten de versleten paden vind de bevrijding.
   Ik wens u en ieder die de waarachtigheid zoekt dat hij vind de gnosis (kennis) van het hart. En voor zeker als Stil is geworden van binnen hoort deze Kennis als een zacht stem.

   En dank Driek dat U hier op E.J. Bron ook eens het licht dat niet met ogen te aanschouwen is voor ons opmerkzaam maakt, en hoe toepasselijk E.J. Bron of wel de Bron die soms openbaar maakt wat niet zo vaak openbaar voor ons wordt geplaatst.

   Like

 7. lichtelijk warhoofd die Krishna; hij haalt feiten en meningen (religies) door elkaar

  Like

 8. tippelaar zegt:

  Ik kan mij nog het beste vinden in het standpunt van Sgiam Dubh. Ik kan hier van een ieders standpunt wat leren. Neemt niet weg dat ik ook hierin mijn eigen weg moet vinden. Klinkt als een dooddoener maar is zeker niet zo bedoeld

  Like

 9. Astrid zegt:

  Heb zijn boeken gelezen en er veel innerlijke groei aan te danken. Zijn boeken lezen niet makkelijk, maar wat een inzichten heb ik dank zij hem opgedaan. Hij beantwoordde vele vraagstukken waar ik als kind zijnde al over reflecteerde.

  Like

 10. D. G. Neree zegt:

  @Hans, je hebt helemaal gelijk wat de Theosofische Vereniging betreft. Het verhaal luidt inderdaad dat Krishnamurti door Blavatsky c.s. “gevonden” was in India en geadopteerd, om hem op te voeden/leiden tot een spirituele wereldleraar. Hij heeft echter (zeer verstandig) zelf dat plan afgewezen, afstand genomen van de Theosofische Vereniging en is zijn eigen weg gegaan.

  Overigens, in de tijd dat ik de religies en filosofieën van de wereld aan het onderzoeken was, Lag De Geheime Leer van Blavatsky naast mijn bed. Ik lijd namelijk wel eens aan slapeloosheid en een halve bladzij lezen in dat fantastische en onbegrijpelijke boek was genoeg om me in diepe slaap te doen verzinken. Wat dat betreft heb ik veel aal Blavatsky te danken, lol.

  Like

  • D. G. Neree zegt:

   “fantastische” in de zin van “van een enorme fantasie”

   Like

  • Driek zegt:

   D. G. Neree zegt: De Geheime Leer van Blavatsky naast mijn bed.

   Welnu, ik heb verscheidene pogingen gedaan om de Geheime Leer van madam Blavatsky te lezen en te begrijpen, doch hoewel ik het boek heb doorgeworsteld, ben ik er niks wijzer van geworden. Ik ben waarschijnlijk te dom voor dat boek. Maar ik heb toen, in die tijd, jaren zeventig, nooit iemand gesproken die dat boek werkelijk begreep.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s