Valse beloften

Screenshot_113

(Door: Ton Nijhof)

Volgens voormalig VVD-leider en tegenwoordig Telegraaf-columnist Hans Wiegel (foto) is het fenomeen referendum een ‘valse belofte’. De VVD-prominent moet niets van een referendum hebben en verwijst naar zijn voorganger mr. Geertsema die destijds ook al niets in die ‘politieke nieuwlichterij’ zag: “Het referendum is de bijl aan de wortel van de parlementaire democratie”.

Nu is Hans Wiegel (1941) een politiek denker van voldoende allure en statuur om terdege rekening met zijn mening te houden. Dat neemt niet weg dat ook prominenten als hij de plank nog wel eens grondig dreigen mis te slaan en dat lijkt hier het geval. Wiegel verwijst naar het debacle van het ‘Oekraïne-referendum’ en constateert dat “slechts één van de zes Nederlandse kiezers” tegen dat verdrag stemde. Dat is een aardige constatering waar echter tegenover staat dat slechts één van de tien Nederlandse kiezers vóór dat verdrag stemde. De bepaald doorzichtige wijze waarop de gehele politieke kaste vervolgens een streep haalde door de ‘mening van het volk’ was ronduit beschamend. Meer dan ooit liet het gedoe zien dat ons politieke bestel gedomineerd wordt door een meritocrate kaste waar de publieke functies door coöptatie onder vrienden worden verdeeld. Dat, en weinig anders, maakt het dringend noodzakelijk om de volksinvloed op het politieke proces aanzienlijk te verruimen.

Onze parlementaire democratie dateert van 1848, waarvan het ontwerp vrijwel geheel aan Wiegel´s collega-liberaal Johan Rudolph Thorbecke kan worden toegeschreven. Vergeleken met de situatie in de 21e eeuw was de grondwet van Thorbecke echter nog niet echt democratisch. Thorbecke was dan wel voorstander van het algemeen kiesrecht, hij geloofde ook dat de meeste mensen deze verantwoordelijkheid nog niet zouden kunnen dragen. Alleen mensen die welgesteld waren en dankzij hun bezit konden bewijzen de gewenste ‘burgerlijke kwaliteiten’ te bezitten, mochten actief of passief deelnemen aan de politiek. In de praktijk zou in het midden van de negentiende eeuw nog geen drie procent van de bevolking aan deze eisen voldoen. Inmiddels is de tijd anders. De westerse wereld beschikt, anders dan in de 19e eeuw, over de volle breedte over behoorlijk opgeleide en gezonde mensen. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat daarvan het grootste deel niet in staat is om deel te nemen aan het politieke debat over de inrichting van de publieke ruimte en dergelijke. Dat mocht Thorbecke destijds misschien nog veronderstellen, maar in onze tijd is dat ronduit nonsens.

Coöpterende  elite

Vooralsnog zitten wij opgescheept met een toenemend aantal zaken waarover de burger zich kennelijk de mond moet laten snoeren, zoals ongebreidelde immigratie, falende integratie, een krakkemikkig leger, bedenkelijke prestaties in het veld van justitie en handhaving, etcetera. Stuk voor stuk kwesties die de meerderheid van de bevolking al decennialang op de agenda wenst, maar die nadrukkelijk niet worden gehonoreerd. De redenen om dat niet te doen zijn veelal van partijpolitieke aard en verdienmodellen van de politieke achterbannen. Het aanleggen van zoiets als een eenvoudig stukje asfalt is een zaak waar de burger zorgvuldig buiten wordt gehouden onder het motto dat daarvoor de ‘geëigende instanties namens de burgers’ worden geconsulteerd. In dergelijke clubjes zitten telkens weer dezelfde politieke dwaallichten die op grond van geen enkele democratische legitimatie hun positie verwierven, maar vanuit de coöpterende politieke elites aan een aardig inkomen worden geholpen. Hele woonwijken in Groningen scheuren bijkans uit elkaar, maar wanneer een nieuwe woonwijk moet worden gebouwd, dan staan de ongekozen duurzaamheids- en groene clubs startklaar voor ‘zorgvuldige afwegingen’ en vooral zorgvuldige – persoonlijke – inkomsten. Hun etiket moet er verplicht op en de burgers hebben het nakijken.

Het is hoog tijd dat de Nederlandse kiezers meer invloed krijgen op die steeds nadeliger ontwikkeling. Onze democratie moet stap voor stap naar de burger worden teruggebracht en referenda leveren daaraan een grotere bijdrage dan de politieke achterkamertjes en bedenkelijke clubjes. Die tijd is geweest.

Door:
Ton Nijhof
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in democratie, Elite, establishment, Graaien, kwaadaardige opzet, meningsdictatuur, Nederland, Overheid, politici, Rotzakken, verloedering, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

26 reacties op Valse beloften

 1. Jan Wandelaar zegt:

  Like

 2. koddebeier zegt:

  Een parlementaire democratie is de grootste volksverlakkerij die je kan bedenken !

  Geliked door 1 persoon

 3. Edjan zegt:

  De Vereniging voor Vrijheid en Democratie.

  Die Vrijheid (laissez aller, laissez passer) staat er echt van harte, vooral de vrijheid voor de ondernemer en de bankier (open grenzen zonder belemmeringen en heffingen voor het transport van goederen en geld, helaas dus ook voor “vluchtelingen”).

  Die Democratie was toch echt altijd al enigszins tegen de haren in gestreken. Omdat het moest, omdat het zo hoorde. Liefst zo min mogelijk.

  Wat dat betreft is er helemaal niets nieuws onder de zon.

  Like

 4. N.E. Derlander zegt:

  Wiegel (VVD) probeert krampachtig vast te houden aan een politiek systeem (parlementaire democratie), die door de wijze waarop het partijkartel (VVD, D66, CDA, PvdA) er in de afgelopen decennia mee omgegaan is, niet meer democratisch te noemen is. Namelijk door het partijprogramma bij de formatie direct grotendeels in te leveren.

  Like

 5. Theresa Geissler zegt:

  Bij alle gevestigde partijen is het immers hetzelfde liedje: Allemaal een regenten-mentaliteit en als de dóód voor referenda; die mochten hun positie op het pluche eens aantasten!
  “Volksvertgenwoordiging!”Laat me niet lachen!

  Like

 6. scheermes zegt:

  Een referendum op zijn tijd is juist goed !! Een regering wordt gekozen om het volk te dienen !! En als er in het land tijdens een regeerperiode bijgestuurd moet worden ,omdat er onvoorziene dingen gebeuren kan een referendum zelfs heel goed zijn !!Laat dan de kiezer beslissen ,door dan een referendum te houden !!Uiteindelijk behoort de kiezer de BAAS te zijn !! Laat de regering maar eens een referendum houden over de asielinstroom !!Een overgrote meerderheid zal dan met GROTE zekerheid zeggen dat het nu echt MEER dan genoeg is !! De reden dat de regering dit niet zal doen is,dat het voor de bevolking dan duidelijk wordt dat het veelkoppige monster in BRUSSEL de dienst uitmaakt !! Brussel bepaalt de asielinstroom van ons land !! De regering wil voorkomen dat de bevolking wakker wordt, en zal daarom tegen een referendum zijn ,zodat het niet duidelijk wordt voor ons dat de tweede kamer 1 grote poppenkast is !!

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @scheermes: 16.45. uur, op 22/4. Niet vergeten, dat RUTTE (VVD) zonder mandaat van de kiezers; ONZE SCHATKIST aan de communisten der EUSSR heeft overhandigd, scheermes. Doordat deze klojo in Brussel heeft getekend VOOR het ESM WURGVERDRAG! En niet één woord daarvan in onze LEUGENPERS!!

   Like

 7. OphEUffen zegt:

  In mijn optiek zijn politici, hoe ironisch, de bijl aan de wortel van de parlementaire democratie.

  Like

 8. Qvic zegt:

  Deze politieke zelfverrijker, die zich zelf nu een elite noemt. Heeft door zijn arrogantie en macht, zijn gezonde verstand en intelligentie allang begraven. Alleen zijn eigen ego telt nog.

  Like

 9. Harry zegt:

  Uitstekend verhaal van dhr. Nijhof !

  Was altijd een liefhebber van Wiegel , als voormalig liberaal , toen de VVD nog niet gekaapt was door het linkse rapalje , maar om nu nog met lui als Geertsema op de proppen te komen …………
  Dat is toch zwaar achterhaald !
  De tijd staat niet stil .

  Een referendum , daar lijkt me weinig mis mee , wij zijn “het volk” , wij zijn de mensen waar politici voor behoren te werken .
  Het is NIET ANDERSOM !

  Like

 10. paulzwueste zegt:

  De laatste stuiptrekkingen van regenten die hun ondergang zien naderen.
  Beschaving bestaat dankzij de vrijheid om te kunnen veranderen.
  Het beste voorbeeld wat duidelijk maakt dat deze regel het fundament is van Beschaving is
  de islam die elke vorm van verandering verbiedt.
  De mate van beschaving kan men dus afleiden aan de hand van de mate van democratie.

  Is verandering de basis van democratie dan is het Referendum de essentie van de democratie.
  Democratie zonder Referenda kan nooit echte democratie zijn.

  Like

  • hendrikush zegt:

   Referenda lossen niets op. Ze tekenen de onmacht van de politiek: wij komen er niet uit dus vragen we het aan de kiezers. Een regering moet daadkracht tonen en controversiële zaken horen in de wachtkamer tot de volgende verkiezing.
   ‘Den Haag’ is een schijnregering geworden. Ze hebben hun beslissingsbevoegdheden verwaterd naar Brussel, lagere overheden, commerciële semi-overheidsorganen, bewakingsdiensten, zorgorganen. Als er iets mis gaat wordt de zwartepiet doorgestuurd naar anderen en zelf wassen ze hun handen in onschuld.
   Leuteren in de kamer en zorgen dat je er goed vanaf komt is het motto.

   Een directie die zelf geen beslissingen durft te nemen en een commercieel bedrijf leidt via klanten-inspraak is geen lang leven beschoren.

   Like

   • paulzwueste zegt:

    Hendrikush.
    Spijtig dat je het zo ziet.
    Het is duidelijk dat je niet wil begrijpen dat wij in het democratisch bestel geregeerd worden door beroepsambtenaren die volledig incompetent zijn.
    Het voorbeeld wat je bovendien aanhaalt om de juistheid van je stelling te bewijzen is pertinent verkeerd.
    ’n Bedrijf dat geen waarde hecht aan zijn doelgroepen is binnen de kortst mogelijke tijd failliet.
    Marktonderzoek, enquettes en tevredenheidsonderzoeken zijn de enige middelen om te weten te komen wat de klant wil, en om vervolgens het product hierop af te stemmen, zodat het bedrijf succesvol kan verkopen.

    Geliked door 2 people

 11. Tom Hendrix zegt:

  Nederland is geen democratie meer, maar een PARTICRATIE. ” oude jongens krentenbrood”, zo rolt dat in Nederland. Soort zoekt soort. En de realistische burger heeft het nakijken. De enige oplossing zouden bindende referenda dienen te zijn, de rest is slap gelul in de ruimte. De Elite, en de partijkartel partijen, hebben lak aan onze mening!

  Like

 12. Japio zegt:

  Alle politici zijn meesters in de misleiding. Er zijn er door de geschiedenis heen maar weinig eerlijke politici geweest. Als je oprecht en eerlijk bent heb je beveiliging nodig anders wordt je vermoord. Mijn opa zei altijd, hou je verre van de politiek dat is één grote oplichtersbende.

  Like

 13. Jade zegt:

  Kunnen we nog wel spreken van een democratie???
  Ze hebben inmiddels met 2 referendums hun reet afgeveegd.

  Geliked door 1 persoon

 14. leefbarbaar zegt:

  Je moet die ouwe lijken niet steeds opgraven; ze leven nog in de vorige eeuw en ze zijn altijd voor het Vierde Rijk. Cremeren is beter, uit een urn komt weinig geluid.

  Like

 15. Ron zegt:

  ****Alleen mensen die welgesteld waren en dankzij hun bezit konden bewijzen de gewenste ‘burgerlijke kwaliteiten’ te bezitten, mochten actief of passief deelnemen aan de politiek. In de praktijk zou in het midden van de negentiende eeuw nog geen drie procent van de bevolking aan deze eisen voldoen*****

  De elite wil graag terug naar de situatie dat slechts 3% of minder van de bevolking mocht stemmen omdat de rest er te dom of te arm voor zou zijn. Met het toelaten van miljoenen migranten uit Afrika en islamitische landen wordt straks aan beide eisen voldaan.

  Like

 16. Mario Schettini zegt:

  Als ik de naam lees van deze ‘VVD-coryfee’, dan haalt mijn lieve vrouw onmiddellijk een teiltje opdat ik het tapijt niet besmeur.

  Like

 17. Guardiacivil zegt:

  Die hele elite orde waarvan sommige prominenten hun zegje kunnen doen via een wekelijkse column is een walgelijk groep mensen die deel uitmaken van onze maatschappij en tevens deze maatschappij hun regels opleggen.
  Gezien wij deel uitmaken van deze maatschappij zijn wij dus de dupe van hun walgelijke wansmakelijke regelgeving.
  Zolang hier geen verandering in komt zal er niets veranderen, eerder verergeren en dat laatste zie ik al gebeuren.
  Lui als Wiegel ondersteunen het hele ingezette beleid en zijn in mijn ogen evengoed de moderne landverraders.

  Like

 18. Guardiacivil zegt:

  De dood van Wiegel zijn eerste vrouw is nooit goed onderzocht en in feite in de doofpot beland.
  Naderhand was er weer een dubieus sterfgeval en ook deze was met raadsels omgeven.

  Geliked door 1 persoon

 19. danny zegt:

  Wiegel probeert hier over zijn graf te regeren.
  Met zijn anti democratische opmerkingen.

  Like

 20. Peacepipe zegt:

  Wat is er mis met Zwitserland? Daar houden ze al 200 jaar referenda over allerlei onderwerpen.
  Leven ze daar in een volstrekte chaos veroorzaakt door idiote besluiten? Ik dacht het niet!

  Geliked door 2 people

 21. Roeland zegt:

  Je kunt een hoop kritiek hebben , maar die Wiegel heeft wel een enorm doorzettingsvermogen!
  Ik vermoed, dat hij in 2021 nog steeds commentaar gaat geven. Goed inkomen, Lekker sigaartje , Glaasje..en een leuk huisje in de provincie..Nou ja, hij heeft ook wel wat heel vervelende zaken meegemaakt. Maar ook daar is hij geen uniek persoon in. Ik heb wellicht nog meer ellendige zaken meegemaakt! Wiegel, ga genieten van je ouwe dag en verveel ons niet meer met je achterhaalde VVD idealen. De VVD is allang niet meer jouw VVD. Lees deze site eens wat meer. Dan had je dat allang geweten en was je allang uit de VVD gestapt. Dat je er nu nog steeds in zit is voor mij (en ik ben iets jonger dan jij) niet te verteren en te begrijpen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s