Censuur: Turkije blokkeert toegang tot “Wikipedia”

Screenshot_69

(Vertaling: E.J. Bron)

In Turkije is de toegang tot “Wikipedia” geblokkeerd. “Wikipedia” noemde Erdogan na het referendum o.a. een “dictator” – er wordt gespeculeerd of dit de reden was. Turkije blokkeert vaker het internet – minister-president Yildirim verklaarde eens dat dit “om veiligheidsredenen af en toe tijdelijk noodzakelijk” zou zijn.

epoch times

Zaterdag bevestigde het BTK, de Turkse autoriteit voor informatie- en communicatietechnologieën, dat de toegang tot “Wikipedia” in het hele land geblokkeerd te hebben, ze noemde echter geen reden voor de beslissing. Volgens berichten in de media zouden de Turkse autoriteiten “Wikipedia” er daarvoor tevergeefs toe opgeroepen hebben inhoud over “terreurondersteuning” en informatie volgens welke Turkije met terreurgroepen zou samenwerken, te verwijderen.

Internetgebruikers in Istanbul bijvoorbeeld konden alle taalversies van “Wikipedia” zaterdag alleen nog maar met technische hulpmiddelen zoals VPN-verbindingen oproepen. Volgens informatie van de groepering “Turkey Blocks”, die internetcensuur in Turkije controleert, werd de toegang vanaf 07.00 uur plaatselijke tijd geblokkeerd.

“Het verlies van de beschikbaarheid staat gelijk aan internetfilters die ervoor gebruikt worden bepaalde inhoud in het land te censureren”, verklaarde “Turkey Blocks”.

“Turkey Blocks” en media zoals de krant “Hürriyet” berichtten dat de toegang tot “Wikipedia” op grond van een voorlopige aanwijzing geblokkeerd zou zijn, die de komende dagen door een rechtbank bevestigd zou moeten worden. Wanneer de toegang hersteld zou kunnen worden, was onduidelijk.

Turkije blokkeert na aanslagen en demonstraties steeds opnieuw het internet

De Turkse regering wordt er steeds weer van beschuldigd na aanslagen en demonstraties tijdelijk de toegang tot internet te blokkeren. In het verleden waren vooral sociale netwerken zoals Facebook en Twitter hier de dupe van, maar ook de videosite YouTube en de berichtendienst WhatsApp werden al tijdelijk geblokkeerd.

Minister-president Binali Yildirim had na zo´n maatregel verleden jaar november verklaard dat deze “om veiligheidsredenen af en toe noodzakelijk zouden zijn”. Zodra het “gevaar” voorbij zou zijn, zou alles weer normaal draaien. Critici zien in deze handelwijze echter een verdere beperking van de burgerrechten onder staatschef Recep Tayyip Erdoğan.

Volgens de krant “Hürriyet” hadden de Turkse autoriteiten onlangs contact met “Wikipedia” om aan te dringen op verwijdering van inhoud, waarin “terreur ondersteund” zou worden en waarin aangegeven zou worden dat Turkije met terreurbewegingen zou samenwerken. Volgens de krant ging de internetsite niet op de eisen in.

“Wikipedia” noemde Erdoğan na het referendum o.a. een “dictator”

Turkije volgt een harde koers tegen de door haar zo genoemde “terreurpropaganda” ten gunste van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Critici van Turkije hebben het land er in het verleden van beschuldigd met Jihadisten in Syrië samengewerkt te hebben. Ankara ontkent dit heftig.

Er waren ook speculaties of de geblokkeerde toegang tot “Wikipedia” wellicht is terug te voeren op voor Erdoğan onvoordelige updates van zijn “Wikipedia”-profiel na het omstreden grondwetsreferendum. Volgens regeringsgetrouwe bloggers werd Erdoğan daar na het referendum o.a. omschreven als “dictator”.

Bij het omstreden grondwetsreferendum op 16 april werd over de invoering van een presidentieel systeem in Turkije gestemd, dat duidelijk meer macht geeft aan Erdoğan. Het “Ja”-kamp had het referendum nipt gewonnen. De oppositie beschouwt de stemming als gemanipuleerd.

De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern zei zaterdag met het oog op de geblokkeerde toegang tot “Wikipedia” dat de ontwikkeling “uiterst zorgwekkend” zou zijn. “We moeten onze betrekkingen met Turkije nieuw ordenen”, zei Kern in het Engels aan de rand van de EU-top in Brussel. Europa zou het zich “niet kunnen veroorloven en instabiel land met 80 miljoen inwoners in de directe nabijheid te hebben.”

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Censuur, dictatuur, nieuw fascisme, Turkije, Vrijheid van meningsuiting. Bookmark de permalink .

42 reacties op Censuur: Turkije blokkeert toegang tot “Wikipedia”

 1. Theresa Geissler zegt:

  Je hoeft niet in het bezit te zijn van een glazen bol om te kunnen voorspellen, dat er daar in de toekomst nog wel méér geblokkeerd zal worden – voor onbepaalde tijd.
  Maar als die stomme Turken dan persé op zo’n figuur willen stemmen, moeten ze het zelf ook maar weten.

  Like

  • Nemesis zegt:

   Of voor altijd ! Nu, een behoorlijk aantai in Europa levende Turken hebben geen last van hun ja stem, de in Turkije levenden wel. De Turken die hoog en droog in Europa leven, dus niet.

   Like

 2. Johan van Vught zegt:

  Brussel wordt stap voor stap ook een ‘politiek-correcte’ diktatuur. Hoe lang duurt het nog voordat we gearresteerd worden als we van mening zijn dat de EU bestaat uit graaiende criminelen?

  Geliked door 1 persoon

  • paulzwueste zegt:

   Dictatuur is momenteel ’n hype.
   Je kunt al plakplaatjes sparen met de portretten van populaire dictators.
   De zegeningen van de dictatuur worden er op de scholen ingestampt.
   Er is ook sprake van speciale door het rijk erkende opleidingen voor gediplomeerd dictator, zoals de populaire studie “Dictatuur voor beginners” tot het beruchte
   “Hoe hang ik hier?” van gewezen dictators die het weten kunnen.

   Like

   • D. G. Neree zegt:

    Daar zit wel wat in. In tijden van onrust (die de politici hebben gekweekt) wil men al snel een sterke man (!) die orde op zaken stelt. Er gaan ook steeds meer geluiden op dat democratie niet werkt, dat het een dom systeem is omdat je domme mensen laat meebeslissen over dingen die ze niet snappen, en andere drogredeneringen.

    Geliked door 1 persoon

   • paulzwueste zegt:

    Dit had ik kunnen schrijven…
    Helemaal juist!

    Like

 3. Beschouwer zegt:

  Beetje kleuterachtig van de Turkse huidige regering om Wikipedia pogen te blokkeren…

  Like

 4. Guardiacivil zegt:

  Let op, Turkije onder nazileider gaat door met het land totaal te beteugelen en onder de knoet te brengen.
  De burgers hebben niets meer in te brengen en de shariawetten zullen spoedig in het openbaar voltrokken worden en gaan de eerste koppen weer rollen in Turkije.
  Terug naar de donkere middeleeuwen!

  Geliked door 1 persoon

 5. Thoth zegt:

  Ach, hij heeft Twitter, Facebook ook al in de ban gedaan. Dus, waarom niet Wikipedia? Het hoort bij die gast of beter, het onderkruiperige misbaksel, z’n vader had beter zijn sperma op het vuur kunnen gooien, dan was’ie er nooit meer geweest. Maja, hij was een islam en die mogen volgens Mo vier vrouwen hebben terwijl die pedofiel er zelf een dozijn had.

  Like

 6. Kraftavilqa zegt:

  Zo zo, Erdolf wil niet dat Wikipedia feiten vermeldt; hij is toch een dictator en terreursponsor of wil-ie z’n isisvriendjes opeens niet meer kennen (hoe moet ’t dan met de lucratieve oliehandel?) mag z’n volk niet door de wiki bevestigd zien wat ze allang weten. Stel je voor zeg zodadelijk zet iemand er nog ‘tiran’, ‘slamofascist’, ‘all round schoft’, ‘Hitler-wannabe’ of ‘lelijke snoodaard’ bij.

  Like

  • hendrikush zegt:

   Misschien is hij het wel oneens met de manier waarop de Quantum theorie en de ontdekking van Amerika wordt beschreven in Wikipedia.
   Iedereen weet dat dat door moslims is gebeurd en dat wordt volledig verzwegen.

   Geliked door 1 persoon

 7. Nemesis zegt:

  Man o man, daar begint een achterkijke gladiool wel heel wild om zich heen te slaan. Zullen wem een jojo-karretje sturen met een molentje, wordt hij misschien rustiger van. Levensgevaarlijk dat sujet.

  Like

 8. R.Kroonenberg zegt:

  Dit is op Jasterke's kwijt-zonder-spijtsite herblogden reageerde:
  .
  Wat is Censuur ? Het staat in Wikipedia,
  maar in Turkije niet…daar is dat geblokkeerd
  ook hier heeft Erdogan weer eens ge-wanpresteerd
  om Veiligheidsredenen…haha vrienden…ja ja ! 😛
  .

  Like

 9. tippelaar zegt:

  Ik weet dat het niet kan maar al die nederturken die vóó’r EDrdogan hebben gestemd, zouden ook van het internet afgesloten moeten worden, kunnen ze niet meer skypen naar hun Turkse familie. Voelen ze aan den lijve waarvoor ze gestemd hebben. Maar in hun blinde haat tegen de landen die hen te vreten geeft, zien zij de overwinning van Erdogan’s referendem ook als hun overwinning. Ik ben er een voorstander van om bij alle kabelbedrijven, turkse en marokkaanse tv.zenders te weren want daar hebben wij in NL niets aan. Ook die zenders niet meer op de satellietschotels. Wij Nederlanders betalen wel mee aan die zenders in het pakketaanbond van de kabelbedrijven. Zit ik hier ongewild moslims te sponseren. Doe ik al toch al op grote schaal, weglekkende kinderbijsla en aow, subsidies, enz. Vloor mij mag dat pder direct stoppen. Maar dan beginnen al die nederturken met 2 paspoorten luidkeels te roepen dat ze in hun rechtyen worden aangetast. Als ik nederlander naar Turkije ga, heb ik geen rechten. Zelfs die nederturk heeft daar geen recnhten. Bedn benieuwd wat er gaat gebeuren de nederturken weer massaaa

  Like

 10. tippelaar zegt:

  Ik weet dat het niet kan maar al die nederturken die vóó’r Erdogan hebben gestemd, zouden ook van het internet afgesloten moeten worden, kunnen ze niet meer skypen naar hun Turkse familie. Voelen ze aan den lijve waarvoor ze gestemd hebben. Maar in hun blinde haat tegen de landen die hen te vreten geeft, zien zij de overwinning van Erdogan’s referendem ook als hun overwinning. Ik ben er een voorstander van om bij alle kabelbedrijven, turkse en marokkaanse tv.zenders te weren want daar hebben wij in NL niets aan. Ook die zenders niet meer op de satellietschotels. Wij Nederlanders betalen wel mee aan die zenders in het pakketaanbond van de kabelbedrijven. Zit ik hier ongewild moslims te sponseren. Doe ik toch al op grote schaal, weglekkende kinderbijslag en aow, subsidies, enz. naar middenoostenlanden. Van mij mag dat per direct stoppen. Maar dan beginnen al die nederturken met 2 paspoorten luidkeels te roepen dat ze in hun rechten worden aangetast. Als ik als nederlander naar turkije ga, heb ik geen rechten. Zelfs die nederturk heeft daar geen rechten. Ben benieuwd wat er gaat gebeuren als de nederturken weer massaal op vakantie gaan naar hun geliefde vaderland en hoeveel er van hen gearresteerd worden en zonder vorm van proces weet ik hoelang in de gevangenis worden gegooid. Let op, dan beginnen ze om hulp te roepen van de nl.staat enz, en beginnen nederturkse advocaten (in nederland natuurlijk en niet in Turkije) nl te verwijten dat er niet genoeg voor hen gedaan wordt. Mijn mening is dat elke nederturk die in Turkije het slachtoffer wordt van het regime, krijgt wat ie verdient. En dat geldt ook voor de autochtone nederlander die (lekker goedkoop ) naar turkije op vakantie gaat. Mij niet gezien daar. Ik zit liever in mijn tent op de Veluwe, niet goedkoop en meestal slecht weer maar niet met risico dat s’nachts de stasi mij arresteert. (ps. in de eerste reactie op het verkeerd knopje gedrukt. Was nog niet af en met vreselijke taalfouten.

  Like

 11. Dat die turken hier zo massaal op Erdogan gestemd hebben vind ik nog steeds onbegrijpelijk. Ze zullen daar ongetwijfeld familie hebben zitten. Ook hoe het er in de toekomst daar uit gaat zien, zullen dat grote verschillen zijn met hier. Of het dan allemaal nog zo fijn is betwijfel ik.

  Like

 12. Flo zegt:

  Gaan de Turken hier te lande aanwezig, die gestemd hebben op deze (de aarde is eigenlijk plat denker) maar o zo slimme rat nog weg?

  Like

 13. Witte raaf zegt:

  Ze zullen weten waar ze voor gekozen hebben,las net ook dat datingsprogramma’s op tv etc. ook verboden gaan worden in Turkije omdat het “niet strookt”met de normen en waarden van de Turken,

  Like

 14. Cathja zegt:

  “Om veiligheidsredenen”…, daar kunnen ze zich prima achter verschuilen. Het is veelzeggend dat ze niet vertellen wat die veiligheidsredenen dan zijn. Dat kunnen ze ook niet, want het heeft alles met dictator Erdogan te maken, en zijn zeer korte lontje. Zodra hij iets leest of hoort wat hem niet bevalt neemt hij maatregelen. Dit heeft dus niets te maken met bedreigingen in of tegen Turkije.

  Like

 15. leefbarbaar zegt:

  Turkije blokkeert al jaren de weg naar kennis en ontwikkeling: de islam.
  Als de Turk hier in Nederland nog altijd Turk wil zijn en moslim wil blijven, dan ziet het er slecht voor ze uit. Als je hier de vrijheid hebt je te ontwikkelen en je kinderen een betere toekomst aan te bieden, dan moet je wel erg stom zijn om geitenneuqer te willen blijven.

  Like

  • Beschouwer zegt:

   Heel veel lopende band Turken hebben zich helemaal niet ontwikkeld. Toen het lopende band baan weg werd geautomatiseerd lagen de uitkeringspapieren klaar. Goed de taal leren ho maar en goed leren lezen en schrijven ho maar. Sja als je goed de taal spreekt en goed kan leren lezen en schrijven dan kom je sneller weer aan het werk en kun je niet elk jaar 8 weken naar Turkije.

   Like

 16. louis portugal zegt:

  Ik ben benieuwd wanneer het erger dan in Saudi-Arabië wordt.
  Het is in ieder geval flink op weg.

  Like

  • Thoth zegt:

   Volgens Hurriyet is volgens de populatie Saoedi-Arabië is het meest geliefde land… waar voor het bijna voltallige deel van Turkije – zo’n 98% – moslim is.

   Like

 17. Tom Hendrix zegt:

  Zo de “bloksnor”, Adolf Erdowaan, laat zien hoe democratisch hij wel is. Bah!

  Like

 18. Thoth zegt:

  Zoals de Turkish Airlines meer zal vallen nu er steeds minder toeristen komen :

  Like

 19. D. G. Neree zegt:

  Gaat de kant van China op. Die hebben geloof ik een gesloten internetsysteem.

  Like

 20. Mirjam zegt:

  Ik vind dat mensen die al langere tijd in een ander land wonen en daar, hopelijk, geïntegreerd zijn, ook al zijn ze in het bezit van twee paspoorten en daardoor weer twee nationaliteiten, niet meer zouden mogen stemmen in het land van afkomst. Het tweede paspoort zou sowieso in zo’n geval, maar ook door de integriteits- c.q. loyaliteitsvraag al na een paar jaar leven in een ander land, automatisch, van rechtswege, moeten verlopen en niet meer kunnen worden verlengd. Dit bevordert de legaliteit van het noemen, maar vooral zijn, van de burger van het land waar men zich settelt. Dit zou wettelijk vastgelegd moeten worden, zodat dit al bij voorbaat één wettelijke voorwaarde is voor het wonen en krijgen van de nationaliteit van het ander land.

  Bovendien zou een immigrant alleen eenmalig een aanvraag voor een verblijfsvergunning moeten kunnen doen in een ander land en alleen volgens deze regels en wetten. Goedkeuring zou pas kunnen volgen na bewijs van volledige integratie en toetsing van achtergrond, bewijs van goed gedrag, adequate opleiding inzake de kans op werk en daardoor het bijdragen aan de samenleving van en in het nieuw thuisland. Het aanspreken van sociale voorzieningen zou alleen voor deze mensen moeten gelden, als ze aan voorgaand genoemde criteria zouden kunnen voldoen en niet eerder. Een tweede aanvraag zou ten alle tijden geweigerd moeten worden. Zou iemand niet aan de genoemde criteria kunnen en willen voldoen, dan is hij verplicht te vertrekken en zou deze uitstroom ook werkelijk gevolgd en gescreend moeten worden. Het nieuwe paspoort in het andere land zou ten alle tijden wettelijk kunnen worden ingetrokken door de betreffende regering.

  Like

 21. Seculiere zegt:

  Zolang Turkije de site van EJ Bron maar niet blokt. Mocht het toch gebeuren zouden de Turken massaal op straat komen 🙂 :p.

  Like

 22. Thoth zegt:

  Een rechter in Ankara heeft de Turkse regering gelijk gegeven in hun besluit om de online encyclopedie Wikipedia te blokkeren. De rechtbank verwierp het beroep dat was ingediend door de Wikimedia Foundation, die vond dat de vrijheid van meningsuiting in het geding was(..)

  https://www.powned.tv/artikel/turkse-rechter-verwerpt-beroep-wikipedia

  Dat is ook een goedgekeurde rechter die lid is van de AKP.

  Like

  • Toon Nijland zegt:

   Had de rechter dat niet gedaan dan was hij ontslagen en misschien wel vast gezet door de Erdogan clan. Dit is puur voor lijfsbehoud

   Like

 23. Toon Nijland zegt:

  Hopelijk zullen de Turken tegen het regime van Erdogan stemmen. Deze dictator grijpt steeds meer macht en de bevolking mag steeds minder. Keer het tij nu het nog kan. Zet deze dictator bij de eerte verkiezingen aan de kant.

  Like

 24. R7 zegt:

  Dit is niet alleen in Turkije dit zijn hele moeilijke complexe zaken
  Het ene laatste wat het orakel zegt tegen neo in reloaded
  Wat willen mannen met macht ? Meer macht !
  Het absoluut willen heersen over mensen & alles kunnen controleren
  We leven allang in een cultuur dat 1 man 1 kind of 1 vrouw meer of minder helemaal niet uitmaakt
  Kijk hoe het daar aan toe gaat en kijk hier in NL De rijdende rechter, Frank Visser doet uitspraak
  En dit soort onzin, en hier in NL heeft klagen bij de nationale ombudsman ook geen zin want
  hij weet toch als geen ander dat er toch niks gebeurd.
  Dit zijn hogere machten die altijd hun eigen zin willen door drukken
  Dit zijn genieën in de aller slechtste zin van het woord
  Ze moeten zich zo opstellen anders worden ze zelf weggevaagd.
  in NL hebben we ook genoegzaam goede dingen en heel veel problemen scheef fout krom verkeerd
  Alsof het hier allemaal netjes gaat.
  Er zijn 3 groepen mensen
  1 mensen die goed zijn
  2 mensen die goed & slecht zijn ( ja denk hier maar eens goed over na wat ik hier mee bedoel )
  3 mensen die heel slecht zijn ( dit heeft volgens mij geen uitleg nodig )
  En deze verhoudingen zijn er gewoon in deze wereld en je kan er niks aan doen
  Goed voorbeeld doet goed volgen.. ja steek deze maar in je zak
  Er zijn 3 groepen mensen
  1 Die gaan er voor
  2 Die het allemaal wel best vinden zo
  3 mensen die niks anders doen dan andere mensen keihard belazeren en hun graf in jagen
  het enigste wat je kan vragen is een beetje menselijkheid tonen
  alsof iedereen hier iets van af weet
  Alsof mijn verhaal hier de wereld gaat veranderen
  Het is al sinds de begin van de mensheid om mensen te beïnvloeden en te besturen
  Veel zijn hier de dupe van en vele anderen leven gewoon hun leven
  Er zijn zoveel soorten lagen & milieus in de samenleving
  en sommige hebben geluk en vele pech
  Er zijn 3 groepen mensen
  1 de dromers
  2 de realisten
  3 de saboteurs
  Realisme & idealisme gaan nooit samen
  Het enigste wat je kan wensen is vrede om je heen
  En als je een groot hart heb naar een ander omkijken

  Like

 25. R7 zegt:

  Dus als een pinguin of een eskimo op de noordpool iets zegt over Erdogan
  dan voelt meneer zich beledigd ??

  Like

 26. R7 zegt:

  Dus als de paashaas op een regenboog of de kerstman die cadeautjes kom brengen
  iets zeggen over Bashar al- Assad
  dan voelt meneer zich beledigd ??

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s