Viktor Orbán: Onzin dat we zullen uittreden uit de Europese Volkspartij

Screenshot_65

(Vertaling: E.J. Bron)

“Waarom zouden we dat doen? Dat is onzin!”, reageerde Viktor Orbán (foto) op de vraag van het Hongaarse dagblad “Magyar Nemzet” of hij en de Fidesz van plan waren de Europese Volkspartij (EVP) te verlaten. Deze vraag werd in het Hongaarse parlement door journalisten aan Orbán gesteld. De reden: meerder bronnen hadden laten weten dat de Europese Volkspartij al over een uitsluiting van de Fidesz nadenkt en Orbán deze mogelijke beslissing voor zou willen zijn om daarna tegelijk toe te treden tot de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECH), waartoe ook de Poolse regeringspartij PiS behoort.

Interessant is de informatie van een hoge bron uit kringen rondom de regeringschef, die een mogelijke uittreding van de Fidesz een reële variant noemde, vooral met het oog op het verzet tegen de “Lex CEU”! Een andere informant noemde ons vermoeden echter “gezwets”. Juist is echter eveneens dat Orbán tijdens de eind april plaatsvindende fractievergadering van de EVP vermoedelijk alleen hoeft te rekenen op een berisping, niet echter op echte consequenties. Ook van de kant van de EU zal geen zwaarwegende sanctie te verwachten zijn.

Na de juridische ontbinding van de Central European University in Boedapest eisten echter ook al meerdere Europarlementariërs de uitsluiting van Fidesz en ook fractievoorzitter Manfred Weber bekritiseerde het optreden van de Hongaarse regering openlijk. Dit ontwerp zal waarschijnlijk ook bijdragen aan een verdere toespitsing van de sowieso al slechte Hongaars-Amerikaanse en Hongaars-Duitse betrekkingen.

Ondertussen vreest men bij Fidesz geen serieuze consequenties vanwege het CEU-schandaal. Een vooraanstaand politicus van de partij verklaarde hierover tegenover de krant “Magyar Nemzet” dat de belangrijkste EU-landen op dit moment met andere dingen bezig zijn. Het ligt noch in het interesse van de Duitse noch van die van de Franse regering om tegenover Hongarije moralistisch streng op te treden, omdat “zij met zulke manoeuvres de EU-kritische rechts-radicale partijen zouden bewijzen dat de EU toch alleen maar een organisatie is die niet mainstream conforme politieke krachten kapittelt.”

“Wie kan het op dit moment gebruiken dat Marine Le Pen in Frankrijk of de AfD in Duitsland hiermee hun campagnes aanwakkeren en tegen de sowieso met de EU ontevreden burgers kunnen zeggen: kijk, dit is de realiteit als een nationale regering het lot van het land wil regelen, maar Brussel dit onmogelijk maakt.”

Onze bron bij Fidesz meldt echter ook dat er behalve het hierboven genoemde conflict nog heel andere problemen op Europa zullen afkomen. Daarom zal het voor de vooraanstaande EU-landen vermoedelijk het minste probleem zijn om zich bezig te houden met de CEU-ban. Denk alleen maar eens aan de door de Britse parlementsverkiezingen vernieuwde onzekerheid, of aan het weer acuut wordende probleem met de nieuwe migratiegolf. De bron voorspelt namelijk dat de relatie tussen de EU en Turkije dermate kritiek zal worden dat Erdoğan het gesloten akkoord nietig zal verklaren en de migratie in de Egeïsche Zee vrije vaart naar Europa zal toestaan. Fidesz weet echter ook zeker dat de situatie in Libië, en daarmee ook de situatie in Italië, dramatisch slechter zal worden.

Bron:
http://unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in christendemocraten, EU-critici, Europa, Europees Parlement, Europese Commissie, EUSSR, Hongarije. Bookmark de permalink .

2 reacties op Viktor Orbán: Onzin dat we zullen uittreden uit de Europese Volkspartij

  1. Tom Hendrix zegt:

    Beste meneer Orbán, als ik U was, stapte ik uit die “huichelclub van de zogenaamde Europese Volkspartij”, want zij, vertegenwoordigen HET VOLK niet! Vieze linkse huichelaars zijn het!

    Like

  2. Orban moet zijn poot gewoon stijff houden en doen wat goed voor het volk is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s