Holocaust-misbruik: opnieuw een jaar

Screenshot_177

(Door: Dr. Manfred Gerstenfeld – Vertaling: E.J. Bron)

In een toenemend chaotische wereld is het misbruik van de Holocaust en de daaraan verbonden vragen in het verloop van de afgelopen twaalf maanden verder toegenomen. Valse morele gelijkstellingen van gebeurtenissen en onderwerpen over Auschwitz, Hitler, de nazi´s of het lijden van de Joden zijn zo gebruikelijk geworden dat het niet langer mogelijk is om hierover een behoorlijk nauwgezet overzicht te schrijven.

Deze vergelijkingen zijn fenomenen van het verval. Diegenen die hen zien, proberen de aandacht van de publieke opinie op zich te vestigen om hun ego of persoon te vergroten. Dat is het duidelijkst zichtbaar bij de Hitler-vergelijkingen. De verkiezing van Donald Trump tot president van Amerika heeft tot een serie van zulke beledigingen geleid. “Om Trump met Hitler te vergelijken, is de ergste soort van hatespeech”, luidt de titel van een artikel van een artikel van de columnist en schrijver Marshall Crotty. Hij schrijft: “Deze vergelijkingen met Hitler en de Holocaust zijn grof onverantwoordelijk.” In werkelijkheid is dat een understatement. Deze vergelijkingen zijn kwaadaardig.

De Mexicaanse president Enrique Pena Nieto vergeleek Trump voor diens verkiezing met Hitler en Mussolini. Een paar maanden later zei Nieto dat hij de vergelijking alleen maar maakte ter herinnering aan het in het verleden aangerichte onheil. Twee voormalige presidenten van Mexico vergeleken Trump met Hitler. Felipe Calderon, president van 2006 tot 2012, zei dat Trump “gebruik zou maken van gevoelens net zoals Hitler dat in zijn tijd deed”. Zijn voorganger Vicente Fox zei tegenover CNN: “Trump doet me herinneren aan Hitler”.

Tijdens zijn verkiezingscampagne voor de presidentschapskandidatuur van de Republikeinen publiceerde John Kasich, de gouverneur van Ohio, een advertentie die Trump´s retoriek met het nationaalsocialisme vergeleek. Als deze bewering, dat Trump moslims en Mexicanen zou demoniseren net zoals Hitler de Joden, waar zou zijn, dan zouden deze beide groepen van de Amerikaanse bevolking inmiddels een aanzienlijk deel van hun burgerrechten zijn kwijtgeraakt.

Een lid van de regering-Trump zorgde met nog een andere Hitler-vergelijking voor een schreeuw van verontwaardiging. Sean Spicer, de woordvoerder van het Witte Huis, beweerde dat de Syrische president Bashar al-Assad erger gehandeld zou hebben dan Hitler toen hij chemische wapens inzette. Spicer beweerde dat Hitler zoiets niet gedaan zou hebben. Daarmee negeerde hij het enorme gebruik van chemicaliën voor de moord op hoofdzakelijk Joden in de Duitse vernietigingskampen. Spicer verontschuldigde zich later. Op Twitter had Trump de Amerikaanse geheime diensten met de nazi´s vergeleken: “Geheime diensten zouden het nooit hebben moeten toestaan dat men dit Fake News naar de publieke opinie heeft laten ´doorsijpelen´. Een laatste schot tegen mij. Leven we in nazi-Duitsland?”

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan is een belangrijke producent van Holocaust- en Nazi-verdraaiingen. In november 2016 zei Erdoğan tegenover de Israëlische televisie dat hij niet zou kunnen beslissen of de Holocaust of het Israëlische militaire offensief in de Gazastrook “barbaarser” zou zijn. Sindsdien heeft hij zijn beledigende uitlatingen op andere landen uitgebreid; hij noemde de NAVO-bondgenoot van Turkije, Nederland, een “restant van de nazi´s”.

Duitsland, een andere NAVO-bondgenoot van Turkije, ontkwam ook niet aan Erdoğan´s nazi-vergelijking. In maart maakte de Duitse regering een einde aan Turkse politieke manifestaties voor het referendum ter uitbreiding van de macht van de Turkse president. Erdoğan zei: “Jullie methodes verschillen niet van die van de nazi´s in het verleden.

Over de Europese Unie zei Erdoğan: “Zonder enige schaamte negeren ze hun eigen met bloed bevlekte handen en zonder aan hun eigen, gevoelloze harten te denken trekken ze vergelijkingen tussen ons en de nazi´s.” Dat was een reactie op een uitspraak van de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn, die de handelwijze tegenover de Turkse media en de oppositie vergeleek met gebeurtenissen in nazi-Duitsland. Erdoğan´s misbruik maken van de Holocaust en de verdraaiende gelijkstellingen met het nationaalsocialisme bleven niet onbeantwoord. Kunstenaars projecteerden hem op de muren van de Turkse ambassade in Berlijn af als Hitler.

Bovendien is er sprake van valse vergelijkingen met nazislachtoffers. De Braziliaanse presidente Dilma Roussef vergeleek pogingen om haar wegens haar corruptieschandaal voor de rechter te brengen met de vervolging van de Joden door de nazi´s.

De Holocaust was een uiterst complex en hoogontwikkeld, geïndustrialiseerd vernietigingsprogramma, dat in de eerste plaats tegen Joden was gericht. Een soort van regelmatig misbruik bestaat erin om een bepaalde zaak te bekritiseren en die daarna met nazi-methodes gelijk te stellen. Hoewel de vergelijking op zich al vals is, dat het daarbij bovendien nog lukt om de nazi´s erbij te betrekken, is nog een vervalsing. Een voorbeeld daarvan vond plaats toen Christina McKelvie, de woordvoerster mensenrechten van de Scottish National Party, zei  dat een voorstel van de Britse regering dat Britse bedrijven lijsten zouden moeten aanleggen van hun buitenlandse werknemers zou herinneren aan de nazipolitiek van de jaren-30. Mhairi Black, een andere afgevaardigde van de Scottish National Party, schreef een krantencolumn waarin ook zij beweerde dat de immigratiepolitiek van de Conservatieve Partij “herinnert aan het nazi-Duitsland van de vroege jaren-30”.

Na een bezoek aan Auschwitz bevond paus Franciscus zich in een netelige situatie toen hij de algemene wreedheid en het geweld in de wereld vergeleek met die van de Holocaust. Hij zei: “Toen ik de gruwelen van de concentratiekampen zag, dacht ik aan de huidige gruwelen die daar op lijken; niet zo geconcentreerd als op deze plek, maar in de hele wereld.” Dat was een belangrijk voorbeeld van de Holocaust als middel om een boodschap door te geven, terwijl men het feit negeert dat het om een systematisch vernietigingsprogramma ging. De meeste wreedheid van nu is daar niet mee te vergelijken.

Het alledaags maken van de Holocaust is een steeds opnieuw terugkerend thema en beperkt zich niet tot valse morele equivalentie door leidende krachten en politici. In maart 2017 trokken elf personen hun kleren uit in Auschwitz en slachtten een schaap. Een woordvoerder van de herdenkingsplaats zei dat hun motieven niet duidelijk zouden zijn, omdat ze maar korte tijd stonden om daarna naast de beruchte “Arbeit macht frei”-poort in de Zuid-Poolse stad Oświęcim (Auschwitz) te gaan zitten.

Het hierboven beschrevene is slechts een kleine selectie over een onderwerp dat zonder meer in een opstel uitgebreid zou kunnen worden. Wat het meest zorgen baart, is de snelle vermenigvuldiging van valse morele equivalentie, die de Holocaust en daaraan verbonden aspecten gebruikt.

Bron:
https://heplev.wordpress.com
Auteur: Dr. Manfred Gerstenfeld

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Desinformatie, Holocaust, Hypocrisie, Jodenhaat, verloedering. Bookmark de permalink .

9 reacties op Holocaust-misbruik: opnieuw een jaar

 1. fleckie zegt:

  IN’HET BOEK DER KAMPEN’ van Ludo van Eck, uitg.Kritak,Leuven, ISBN 90.6303.0266 kan men op FOTO’s zien, hoeveel vernietigings-Kampen waarin ..NAZI.BEULEN ‘tekeergingen ‘ tegen hun NIET- weerbare slachtoffers, de JODEN………………in het boek ‘De GELE STER’ van Gerhard Schoenberner, uitg. H.J.W.Becht-A’dam, isbn 90.230.0328.4 , kan men OOK zien welke kwellingen de JODEN aangedaan werden……het boek..’met..’ de WETENSCHAP ALS EXCUUS” van Benno Muller- Hill,uitg.Anthos isbn 90.6074.172.2,is een aanklacht.Het gaat de betrokkenheid na van Duitse WETENSCHAPPERS bij de UITROEIING van JODEN,POLEN,RUSSEN,ZIGEUNERS GEESTESZIEKEN, en HOMOSEKSUELEN in NAZI-DUITSLAND….’op een breed front leverden DUITSE PSYCHIATERS ,ANTHOROPOLOGEN en GENETICI door hun. Eugenetica- en rassentheorieen de wetenschappelijke legitimering van de NAZI-MISDADEN’……..<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<FLECKIE: en dan te bedenken dat tienduizenden van die misdadigers MET HULP hebben kunnen 'vluchten' en ook o.a. 'ONDRGEDOKEN zijn ' in ARABISCHE LANDEN<<<<<<<<<<<<<<<

  Like

  • fleckie zegt:

   het boek ..’der SS- STAAT’ van Eugen KOGON,uitg.Wilhelm HEYNE VERLAG MÜNCHEN, isbn3.453.00671-2, vermeldt’DAS SYSTEM der DEUTSCHEN KONZENTRATIONLAGER……………’AANATOMIE des SS- STAATES band 1, ‘DIE SS– das HERRSCHAFTSINSTRUMENT,,..’BEFEHL und GEHORSAM’, div.schrijvers,isbn 3.423.02915.3,uitg.dtv Dokumente ‘ANATOMIE des SS- STAATES! band 2,…JODENVERVOLGING ,uitg dtv Dokumente,isbn 3.423.02916-1 beide boeken MET …NAMENVERMELDINGEN !

   Like

  • Dat boek ken ik, ik heb het van mijn dochter te leen gehad. Af en toe moest ik het even wegleggen om te kunnen verwerken.

   Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  En voornamelijk de socialistische, en anarchistische meute maken dergelijke vergelijkingen. En daar doen de rode pers en omroepen nog wel een schepje bovenop!

  Geliked door 1 persoon

 3. oeps48 zegt:

  Dit is dus het resultaat van “new speak” !!!

  Like

 4. Beschouwer zegt:

  Trump wordt al meeliftend op het sentiment van oorlogsherdenken al langere tijd zwart gemaakt.

  Erg vals dit.

  Like

 5. tippelaar zegt:

  De paus heeft argenteins bloed aan zijn handen en Erdogan is een dictator te vergelijken met Hitler. En die lieden gaan andere bekritiseren?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s