Islamkritiek is ideologiekritiek

Screenshot_10

(Door: Michael Steiner – Vertaling: E.J. Bron)

Religies zijn dogmatische systemen, net zoals politieke ideeën. Daarop mag je ook kritiek hebben – zelfs wanneer veel mensen dat niet prettig vinden. Dat geldt ook voor de islam.

Contra magazine

Wat liberalisme, conservatisme, nationalisme, socialisme & Co voor de politiek zijn, zijn het christendom, de islam, het hindoeïsme, het boeddhisme & Co op religieus gebied: ideologieën, die de mensen met verschillend krachtige druk willen voorschrijven hoe ze moeten leven en welke regels ze moeten opvolgen.

Desondanks wordt men in de huidige tijd vijandig benaderd en uitgescholden wanneer men de islam vanwege zijn oriëntering bekritiseert. Natuurlijk, niet iedere moslim wil de “ongelovigen” afslachten, hun vrouwen tot slaaf maken en muziek en afbeeldingen verbieden – maar er zijn enkele van zulke mensen die zich daarbij ook op de koran kunnen beroepen. Net zoals men bij de christelijke leer punten van kritiek kan vinden, waarvan men de waarde niet deelt en niet wil delen.

Maar in principe verschilt hierbij de religiekritiek, wat kritiek op de islam nu eenmaal is, niet wezenlijk van politieke kritiek. Een (economische) liberaal zal een probleem met het socialisme hebben, een socialist zijn probleem met de conservatieven, enz. – dat is nu eenmaal de aard van ideologieën. En wanneer men bepaalde dogmatische leren van de hand wijst, dan is dat gewoon zo. Om het even of die door politici/partijen of gewoon door religievertegenwoordigers/religies vertegenwoordigd worden.

Maar juist bij de islam is een zekere schizofrenie waar te nemen – vooral bij de politiek linksen. Want hoe kan men er bijvoorbeeld enerzijds op staan dat homoseksuelen mogen trouwen en kinderen mogen adopteren, terwijl men tegelijkertijd (uit “culturele piëteit”) de haat tegen homoseksuelen bij de islam negeert? Hoe kan men enerzijds staan op “gender geschikte taal” en tegelijkertijd wegkijken wanneer islamitische mannen leraressen geen hand geven en politieagentes niet serieus nemen?

We zouden ermee moeten beginnen om ook de islam te zien als datgene wat hij is: een ideologie onder andere ideologieën. Een ideologie, die niet door alle mensen als positief beschouwd wordt, omdat ze zeer strenge regels en geboden kent en diep in het persoonlijke, familiaire en maatschappelijke leven ingrijpt. Islamkritiek is kwalitatief niet anders dan kapitalismekritiek, socialismekritiek en dergelijke.

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Michael Steiner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Islam, islamitische ideologie, Islamkritiek. Bookmark de permalink .

6 reacties op Islamkritiek is ideologiekritiek

 1. Beschouwer zegt:

  De islam is een ideologie die iedereen aan deze islam ideologie wil onderwerpen. Islam betekent namelijk onderwerping. Willen niet -islamieten dat ………….
  NEE DAT WILLEN NIET -ISLAMIETEN NIET

  GEEN GEEN ONDERWERPING AAN DE ISLAM !!!!!!!!

  Helaas is het zo dat nogal wat gematigde moskeen worden over genomen door salafisten die zoals boven gezegd iedereen aan de islam willen onderwerpen.

  Dat gaat en geeft gelazer……..

  Geliked door 1 persoon

 2. hendrikush zegt:

  Iedereen die bij zijn volle verstand is en de koran leest moet de islam afwijzen.
  Oproepen tot doden? Verplichten tot haat? Discrimineren van medemensen? Goedkeuren van slavernij? Verdelen van oorlogsbuit?
  Iedereen die de hadith leest moet zich afvragen of de profeet wel de ideale mens is.
  Wie wil die mohammed als buurman?
  Islamofobie is de uitkomst van een moraal en geweten dat wél menswaardig is.

  Geliked door 1 persoon

 3. De islam hoort hier niet en ik accepteer het ook niet.

  Geliked door 1 persoon

 4. Williaan zegt:

  Religie lijkt/is een uitvinding van de duivel, in elk geval bemoeit hij zich er flink mee en de religieuzen hebben dat nog steeds niet door.

  Geliked door 1 persoon

 5. Elena zegt:

  2 mei om 20:27 ·

  ..7 mei spreek ik op de Conferentie in Istanbul over de wereldwijde oorlog tegen de Islam, en hoe wij ons als moslims hiertegen moeten wapenen.
  ————————————————-

  Bovenstaande tekst is van een exPVVer die bekeerd is.

  Nu, de moslims zijn gewoon wel liefffffffffffffffff.
  Ligt allemaal aan ons.
  Misschien heb ik iets gemist hoor…maarruh….heb nooit gelezen of gehoord dat wij Christelijken en ongelovigen de moslims moet vermoorden.
  Wist ook niet dat er een wereldwijde oorlog tegen de moslims gaande was.
  Wel weet ik dat moslims ( Soennieten) aan andere moslims ( Shiïten) een gloeiende hekel hebben, vooral aan de Alevieten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s