De fabel van de kippen en de vossen

Screenshot_160

(Door: Walter Ehret – Vertaling: E.J. Bron)

In een rijk, ver land woonde een boer op een prachtige boerderij. Het ging goed met hem en hij had alles keurig in orde. En daarom dacht hij op zekere dag: “Alle dieren zijn in principe goed en gelijk. Maar buiten onze bloeiende gemeenschap lijden velen honger, de armen onder hen moeten geholpen worden.”

Dus ging hij naar zijn kippen en zei: “Mijn lieve pluimvee, het gaat heel goed met ons allen, maar in het land van de vossen lijden ze gebrek en ieder jaar sterven veel van hun jongen. Ik wil een paar vossen opnemen en ze goed verzorgen, zodat ook zij goed kunnen gedijen.”

PI News (2)

Onrust in het kippenhok

De kippen renden opgewonden heen en weer vanwege het nieuws en kakelden luid. Daarna gingen ze, de een na de ander, weer over tot de orde van de dag, zoals dat nu eenmaal gebruikelijk is bij kippen. Diezelfde avond nog trokken er twee vossen bij hen in. De kippen maakten de meest prachtige holen van hun zachtste veren voor hen, gaven hen de beste graankorrels te eten en verwelkomden hen blij.

De volgende dag kwam de boer het kippenhok binnen en vond twee jonge vossen. Hij was heel blij en alles verliep naar volle tevredenheid. De volgende morgen waren er alweer twee geboren. In het kippenhok werd het onrustig en er was geen ei te vinden in de daarvoor goed gevulde nesten. Dus schold boer op zijn kippen en zei: “Jullie dom pluimvee, hoe kun je ook je eieren laten liggen en de arme vossen daarmee in verzoeking te brengen?” De kippen kakelden beteuterd en beloofden beterschap.

“Meneer de boer, uw kippen hebben ons geprovoceerd”

De derde dag was het aantal vossen opnieuw verdubbeld. De kippen zaten inmiddels boos op de hoogste stokken en er misten enkele van hen. Toen gaf de boer de vossen een standje. Maar die begonnen onmiddellijk te klagen: “Meneer de boer, uw kippen hebben ons geprovoceerd, ze gedragen zich absoluut onbehoorlijk.” De boer gaf de vossen opnieuw een standje en vertrok in gedachten verzonken.

Toen hij de volgende dag het kippenhok binnenkwam, zaten er nog maar een paar kippen bovenin op hun stok. Ze huilden vreselijk. Toen hij de vossen nogmaals een standje wilde geven, viel de inmiddels grote meute hem aan. Hij werd bang, vreesde voor zijn leven, rende er vandoor en werd daarna nooit meer gezien. De boerderij verviel. Waar ooit vrolijkheid heerste, heersten voortaan de vossen.

————————————————-

Aanvulling: Fabels werden altijd dan geschreven, wanneer de heersenden de vrijheid van meningsuiting onderdrukten of zelfs vervolgden. Een van de beroemdste fabeldichters was Jean de Lafontaine (1621-1695), die ieder schoolkind in Frankrijk kent. Fabels zoals “De krekel en de mier” of “De wolf als schaapherder” worden nu nog gelezen.

Bron:
www.pi-news.net
Auteur: Walter Ehret

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Satire. Bookmark de permalink .

6 reacties op De fabel van de kippen en de vossen

 1. Eduard uit Breda zegt:

  Het is net als of Zweden Duitsers Nederlanders Belgen enz de kippen zijn en de vossen de moslims of zie ik dat op mijn leeftijd 77 verkeerd
  Deze kip laat zich niet verschalken en vertrekt uit het kippenhok voordat hij aan de beurt is om geofferd te worden
  Lang genoeg gewaarschuwd voor de vossen die de passie spelen

  Geliked door 2 people

 2. JanKlaassen zegt:

  Naar alle waarschijnlijkheid een vos uut Ede, want geen afkomst vermeld en geen huidskleur, want oweee als de dader blank was geweest, dan had het allang in alle kranten gestaan:
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/28332853/__School_Romy__weer__een_van_ons___.html

  Geliked door 2 people

 3. delamontagne zegt:

  De Franse verkiezingen naderen.
  President macron is van plan……………
  het “goedhartige” Franse volk toe-te-spreken”.
  *********

  Geliked door 2 people

 4. Jean zegt:

  Wij burgers weten het, wij burgers handelen ernaar, wij burgers beschermen elkaar maar……de politieke lafaards lezen het niet, handelen niet naar de wil van het volk en beschermen de eigen bevolking niet want dat zou hun inkomen schaden.
  “Lullen, lullen & zakken vullen” is hun lijfspreuk, dat daardoor onze cultuur, onze beschaving, onze veiligheid en onze leefbaarheid totaal naar de kloten gaat interesseert ze geen bal.
  In een land met zelfrespect moeten dergelijke politieke lafaards dadelijk ontslagen worden en voor een volkstribunaal getrapt worden zodat ze ‘luid en duidelijk’ hun straf mogen aanhoren die onmiddellijk ingaat.
  Bye bye volksverraders & volksverlakkers ‘tot in het hiernamaals’.

  Geliked door 2 people

 5. Mooi dat ze later, over dat eens zo mooie sprookjesland aan de Noordzee, ook allemaal sagen en legenden vertellen rond de kampvuren. Hopelijk komen we er goed vanaf en vertellen ze elkaar over die helden die hun leven gaven voor hun vrouwen en kinderen nadat ze eerst de verraders tot wel 1000 kilometer diep de grond in hadden geheid. Maar ik denk dat ’t stil blijft. We worden vergeten maar misschien komen we in de geschiedenisboeken ooit in nog in het rijtje van genocides te staan. Misschien nog wel boven de joden.

  Geliked door 1 persoon

  • fleckie zegt:

   Tot ‘algehele’ uitroeiing van de ‘ongelovigen’ zullen ze niet gaan: want dan zijn er immers GEEN ONGELOVIGE ‘WERKPAARDEN” meer,die Takiya moeten betaken,om hun Lule levens in weelde te kunnen .voortzetten.

   Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s