Ondanks verbod uit Madrid: Catalanen gaan op 1 oktober stemmen over onafhankelijkheid

Screenshot_5

De Spaanse en Catalaanse vlag.

(Vertaling: E.J. Bron)

Nog een referendum: nu heeft de regeringschef van Catalonië, Carles Puigdemont, het onafhankelijkheidsdebat in de provincie in het noordoosten van Spanje weer aangewakkerd. Vrijdag kondigde hij in Barcelona voor de 1e oktober een referendum over de losmaking van Spanje aan. De regering in Madrid beschouwt dit plan als illegaal.

Duits - Zuerst

Puigdemont wil de Catalanen de volgende vraag voorleggen om over te stemmen: “Wilt u dat Catalonië een onafhankelijke staat in de vorm van een republiek is?”

Onlangs nog had het Spaanse constitutionele gerechtshof een onafhankelijkheidsreferendum in de autonome regio opnieuw nadrukkelijk verboden. De separatistische regeringschef benadrukt echter dat Catalonië zich niet zal laten tegenhouden door een “Nee” uit Madrid.

De voormalige Catalaanse president Artur Mas had ondanks een door het Spaanse constitutionele gerechtshof opgelegd verbod op 9 november 2014 in ieder geval een symbolisch referendum over de afsplitsing van Spanje laten houden. Aan dit referendum nam destijds ongeveer een derde deel van de 6,3 miljoen stemgerechtigde personen deel. Meer dan 80% van hen stemde voor onafhankelijkheid. Mas was van 2010 tot 2016 regionaal president van Catalonië. De Spaanse regering wijst een afsplitsing van Spanje categorisch af en noemt haar in strijd met de grondwet.

Bron:
http://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Spanje. Bookmark de permalink .

9 reacties op Ondanks verbod uit Madrid: Catalanen gaan op 1 oktober stemmen over onafhankelijkheid

 1. fleckie zegt:

  oei,…( Hoe verging het de ETA ook alweer? …opnieuw…’rommelarij’ in Spanje?

  Like

 2. anna zegt:

  de rest van Spanje is groter dan Catalunia … (er komt vast weerstand) dan moeten we voortaan tol betalen als we naar Benidorm willen ?????

  Like

 3. Marlies zegt:

  De Catalanen hebben er schoon genoeg van steeds de financiële kar te moeten trekken voor de rest van het failliete land…en gelijk hebben ze. En wát zou die dievenbende in Madrid nou eigenlijk kunnen doen als Catalunya stopt met betalen?

  Geliked door 1 persoon

 4. Johan van Vught zegt:

  En wanneer krijgen wij de kans om te stemmen voor onafhankelijkheid van de Brusselse diktatuur?

  Like

 5. fleckie zegt:

  Jammer dat Benidorm wordt ‘volgebouwd’ met torenflats( toerisme), men kan bijna zeggen ‘New York aan de Middellandse Zee’, ( het’oude centrum is wel mooi, met zeer veel CHINESE zaken, met alleen maar CHINEES personeel,…de Spaniaard op zich is heel vriendelijk,en behulpzaam,vooral als men hem aanspreekt in zijn eigen taal.

  Like

 6. Taljaard zegt:

  Catelanen zijn over het algemeen rooien en Barcelona is het Amsterdam van Spanje.
  De Catelaanse kwestie wordt door Brussel als chantagemiddel gebruikt om de regering in Madrid af te laten zien van een EU-kritische koers.

  Net zoals ze dat in Brussel met het Schotse nationalisme in het VK hebben gedaan.
  Maar Theresa May, alles behalve achterlijk en als voormalige minister van buitenlandse zaken, zeer goed op de hoogte van dergelijke intriges, is er met het uitschrijven van nieuwe verkiezingen in geslaagd om de SNP en Nicola Sturgeon de tanden uit te trekken.
  Geloof maar gerust dat dit, naast het uitbreiden van het aantal zetels voor de Tories (niet gelukt) een doel van haar was, dat wel gelukt is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s