Red het referendum!

Screenshot_22

(Door: Niesco Dubbelboer en Arjen Nijeboer)

Sinds 1 juli 2015 hebben wij in Nederland een permanente referendumwet. Deze geeft aan 300.000 Nederlanders het recht een nationaal referendum af te dwingen over de meeste wetten en verdragen. Hier is veertig jaar lang voor gestreden!

Nu is er één referendum op basis van deze wet gehouden: het Oekraïne-referendum van april 2016. De uitkomst was niet wat de meeste politici graag hadden gezien. Als gevolg hiervan gaan er nu stemmen op om de referendumwet in te perken door de drempels te verhogen en/of door extra thema’s (bijvoorbeeld internationale verdragen) uit te sluiten van referenda.

Dat mag niet gebeuren. Steun onze actie voor verbetering in plaats van verslechtering van de referendumwet en word vriend:

www.meerdemocratie.nl/wordvriend

De referendumwet is niet perfect. Maar hij mag zeker niet verder worden verslechterd. In de referendumwet  staat dat de referendumpraktijk na drie jaar (dus zomer 2018) geëvalueerd zal worden door de Tweede Kamer op basis van een rapport van de minister van Binnenlandse Zaken. Dat is een publieke evaluatie waarin iedereen zich kan mengen, en iets heel anders dan snelle aanpassingen in onderonsjes achter gesloten deuren.

Wij willen het referendum juist verbeteren. De opkomstdrempel moet verdwijnen, de uitgezonderde onderwerpen (de grondwet, de monarchie en de begroting) kunnen worden geschrapt en de uitkomst moet bindend zijn. Zolang een bindende uitkomst nog niet mogelijk is, vragen we politieke partijen om voor het referendum te beloven dat ze de uitkomst zullen respecteren (zelfbinding van het parlement). Naast het correctief referendum moet er ook een volksinitiatief komen waarbij burgers een referendum kunnen aanvragen over hun eigen voorstellen.

De komende tijd gaan we lobbyen om de referendumwet overeind te houden en steun te krijgen voor verbeteringen. Er zitten veel nieuwkomers in de nieuwe Tweede Kamer en die moeten nodig worden geïnformeerd over de zwaarwegende argumenten die er zijn om het referendum te verbeteren in plaats van te ontmantelen. Lobbyen, zo weten we uit ervaring, is een effectieve manier om met weinig middelen toch goede resultaten te boeken. Ook stellen we dan meteen onze bredere actuele democratieagenda aan de orde. Thema’s die nu in Den Haag spelen, zijn bijvoorbeeld de gekozen burgemeester, buurtrechten en het CETA-verdrag.

Help ons de referendumwet te verbeteren. Laat de stem van miljoenen Nederlanders – 70 á 80% van de bevolking steunt het referendum – doorklinken in Den Haag. Steun Meer Democratie en word vriend. Klik hier:

www.meerdemocratie.nl/wordvriend

Bron:
https://www.meerdemocratie.nl/

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in democratie, Nederland. Bookmark de permalink .

5 reacties op Red het referendum!

 1. Edjan zegt:

  Ja zeg, hé!
  Alles goed en wel met dat referendum, hoor, maar als het domme plebs er niet mee om kan gaan, dan doen we dat liever niet meer, hoor! Ik bedoel, eerst waren we er wel vóór, maar sinds jullie TEGEN de eu en TEGEN Oekraïne hebben gestemd, zijn we er toch wat anders over gaan denken. Dat snappen jullie toch wel?
  Nee, nee, nee, geen referendum meer. Jullie zijn er echt nog niet aan toe!
  (Namens D66, nu gespecialiseerd in orgaanhandel en Wilders-bashen)

  Like

 2. Republikein zegt:

  Ben niet zo bevriend met democratie.

  Like

 3. Mijn bullshitmeter begon onmiddellijk te loeien en inderdaad, een heel nest PvdA, en antropodingesen en andere engnekken die weer een geweldig verdienmodel hebben opgetuigd. Voor al onze referendummen hebben wij Geert, Thierry en eventueel GeenPeil dus val ons niet lastig en ga werk zoeken, van mij geen stuiver. Of probeer ’t bij de Joop! dat is meer jullie doelgroep.

  Like

 4. Guardiacivil zegt:

  De Nederlandse Burgers willen via hun referendum hun ongenoegen of hun nee kunnen geven en dat ….dat alleen moet genoeg zijn voor de politiek om aan de wens en vraag te voldoen.
  Niet om er via omwegen en valse streken eronder uit zien te komen.
  Want dat krijgen ze ooit eens terug op hun eigen bordje.

  Like

 5. Beschouwer zegt:

  En als er dan een referendum wordt gehouden over Oekraine dan verdraait het kabinet de uitslag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s