Peiling bevestigt Poetin: Russen zien hun land op de juiste weg

Screenshot_63

(Vertaling: E.J. Bron)

De Russische president Vladimir Poetin kan nog steeds vertrouwen op grote ondersteuning van de kant van de bevolking. Daarbij wordt zijn competentie voor wat betreft de buitenlandse politiek hoger ingeschat dan die op binnenlands politiek gebied.

Duits - Zuerst

Volgens een door “Princeton Survey Associates International” voor het “Pew Research Center” van midden februari tot begin april uitgevoerde peiling vertrouwt 87% van de Russen erop dat Poetin buitenlands politiek gezien het juiste doet, voor 58% is het vertrouwen zelfs zeer hoog.

Echter: met Poetin´s Oekraïne-politiek, die in 2014 zijn aanzien had verhoogd, is nu “slechts” 63% tevreden. Twee jaar geleden was dit nog 83%. Ook met de politiek van Poetin tegenover andere landen zoals China, de VS of de EU zijn nu minder Russen tevreden, maar een grote meerderheid staat nog altijd achter de chef van het Kremlin.

Met 58% is ook nog steeds een meerderheid van de Russen het eens met de algemene koers die het land vaart. Tot 2014 was de stemming in de regel anders, in 2002 bijvoorbeeld was slechts 20% tevreden. Bijna 60% zegt nu dat Rusland een belangrijkere rol in de wereld speelt dan 10 jaar geleden. 41% beschouwt de NAVO als grote bedreiging.

Wat betreft de binnenlandse politiek ziet het er niet helemaal zo positief uit voor Poetin. 71% zegt dat de stijgende prijzen een probleem zouden zijn, voor 58% zijn het corrupte politici. Een meerderheid noemt ook ontbrekende banen, het terrorisme, de kloof tussen arm en rijk en corrupte ondernemers als problemen.

Scoren kan Poetin daarentegen bij de inschatting van de economische situatie. Vorig beoordeelde nog bijna 75% de economische situatie als slecht, dat is nu nog maar 43%. Ook al verwacht 53% van de bevolking voor het komende jaar een verslechtering of in ieder geval geen verbetering, toch vindt 55% Poetin´s economische politiek goed.

Al met al zijn dat percentages waarvan westerse politici alleen maar kunnen dromen.

Bron:
http://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Poetin, Rusland. Bookmark de permalink .

15 reacties op Peiling bevestigt Poetin: Russen zien hun land op de juiste weg

 1. Frans Brassens zegt:

  “41% beschouwt de NAVO als grote bedreiging.”

  Was ik Rus, dan hoorde ik bij die 41%.
  Voor mij is het overduidelijk dat ‘Het Westen’ de oorlogszuchtige, de provocateur, de agressor is.
  Rusland deed tot nu toe weinig of niets.
  Zélfs niet ‘de Krim annexeren’, wat hier steeds zo leugenachtig aan ons voorgesteld wordt door die oorlogszuchtige figuren en ‘naties’. De inwoners van de Krim kozen er via een referendum zélf voor om (weer) bij Rusland te gaan horen. Waarom blijft men hier dan alsmaar liegen? (Zoals over veel meer zaken trouwens).

  Ik vertrouw Poetin onmetelijk meer dan wat hier aan volksmisleiders rondloopt.

  Liked by 3 people

 2. Fred zegt:

  100% eens met Frans.

  Like

 3. Taljaard zegt:

  @Frans
  Hij is geen lieverdje hoor.
  En bepaald geen heilige.
  Maar hij zal ook de eerste zijn om dat grif toe te geven.
  Meedogenloos eerlijk, vreselijk nuchter; met beide benen op de grond en zo scherp als een kozakkensabel. Merkel en Obama waren absoluut geen partij voor hem en Macron wordt door hem opgevreten. Politici en leiders van echt formaat, zoals Reagan, Thatcher, Churchill, De Gaulle en Adenauer, zouden misschien nog tegen hem opgewassen zijn, maar die hebben wij tegenwoordig in het Westen niet meer.

  Like

  • Frans Brassens zegt:

   Dat Poetin geen lieverdje was of is, weet ik, Taljaard. Uit je woorden maak ik op dat, via een ‘vergelijkend warenonderzoek’, ook jij respect voor de man hebt.

   Like

 4. Roeland zegt:

  Even een kleine geschiedenisles. Uit mijn hoofd. Dus geen info via naslag op het net. Poetin kwam na Jeltsin als een duiveltje uit een doosje aan de macht. Binnen drie maanden werd de partij “Verenigd Rusland” uit de grond gestamd. De meerderheid van de Russen stemde er meteen op . Althans , dat waren de officiele uitslagen. Het oude Sovjet volkslied werd met aanpassing van de tekst weer als volkslied ingevoerd. Toegegeven, een mooie melodie. Wel stammende uit de Stalintijd..Economisch heeft Poetin veel voor Rusland betekent. Het land staat er veel beter voor dan onder Jeltsin of Gorbatsjov. En toch….

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   …..En tóch is het een koers, waarbij dan misschien de Rússen zich welbevinden, die tenslotte al generáties- en in zekere zin ééuwen zijn gevormd om zich te voegen in een samenleving, met een sterke, collectivistische hiërarchie, maar die de West-Europeaan eenvoudigweg niet zou pássen, als hij er ècht mee te maken zou krijgen. Ik blijf het zeggen: Rusland is dan misschien inderdaad niet het grootste gevaar, vertrouw ze op gepaste afstand, ga normaal met ze om als handelspartners, maar ga je er niet, nooit, never aan verslingeren als aan de “grote redder/bevrijder, want dat is dat .land pertinent NIET. Niet voor óns. Láát de Russen gelukkig zijn in de hen aangeboren collectivistische, disciplinaire inslag, waardoor daar het Communisme het 70 jaar kon uithouden maar houd, als Westerling, doodgewoon de nodige áfstand.
   Het is een andere wereld en niet zaligmakend. Niet voor ons.

   Like

   • Roeland zegt:

    Een perfecte aanvulling Theresa! Ik ben altijd zeer russisch “minded” geweest en nog, maar in de DDR (na de val van de muur) moest ik eens stoppen voor een russisch militair convooi. .
    Het gedroeg zich zeer arrogant. Als een bezettende macht. Toen begreep ik ineens heel veel.

    Like

   • Taljaard zegt:

    @Trees
    De reden waarom veel Russen zich ze opstellen ligt niet zozeer in 70 jaar communisme, want zij waren maar al te blij daar eindelijk eens van af te zijn.
    Het is veeleer de enorme desillusie die zij moesten ondervinden toen het Westerse politieke en kapitalistische establishment hierna hun land, als ware het een koloniaal wingewest, op een gewetenloze manier leegplunderde in plaats van op een respectvolle manier met hen om te gaan.
    Hun gedrag had nog het meeste weg van een blinde wraakoefening, waarin zij zich niet gedroegen als zakenpartners, maar als overwinnende en plunderende veroveraars, die er op gebrand schenen te zijn het land en het volk als een stel vampiers binnen een zo kort mogelijke tijd uit te zuigen. Zonder ook maar enige rekening te houden met de gevolgen daarvan voor de gewone Russen.

    Putin, die door de met de Westerse plunderaars samenwerkende olichargen in het zadel werd geholpen, in de valse veronderstelling dat hij hun marionet zou zijn, heeft daar een einde aan gemaakt. En dat is, na bijna 20 jaar, nog steeds de reden voor zijn populariteit.
    En inderdaad is het daarnaast ook zo dat de Russen hebben geleerd niet veel goeds van het Westen te verwachten. In het bijzonder niet tijdens de XXe eeuw, die je kunt betitelen als de eeuw van de Russische tragedie.

    Fase 1 (1914-1920)
    Een tsaristische regering die het land in een catastrofale oorlog leidde, waarin zij zich met het Westen tegen Duitsland en de Donaumonarchie verbonden, en die binnen minder dan 3 jaar leidde tot een totale instorting van de economie, de voedselvoorziening en de hele staatsstructuur; uiteindelijk en met behulp van de Duitsers culminerend in een nog rampzaligere marxistische revolutie en een bloedige burgeroorlog.

    Fase 2 (1921-1953)
    Een meedogenloze communistische dictatuur, uitgeoefend door een gangsterclub, met als ”boss” een Georgische criminele pathologische moordenaar, die verantwoordelijk waren voor een staatsterreur die in de hele wereldgeschiedenis zijn weerga niet kende.
    Zij meenden zich te kunnen verbinden met een andere politieke gangsterclub van Hitler c.s., wat echter een nog veel grotere vergissing bleek te zijn dan die van de tsaristische regering in 1914 en een veelvoud van het aantal slachtoffers van fase 1 tot gevolg had.

    Fase 3 (1956-1989)
    De gangsterclub bleef aan de macht, maar ontdeed zich van de ergste uitwassen van Stalin en zijn trawanten. Zij wisten de situatie binnen een jaar of 20 na WO2 zodanig te stabiliseren dat er in ieder geval geen sprake meer was van schrijnende massale armoede en een gebrek aan basale levensvoorzieningen, maar daar hield het ook wel mee op.
    Wat zij wel wisten te bereiken was dat de USSR een militaire grootmacht werd, met een eigen imperium in Midden en Oost Europa.
    De economische basis hiervoor was echter gebaseerd op marxistische luchtfietserij en bleek daarom op termijn absoluut onvoldoende te zijn om een dergelijk imperium in stand te kunnen houden. Het stortte binnen minder dan 2 jaar als een kaartenhuis in elkaar, hetgeen ditmaal gelukkig niet gepaard ging met massaal bloedvergieten.

    Kun je het de Russen dan kwalijk nemen dat zij niet zoveel op hebben met het Westen?

    Like

   • Benesha zegt:

    Als regelmatige Rusland bezoeker durf ik te stellen dat de meeste Europeanen heel goed zouden passen binnen de Russische maatschappij. En dat zal voor de blanke Europeanen misschien – of beter wellicht – ooit realiteit worden als ze vluchten voor de dictatuur van de islam en zijn handlanger de Orwelliaanse EU, over 20, 30 jaar…

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @Taljaard: Klein misverstand, krijg ik de indruk:
    Of de Russen al dan niet veel met het Westen op hebben, is niet zozeer, wat mij bezighoudt.
    Wat ik wèl beweer -en blijf beweren- is, dat Oost- en West-Europa twee verschillende werelden zijn, met ieder hun eigen normen- en waardenstelsel, en dat naar mijn mening veel reaguurders hier, die nu zogezegd Rusland en Poetin als hun grote voorbeelden beschouwen, daar te lichtvaardig over denken.
    Je zag dat bv. aan de groep Russische Joden, die eerste helft Jaren ’80 visa ontvingen om te emigreren naar Israël en eenmaal daar tot de ontdekking kwamen, dat ze in de uiteindelijk tóch westers-georiënteerde, Israëlische samenleving totaal niet konden aarden:
    Tegen de verslaggevers van de Panorama zaten ze onophoudelijk te jeremiëren “dat in Rusland tenminste iedereen voor iedereen werkte” -heimwee naar het collectivisme dus- of dat hun kinderen niet geaccepteerd werden op school. Maar de schooldirecteur, die daarna aan het woord kwam, legde uit: “Tja, Russische kinderen zijn een ijzeren discipline gewend en daardoor niet loyaal aan elkaar, zoals Israëlische kinderen.” Nou, de goede verstaander begrijpt dan meteen, dat zo’n man het netjes formuleert, maar in feite bedoelt, dat die Russische kinderen in wezen klikspanen en strebers zijn. Dat wordt in de Russische samenleving vaak niet negatief bekeken; in de onze dus wèl.
    Wat wij aanvaardbaar vinden, vinden zij onaanvaardbaar en omgekeerd. Daar wordt volgens mij dus door verscheidene mensen te licht over gedacht. Een waarde-oordeel is dat niet eens helemaal; wèl een idee, wat de westerling zou passen en wat niet.
    Mensen, die die àndere mentaliteit denken te waarderen, zoals @Benesha, moeten gewoon hun intuïtie dienaangaande volgen, maar volgens mij bekijken té veel mensen op deze site Rusland en Poetin te veel door een roze bril.
    IK tenminste weet voor mezelf zeker, dat ik er niet dood gevonden zou willen worden!

    Like

   • Taljaard zegt:

    @Trees
    Ja, het is natuurlijk wel een heel ander land dan Nederland.
    Dus ook met een andere cultuur en een andere mentaliteit.
    Persoonlijk kan ik Zuid Europeanen niet uitstaan met hun laksheid, hun genotzucht en hun gericht zijn op uiterlijk vertoon. Inclusief de Fransen. En die verpestende Latijnse invloed begint wat mij betreft al in Nederland onder de grote rivieren, met uitzondering van Zeeland.
    Maar daar ben ik dan ook een Noordelijke calvinist voor.
    En zo heeft iedereen zijn of haar voorkeuren.

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @Taljaard, 22.46u.: Hé, daar kijk ik toch van op (LOL!):
    In je alleraardigste comment op mijn familiekroniek sprak je toch in wat àndere, dus juist lóvende bewoordingen over de mentaliteit van onder de rivieren. Lees maar:
    https://ejbron.wordpress.com/2016/05/29/longread-het-rijke-roomse-leven-van-de-katholieke-nederlandse-kleinburgerij-tussen-1880-en-1955-deel-1/#comment-466641
    Tja, alles heeft ook meerdere kanten, hè, dat is ook wel weer zo.

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    En nu we dan toch bezig zijn: Met dít comment heb je me toch wel zo’n plezier gedaan:
    https://ejbron.wordpress.com/2016/06/11/longread-het-rijke-roomse-leven-van-de-katholieke-nederlandse-kleinburgerij-tussen-1880-en-1955-deel-4/#comment-470359
    Telkens als het me te binnen schiet, raak ik wéér geëmotioneerd (in het positieve dus.)
    Mijn vaders eigen vrouw, mijn moeder, zag het niet eens zó en ik kan me niet herinneren, dat iemand óóit zo over hem gesproken heeft. Maar j i j wel! Dank je!

    Like

 5. Beschouwer zegt:

  Als Putin nu met trump gaat samenwerken om de moslimradicalisme/terrorisme kapot te maken en ook het klimaatverdrag in de vuilnisbak te gooien dan gaat het goed. .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s