Brexit en Visegrad leggen soevereiniteitsprobleem Europese Unie bloot

Screenshot_68

(Door: Jonathan van Tongeren)

In het Nederlandse politieke discours over Europese integratie is dikwijls sprake van het al of niet ‘overdragen van soevereiniteit’ aan ‘Brussel’, dat wil zeggen de Europese Unie. De term overdragen is misleidend. Want als de Brexit iets heeft aangetoond, dan is het wel dat de natiestaten uiteindelijk formeel soeverein blijven.

In feite is er niet zozeer sprake van dat lidstaten van de Europese Unie soevereiniteit overdragen, dat wil zeggen afstaan, aan de Europese Unie. Het is veeleer zo dat de Europese Unie participeert in de soevereiniteit van de lidstaten. De EU leent als het ware stukjes soevereiniteit van natiestaten en die natiestaten kunnen, zoals de Brexit laat zien, die soevereiniteit weer terugvorderen.

Waarom spreken Nederlandse politici dan over het overdragen van soevereiniteit? Juist omdat dat impliceert dat die soevereiniteit is afgestaan aan Brussel. Eurofiele nationale politici kunnen zich zodoende verschuilen achter de suggestie dat bepaalde zaken buiten hun macht liggen, terwijl het ze eigenlijk gewoon aan politieke wil ontbreekt.

Lees verder>>>
(h/t Wim van Schaik)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Weg met ons!", dictatuur, Eurofielen, Europeanisering, EUSSR, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, landverraad, Linkse Kerk, Marxisme, Nederland, nieuw fascisme, Rotzakken, soevereiniteit, Volksvijandigheid, Vrijheid, Zelfbeschikking, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

Een reactie op Brexit en Visegrad leggen soevereiniteitsprobleem Europese Unie bloot

  1. Mary zegt:

    En zo is het, Wilders heeft het liefst morgen een Nexit en wij ook, daar is die EU club nu juist als de dood voor en dus ook Rutte en Co die alles zullen doen om in die EU te blijven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s