RADIO HILVERSUM 1940-1945

Screenshot_36

(Door: “Driek”)

Toen, ruim vijfenzeventig jaar geleden, in dien vreeswekkende periode der Duitse overheersing, toen zelfs de beste elementen der Nederlandsche samenleving zich schaarden aan den zijde der Duitse bezetter en  de verachtelijke bacil van het antisemitisme over gansch Nederland zich verspreidde, keken menschen nog niet naar onnozel oppervlakkige televisieprogramma’s zoals ‘Boer zoekt Vrouw’ en ‘Nederland bakt’. Al dien onartistieke rotzooi die den Nederlandsche huiskamer vandaag vergiftigt en het volk dom houdt – wat ook de bedoeling is – moest toen nog worden uitgedacht. Toen, in dien turbulente tijd, toen men de meedogenloze wreedheid der bezetters nog niet aan den lijve had ondervonden, ging het dagelijks leven in ons vaderland gewoon verder. Men dacht dat het wel zoude meevallen.

Den Nederlander zat aan den radio gekluisterd en luisterde geboeid naar de door den bezettingsautoriteiten goedgekeurde programma’s en kreeg het Nationaal Socialistische vergif via het Radio Distributienet toegediend. Het Radio Distributienet of Draadomroep was voor den Nederlandse burger toen de enige luistermogelijkheid. De Duitse bezetter verbood het bezit van radio’s en het luisteren naar de geallieerde zenders was verboden op straffe van concentratiekamp.

Welnu, spitse lezer van “E.J. Bron”, veel verschil met vandaag is er niet. En veel wijzer is dien Nederlander van al die oorlogsellende ook niet geworden. Nog altoos wordt goedgelovig televisiekijkend Nederland op achterbakse manier geïndoctrineerd door televisiepresentatoren met een verkeerd gedachtegoed. Op slinkse wijze worden de kijkers door dezen valsche lieden langzaamaan gevoerd naar een islamitische heilstaat. Edoch, lezer, het zoude toch al te dwaas zijn als straks, wanneer den grote eindafrekening komt, al dien NSB-figuren, Jeroen Pauw, Eva Jinek, Robert ten Brink, Tijs van den Brink, Arie Boomsma, Matthijs van Nieuwkerk en nog vele anderen die het Nederlandsche volk zo schaamteloos misleiden, hun gerechte straf ontlopen.

Iemand schreef een boek over journalisten die hun land verrieden. Dick Verkijk. In dit bijzonder interessante boek legt Verkijk een stuk geschiedenis uit de periode 1940-1945 vast, dat nog slechts sporadisch werd doorgelicht.

Het is een zwarte periode in onze geschiedenis, waarin tal van prominenten en figuren uit omroepkringen en verscheidene uitvoerende kunstenaars een rol hebben gespeeld die aan slechts weinigen bekend is. De feiten in dit onthullende, koel registrerende boek spreken voor zich. Het boek toont in elk geval aan dat de eerste millimeter concessie aan een totalitaire machthebber tot heilloze collaboratie kan leiden, terwijl het vak van programmamaker juist extra verplichtingen en waakzaamheid oplegde.

Velen sloegen de weg naar de collaboratie in, echter toch ook weer niet gedwongen. Verkijk beschrijft de feitelijke ondergang van de zelfstandige omroepverenigingen, het optreden van de gelijkgeschakelde Nederlandse Omroep, de invloed van de NSB, de druk van de Duitsers, de Arbeidsdienst, het antisemitisme, de omroepers, de reportageafdeling, de SS-rubrieken, de Duitse taallessen, Frontzorg, Winterhulp, het puur antisemitische Paulus de Ruitercabaret en nog veel meer.

Screenshot_35
SS en Wehrmacht tijdens een bonte avond in de studio van Hilversum.

De directeur van de AVRO, Willem Vogt (1888 – 1973), was een sympathisant van het Nationaal Socialistische gedachtegoed. Hij ontsloeg direct het Joodsche personeel toen de Duitsers ons land bezetten. Op 21 juni 1940 meldt Vogt, dat de AVRO gereed staat haar plaats in te nemen in de samenleving die op de puinhopen van de oude moeten worden opgetrokken.

“Koene en geweldig omvangrijke concepties van een nieuw Europa, misschien van een nieuwe wereld, bewegen zich thans aan onze verbijsterde ogen voorbij op haren weg van denkbeeld naar werkelijkheid”.

Het ging ineens allemaal erg snel. Op 28 juni heet de omroep al “een instrument ten dienste van de volksopvoeding, in een tijd dat ‘oude ideeën en instellingen worden mede gesleurd naar omlaag’.” Als de Duitsers op 6 juli 1940 de Nederlanders verbieden naar de Engelse zender te luisteren, roept Willem Vogt zijn leden en lezers op ‘luistertucht’ te betrachten. Hij verwijst naar het buurland Duitsland, ´waar tucht, gehoorzaamheid, discipline en gezag begrippen zijn waarmede niet valt te spotten´. Op 5 juli 1940 laten de Duitsers de uitzendingen naar het Nederlands Indië hervatten, die na 5 mei 1940 waren stopgezet. Vogt houdt een redevoering, waarin hij de Duitsers prijst.

“De Duitsers zouden, wanneer zij dat wilden, het leven hier tot een hel van verschrikking kunnen maken. Wij leven zo vrij als onder de gegeven omstandigheden maar mogelijk is. Daarom kan ik zoveel van uw ongerustheid wegnemen”.

Ook bekende musici, acteurs, conferenciers en bekende omroepers verleenden hun medewerking aan Radio Hilversum. Maar, lezer, er zat voor die kunstenaars niet veel anders op. Tenslotte moest er wel brood op de plank. Er waren toen geen sociale voorzieningen en veel kunstenaars moesten van hun toch al schamel inkomen een gezin onderhouden.

Screenshot_34
Officiële gasten bij de ‘Dag van den Omroep’ maart 1942. Op de voorste rij Goedewagen van het departement van Volksvoorlichting en Kunsten. Rechts van het gangpad Herweijer. Achter Herweijer de NSB-burgemeester van Hilversum, Von Bönninghausen, met zijn vrouw.

Veel erger waren de uitzendingen met antisemitische propaganda van den Nederlandsche Omroep. Een der eerste en belangrijkste  propagandisten was de Haagse procureur-generaal R. van Genechten (1895–1945), die in 1941 een propagandaserie hield onder de titel ‘Het Jodenvraagstuk’. Op 17 oktober 1945 werd hij ter dood veroordeeld. Doch op 13 december 1945 pleegde hij – uit gewetensnood – zelfmoord door ophanging.

Ook een mevrouw J. Hoekstra liet zich niet onbetuigd en besprak op 20 oktober via Hilversum 2 het Duitse boek ‘Juden erobern England’ en op 29 mei hield zij een lezing over het ‘Noordras’, waarin zij waarschuwt tegen ‘rasvermenging’ onder de titel ‘De taak der moeder’. Deze antisemitische lezingen werden vaak omlijst door NSB-strijdliederen. Behalve in incidentele lezingen waren de hele programma doorspekt met antisemitisme.

Lezer, ik laat het hierbij. Mijn verontwaardiging over al dien radio- en televisiepresentatoren die nog altoos hun warme sympathieën voor dien verfoeilijke islam uitdragen, doet mij nog eens onder behandeling stellen van een kundig geneesheer.

Ik wens U allen nog een gezegende dag.

Sommige teksten in dit artikel heb ik ontleend aan het boek:
Dick Verkijk. Radio Hilversum 1940 – 1945. De omroep in de oorlog.
Amsterdam. Uitgeverij De Arbeiderspers.

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", "Weg met ons!", antisemitisme, Censuur, cultuurrelativisme, demoniseren, Desinformatie, Dhimmitude, Eurabië, hersenspoeling, Historie, Hypocrisie, Indoctrinatie, Islam, islam-collaboratie, islamappeasement, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Islamofilie, Krankzinnigheid, lafheid, landverraad, meningsdictatuur, Moslims, nationaalsocialisme, Nederland, nieuw fascisme, political correctness, praatjesmakers, propaganda, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Vrijheid, Vrijheid van meningsuiting, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

16 reacties op RADIO HILVERSUM 1940-1945

 1. paulzwueste zegt:

  Goed gedaan Driek.
  Jouw vergelijking “Nieuwsgaring tijdens de bezettingsjaren” met de hedendaagse NPO-situatie.
  Spreekt inderdaad boekdelen!

  Geliked door 1 persoon

 2. tippelaar zegt:

  Geweldig Driek. de hedendaagse boodschap verpakt in nostalgische bewerking. Erg leuk en de sfeer had me direct te pakken. Toch is er een maar. Uw stuk lees ik met een milde glimlach van herkenning en waardering maar de onderliggende hedendaagse boodschap van het antisemitisme en de dreiging van de islam, vereisen rauwe teksten en bloedige voorbeelden om de ernst van de situatie luid en duidelijk zichtbaar te maken voor een ieder. Ook voor die dove, blinde lulhannes die avond aan avond het hilversumse gif tot zich neemt en dat niet door heeft. Die al bijna dood is zonder het zelf te weten. Hij is al hersendood en dient alleen nog fysiek te overlijden. Driek, met uw rijke pen, verzin eens iets om ook dat soort sukkels te bereiken met uw boodschap. Het moet u lukken, ik ben zeker, groet van tippelaar,

  Geliked door 1 persoon

  • Henk der Niederlànder zegt:

   Ook Ik @Tppelaar ben het volkomen met je eens.
   Vooral dat je erop wijst dat het mogelijk zou moeten zijn om een groter aantal lezers te bereiken.
   Welke manier zou Ik zelf niet kunnen aandragen, maar Ik zou voorstander zijn van het idee dat een aantal webmasters met elkaar zouden gaan samenwerken om in een soort grotere oplage relevant nieuws samen te verspreiden.
   Bert niks ten nadele van deze site, maar het mag een hint wezen

   Like

 3. De leermeester van de huidige eurofiele landverraders.

  Onder het motto “EUROPA ÉÉN” werd op 25 juli 1941 in het Scheveningse Kurhaus door een vijftal hoge NSB’ers een bijeenkomst gehouden om een samenwerking tot stand te brengen ten behoeve van de sociaal-economische opbouw van Nederland binnen een verenigd Europa. Een paar maanden later ging NSB-leider Anton Mussert er in een toespraak nog wat dieper op in (zie filmpje). Hij stelde dat er geen nieuw Europa mogelijk was dan van samenwerking van de Europese volken, waarbij de volken moesten leren hun eigen belangen ondergeschikt te maken aan de belangen van het grote geheel, het verenigd Europa. Inmiddels is dit NSB-plan werkelijkheid geworden. Nederland en de overige EU-lidstaten worden al meer ondergeschikt aan Brussel……….

  Gerard

  Like

 4. Jean zegt:

  Driek, hetzelfde speelt zich nu af maar nu met nog een grotere vijand ‘de islam’.
  Idioten onder eigen volk staan handjes te drukken of gaan er zelfs mee eten maar die laatste behoord niet tot het eigen volk.
  Ik vertrouw geen enkele islamiet en zeker niet die in die lakens gewikkeld en met een omgekeerde pispot op hun kop.
  Europa MOET islamvrij gepoetst worden dan pas komt er rust, veiligheid en leefbaarheid zo niet zal er snel een 3de wereldoorlog ontstaan met als grootste vijand ‘de islamieten’ samen met de landverraders onder eigen volk.

  Geliked door 2 people

 5. topsporter zegt:

  Fantastisch Driek, erg goed bezig, je bent erg fanatiek, ik dank je. Zorg dat je nog heel lang leeft, ik was het boek vergeten, maar herinner me de naam van de schrijver en ga het lezen.
  Ik ben het volkomen met jou eens, er is correlatie tussen de fouten in de oorlog en types als Pauw, Jinek, we kunnen lang doorgaan met namen noemen. Ook herken jij de samenhang tussen boer zoekt vrouw en het verdoofde volk., dat m.i. toch langzaam aan het wakker worden is. Kijk maar naar het feit hoe de gevestigde orde opnieuw bang is, nu voor Baudet, die geschiedenis gestudeerd heeft. Het volk snakt naar echte informatie.

  Like

 6. leefbarbaar zegt:

  Dat ontspanning oppervlakkig is, daar heb ik geen enkel probleem mee. BzV wordt altijd genoemd maar is voetbal niet even erg? Tennis, Tour de France?
  Wat ik wel erg vind; de smerige propaganda. Ik luister wel eens naar radio 1 NPO BNR en wat een smeerlappen zijn dat. Geen enkele leugen schuwen ze.
  TV kijken we nooit meer, de radio alleen tegen beter weten in.

  Like

 7. Ik stuur al, laat ik zeggen vijftien jaar lang, veel post (emails) naar de media. Van de week nog emails gestuurd en getwitterd naar Eva Jinek. Geheel zinloos weer. Toch weer effe gekeken naar Jinek… en warempel… weer een paar gekleurden op tv bij Jinek die zo succesvol zijn als discjockeys tijdens houseparty’s. Mijn boodschappen zijn niet belangrijk voor die ‘lege’ mensen als Eva Jinek en tal van andere tv-persoonlijkheden. Ik noem ze leeg omdat ze niks interessants hebben te vertellen!!!

  Geliked door 1 persoon

 8. Republikein zegt:

  Mooi Driek, en verdorrie zat ik gisteren naar dit filmpie te kijken.
  Het zal toeval zijn, maar dank voor het artikel.

  Like

 9. kampersrene zegt:

  Men dacht dat het wel zoude meevallen., dat dachten ze toen en dat denken ze nu . Maar het zal niet meevallen , nog niet bijna ! Alles maar dan ook alles staat haaks op onze kultuur ..
  Ik herinner mij , toen ik nog dienst had als assisten wachtofficier te Borgerhout ( de bakermat van de Belgische Marokkaanse invasie) Ik kreeg bezoek van twee twintigers een jongen en een meisje
  met het verzoek een PV op te stellen . Hij was “een” van ons maar het meisje was Marokkaans en ….ze waren verliefd op elkander . Maar dat vond pa Mohamed maar niets , stel je voor een ongelovige hond met zijn dochter…dat was uitgesloten en ze werd gestraft. Ze kon ontsnappen en samen met haar geliefde kwamen ze vertellen dat ze gingen onderduiken. Zij was hier geboren en volkomen aangepast. Ik heb nooit nog iets van dat koppel vernomen. Dat zijn van die feiten die je in een politie -loopbaan nooit vergeet. Het meest elementaire in een mensenleven , verliefd worden wordt door die idioterie de kop ingedrukt en dan denken die wereldvreemden dat het wel zal meevallen ….onozelaars ! …Ik moet toegeven ik heb ook toffe Marokkanen leren kennen die ons wel respecteerden . Maar die kwamen , zonder uitzondering allemaal uit de grootsteden

  Like

 10. Taljaard zegt:

  @Driek
  Zoals altijd weer een prima artikel.
  Ook ik heb het boek van Verkijk gelezen.
  De aanleiding voor het schrijven daarvan was echter een thema-artikel in de bijlage van Vrij Nederland in 1980; ”De paria van de VARA” Daarin werd de bijzonder onfrisse rol van Gerrit Jan Zwertbroek, een toenmalige beroemdheid in rode kringen, beschreven en de manier waarop de socialistische omroep zich destijds geheel onderwierp aan het nationaal socialisme, waarbij Zwertbroek het voortouw nam. Nu gebiedt de eerlijkheid mij wel te zeggen dat men Zwertbroek er bij de VARA in 1938 al uit had geschopt vanwege zijn nazi-sympathieen, maar dat hij er na 1940 natuurlijk weer bij kon terugkomen. En daar tijdens de hele bezetting vol op het orgel kon gaan.
  Verkijk, links als hij was, wilde de VARA van deze historische schandvlek ontlasten, door erop te wijzen dat de andere omroepen, de AVRO in het bijzonder, zich net zo goed schuldig hadden gemaakt aan collaboratie.

  Like

 11. Taljaard zegt:

  Een jaar of 35 geleden was Vrij Nederland in veel opzichten nog een lezenswaardig blad, dat het niet schuwde om de hand ook regelmatig in de eigen linkse boezem te steken, maar wat ik voornamelijk las om de mooie literatuur-recensies, de diepgaande thema-artikelen en de strips van wijlen Jaap Vegter, waar de typische linkse Gutmensch, aan de hand van het karakter ”Johan”, en diens levenspartner ”Greet”, op een venijnige manier werd geportretteerd.
  Zij gingen in VN toen net zo hysterisch tekeer tegen Ronald Reagan en Margereth Thatcher als de linkse pers dat tegenwoordig doet tegen Donald Trump en Victor Orban, maar dat nam ik dan maar voor lief.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s