Welke bezetting? De meeste Israëli´s zeggen: “Dit is ons land”

Screenshot_63

(Vertaling: E.J. Bron)

Een toenemende meerderheid van de Israëli´s ziet de aanwezigheid van Joden of het Israëlische leger op de zogenaamde “Westbank” niet meer als bezetting. Velen zien dit eerder als een vervulling van de Bijbelse profetie.

Israel Heute

Dat was niet hetgeen waarop de onderzoekers met de nieuwste peiling over dit onderwerp hadden gehoopt.

Onder de titel “Red Israël, beëindig de bezetting” wilden de professoren van de Universiteit van Tel Aviv, Dr. Nimrod Rosler en Daniel Bar-Tal, onthullen wat de meeste Israëli´s over het Bijbelse kernland Judea en Samaria en de joodse “nederzettingen” daar denken.

Uit de peiling, die door Israel National News, werd gepubliceerd, blijkt dat slechts 30% van de Israëli´s dit als “bezetting” zien. Dat is een duidelijke daling in vergelijking met 2014, toen 51% zei dat Israël de zogenaamde “Westelijke Jordaanoever” zou bezetten.

De daling van het aantal Israëli´s dat de situatie in Judea en Samaria als bezetting beschouwt, komt overeen met de dramatische daling van diegenen die het land-voor-vrede proces en de twee-staten-oplossing ondersteunen.

Bron:
www.israelheute.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestijnen", "Palestina", "Westbank", "Westelijke Jordaanoever", gezond realisme, Heilige Land, Israël, Joden, Jodendom, soevereiniteit, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

23 reacties op Welke bezetting? De meeste Israëli´s zeggen: “Dit is ons land”

 1. aquarius4422 zegt:

  De enige bezetters in Judea en Samaria zijn de Arabieren.(niks Palestijnen, die zijn verzonnen).

  Like

 2. Marlies zegt:

  Ik ben dat “bezetting” zo enorm zat. In 1967 wordt Israël tegelijkertijd aangevallen door Egypte, Syrië en Jordanië. Menselijkerwijs gesproken, kan zo’n klein land het dan wel vergeten. Men verwacht, dat het kleine land zal worden vernietigd. In plaats daarvan neemt Israël controle over vijandig gebied – althans een klein gedeelte daarvan. Het had ook Jordanië, een deel van Syrië en Egypte kunnen vernietigen. Die z.g. Palestijnen zijn een bastaard-volk. Het zijn Arabieren, die zich Filistijnen wanen, omdat die laatsten lang geleden in Gaza leefden.
  Off topic en ook weer niet: ik las een interessant opiniestuk in de Jerusalem Post:
  http://www.jpost.com/Opinion/Israel-and-the-unexpected-new-world-order-499310

  Geliked door 2 people

 3. Pieter zegt:

  het is eeuwen zo geweest dat als er tijdens een oorlog bepaalde gebieden werden veroverd, dat deze automatisch bij het grondgebied van de bezetter ( winnaar van die oorlog ) werden gevoegd.

  ik snap dat gedoe in Israël dan ook niet helemaal.
  Israël wint een oorlog en bezet vijandelijk gebied, dat hoort dan vanaf dan gewoon bij Israel zou ik zeggen.
  Trouwens… zonder dollen… als die arabieren destijds per ongeluk wel die oorlog hadden gewonnen, hadden we dan nu de situatie gehad dat Dries van Agt en die Eucalypta Duisenberg zich sterk zouden maken voor de arme bezette joden???
  welnee, want die waren destijds binnen 24 uur stuk voor stuk afgemaakt, hooguit wat sappige jongedames voor het overwinningsfeestje die een paar dagen langer geleefd hadden….

  Like

  • J. C. Th. Köhler zegt:

   Pieter,
   land dat tijdens een aanvalsoorlog wordt veroverd kan NOOIT bij het grondgebied van het aanvallende land komen. Land dat tijdens een verdedigingsoorlog (Zoals Israel in 1967) wordt veroverd (of in het geval van Israel HERoverd) kan wél bij het grondgebied van het verdedigende land worden gerekend.

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

   Like

 4. tippelaar zegt:

  Van mij mogen de joden het hele middenoosten tot hun grondgebied verklaren en de arabieren uitroeien. Ze hebben er de spullen voor dus zeg ik, doe het.

  Like

 5. Astrid zegt:

  Ik weet niet hoe het precies zit, maar ik zie wel een duidelijk verschil tussen de grote zorg voor het land aan Joodse zijde en hetgeen de Palestijnen met hun stukje land doen. Het verschil zit hem vooral in de opbouw van het land bij de eersten en de eeuwige afbraak bij de laatsten. Een afbraakbeeld bestaande uit puinhopen, viezigheid en chaos op straat in bijna alle landen [en in Westerse wijken] waar moslims de toon voeren. Ruziemaken is immers veel belangrijker dan samenwerken en iets moois van het land en het leven maken……..
  Dus als ‘iets willen maken van het land’ daar ‘bezetting’ heet, dan hebben ze mijn zegen om het te ‘bezetten’. De buren zijn eeuwige ruziezoekers, geen winst te behalen dus. Dat die [linkse] professoren dat zelf niet inzien…

  Like

  • guusvelraeds zegt:

   Astrid hier alvast een inleiding voor het geval je er weinig vanaf weet.

   https://likud.nl/2011/10/de-geschiedenis-van-israel/

   Like

  • J. C. Th. Köhler zegt:

   Astrid:

   “Ik weet niet hoe het precies zit…”

   Dat blijkt wel.
   Het verschil zit helemaal niet in opbouw of afbraak van het land. Het verschil zit erin wie er recht heeft op dat land. Tijdens de Conferentie van San Remo (1922) werd heel het huidige Israel, heel Jordanië, heel Gaza, en de Hoogvlakte van Golan aangewezen als thuisland voor het Joodse volk. De besluiten van de Conferentie van San Remo werden hierna door de Volkenbond overgenomen. De Volkenbond was direct na de Eerste Wereldoorlog het humaanste en legitiemste dat de wereld op dat moment te bieden had. Volgens internationaal recht heeft Israel DUS recht op dat land. De besluiten van San Remo zijn NOOIT herroepen, dus vandaag de dag nog altijd rechtsgeldig.

   Lees vooral: EEN KORTE GESCHIEDENIS VAN ISRAËL
   (Door Martien Pennings en Roelf-Jan Wentholt). Dan hoef je nooit meer teggen dat je niet precies weet hoe het zit.
   Als je het niet kunt vinden, heb ik het voor je beschikbaar.

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

   Like

 6. boorzalf zegt:

  Geliked door 2 people

 7. Tom zegt:

  Toen het MO werd verdeeld door Engeland en Frankrijk kregen de Arabieren het meeste land in het MO en de Joden kregen het huidige Israël en Jordanië (toen nog Trans Jordanië genaamd) toegewezen. Dit is erkend door de voorloper van de VN. Na veel ellende kregen de Joden in 1947 uiteindelijk de helft van het huidige Israël aangeboden. De Joden accepteerden dit echter de Arabieren niet. Zij wilden enkel de Joden de zee in drijven. Hadden de Arabieren het wel geaccepteerd dan was er nu een Palestijnse staat geweest. De eerdere verdeling van het MO blijft dus nog rechtsgeldig want er is nooit overeenstemming bereikt over het verdelingsplan uit 1947.
  In 1948 veroverde Jordanië de Westelijke Jordaanoever (op Israël dus want geen enkel ander land kon er aanspraak op maken) en Jordanië annexeerde het gebied (niet erkend door de wereld). In 1967 heroverde Israël het gebied op Jordanië en in de jaren 80 liet Jordanië zijn annexatie vervallen.
  Westelijke Jordaanoever is en was officieel Israëlisch gebied.

  Bij de Oslo akkoorden zijn afspraken gemaakt over Palestijns zelfbestuur (niet over eigen land). Israël houdt zich eenzijdig aan deze afspraken en zo’n 95-98% van de Palestijnen vallen nu onder eigen bestuur. In de Gazastrook vallen de Palestijnen onder hamas die ruzie maakt met de fatah (overheid Palestijns zelfbestuur) waardoor de Palestijnen in de Gaza nagenoeg geen geld, voedsel, medicijnen etc. krijgen aangeleverd door de Palestijnse overheid:
  https://likud.nl/2017/06/twee-miljoen-palestijnen-zonder-stroom-en-medicijnen/

  Like

  • J. C. Th. Köhler zegt:

   Tom:

   “Na veel ellende kregen de Joden in 1947 uiteindelijk de helft van het huidige Israël aangeboden.”

   Niet helemaal correct, Tom. De Joden kregen in 1922 het huidige Israel, Trans-Jordanië, Gaza en de Hoogvlakte van Golan. Daarvan werd kort daarna 70% door de Britten aan Houssein toegekend. Het verdelingsplan van de VN dateert uit 1948 en ging niet over de helft van het huidige Israelische grondgebied, maar over een kleiner gedeelte. Het was dus niet een gedeelte dat aan Israel werd aangeboden, maar om een gedeelte dat van Israel zou worden afgenomen.

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

   Like

   • Tom zegt:

    Dat komt op hetzelfde neer… Echter het verdelingsplan van de VN (Resolutie 181) stamt uit 1947.
    In mei 1948 was er de Arabische invasie.
    Arabieren probeerden toen de Joden te verdrijven uit Israël. Veel Arabieren in Israël vertrokken uit Israël na herhaaldelijke oproepen vanuit de Arabische wereld en dachten na een week terug te kunnen keren naar Israël zodra de Joden verdreven zouden zijn door de Arabische legers. Dat pakte net even anders uit…

    Like

  • kruisridder zegt:

   De Britten en de Fransen hebben het M-O veroverd op de Ottomanen in WO1. Toen volgde een Britse bezetting van Palestina (Nu Israel) dat van oorsprong altijd al Joods grondgebied was,en Libanon. De Fransen kregen Syrie, Jordanie en Noord-Afrika.

   Like

 8. ReaGluurder zegt:

  Israel kan ook een nogal eng en onleefbaar landje worden. Over een paar decennia is meer dan de helt van de Israeli orthodox (Haredi). De seculiere Israeli krijgt 2 à 3 kinderen, de Haredi 6/7. De meeste Haredi moeten ondersteund worden en gaan met dikke tegenzin het leger in. In de toekomst is Israel 1 van de dichtsbevolkte landen. (Onlangs een interessant artikel hierover in de JP) Door de klimaatverandering wordt het ook steeds heter in het Midden-Oosten. Temperaturen van zo’n 50 graden kunnen hele gebieden onleefbaar maken. De toekomst van Israel is niet geheel zonder zorgen, afgezien nog van de jaloerse buurtjes!

  Geliked door 1 persoon

  • Mario Schettini zegt:

   @reagluurder
   de orthodoxe Jood is en was het fundament van Israël. Ondanks de wederzijdse weerstand kan men niet met maar ook niet zonder elkaar. wat de toekomst ook brengt, ik ben en blijf ervan overtuigd dat de G-d van Israël de wereld versteld zal doen staan over Zijn macht en derhalve de macht van Israël. Joden – seculier of niet – zijn gelovig want het zijn kinderen van gelovigen t.w. Abraham, Isaac en Jacob en Sarah, Lea, Rachel en Ruth.

   Like

  • Tom zegt:

   Charediem of Haredi is ultra orthodox en is ook een kleinere stroming (8-10%). Er bestaat ook iets als een modern orthodox Jodendom. Veel verschillende stromingen dus.
   Maar inderdaad bestaat er onenigheid tussen Joden onderling (ultra-orthodox, orthodox en seculier).

   “Seculiere Jood” klinkt echter wel raar. Net als “seculier christen” of een “seculiere moslim”.

   Niemand kan voorspellen wat klimaatveranderingen teweeg zullen brengen. Daarvoor is het klimaat een te ingewikkeld proces. Overigens zijn Joden experts in het ontginnen van verloren land. Kennis wat nu een exportmiddel is geworden van Israël.

   http://www.israeltoday.nl/NewsItem/tabid/381/nid/30897/language/nl-NL/Default.aspx

   Like

   • J. C. Th. Köhler zegt:

    Tom:

    “Seculiere Jood” klinkt echter wel raar.”

    Niet zó raar, als je je realiseert dat Joden een volk vormen én een geloof. Je kunt dus tot het Joodse volk behoren, Joods bloed in je voeren, zónder het Joodse geloof aan te hangen. Dan ben je een seculiere Jood.

    j.c.th.kohler@ziggo.nl

    Geliked door 1 persoon

  • paulzwueste zegt:

   Reagluurder.
   Helemaal juist.
   Ik ben het met je eens.
   De orthodoxe Jood is in heel veel opzichten een obstakel voor de moderne Israëli.
   Grote onzin om te beweren dat die radicale orthodoxen het fundament van Israël zijn.
   Ze zijn onhandelbaar, willen niet in het leger en staan volkomen buiten de realiteit.

   Like

 9. Marian zegt:

  Israël is gewoon van het joodse volk.!!!!!! En niet anders.

  Like

 10. Beschouwer zegt:

  Judea en Samaria zijn onderdeel van Israel.

  Like

 11. Jan zegt:

  Peter Siebelt over Modus Operandi

  Boek kost €21,95 als pocket

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s